Astăzi 17 Ianuarie 2019, Joi - Ultima actualizare la ora 12:36
Abonamente

Actualitate 8 Iunie 2016, ora 10:12    Din editia print

Reportaj de la frontieră: „Mi-a revenit rolul de contrabandist”

Marime Font

Sărăcia din R. Moldova și lipsa locurilor de muncă îi face pe mulți moldoveni să comită infracțiuni. Una din cele mai des întâlnite încălcări este trecerea ilegală a frontierei de stat cu scopul de a transporta lucruri interzise.

Asemenea activități aduc destul de rapid venituri frumoase, la fel de repede, însă, contrabandiștii se pot alege cu dosare penale, amenzi usturătoare sau chiar cu câțiva ani de închisoare. Misiunea de a preveni cazurile respective le revine polițiștilor de frontieră. Câinii special dresați, tehnica de ultimă generație și armele îi ajută să prevină sau să stopeze tentativele de a ocoli legea. Ca să văd cum se desfășoară operațiunile de inspectare a frontierei de stat, am mers la punctul de trecere Cahul-Oancea.

Polițiștii urmăresc un autovehicul de model UAZ, unde se află o persoană care a încercat să treacă frontiera ilegal. Șoferul fugar apăsa cu disperare pe accelerator, iar la un moment dat este aproape să piardă controlul volanului. Când a realizat că oamenii legii îl ajung din urmă, iar în față îl așteaptă o altă echipă cu girofarul aprins, infractorul a oprit vehiculul și a zbughit-o în câmpul deschis. Nu a reușit să fugă nici măcar 100 de metri că Bruno, câinele de urmărire a polițiștilor, l-a ajuns din urmă și l-a pus la pământ. Între timp, pe malul Prutului, alți trei contrabandiști încercau să transporte câteva cutii cu țigări. Cât timp au umflat barca, polițiștii de frontieră i-au capturat și pe ei.


Momentele descrise mai sus au fost de fapt o simulare a inspecțiilor și raidurilor la frontieră, iar principalii protagoniști au fost un grup de jurnaliști de la câteva instituții media din țară. Rolul de contrabandiști le-a revenit câtorva polițiști de frontieră. Reporterii, la rândul lor, au intrat în postura oamenilor legii, iar cei mai leneși au ales să fie doar spectatori.


Am încercat să trecem ilegal frontiera 

Pentru reprezentanții presei, aventura a început dis-de-dimineață. Rând pe rând, ne-am apropiat de sediul central al Poliției de Frontieră din Capitală, unde am fost echipați corespunzător. Maiou, geacă, pantaloni și șapcă de un albastru închis, toate la fel ca hainele celor care stau strajă la hotare. Înarmați cu aparate foto și camere video, ne-am pornit spre punctul de trecere Cahul-Oancea. Drumul a durat aproape trei ore. Până a ajunge la destinație am văzut cum polițiștii de frontieră verifică documentele șoferilor automobilelor cu numere de înmatriculare străine. Imediat și-au intrat în rolul de inspectori și jurnaliștii. Unii fluturau agitați din mâini, ca să-i facă pe șoferi să oprească, alții preluau inițiativa doar după ce specialiștii le aduceau potențiala victimă „pe tavă”.

A urmat marea operațiune de reținere a infractorilor, iar mie mi-a revenit rolul de contrabandist. Alături de alți doi colegi, jurnaliști, ne-am pomenit în autovehiculul de model UAZ, cumpărat în 2002. Acolo deja erau alte trei persoane, cărora le-a picat aceeași povară. Am mers până aproape de malul râului Prut și ne-am divizat în două grupuri. Într-un final, tentativa de trecere ilegală a frontierei a eșuat, iar toți infractorii au fost prinși. Spectacolul cu reținerea, pe care l-am descris la început, a durat mai bine de jumătate de oră.

Identifică orice sursă care emană căldură

Totuși, cea mai neașteptată provocare au fost tragerile din arme adevărate. Coordonatorul „expediției” ne-a explicat câteva minute tehnica de securitate și ne-a avertizat despre eventualele consecințe. Inițial, fiecare reprezentant al mass-mediei a tras dintr-un pistol de semnalizare, iar ulterior ne-au fost încredințate și automatele Kalașnikov. Practic toți „lunetiștii” s-au ales cu țiuit în urechi de la bubuiturile puternice.

Toate acțiunile noastre au fost înregistrate și monitorizate cu atenție de două autospeciale cu termovizoare, care fixează tot ce se petrece pe o rază de 17 km. „Sunt cele mai eficiente complexe de observare utilizate în controlul frontierei de stat”, ne spune cu încredere un specialist. Aceste puncte mobile de monitorizare identifică orice sursă care emană căldură. Prin urmare, o persoană, care încearcă să treacă ilegal frontiera, va fi depistată cu ușurință.


Inspecție cu ATV-ul și barca

Polițiștii de frontieră s-au oferit să ne prezinte de asemenea cum se desfășoară activitatea și la punctul vamal de trecere Cahul-Oancea. Mai întâi, însă, am mers la linia roșie care delimitează hotarul dintre România și Republica Moldova. Aceasta este trasată pe centrul tehnologic al podului. Jurnaliștii s-au grăbit să-și facă poze stând cu un picior în Uniunea Europeană, iar cu altul în țara de origine. Forfota la hotar a fost observată și de un vameș român. Acesta a venit în grabă să se convingă că nimeni nu trece granița ilegal.

Ulterior, ne-a fost prezentat un utilaj modern care depistează bătăile inimii și stabilește dacă în autovehiculele care traversează frontiera sunt ascunse persoane. Între timp, cineva s-a băgat în portbagajul microbuzului, iar aparatul nu l-a identificat. Unul dintre polițiști a făcut haz de această situație, „probabil inima fetei bate prea încet”.

Punctul final și culminant a fost inspectarea pe malul, dar și pe râul Prut. Observațiile cu ATV-ul sunt o adevărată plăcere. Această autospecială ajunge prin locurile greu accesibile și se poate deplasa cu o viteză de 50 km pe oră. Inspectarea pe albia râului am efectuat-o într-o barcă cu motor. Un pic mai târziu au venit și colegii din România, alături de care am făcut o operațiune de observare comună.

Ziua a fost încununată de o cină cu bucate gătite ca la sud. Mămăliga, peștele, friptura sau brânza de oaie n-au lipsit de pe masă. Așa arată o zi bună a unui polițist de frontieră. Totodată ei sunt cei care apără hotarele țării și pe ploaie, ninsoare, vânt sau arșiță.

În cele câteva ore petrecute la hotar cu România, am realizat că frontiera este un organism viu foarte imprevizibil, unde fiecare zi este o nouă provocare.

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 12:36

Un procent de 61% dintre ruși sunt rușinați de faptul că poporul rus trăiește „în sărăcie veșnică și nesiguranță”, rezultă din rezultatele sondajului realizat de ”Levada Center”, potrivit Meduza.io.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 12:05

Reprezentantii Partidului Democrat din Moldova au depus la CEC o contestatie impotriva blocului electoral ACUM. Democratii il acuza pe liderul PPDA, Andrei Nastase, ca si-a facut campanie electorala folosind retelele de socializare si le cer membrilor CEC sa examineze actiunile acestuia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 11:59

Jurnalistul român Victor Nichituș scoate în evidență carențele rapoartelor prezentate de către Promo-LEX, organizație care monitorizează procesul electoral. În opinia lui Nichituș, principala problemă este că autorii rapoartelor despre campanie nu verifică...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 10:27

Dezastru total în Europa! Autoritățile din Cernăuți, Ucraina, au luat măsuri extrem de dure împotriva străinilor din administrație Așadar, în această provincie funcționarii publici care dețin dublă cetățenie vor fi demiși din funcții.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 10:13

Compania românească „Transgaz” a început lucrările de construcție a gazoductului Ungheni-Chișinău. Administratorii „Vestmoldtransgaz” au semnat la începutul săptămânii contractul de achiziție de lucrări pentru construirea complexului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 10:02

Gigantul chinez de telecomunicaţii Huawei a refuzat să comenteze joi informaţiile potrivit cărora procurori americani investighează compania pentru furt de secrete comerciale de la parteneri de afaceri din Statele Unite, notează agenţia DPA, citând presa de peste Ocean.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 09:36

Autorităţile sârbe au reuşit să dejoace un complot pentru uciderea lui Vladimir Putin, cu o zi înainte de vizita liderului rus în Belgrad.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 09:35

”Reprezentanța” Transnistriei de la Moscova va fi condusă de Leonid Manakov, avocat rus și fost ofițer al serviciilor secrete din Rusia, se arata pe site-ul așa-zisului ”Minister al Afacerilor Externe” al Transnistriei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 09:34

Organizația internațională pentru drepturile omului Open Doors a prezentat lista anuală a 50 de țări în care sunt persecutați creștinii minoritari. Anul acesta Rusia a fost plasată pe locul 41, între Kenya și Malaezia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 09:31

Vor fi construite inclusiv noi clădiri şi vor modernizate, între altele, secţiile de Montaj, Caroserii şi Vopsitorie, pentru ca producţia să crească, în medie, cu 15 maşini pe oră.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 09:02

Prim-ministrul Pavel Filip a solicitat instituțiilor abilitate din domeniul sănătății să examineze și să identifice mecanisme de reducere a adaosului comercial aplicat la medicamentele comercializate în rețeaua farmaceutică.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 17 Ianuarie 2019, ora: 08:48

Horoscop 17 ianuarie 2019. O zi cu multe surprize pentru nativi, în ceea ce priveşte dragostea. S-ar putea să plecaţi într-o scurtă vacanţă sau să aveţi parte de o întâlnire care vă va schimba viaţa. Faceţi ceea ce vă ghidează inima.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 17 Ianuarie 2019, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 23:13

 Facebook a anunţat că va lansa în Europa un sistem de verificare a reclamelor electorale care va intra în funcţiune în următoarele luni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 22:59

 Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România după fuziunea cu Bancpost, a transmis, la solicitarea Ziarului Financiar, prima reacţie, foarte critică, faţă de decizia guvernului a impozita suplimentar băncile.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 22:51

 Fostul preşedinte Traian Băsescu, senator PMP, a declarat, miercuri seara, că Brexitul se amână, primul pas pentru rămânerea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în Uniunea Europeană fiind făcut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 22:42

O întrebare dificilă pusă de un prieten din Chişinău. Primul răspuns care mi-a venit: nu ştiu, mai întreb. Şi am întrebat, răspunsul a fost: niciuna dintre cele două. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 22:38

 Liderii Uniunii Europene analizează posibilitatea amânării până în anul 2020 a termenului ieşirii Marii Britanii din Blocul comunitar, în contextul în care Germania şi Franţa au exprimat disponibilitatea de a prelungi negocierile, după ce Camera...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 22:34

 Primarul Londrei, Sadiq Khan, un politician laburist, s-a declarat "profund dezamăgit" că Guvernul Theresa May nu a fost demis de Camera Comunelor şi cere organizarea unui nou referendum pe tema apartenenţei Marii Britanii la Uniunea Europeană.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 21:29

 Simona Halep (27 de ani, 1 WTA) e aproape să dea o mare lovitură şi să-l coopteze ca antrenor pe Andre Agassi (48 de ani), legendarul jucător recomandat de Darren Cahill, cel care a lucrat cu el în perioada de glorie a americanului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 21:25

 Camera Comunelor a respins la limită, miercuri seară, moţiunea de cenzură depusă de opoziţia laburistă la adresa Guvernului Theresa May, care rămâne astfel în funcţie şi încearcă să găsească soluţii pentru depăşirea impasului în procedura Brexit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 21:21

 Transportul de mărfuri pe calea ferată în Uniunea Europeană a crescut în 2017 cu 13 miliarde tonă-kilometru (tkm), ajungând la 416 miliarde tkm, iar Polonia, Ungaria, Lituania şi România au raportat cele mai mari creşteri,arată datele publicate miercuri de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 20:54

 Ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Meleşcanu, vine mâine, 17 ianuarie, în Republica Moldova la invitaţia Ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Tudor Ulianovschi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 19:42

 Fostul judecător la Curtea Constituţională Nicolae Osmochescu a oferit un interviu postului de Radio Europa Liberă în care a comentat cazul agentului de patrulare care a refuzat să vorbească în rusă cu un șofer găgăuz.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 19:06

Binomul PAS-DA a fost prins cu minciuna. Unul dintre candidații blocului format de Maia Sandu și Andrei Năstase au acuzat guvernarea că ar fi pus la cale un atac asupra unui colector de semnături, o femeie de 65 de ani, în raionul Străşeni. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)