Canicula de afară îi face pe oameni să consume mai multă înghețată. Este gustoasă și ne face să ne simțim mai bine, puțini însă cunoaștem cum și din ce este preparat acest minunat desert.
Ca să aflăm acest lucru, am mers la o fabrică specializată din Chișinău și am urmărit misteriosul proces de producere. În timpul excursiei angajații ne-au arătat cum funcționează fiecare utilaj în parte și ne-au servit desigur cu înghețată.
Cine o fi inventat acest delicios desert nu știe nimeni. Dar primele atestări ale înghețatei datează cu peste două mii de ani în urmă. Aceasta era pregătită în China din orez bine fiert în lapte, cu multe arome, iar compoziția era pusă apoi la răcit în zăpadă. Rețeta amestecului de lapte cu fructe înghețate a fost adusă din Extremul Orient în Europa de către vestitul călător Marco Polo.
În Țările Române acest deliciu alimentar a fost gustat pentru prima dată la curtea lui Constantin Brâncoveanu. De atunci și până acum tehnologia de preparare a înghețatei s-a schimbat mult, aceeași a rămas probabil doar plăcerea pe care o au cei care se delectează cu acest desert. Ca să vedem cum se prepară „arma” contra caniculei, noi am mers la Ciao Cacao, companie care este pe piața de profil deja de 4 ani, iar acolo am aflat că în R. Moldova se vinde și înghețată cu alcool.
Elena Purici, tehnolog la fabrica de înghețată, s-a oferit să ne povestească pas cu pas cum prinde viață această bunătate. „Noi facem înghețata conform unei așa-numite tehnologii italiene. Aceasta nu este industrială, deoarece o producem doar atunci când avem comenzi și, de regulă, o pregătim în cantități relativ mici. Ingredientele folosite pentru prepararea ei sunt zahărul, laptele obișnuit, puțin lapte uscat, lapte condensat și ulei țărănesc. Acestea sunt toate naturale și sunt folosite, din câte cunosc, doar de întreprinderea noastră. Ingredientele date sunt destul de scumpe, iar alte companii, pentru ca să economisească bani, folosesc ulei de palmier pentru că acesta este mult mai ieftin”, subliniază tehnologul întreprinderii și ne invită să urmărim cum și cât de repede se întâmplă tot procesul.
„Tehnologia noastră nu necesită ca producția să stea în frigider o perioadă mai lungă, la fel cum se petrece în fabricile mari, pentru că noi vindem repede tot ce avem”, spune Elena Purici. Fiecare companie are secretele sale, pentru ca produsul să fie diferit și gustos. Aici secretul îl constituie pastele italiene din care, după ce sunt amestecate cu bază de înghețată, se obține un produs delicios cu gust cocos, mango, căpșună etc.
„Italienii au niște reguli stricte, ei nu folosesc îndulcitori și coloranți chimici, de aceea gustul înghețatei noastre diferă de restul și, prin urmare, ea este mai scumpă decât altele. Proprietarul întreprinderii pune accent pe calitate, iar ca să faci un produs calitativ trebuie să investești mai mult”, recunoaște tehnologul.
În secția de preparare a înghețatei lucrează câte două femei din trei în trei zile. Ele gustă această bunătate ori de câte ori doresc. După cum a menționat amuzată una dintre cele două angajate: „degustăm pentru că trebuie să verificăm dacă se potrivește normelor”. De asemenea, angajații din secție pot cumpăra înghețată la un preț mult mai mic decât la chioșcurile din parc.
După ce înghețata este gata, aceasta este distribuită în diferite localuri, dar și în punctele speciale de vânzare. Aceasta este comercializată în cornete produse din făină, zahăr și un pic de sare. Rezultatul este o bunătate care trosnește în dinți la fel ca posmagul.
Recent, întreprinderea pe care am vizitat-o a lansat și câteva linii cu înghețată care conține alcool. Angajații spun că cei care sunt la volan și copiii nu se pot desfăta cu această delicatesă. Chiar și așa, înghețata cu „tărie” este deja pe placul oamenilor.
Unele din cele mai folosite feluri de înghețată sunt cele care conțin vanilie, ciocolată, căpșuni și vafele. În lume există și alte sortimente de înghețată cu șuncă, pește, pâine neagră, apă de trandafiri, ficat de gâscă, caviar, caracatiță, cartofi, cărbuni, morcovi, porumb etc. care sunt consumate de un număr redus de oameni și sunt categorisite drept „ciudate”.
