Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la 24 Septembrie 2018
Abonamente

Social 1 Aprilie 2011, ora 12:13    Din editia print

Reportaj: Aleargă caii…

Marime Font
Sursa: Liviu Dumitru Ştefan Imagini: 2
Foto: Liviu Dumitru Ştefan
 
 
 

La Şcoala specializată de hipism şi pentatlon modern nu se înghesuie multă lume, dar nu pentru că este o instituţie necunoscută. Motivul e altul. Doar adevăraţii amatorii de cai sunt capabili să lase treburile cotidiene şi să se dedice unui sport nobil - hipismul.

Tatiana Colesnic lucrează în calitate de instructor în cadrul şcolii „de prea multă vreme”, după cum mi-a spus chiar ea. Au adus-o aici dragostea pentru cai şi faptul că trăia în apropiere. Sub îndrumarea sa, discipolii şcolii au ocupat locuri premiante în diverse întreceri de hipism, naţionale şi internaţionale. În ultimul timp, însă, şcoala nu a mai participat la concursuri. „Nu ne putem permite să plecăm nici măcar în ţările vecine. O participare în Ucraina ne costă mai mult de 2000 de euro”, afirmă Tatiana Colesnic. Şcoala de hipism se află sub egida Ministerului Agriculturii, care nu are posibilitate să-i asigure acestei instituţii bugetul necesar. Totuşi, instructoarea crede că situaţia va evolua spre bine. „Deja se simt schimbări. Directorul şcolii, Petru Moisei, este foarte activ şi vedem că vrea să renoveze şcoala. El ne pune la curent cu ideile sale, însă nu le ignoră nici pe ale noastre”, spune Tatiana Colesnic.


Foto Liviu Dumitru ŞtefanCei mai tineri sportivi au cinci ani

Oricât ar suna de ciudat, cei mai tineri sportivi sunt micuţii în vârstă de cinci ani. Copiii sunt înscrişi de către părinţi în grupe private şi călăresc pe căluţi pony. „Este o activitate foarte benefică pentru copii. Hipismul îi disciplinează şi contribuie la formarea unei ţinute corecte”, spune instructoarea. Dar hipismul nu este unul dintre cele mai ieftine sporturi. Pentru o lună de antrenament, părinţi scot din buzunar 600 de lei. Pentru cei care nu îşi pot permite achitarea sumei integrale, antrenorii mai fac şi reduceri.

Grupele de bază sunt cele gratuite, în care se înscriu copii cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani. Aceştia sunt învăţaţi cum să călărească şi să dea comenzi unui cal. Pe lângă lecţiile practice, elevii învaţă teorie şi îngrijesc de animale, împreună cu instructorii.

Alexandru frecventează cursurile de hipism de opt luni. El spune că vine aici în fiecare zi, chiar de dimineaţă, pentru că după masă are ore la şcoală. „Îmi place nespus de mult acest sport şi îi mulţumesc bunelului meu, care mi-a explicat ce înseamnă hipismul şi m-a adus la cursuri”, spune entuziasmat băiatul. De fiecare dată călăreşte un căluţ bătrân, pe care îl cheamă „Prozaic” şi cu care a reuşit să găsească „limbaj comun”.


Foto: Liviu Dumitru Ştefan

Caii „dresează” copiii

Caii tineri, nemaivorbind de cei nedresaţi, nu sunt potriviţi pentru antrenamente. Copiii se folosesc de cai mai bătrâni, pentru că sunt mai puţin „arţăgoşi”, după cum spun instructorii. „Elevii învaţă să dea comenzi animalelor, asta însă nu înseamnă că animalele nu ştiu deja să le execute. De fapt, la început, caii îi „dresează” pe copii”, spune Marina Munteanu, o altă antrenoare.

120 de dolari pentru întreţinerea unui cal privat


Foto: Liviu Dumitru Ştefan
După cum spun instructoarele, în regim privat se antrenează nu doar cei mici, ci şi diferiţi oameni de afaceri şi chiar politicieni. Ei au cai proprii, pe care îi îngrijesc în mod deosebit, le cumpără nutreţuri scumpe, „pentru că îşi permit”, spune Maria, paznicul şcolii. Întreţinerea unui cal în grajdurile şcolii îi costă lunar pe amatorii de hipism în jur de 120 de dolari.

Banii şcolii

Directorul Şcolii specializate de hipism şi pentatlon modern, Petru Moisei, a intrat în funcţie acum trei luni, dar deja plănuieşte să înceapă reparaţia grajdurilor, să renoveze terenul pentru întreceri şi să instaleze scaune pentru spectatori. „Le vom rezolva pe toate, pe rând”, zice Moisei. Unicul lucru care îl nemulţumeşte pe director este că Ministerul Agriculturii nu le permite să-şi gestioneze de sine stătător fondurile acumulate pe baza grupelor private. „Noi ştim mai bine de ce are nevoie şcoala. De multe ori, ministerul planifică cheltuieli pentru lucruri de care nu avem nevoie şi astfel banii se duc în vânt”, declară directorul.
Petru Moisei spune că, în ultimii ani, şcoala de hipism este frecventată de mai puţini copii - „doar 102 copii, pe când în trecut erau 350”.


Foto: Liviu Dumitru Ştefan

Din această cauză, instructorii vor merge în toate şcolile şi liceele din Chişinău pentru a le povesti copiilor despre hipism şi îi vor îndemna să frecventeze cursurile sportive.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul