Astăzi 8 Decembrie 2019, Duminică - Ultima actualizare la 7 Decembrie 2019
Abonamente

Afaceri 11 Iulie 2015, ora 09:15    Din editia print

REPORTAJ. În vizită la o fabrică de înghețată

Marime Font

Foto: Ramin Mazur

Canicula de afară îi face pe oameni să consume mai multă înghețată. Este gustoasă și ne face să ne simțim mai bine, puțini însă cunoaștem cum și din ce este preparat acest minunat desert. 

Ca să aflăm acest lucru, am mers la o fabrică specializată din Chișinău și am urmărit misteriosul proces de producere. În timpul excursiei angajații ne-au arătat cum funcționează fiecare utilaj în parte și ne-au servit desigur cu înghețată.

Cine o fi inventat acest delicios desert nu știe nimeni. Dar primele atestări ale înghețatei datează cu peste două mii de ani în urmă. Aceasta era pregătită în China din orez bine fiert în lapte, cu multe arome, iar compoziția era pusă apoi la răcit în zăpadă. Rețeta amestecului de lapte cu fructe înghețate a fost adusă din Extremul Orient în Europa de către vestitul călător Marco Polo.


În Țările Române acest deliciu alimentar a fost gustat pentru prima dată la curtea lui Constantin Brâncoveanu. De atunci și până acum tehnologia de preparare a înghețatei s-a schimbat mult, aceeași a rămas probabil doar plăcerea pe care o au cei care se delectează cu acest desert. Ca să vedem cum se prepară „arma” contra caniculei, noi am mers la Ciao Cacao, companie care este pe piața de profil deja de 4 ani, iar acolo am aflat că în R. Moldova se vinde și înghețată cu alcool.


Înghețată moldovenească făcută după tehnologie italiană

În interiorul întreprinderii se menține mereu o temperatură stabilă și este suficient de răcoare. În secția unde „ia naștere” înghețata se pune un mare accent pe curățenie, de aceea a trebuit să îmbrăcăm halate speciale și doar după asta ni s-a permis să intrăm. Inițial ne gândeam că vom găsi o mașinărie gigantică unde se amestecă toate ingredientele și peste tot curg șiroaie de înghețată, dar n-am avut parte de această imagine. În secție erau doar două femei și câteva utilaje mici, iar acolo se întâmpla tot procesul.

Elena Purici, tehnolog la fabrica de înghețată, s-a oferit să ne povestească pas cu pas cum prinde viață această bunătate. „Noi facem înghețata conform unei așa-numite tehnologii italiene. Aceasta nu este industrială, deoarece o producem doar atunci când avem comenzi și, de regulă, o pregătim în cantități relativ mici. Ingredientele folosite pentru prepararea ei sunt zahărul, laptele obișnuit, puțin lapte uscat, lapte condensat și ulei țărănesc. Acestea sunt toate naturale și sunt folosite, din câte cunosc, doar de întreprinderea noastră. Ingredientele date sunt destul de scumpe, iar alte companii, pentru ca să economisească bani, folosesc ulei de palmier pentru că acesta este mult mai ieftin”, subliniază tehnologul întreprinderii și ne invită să urmărim cum și cât de repede se întâmplă tot procesul.


Înghețată fără îndulcitori și coloranți

Atunci când sunt pregătite toate ingredientele, acestea sunt turnate într-un aparat care le amestecă și le pasteurizează (încălzirea până la 85 de grade și nimicirea tuturor bacteriilor din produsele folosite). După ce se formează așa-numita pastă, care stă la baza înghețatei, aceasta este răcită în aparat și, ulterior, mutată într-un alt loc unde este treptat înghețată. Totodată acolo are loc saturația producției cu aer, care îi oferă un volum mai mare la final.

„Tehnologia noastră nu necesită ca producția să stea în frigider o perioadă mai lungă, la fel cum se petrece în fabricile mari, pentru că noi vindem repede tot ce avem”, spune Elena Purici. Fiecare companie are secretele sale, pentru ca produsul să fie diferit și gustos. Aici secretul îl constituie pastele italiene din care, după ce sunt amestecate cu bază de înghețată, se obține un produs delicios cu gust cocos, mango, căpșună etc.

„Italienii au niște reguli stricte, ei nu folosesc îndulcitori și coloranți chimici, de aceea gustul înghețatei noastre diferă de restul și, prin urmare, ea este mai scumpă decât altele. Proprietarul întreprinderii pune accent pe calitate, iar ca să faci un produs calitativ trebuie să investești mai mult”, recunoaște tehnologul.

În secția de preparare a înghețatei lucrează câte două femei din trei în trei zile. Ele gustă această bunătate ori de câte ori doresc. După cum a menționat amuzată una dintre cele două angajate: „degustăm pentru că trebuie să verificăm dacă se potrivește normelor”. De asemenea, angajații din secție pot cumpăra înghețată la un preț mult mai mic decât la chioșcurile din parc.

După ce înghețata este gata, aceasta este distribuită în diferite localuri, dar și în punctele speciale de vânzare. Aceasta este comercializată în cornete produse din făină, zahăr și un pic de sare. Rezultatul este o bunătate care trosnește în dinți la fel ca posmagul.


„Unii preferă experimentele”

Cât privește gradul de solicitate a înghețatei pe piață, Elena Purici a făcut o observație extrem de curioasă. „Moldovenii se împart în două categorii: conservatori și inovatori. Primii acceptă doar înghețata clasică pe care o mâncau în copilărie, ceilalți însă abia așteaptă să apară ceva nou, pentru că vor să experimenteze cu diferite gusturi”, subliniază tehnologul principal.

Recent, întreprinderea pe care am vizitat-o a lansat și câteva linii cu înghețată care conține alcool. Angajații spun că cei care sunt la volan și copiii nu se pot desfăta cu această delicatesă. Chiar și așa, înghețata cu „tărie” este deja pe placul oamenilor.

Unele din cele mai folosite feluri de înghețată sunt cele care conțin vanilie, ciocolată, căpșuni și vafele. În lume există și alte sortimente de înghețată cu șuncă, pește, pâine neagră, apă de trandafiri, ficat de gâscă, caviar, caracatiță, cartofi, cărbuni, morcovi, porumb etc. care sunt consumate de un număr redus de oameni și sunt categorisite drept „ciudate”.

Până în anul 1800, înghețata a fost un desert rar și exotic de care se puteau bucura doar elitele. O dată cu inventarea aparatelor frigorifice, producerea acestui delicios desert a devenit foarte rapid o industrie înfloritoare în toată lumea, iar noile invenții au înlesnit creativitatea comercianților în dezvoltarea numeroaselor variante de înghețată.

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 7 Decembrie 2019, ora: 23:59 de Mihai Taşcă

documente PARADOXURI COMUNISTE /// Călăii bunelului - idolii nepotului. Bunelul liderului PCRM, Vladimir Voronin, a fost condamnat de patru ori de către organele represive ale regimului comunist sovietic

PARADOXURI COMUNISTE /// Călăii bunelului - idolii nepotului. Bunelul liderului PCRM, Vladimir Voronin, a fost condamnat de patru ori de către organele represive ale regimului comunist sovietic Din editia print / Foto: ARHIVA TIMPUL

Bunelul liderului PCRM, Vladimir Voronin, a fost condamnat de patru ori de către organele represive ale regimului comunist sovietic.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 15:31

Dezvoltarea proiectelor industriale în țară ar determina moldovenii să nu plece peste hotare, ba chiar să se reîntoarcă acasă. Este opinia exprimată de premierul Ion Chicu, care a vizitat Zona Economică Liberă Bălți și fabricile de producere a două companii rezidente:...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 14:09

Dezvoltarea industriei produselor cu valoare adăugată înaltă oferă posibilitate de renaștere a Republicii Moldova, de aceea Guvernul își propune să extindă platforme industriale pe întreg teritoriul Moldovei. Este declarația preierului Ion Chicu, făcută în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 13:39

Problema combaterii și prevenirii bolilor comunicabile/transmisibile la nivel de orașe trebuie abordată multiaspectual de către exponenții administrațiilor locale. Este opinia primarului de Chișinău, Ion Ceban, exprimată după participarea la Forumul liderilor orașelor din regiunea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 13:18

Complexul „Chișinău Arena” urmează a fi dat în exploatare la sfârșitul lunii aprilie 2020. Premierul Ion Chicu a inspectat astăzi mersul lucrărilor de construcție a arenei și a apreciat înalt evoluția construcției. „Acest obiectiv are o valoare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 10:00

Ion Ceban: Am petrecut o seară extraordinară în compania primarului de Kiev, Vitalie Kliciko

Ion  Ceban: Am petrecut o seară extraordinară în compania primarului de Kiev, Vitalie Kliciko

