Actualitate

Reportaj: ”Acum există un pericol nemaipomenit de a pierde vectorul european al R.Moldova”

PSRM și PCRM mai au nevoie de șase voturi pentru a demite Cabinetul de Miniștri. Partidul Liberal, condus de Mihai Ghimpu nu va vota pentru moțiunea de cenzură, în timp ce reprezentanții Partidul Democrat, în frunte cu fostul comunist, Marian Lupu vor decide până joi, dacă își vor da sau nu votul. Socialiștii l-au acuzat pe premierul Valeriu Streleț că ar fi implicat în scheme de corupție și că s-a detașat de la activitatea de premier încercând să-l apere pe fostul lider PLDM, Vlad Filat, care se află în arest preventiv pentru 30 de zile pentru corupere pasivă și trafic de influență. Cum este văzută criza politică de la Chișinău de oamenii de rând?

În fiecare duminică în satul Șerpeni, raionul Anenii Noi se joacă fotbal. Mulți țărani merg să-și susțină favoriții, dar și să mai profite de o zi de odihnă, să mai uite de griji și nevoi. Aici l-am găsit și pe Mihai Badașco. La vederea microfonului, nu a ezitat prea mult și a început să-mi vorbească despre criza politică de la Chișinău: ”De când au semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, lucrurile trebuiau să se miște în țară. Nimic nu s-a făcut. I-am ales, trebuiau facă ceva, dacă vrem să ajungem în Europa. De șase ani de când sunt la guvernare, nu se vede mare lucru. Au furat. Lupul își schimbă părul, dar năravul ba”.

Printre microbiști l-am zărit și pe fostul primar de Șerpeni, Vladimir Dogot. Bărbatul îmi spune că actualul Guvern nu ar trebuie demis, iar dacă totuși se va întâmpla acest lucru, haosul va fi și mai mare în țară. ”Să nu se întâmple și în acest caz, vrem să dăm jos Guvernul, dar de unde să luăm altul mai bun. Nu a apărut acea clasă politică. Cel puțin de la Șerpeni așa se vede. Sigur că sunt cu ambele mâini ca să fie pedepsiți acei care merită. Asta este tot foarte important”.

În cazul unor eventuale alegeri parlamentare anticipate, Vladimir Dogot spune că ”există un pericol nemaipomenit de a pierde vectorul european al R.Moldova. Eu nu văd o ieșire din această criză în cazul unor alegeri anticipate. Acum nu sunt interese de țară, dar interese de grup, interese banditești. Nu o să aducă alegerile anticipate nimic bun. Și încă și pericolul ca să pierdem acest vector european. Asta ne mai lipsește acum. Mai vine și asta peste noi, națiunea noastră care se zbate ca peștele pe uscat de un deceniu deja, vai și-amar de capul nostru”.

În actualele condiții, pentru R.Moldova colacul de salvare ar fi unirea cu România, este de părere fostul primar de Șerpeni.”Eu nu văd în țara noastră țară și nu văd viitor. Viitorul țării noastre este în unirea cu România. Așa s-a întâmplat să fim de secole împreună, avem și aceeași cultură și câte pașapoarte românești au obținut moldovenii, demonstrează că suntem români. Asta este unica salvare. Țara noastră este România și asta e salvarea națiunii noastre basarabene”.

Unii săteni mai au o soluție pentru criza politică din R.Moldova.”Ar fi bine ca țara să fie condusă de o femeie, spre exemplu cum este Angela Merkel, cancelarul care se află în fruntea Germaniei de mulți ani. Și la noi acum primărița este femeie și este foarte bine. Toți sunt mulțumiți de ea. Avem apă, dar și gaz de la sistemul centralizat,

drumurile se fac în sat. Nu se știe totuși când țara noastră va ajunge în Europa. Cu așa sfădălie dintre politicieni, nu ajungem în Europa”.

Și pentru că este pentru prima data în istoria R.Moldova când un fost premier este reținut pentru acte de corupție, unii locuitori ai satului Șerpeni au avut ce spune și la acest subiect.” Sigur că Dnul Filat nu a furat singur miliardul. Este un grup, finu, cumnatu, fratele, trebuie să-i tragă la răspundere. Eu personal am salariu de 1050 de lei. Băiatul este student, fata clasa a -IX- a, soțul nu lucrează .Cum să mă descurc cu acești bani? Spre exemplu, președintele Parlamentului, Adrian Candu primește un salariu de mii de lei, politicienii își schimbă mașinile, hainele. Este o bătaie de joc. Credeți că dacă noi vorbim, ceva se va schimba. Absolut nimic. Ei nici nu se uită la țărani. A fost Vlad Filat aici în sat și așa vesel era, nici nu bănuiam ce se întâmplă acolo la Chișinău împrejurul lui. Totul repede, repede nu se va schimba, dar nici bine, bine nu va fi. Încă va fi tânguitor”.

”Este greu. Noi încercăm să facem un ban, dar ei miliarde pot să fure. Noi facem banul vai de noi, pe soare, nevoi, căldură, cum a fost în acest an, dar iată la ce am ajuns. Mai bine măreau pensiile, salariile. Poate vor găsi vinovatul. Să fie alegerile, noi nici mai știm pentru cine să votăm”.

”Să vină să împartă bani și celor săraci și bolnavi. Eu sunt bolnavă de cancer, primesc 500 de lei( cca 20 euro) cu tot cu compensații. Aceștia sunt bani? De două ori în lună merg la Spitalul Oncologic să-mi iau medicamente. Uneori nici pentru sare nu-mi ajunge. Nu poți reda așa greutăți”.

Locuitorii satului Șerpeni speră că R.Moldova va ajunge în marea familie europeană, iar politicienii vor deveni cu adevărat interesați de soarta celor care și-au dat votul pentru ei, acum aproape un an.

Sursa: RFI.RO

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *