Astăzi 15 Noiembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la 14 Noiembrie 2018
Abonamente

Actualitate 8 Iunie 2016, ora 10:12    Din editia print

Reportaj de la frontieră: „Mi-a revenit rolul de contrabandist”

Marime Font

Sărăcia din R. Moldova și lipsa locurilor de muncă îi face pe mulți moldoveni să comită infracțiuni. Una din cele mai des întâlnite încălcări este trecerea ilegală a frontierei de stat cu scopul de a transporta lucruri interzise.

Asemenea activități aduc destul de rapid venituri frumoase, la fel de repede, însă, contrabandiștii se pot alege cu dosare penale, amenzi usturătoare sau chiar cu câțiva ani de închisoare. Misiunea de a preveni cazurile respective le revine polițiștilor de frontieră. Câinii special dresați, tehnica de ultimă generație și armele îi ajută să prevină sau să stopeze tentativele de a ocoli legea. Ca să văd cum se desfășoară operațiunile de inspectare a frontierei de stat, am mers la punctul de trecere Cahul-Oancea.

Polițiștii urmăresc un autovehicul de model UAZ, unde se află o persoană care a încercat să treacă frontiera ilegal. Șoferul fugar apăsa cu disperare pe accelerator, iar la un moment dat este aproape să piardă controlul volanului. Când a realizat că oamenii legii îl ajung din urmă, iar în față îl așteaptă o altă echipă cu girofarul aprins, infractorul a oprit vehiculul și a zbughit-o în câmpul deschis. Nu a reușit să fugă nici măcar 100 de metri că Bruno, câinele de urmărire a polițiștilor, l-a ajuns din urmă și l-a pus la pământ. Între timp, pe malul Prutului, alți trei contrabandiști încercau să transporte câteva cutii cu țigări. Cât timp au umflat barca, polițiștii de frontieră i-au capturat și pe ei.


Momentele descrise mai sus au fost de fapt o simulare a inspecțiilor și raidurilor la frontieră, iar principalii protagoniști au fost un grup de jurnaliști de la câteva instituții media din țară. Rolul de contrabandiști le-a revenit câtorva polițiști de frontieră. Reporterii, la rândul lor, au intrat în postura oamenilor legii, iar cei mai leneși au ales să fie doar spectatori.


Am încercat să trecem ilegal frontiera 

Pentru reprezentanții presei, aventura a început dis-de-dimineață. Rând pe rând, ne-am apropiat de sediul central al Poliției de Frontieră din Capitală, unde am fost echipați corespunzător. Maiou, geacă, pantaloni și șapcă de un albastru închis, toate la fel ca hainele celor care stau strajă la hotare. Înarmați cu aparate foto și camere video, ne-am pornit spre punctul de trecere Cahul-Oancea. Drumul a durat aproape trei ore. Până a ajunge la destinație am văzut cum polițiștii de frontieră verifică documentele șoferilor automobilelor cu numere de înmatriculare străine. Imediat și-au intrat în rolul de inspectori și jurnaliștii. Unii fluturau agitați din mâini, ca să-i facă pe șoferi să oprească, alții preluau inițiativa doar după ce specialiștii le aduceau potențiala victimă „pe tavă”.

A urmat marea operațiune de reținere a infractorilor, iar mie mi-a revenit rolul de contrabandist. Alături de alți doi colegi, jurnaliști, ne-am pomenit în autovehiculul de model UAZ, cumpărat în 2002. Acolo deja erau alte trei persoane, cărora le-a picat aceeași povară. Am mers până aproape de malul râului Prut și ne-am divizat în două grupuri. Într-un final, tentativa de trecere ilegală a frontierei a eșuat, iar toți infractorii au fost prinși. Spectacolul cu reținerea, pe care l-am descris la început, a durat mai bine de jumătate de oră.

Identifică orice sursă care emană căldură

Totuși, cea mai neașteptată provocare au fost tragerile din arme adevărate. Coordonatorul „expediției” ne-a explicat câteva minute tehnica de securitate și ne-a avertizat despre eventualele consecințe. Inițial, fiecare reprezentant al mass-mediei a tras dintr-un pistol de semnalizare, iar ulterior ne-au fost încredințate și automatele Kalașnikov. Practic toți „lunetiștii” s-au ales cu țiuit în urechi de la bubuiturile puternice.

Toate acțiunile noastre au fost înregistrate și monitorizate cu atenție de două autospeciale cu termovizoare, care fixează tot ce se petrece pe o rază de 17 km. „Sunt cele mai eficiente complexe de observare utilizate în controlul frontierei de stat”, ne spune cu încredere un specialist. Aceste puncte mobile de monitorizare identifică orice sursă care emană căldură. Prin urmare, o persoană, care încearcă să treacă ilegal frontiera, va fi depistată cu ușurință.


Inspecție cu ATV-ul și barca

Polițiștii de frontieră s-au oferit să ne prezinte de asemenea cum se desfășoară activitatea și la punctul vamal de trecere Cahul-Oancea. Mai întâi, însă, am mers la linia roșie care delimitează hotarul dintre România și Republica Moldova. Aceasta este trasată pe centrul tehnologic al podului. Jurnaliștii s-au grăbit să-și facă poze stând cu un picior în Uniunea Europeană, iar cu altul în țara de origine. Forfota la hotar a fost observată și de un vameș român. Acesta a venit în grabă să se convingă că nimeni nu trece granița ilegal.

Ulterior, ne-a fost prezentat un utilaj modern care depistează bătăile inimii și stabilește dacă în autovehiculele care traversează frontiera sunt ascunse persoane. Între timp, cineva s-a băgat în portbagajul microbuzului, iar aparatul nu l-a identificat. Unul dintre polițiști a făcut haz de această situație, „probabil inima fetei bate prea încet”.

Punctul final și culminant a fost inspectarea pe malul, dar și pe râul Prut. Observațiile cu ATV-ul sunt o adevărată plăcere. Această autospecială ajunge prin locurile greu accesibile și se poate deplasa cu o viteză de 50 km pe oră. Inspectarea pe albia râului am efectuat-o într-o barcă cu motor. Un pic mai târziu au venit și colegii din România, alături de care am făcut o operațiune de observare comună.

Ziua a fost încununată de o cină cu bucate gătite ca la sud. Mămăliga, peștele, friptura sau brânza de oaie n-au lipsit de pe masă. Așa arată o zi bună a unui polițist de frontieră. Totodată ei sunt cei care apără hotarele țării și pe ploaie, ninsoare, vânt sau arșiță.

În cele câteva ore petrecute la hotar cu România, am realizat că frontiera este un organism viu foarte imprevizibil, unde fiecare zi este o nouă provocare.

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 21:01

Președintele Comisiei parlamentare de anchetă, care investighează prezumata imixtiune a Fundației Open Dialog în politica moldovenească, Igor Vremea, a făcut astăzi publice întrebările la care urmau să răspundă lidera PAS, Maia Sandu, dar și liderul PPDA, Andrei Năstase,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 19:20

Guvernul a adoptat astăzi hotărârea, potrivit căreia, din data de 1 ianuarie 2019, bătrânii care au o pensie mai mică decât minimul de existență, adică 1.589 de lei, vor primi pensii majorate cu 10 la sută. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 17:36

Preşedinta UNJR Dana Gîrbovan: Rezolutia Parlamentului European impotriva Romaniei, sub pretextul ca apara statul de drept, desconsidera insasi valorile cuprinse in conventiile si tratatele invocate in preambul, valori pe care s-a fondat Uniunea Europeana.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 17:35

Guvernul a aprobat astăzi regulamentul privind funcționarea căminelor studențești. Documentul prevede îmbunătățirea condițiilor de trai în căminele studențești, precum și condiții facilitate de acces pentru persoanele cu nevoi speciale. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 17:06

Proiectele sociale de anvergură, derulate de Guvernul Filip sunt apreciate de cetățeni. Cel puțin așa arată datele ultimului sondaj de opinie, realizat de IMAS și prezentat astăzi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 16:58

Europarlamentarul Andi Cristea, copreședintele grupului de prietenie parlamentară UE-RM, susține că votul de astăzi al Parlamentului European, care vizează Republica Moldova, este un document politizat, care nu-şi are locul în context electoral. Amintim că Parlamentul European a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 15:13

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a păstrat astăzi, 14 noiembrie, verdictul Curții de Apel în dosarul lui Veaceslav Platon. Magistrații CSJ au declarat drept neîntemeiat recursul depus de avocații acestuia împotriva deciziei CA. Prin urmare, a fost menținută condamnarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 15:09

Raportorul Parlamentului European pentru Georgia, Andrej Mamikins, a criticat, într-un discurs rostit marți seara, dorința unor deputați de a critica această țară, în condițiile în care acolo se desfășoară alegeri prezidențiale. Înaltul oficial de a Bruxelles...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 14:46 de Natalia Hadârcă

La această concluzie a ajuns un grup de cercetători care a studiat situația comunităților din apropierea frontierei Localitățile de pe ambele maluri ale Prutului au fost puternic ideologizate în perioada sovietică. Oamenilor li se impunea ideea că, pe celălalt mal, nu pot...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 13:34