Sistemul integrat de administrare a serviciilor și primăriei orașului, sănătate, educație, gospodăria locativ-comunală, transport, securitate, au fost doar câteva subiecte discutate de primarul de Chișinău Ion Ceban cu omologul său de la Kiev, Vitali Kliciko.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 09:54

Procuratura Anticorupție îl pune în șah pe Igor Dodon (presa)

Procuratura Anticorupție îl pune în șah pe Igor Dodon (presa)

Pentru președintele Igor Dodon, surprizele se pare că abia încep. Dosarul vizând finanțarea PSRM din Rusia a fost reactivat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 09:26

Criza care va declanșa alegerile anticipate. Când ar putea fi demis Guvernul Orban

Criza care va declanșa alegerile anticipate. Când ar putea fi demis Guvernul Orban

Guvernul Orban ar putea fi demis la începutul anului viitor, susțin surse parlamentare, dacă executivul va modifica legislația electorală astfel încât alegerea primarilor să se facă în două tururi. Asumarea răspunderii sau emiterea unei Ordonanțe de Urgență pentru un astfel de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 09:16

Ce se întâmplă cu sufletul la 40 de zile după moarte?

Ce se întâmplă cu sufletul la 40 de zile după moarte?

Credința creștină are un respect deosebit față de moartea unei persoane. Există anumite etape și perioade pe care sufletul omului le parcurge înainte de a ajunge în ceruri. Anume în aceste zile (a 3, 9 și 40 zi) rudele comemorează decedatul. Cu toate acestea, nu toți...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 09:11

Când se taie, de fapt, porcul pentru Crăciun? Multă lume nu ştie!

Când se taie, de fapt, porcul pentru Crăciun? Multă lume nu ştie!

Când se taie porcul de Crăciun? Tăierea porcului de Crăciun se face într-un moment de sărbătoare denumită Ignat pentru că în calendarul creștin-ortodox, ziua îi corespunde Sfântului Ignatie Teoforul. Despre Sfântul Ignatie Teoforul prăznuit pe 20...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 09:09

Românul care a ucis o pictoriță britanică, denunțat de soția lui. Recompensa primită de femeie

Românul care a ucis o pictoriță britanică, denunțat de soția lui. Recompensa primită de femeie

Cristian S., tânărul în vârstă de 27 de ani, din Dej, care a fost condamnat la închisoare pe viață în Marea Britanie pentru că a ucis o pictoriță, a fost denunțat de soția lui, care, între timp, a divorțat de el. Femeia va primi de la poliția...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 08:57

Un grup de tineri voluntari au făcut o excursie la Guvernul Republicii Moldova

Un grup de tineri voluntari au făcut o excursie la Guvernul Republicii Moldova

Un grup de tineri voluntari a avut vineri, 6 decembrie, ocazia să facă de o excursie la Guvernul Republicii Moldova, organizată la inițiativa premierului Ion Chicu. 17 tineri au vizitat sala de ședințe a Cabinetului de miniștri, muzeul Guvernului și unele săli de lucru. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 08:52

Valiza nucleară a lui Vladimir Putin, prezentată pentru prima dată la televiziune/ VIDEO

Valiza nucleară a lui Vladimir Putin, prezentată pentru prima dată la televiziune/ VIDEO

Valiza nucleară cu care Rusia poate declanșa războiul a fost prezentată pentru prima dată la o televiziune rusă. Nu este mai mare decât o geantă de laptop, iar butonul nuclear nu este roșu, așa cum ne așteptam, ci alb. Valiza are un un card de memorie, cu un cod personalizat cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 08:47

Cum faci cea mai delicioasă fasole bătută. Două ingrediente fac diferența

Cum faci cea mai delicioasă fasole bătută. Două ingrediente fac diferența

Fasole bătută rețete de post. Fasolea bătută este foarte gustoasă, excelentă pentru posturi și în zilele răcoroase. Acest preparat este una dintre cele mai sățioase mâncăruri românești și este preferată de toată lumea, mai ales atunci când este servită...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 08:44

VIDEO/ Contrabandă cu substanțe radioactive

VIDEO/ Contrabandă cu substanțe radioactive

Doi bărbați și o femeie, de origine străină, suspectați de contrabandă cu substanțe radioactive, inclusiv în Republica Moldova au fost reținuți, de către autoritățile de la noi împreună cu cele din Austria. Polițiștii și procurorii de la noi au început...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 08:42

Accident fatal în sectorul Buiucani. Un bărbat de 66 de ani a fost spulberat de o mașină

Accident fatal în sectorul Buiucani. Un bărbat de 66 de ani a fost spulberat de o mașină

Un bărbat de 62 de ani a murit, accidentat de o mașină. Tragedia rutieră s-a produs în seara de 06 decembrie, în jurul orei 18.30, la intersecția dintre străzile Alba Iulia și Liviu Deleanu din sectorul Buiucani al capitalei. Ofițerul de presă de la Poliția Capitalei,...

( ) Citeşte tot articolul

Media 7 Decembrie 2019, ora: 00:01

PORTRETUL STATALISTULUI MOLDOVEAN

PORTRETUL STATALISTULUI MOLDOVEAN Foto: colaj

1. Grăiesc moldovenește. 2. Al Doilea Război Mondial este Marele Război pentru apărarea Patriei. 3. 9 mai e ziua Biruinței asupra cotropitorilor fasciști. 4. Uniunea Sovietică a fost țara cu care mă mândresc cel mai mult. 5. Republica Moldova trebuie să intre în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 17:58

Viorel Morari: Acuzațiile care mi se aduc, par a fi „trase la indigo” cu cele din aprilie 2019

Viorel Morari: Acuzațiile care mi se aduc, par a fi „trase la indigo” cu cele din aprilie 2019

 Procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, răspunde acuzațiilor care i-au fost aduse prin intermediul unei scrisori anonime, intitulată „Mafia Procurorilor”, menționând că are un sentiment de „deja vu”, după ce, în primăvara...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 17:47

Pe cine ai mereu în gânduri, în funcție de zodie

Pe cine ai mereu în gânduri, în funcție de zodie

Gândurile noastre aleargă întruna, dar anumite subiecte ocupă locul central în mintea noastră. Oricât am rătăci, în trecut sau în viitor, ne întoarcem mereu la anumite persoane sau preocupări, față de care avem sentimente profunde sau care ne...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 17:37

Alarmant! Numărul violurilor şi al tâlhăriilor a crescut cu aproape 80%, în Capitală

Alarmant! Numărul violurilor şi al tâlhăriilor a crescut cu aproape 80%, în Capitală

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în ianuarie-septembrie 2019, numărul infracţiunilor înregistrate a constituit 7.552 cazuri şi s-a majorat cu 325 cazuri, în comparaţie cu ianuarie-septembrie 2018. Infracţiunile comise pe teritoriul municipiului Chişinău...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 17:31

Megaincendiu de mărimea unei metropole, scăpat de sub control în Australia. Pompierii sunt neputincioși

Megaincendiu de mărimea unei metropole, scăpat de sub control în Australia. Pompierii sunt neputincioși

Mai multe incendii de pădure din Australia au fuzionat şi au creat un singur „mega-focar”, care arde de acum într-o manieră necontrolată la nord de Sydney, au anunţat vineri autorităţile locale, care şi-au recunoscut neputinţa în faţa flăcărilor devastatoare,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 17:28

Descoperire neaşteptată: Alcoolul a salvat omenirea

Descoperire neaşteptată: Alcoolul a salvat omenirea

Strămoşii oamenilor ar fi fost salvaţi de la extincţie de consumul de alcool, cred oamenii de ştiinţă care au studiat obiceiurile alimentare ale primatelor de acum milioane de ani, relatează The Independent. Evoluţia capacităţii de a metaboliza alcoolul e posibil să îi fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 16:17

Harta spionilor ruși infiltrați în Europa. Țările în care au activat rețele întregi de agenți ai Moscovei

Harta spionilor ruși infiltrați în Europa. Țările în care au activat rețele întregi de agenți ai Moscovei

Serviciile secrete americane în colaborare cu cele europene, semnalează o activitate tot mai intensă a GRU, serviciul de informații militare al Rusiei, pe teritoriul statelor europene.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 16:02

Ion Ceban: Am discutat cu primarul Kievului, Vitalii Kliciko, despre perspectivele de colaborare dintre capitalele noastre

Ion Ceban: Am discutat cu primarul Kievului, Vitalii Kliciko, despre perspectivele de colaborare dintre capitalele noastre

Acordul de cooperare dintre Chișinău și Kiev, care de mult timp nu mai este funcțional, va fi actualizat în curând. Primarul Capitalei Ion Ceban a făcut această declarație după o întrevedere cu primarul de Kiev, Vitali Kliciko. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)