Până în anul 1800, înghețata a fost un desert rar și exotic de care se puteau bucura doar elitele. O dată cu inventarea aparatelor frigorifice, producerea acestui delicios desert a devenit foarte rapid o industrie înfloritoare în toată lumea, iar noile invenții au înlesnit creativitatea comercianților în dezvoltarea numeroaselor variante de înghețată.
|
`Valeriu Pașa, toxici sunt mercenarii, erijați în analiști politici, care strică aerul în platouri cu declarațiile absolut iresponsabile și care trec orice linie roșie. Cunosc foarte bine că fac acest lucru pentru bani grei. Tradițiile lui Plahotniuc nu au dispărut....
( ) Citeşte tot articolulFostul senator și vicepreședinte Joe Biden a depus jurământul. El devine astfel cel de-al al 46-lea președinte al Statelor Unite ale Americii. Însă acesta se va afla la conducerea unei națiuni profund divizate care se străduiește să-și păstreze statutul de superputere.
( ) Citeşte tot articolulÎn perioada sărbătorilor de iarnă cu toții punem câteva kilograme în plus. Perioada grea începe după finalul vacanței, când ne apucăm de slăbit.
( ) Citeşte tot articolulPotrivit ofițerei de presă a IP Fălești, Eugenia Moldoceanov, bărbatul în vârstă de 54 de ani, locuitor al satului Răuțel, efectuînd lucrări autorizate de defrișare a pădurii, a fost lovit de un arbore în regiunea capului, transmite unimedia.ro.
( ) Citeşte tot articolul1077 - Henric al IV-lea, împărat al Sfântului Imperiu Roman, se prezintă ca penitent la Canossa (localitate din Italia de nord), pentru a obţine iertarea Papei; după o aşteptare de 3 zile, este primit de către Papă care îi ridică excomunicarea.
( ) Citeşte tot articolulCu fiecare zi ce trece de la inaugurarea M. Sandu, eu inteleg ca ea nu va face nimic pentru tara si pentru oameni. Niste italniri sterile cu sefi de stat, cu ambasadori, cu demnitari europeni, etc. Nimic concret. Nimic ce m-ar convinge ca votul meu nu a fost inzadar…
( ) Citeşte tot articolulSfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul este pomenit în calendarul creştin ortodox la 21 ianuarie. Născut la Constantinopol, într-o familie aristocratică, a deţinut slujba de secretar imperial în vremea împăratului Heraclie (610-641).
( ) Citeşte tot articolulBerbec Datorită stresului acumulat este posibil să nu dai în această perioadă un randament incredibil. Important este să nu lași stresul să te acapareze și să te bucuri pe cât poți și de micile evenimente plăcute.
( ) Citeşte tot articolulO tânără de 19 ani a murit, iar alte două persoane au fost grav rănite într-un accident rutier produs în după-amiaza acestei zile, 20 ianuarie, în apropiere de localitatea Copăceni, raionul Sângerei, transmite hotnews.md.
( ) Citeşte tot articolulNoile studii publicate marți oferă dovezi liniștitoare că persoanele care s-au vaccinat anti-Covid-19 sunt protejate împotriva noilor variante ale virusului, transmite CNN.
( ) Citeşte tot articolulCristiano Ronaldo a marcat primul gol, în minutul 64, iar Morata a stabilit scorul final, în minutul 90+6, scrie news.ro.
( ) Citeşte tot articolulOpozantul rus, închis imediat după ce s-a întors în țară, a contraatacat marți prin publicarea unei vaste anchete anticorupție ce îl vizează pe președintele Vladimir Putin și „palatul” imens pe care și l-ar fi construit pe malul Mării Negre.
( ) Citeşte tot articolulMeteorologii anunță maxime de +1..+4 grade Celsius în regiunea de nord, +2..+5 grade în regiunea de centru și +3..+6 grade în raioanele de sud.
( ) Citeşte tot articolulS-au lipit cateva kilograme in plus de tine de sarbatori? Nu te impacienta; poti scapa de ele in doar doua saptamani, cu doar putina perseverenta si multa atentie.
( ) Citeşte tot articolulÎn prezent, în spaţiul audiovizualului există numeroase (ca să nu zicem nenumărate) posturi de radio şi TV, care încearcă din răsputeri să ne ademenească, să capteze cu orice preţ atenţia publicului. În avangarda acestei permanente competiţii sunt cei de la...
( ) Citeşte tot articolul