Astăzi 19 Noiembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 20:32
Abonamente

Social 1 Aprilie 2011, ora 12:13    Din editia print

Reportaj: Aleargă caii…

Marime Font
Sursa: Liviu Dumitru Ştefan Imagini: 2
Foto: Liviu Dumitru Ştefan

La Şcoala specializată de hipism şi pentatlon modern nu se înghesuie multă lume, dar nu pentru că este o instituţie necunoscută. Motivul e altul. Doar adevăraţii amatorii de cai sunt capabili să lase treburile cotidiene şi să se dedice unui sport nobil - hipismul.

Tatiana Colesnic lucrează în calitate de instructor în cadrul şcolii „de prea multă vreme”, după cum mi-a spus chiar ea. Au adus-o aici dragostea pentru cai şi faptul că trăia în apropiere. Sub îndrumarea sa, discipolii şcolii au ocupat locuri premiante în diverse întreceri de hipism, naţionale şi internaţionale. În ultimul timp, însă, şcoala nu a mai participat la concursuri. „Nu ne putem permite să plecăm nici măcar în ţările vecine. O participare în Ucraina ne costă mai mult de 2000 de euro”, afirmă Tatiana Colesnic. Şcoala de hipism se află sub egida Ministerului Agriculturii, care nu are posibilitate să-i asigure acestei instituţii bugetul necesar. Totuşi, instructoarea crede că situaţia va evolua spre bine. „Deja se simt schimbări. Directorul şcolii, Petru Moisei, este foarte activ şi vedem că vrea să renoveze şcoala. El ne pune la curent cu ideile sale, însă nu le ignoră nici pe ale noastre”, spune Tatiana Colesnic.


Foto Liviu Dumitru Ştefan


Cei mai tineri sportivi au cinci ani

Oricât ar suna de ciudat, cei mai tineri sportivi sunt micuţii în vârstă de cinci ani. Copiii sunt înscrişi de către părinţi în grupe private şi călăresc pe căluţi pony. „Este o activitate foarte benefică pentru copii. Hipismul îi disciplinează şi contribuie la formarea unei ţinute corecte”, spune instructoarea. Dar hipismul nu este unul dintre cele mai ieftine sporturi. Pentru o lună de antrenament, părinţi scot din buzunar 600 de lei. Pentru cei care nu îşi pot permite achitarea sumei integrale, antrenorii mai fac şi reduceri.

Grupele de bază sunt cele gratuite, în care se înscriu copii cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani. Aceştia sunt învăţaţi cum să călărească şi să dea comenzi unui cal. Pe lângă lecţiile practice, elevii învaţă teorie şi îngrijesc de animale, împreună cu instructorii.

Alexandru frecventează cursurile de hipism de opt luni. El spune că vine aici în fiecare zi, chiar de dimineaţă, pentru că după masă are ore la şcoală. „Îmi place nespus de mult acest sport şi îi mulţumesc bunelului meu, care mi-a explicat ce înseamnă hipismul şi m-a adus la cursuri”, spune entuziasmat băiatul. De fiecare dată călăreşte un căluţ bătrân, pe care îl cheamă „Prozaic” şi cu care a reuşit să găsească „limbaj comun”.


Foto: Liviu Dumitru Ştefan

Caii „dresează” copiii

Caii tineri, nemaivorbind de cei nedresaţi, nu sunt potriviţi pentru antrenamente. Copiii se folosesc de cai mai bătrâni, pentru că sunt mai puţin „arţăgoşi”, după cum spun instructorii. „Elevii învaţă să dea comenzi animalelor, asta însă nu înseamnă că animalele nu ştiu deja să le execute. De fapt, la început, caii îi „dresează” pe copii”, spune Marina Munteanu, o altă antrenoare.

120 de dolari pentru întreţinerea unui cal privat


Foto: Liviu Dumitru Ştefan
După cum spun instructoarele, în regim privat se antrenează nu doar cei mici, ci şi diferiţi oameni de afaceri şi chiar politicieni. Ei au cai proprii, pe care îi îngrijesc în mod deosebit, le cumpără nutreţuri scumpe, „pentru că îşi permit”, spune Maria, paznicul şcolii. Întreţinerea unui cal în grajdurile şcolii îi costă lunar pe amatorii de hipism în jur de 120 de dolari.

Banii şcolii

Directorul Şcolii specializate de hipism şi pentatlon modern, Petru Moisei, a intrat în funcţie acum trei luni, dar deja plănuieşte să înceapă reparaţia grajdurilor, să renoveze terenul pentru întreceri şi să instaleze scaune pentru spectatori. „Le vom rezolva pe toate, pe rând”, zice Moisei. Unicul lucru care îl nemulţumeşte pe director este că Ministerul Agriculturii nu le permite să-şi gestioneze de sine stătător fondurile acumulate pe baza grupelor private. „Noi ştim mai bine de ce are nevoie şcoala. De multe ori, ministerul planifică cheltuieli pentru lucruri de care nu avem nevoie şi astfel banii se duc în vânt”, declară directorul.
Petru Moisei spune că, în ultimii ani, şcoala de hipism este frecventată de mai puţini copii - „doar 102 copii, pe când în trecut erau 350”.


Foto: Liviu Dumitru Ştefan

Din această cauză, instructorii vor merge în toate şcolile şi liceele din Chişinău pentru a le povesti copiilor despre hipism şi îi vor îndemna să frecventeze cursurile sportive.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 19:17

O persoană a decedat şi alte şase au fost rănite după ce un autocar din Moldova s-a răsturnat, luni seara în România.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 19:03

Angajaţii Inspectoratului Național de Patrulare ajută şoferii, care au problem în trafic, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. În mai multe imagini postate pe Facebook, pot fi observaţi polițiști care ajută la deblocarea maşinilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:37

În ajunul celei de-a doua runde a alegerilor prezidențiale din Georgia, guvernul de la Tbilis a decis să „anuleze” datoriile bancare ale populatiei, in principal a datornicilor aflati în așa-numita „listă neagră” (biroul de credit), a anunțat luni...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:17

Primarul de Orhei Ilan Șor, nu este beneficiarul banilor furați din sistemul bancar din Republica Moldova, susține omul de afaceri Denis Ureche, anterior condamnat în dosarul devalizărilor bancare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:09

Firmele din Germania scot la concurs peste 500 de joburi, unele dintre ele fiind plătite cu până la 74.000 de euro brut pe an.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:06

Realizatoarea de la TV8 Natalia Morari se laudă pe Facebook că a primit premiul Pavel Sheremet pentru curaj în jurnalism, dar uita sa menționeze ca distincția i-a fost oferita de către colegul său de la televiziune, Petru Macovei. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:00

Cel de-al treilea planșeu, dintre etajele 15 și 16 ale blocului locativ din bd. Moscova, 11, a fost restabilit. Pe parcursul săptămânii curente, constructorii vor fi antrenați în lucrări de armare și pregătire a cofrajelor pentru betonarea ultimului planșeu, dintre etajele 16...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 17:55

Ninsoarea și ghețușul de pe carosabil s-au lăsat cu trei microbuze cu pasageri răsturnate în aceeași zi. După două accidente produse dimineață, la ora 07.30 și la 08.00, un al treilea microbuz s-a răsturnat în jurul orei 15.40, în apropiere de satul Sociteni, raionul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 17:43

Fugarii Victor şi Viorel Ţopa au primit ieri o lovitură crâncenă din partea postului de televiziune TV 8. Jurnaliştii acestuia au pus pe post un interviu cu Denis Ureche, condamnat în două instanțe pentru implicarea în jaful de la Banca de Economii, care developează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 17:42

Ucraina va avea în vedere posibilitatea suspendării statutului de membru al Interpol, dacă la șefia organizatiei internaționale va fi ales un reprezentant al Rusiei, a anunțat astazi ministrul afacerilor interne al Ucrainei, Arsen Avakov, pe site-ul instituției pe care o conduce.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 16:56

Campania electorală încă nu a demarat oficial, însă liderul PPDA, Andrei Năstase, a reuşit deja să se facă de râs în faţa alegătorilor. Bloggerul Anatolie Chirilov face trimitere la o vizită a lui Năstase în localitatea Ștefan Vodă, unde a fost luat la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 15:31

Din ce în ce mai mulți oameni religioși spun că nu mai văd legătura dintre credința în Dumnezeu și standardul de viață îmbunătățit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 15:14

Republica Moldova devine tot mai atractivă pentru turişti. Datele Biroului Naţional de statistică arată că în perioada ianuarie-septembrie 2018 agenţiile de turism şi turoperatorii au acordat servicii la 277 mii de turişti şi excursionişti, cu 19,6% mai mult decât în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 15:08

Relaţia liderilor PAS şi PPDA cu fundaţia Open Dialog, condusă de Ludmila Kozlovska, nu se reduce doar la niște banale bilete de avion. Maia Sandu şi Andrei Năstase sunt compromişi de legăturile fundaţiei respective cu raiderul Veaceslav Platon, condamnat la 18 ani de puşcărie,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 15:06

Probabilitatea unui acord real între Rusia și Japonia în diferendul lor teritorial privind sudul insulelor Kurile este negativa si dpdv matematic tinde spre zero. În ultimele decenii la Moscova s-au spus prea multe ”patriotisme” despre ”inseparabilitatea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 15:02

Denis Ureche, invitatul jurnalistei Mariana Rață, moderatoarea emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, a făcut mai multe declarații care confirmă investigațiile jurnalistice efectuate de către Zeppelin.md, privind compania off-shore ce aparține condamnatului Veaceslav...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 12:25

Cotaţia paladiului creşte mai rapid decât a altor metale preţioase, ajungând la un pas de paritatea cu aurul pentru prima dată în ultimii 16 ani, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 12:03

Zi de zi ies la iveală noi detalii legate de operațiunea de debriefing la care este supusă Elena Udrea în Costa Rica. Și, desigur, și Alina Bica, scrie Corectnews.com.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 11:46

Premierul polonez: După terminarea „Nord Stream-2” nimic nu va mai împiedica armata rusă în ofensiva spre Kyiv

Premierul polonez: După terminarea „Nord Stream-2” nimic nu va mai împiedica armata rusă în ofensiva spre Kyiv

Premierul polonez avertizează că, după finalizarea construcției conductei de gaz Nord Stream-2, nimic nu va opri Rusia să continue agresiunea militară în Ucraina. Declarația a fost făcută de Mateusz Morawiecki în cadrul conferinței FOTAR de la Hamburg, informează RAR.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 11:43

Academia Română se adresează deputaţilor de la Chişinău: Nu este nevoie să se inventeze limbi pentru apărarea identităţii

Academia Română se adresează deputaţilor de la Chişinău: Nu este nevoie să se inventeze limbi pentru apărarea identităţii

Prezidiul Academiei Române reafirmă, într-un comunicat, faptul că „limba vorbită de români este limba română”, în contextul respingerii de către Parlamentul de la Chişinău, pe 1 noiembrie 2018, a proiectului de lege constituţională care prevede...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 11:37

În ultimii cinci ani, Federația Rusă a cheltuit peste 10 miliarde de dolari pentru menținerea regimului de ocupație în regiunile Donețk și Lugansk, susține Dmitri Sneghirev, co-președinte al inițiativei publice „Prava Sprava”, potrivit Unian.

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 19 Noiembrie 2018, ora: 10:38 de Ana Marchitan

Vadim Cernîș: „Recomand cetățenilor R. Moldova să înțeleagă ce au în vedere politicienii prin soluționarea conflictului transnistrean”

Vadim Cernîș:  „Recomand cetățenilor R. Moldova să înțeleagă ce au în vedere politicienii prin soluționarea conflictului transnistrean” Din editia print

Săptămâna trecută, Vadim Cernîș, ministru pentru problemele teritoriilor temporar ocupate și persoanelor intern strămutate al Ucrainei, a avut o vizită de lucru în R. Moldova. Redacția ziarului TIMPUL îi mulțumește oficialului ucrainean că a găsit timp pentru a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 09:47

Reforma parlamentară inițiată de Partidul Democrat (PD), care presupune micșorarea numărului de deputați și introducerea mandatului imperativ în locul celui reprezentativ, va aduce un spor de audiență democraților în campania electorală, consideră analistul politic Petru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 09:13

La Orhei străzile sunt curățate operativ. Se lucrează la capacitate maximă la deszăpezirea drumurilor

 În plină forță, municipalitatea din Orhei face față ninsorilor din ultimile 24 ore.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)