ULTIMA ORĂ // SIS anunță că „a destructurat o grupare paramilitară”

ULTIMA ORĂ // SIS anunță că „a destructurat o grupare paramilitară”

Serviciul de Informaţii şi Securitate de comun cu Procuratura mun. Chişinău, Oficiul Principal au realizat o operaţiune complexă în cadrul căreia a fost destructurată activitatea unei formaţiuni paramilitare ilegale, care acţiona sub paravanul aşa-numitor jocuri de tip...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 13:29

O petiţie însoţită de peste 100 de mii de semnături a fost depusă, astăzi, de către secretarul general-adjunct al PDM, deputatul Eugen Nichiforciuc, la sediul Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova. Prin acestă petiție se solicită sprijinul instituţiilor europene...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 12:57

Partidul Democrat din Moldova se bucură acum de cea mai mare încredere din ultimii ani. Peste 16 la sută dintre cetățeni sunt gata să voteze pentru această formațiune, dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare. Această tendință se menține timp de doi ani. Celelalte partide...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 12:38

Ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, consideră că poliţiştii care stau ascunşi pe traseele naţionale cu scopul de a obţine bani de la şoferii care depăşesc limita de viteză trebuie să stea la puşcărie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 12:06

Secretarul american al Energiei, Rick Perry, a cerut Ungariei și vecinilor săi să renunțe la conductele rusești de gaze, care, potrivit Washingtonului, sunt folosite pentru a întări presiunea Moscovei în Europa Centrală și de Est, scrie Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 11:56

Iernile lungi şi grele din România intră în istorie. După zece luni de extreme şi recorduri naţionale, în ţara noastră urmează o iarnă blândă, cu episoade scurte de zăpadă şi ger.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 11:53

„Politica externă a Rusiei este alcătuită dintr-un amestec bizar de tradiții ale birocrației corupte și ale lumii interlope. Europenii încearcă să-și bazeze acțiunile pe cu totul alte idei despre realitate, de aceea, aceleași lucruri pentru Kremlin și Europa au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 11:51

Europarlamentarul lituanian Petras Austrevicius este una dintre vocile critice la adresa ţării noastre. Acesta și-a exprimat în repetate rânduri nemulţumirea faţă de adoptarea legii votului mixt din Republica Moldova. Asta deşi a fost ales de trei ori în Parlamentul de la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 08:40

 Moldova așteaptă de la Uniunea Europeană un raport instituțional echilibrat, obiectiv, care să analizeze implementarea Acordului de Asociere, nu un document politizat, care face jocul electoral al opoziției de la Chișinău. Declarația a fost făcută de către președintele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 08:20

Rusia blochează accesul observatorilor internaționali la depozitul de armament de la granița dintre Ucraina și Moldova, unde sunt stocate mai mult de 20.000 tone de muniție, a declarat Vadim Cernîș, ministrul pentru teritoriile ocupate temporar și persoanele strămutate intern din...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 14 Noiembrie 2018, ora: 08:06

Organizațiile maghiare de extrema dreapta desfășoară contra cost campanii agresive împotriva NATO și UE și alimentează conflictul interetnic din vestul Ucrainei, scrie astazi publicatia EUobserver.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:44

Prețul barilului de petrolul a scăzut puternic, marți, accentuând tendința de scădere abruptă, pe măsură ce oferta tot mai mare pare pregătită să depășească cererea anul viitor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:24

Un preot care s-a urcat la volan beat a provocat o nenorocire marţi seară, în Suceava. Ameţit bine de aburii alcoolului, George Ionuţ Apetrei a scăpat maşina de sub control şi a intrat în plin două femei care mergeau pe margine unui drum din Mitocu Dragomirnei. După impactul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:23

Cel de-al optulea și ultimul sezon al serialului Game of Thrones (n.r. Urzeala Tronurilor) va fi lansat în luna aprilie, 2019, au anunțat producătorii. Reprezentanții HBO au confirmat că serialul se va întoarce în prima jumătate a anului 2019, însă nu au dezvăluit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:14

 Horoscopul din 14 noiembrie favorizează planul profesional al zodiilor. Astrele sunt binefăcătoare cu nativii zodiacului. Horoscopul zilnic din 14 noiembrie anunță succese profesionale și bani pentru o zodie! Viața i se schimbă radical!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:11 de Ana Marchitan

reportaj Preotul care muncește în construcții peste hotare

Preotul care muncește în construcții peste hotare Din editia print

Parohul bisericii din s. Teleșeuca, r-nul Dondușeni, a plecat în concediu în Franța pentru a-și cumpăra lemne de foc și a-și putea întreține familia

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)