Astăzi 27 Ianuarie 2020, Luni - Ultima actualizare la 26 Ianuarie 2020
Abonamente

Social 10 Februarie 2012, ora 16:37    Din editia print

REPORTAJ: „Emigranţii” moldoveni vin să-şi construiască viitorul acasă

Marime Font

Au muncit ani la rând în diverse ţări ale lumii ca să asigure familiilor lor un trai decent, dar, obosiţi de viaţa printre străini, s-au întors acasă. 

Aici, dorinţa de a valorifica experienţa dobândită, dar mai ales de a munci „pentru sine” i-a determinat să-şi deschidă afaceri care nu doar că le asigură propria existenţă, dar au şi creat oportunităţi de a rămâne în ţară pentru mulţi alţi concetăţeni de-ai lor. Protagoniştii noştri de astăzi - „emigranţii” Eugen Scurtu, Vasile Goncear şi Mihai Ioncu - sunt trei tineri oameni de afaceri reveniţi la baştină după ani de pribegie. În prezent, după mult efort şi bani investiţi, ei se bucură de succes.

Pe cei trei tineri entuziaşti i-am întâlnit acum două săptămâni, la conferinţa de prezentare a rezultatelor preliminare ale programului PARE 1+1, unde au venit să-şi împărtăşească experienţa. Ei se numără printre cei 73 de beneficiari ai programului care au semnat contracte de finanţare nerambursabilă. Deşi mai au multe planuri de viitor, pentru care va fi nevoie de investiţii substanţiale, ei se arată încântaţi de faptul că au reuşit să rămână acasă, alături de familiile lor.

Olarul care vrea să reînvie o ramură a industriei

Vasile Goncear din satul Hogineşti, Călăraşi, a muncit peste hotare timp de 12 ani. Iniţial a plecat în Rusia, imediat după 1990, dar, după conflictul transnistrean, când dintr-un simplu muncitor moldovean s-a transformat în „rumân-fascist”, cum îl numeau băştinaşii, s-a întors acasă. Viaţa însă era din ce în ce mai grea, aşa că a plecat în Italia. Acolo a muncit mai bine de cinci ani împreună cu soţia, la câteva fabrici de ceramică. Fiind născut într-o familie cu tradiţie în arta ceramicii populare (în cazul lui, până şi numele o dovedeşte, Goncear traducându-se ca olar din limba rusă), chiar fiind departe de baştină, Vasile a încercat să înveţe tot ce se putea despre olărit. Atunci când a adunat suficienţi bani pentru a-şi deschide propria afacere, a revenit în Moldova. „M-am gândit că ar fi mai bine să investesc acasă şi nu acolo unde toţi te consideră un venetic”, povesteşte el.

Loading...Vasile Goncear, un redutabil olar

Pentru a reînvia o ramură a industriei care până nu demult era una foarte dezvoltată în Moldova, în 2005, Vasile Goncear a deschis o fabrică de ceramică în satul de baştină. „Deocamdată, produc ceramică utilitară, dar am utilaj şi pentru a produce ceramică pentru construcţii care, de regulă, se importă. Noi avem lut bun, avem forţă de muncă şi capacităţi - de ce să nu producem ceramica noastră?!”, se întreabă olarul, care până în prezent a creat 20 de locuri noi de muncă şi intenţionează să deschidă în curând încă 30. Vasile urmează să facă o investiţie de 500 de mii de lei, după care, din cadrul programului PARE 1+1, va beneficia de un grant nerambursabil de 200 de mii de lei.

Tinerii veniţi din Europa aduc inovaţiile în ţară

Un alt caz de succes este cel al lui Eugen Scurtu. După opt ani de muncă în Spania, el s-a întors în Moldova, la soţie şi la cei trei copii ai lor, iar împreună au lansat o afacere în domeniul energiei regenerabile. Tânărul şi-a dorit dintotdeauna să revină definitiv în Moldova, dar, pentru că asigura singura sursă de venit în casă, a trebuit ani buni să se împartă între muncă şi familie. Într-un final, obosit de viaţa printre străini, Eugen a revenit acasă cu scopul să-şi pună pe picioare propria afacere - o minifabrică de păsări. „Însă, după analiza situaţiei economice, ne-am reorientat spre producerea peleţilor din biomasă: paie, resturi de floarea-soarelui, crengi de copaci, rumeguş. Moldova dispune de multă materie primă, biomasă care poate fi utilizată mai raţional”, este convinsă Rodica Scurtu, soţia lui Eugen şi cea care-l susţine întru totul. Pentru că afacerea urma să fie deschisă cu banii aduşi de peste hotare, soţii Scurtu au prezentat dosarul în cadrul programului PARE şi au beneficiat ulterior de finanţare.


Rodica Scurtu, o tânără afaceristă care a investit în energia regenerabila

„Am făcut o investiţie de o jumătate de milion, bani cu care am procurat linia tehnologică de producere a peleţilor din biomasă, iar din cadrul programului ne-au fost restituite 200 de mii de lei”, a remarcat Rodica. Deşi afacerea lor a fost lansată abia acum patru luni, tinerii spun că se bucură de cereri din partea consumatorilor. Utilajul are capacitatea de a produce trei tone de peleţi pe zi. La moment, sunt create cinci noi locuri de muncă, dar afaceriştii planifică să-şi extindă capacitatea de producere şi numărul de locuri de muncă create.

O afacere de succes necesită investiţii mari

Fraţii Mihai şi Vasile Ioncu sunt doi tineri din Şoldăneşti care, în ciuda vârstei, au înţeles că numai prin muncă poţi construi un viitor prosper. După ce au studiat piaţa locală, tinerii au hotărât să-şi deschidă propria afacere în domeniul industriei de prelucrare a lemnului. „Sunt licenţiat în drept, dar, după câteva tentative nereuşite de a mă angaja în câmpul muncii, am hotărât să mergem pe proprie răspundere şi am iniţiat împreună cu fratele această afacere”, povesteşte Mihai. Astfel, la finele lui 2008, Mihai şi Vasile au solicitat, în cadrul Programului PNAET, un credit investiţional de 300 de mii de lei, bani din care şi-au procurat utilajul necesar pentru prelucrarea lemnului şi producerea mobilierului. Afacerea a fost pusă pe picioare şi graţie resurselor financiare trimise de mama lor, care de opt ani munceşte în Italia. De altfel, anul trecut au mai câştigat un grant nerambursabil în valoare de 200 de mii de lei din programul PARE.


Mihai Ioncu, tânăr antreprenor

După câţiva ani de antreprenoriat, întrebat fiind de câţi bani este nevoie pentru o afacere de succes şi dacă sunt sau nu suficiente aceste 200 de mii oferite în cadrul programului, Mihai a răspuns: „În funcţie de afacere, probabil că s-ar putea reuşi şi cu mai puţini bani. Totuşi, cred că o afacere de succes necesită investiţii mari. Noi am investit aproape un milion şi parcă ar mai fi nevoie de bani pentru a îmbunătăţi afacerea. Am recurs şi la credite pentru a ne dezvolta. Este greu, dar e un început bun”, consideră Mihai Ioncu.

În prezent, un sfert din populaţia R. Moldova este plecat la muncă peste hotare. Suntem a doua ţară din lume după numărul de persoane plecate peste hotare în raport cu numărul populaţiei. Datele oferite de Banca Naţională arată că, în 2011, în republică au fost făcute transferuri de peste hotare de peste 1,4 mlrd. dolari.

PARE 1+1: rezultatele primului an de activitate

- De la lansarea proiectului PARE 1+1 şi până în prezent au beneficiat de instruire 256 de lucrători migranţi şi rudele de gradul I ale acestora.
- Concomitent, 73 de beneficiari au încheiat contracte de finanţare nerambursabilă care vizează investiţii de peste 35 mln. lei, dintre care peste 22 mln. din remitenţe.
- 52% din remitenţe provin de le emigranţi din Italia, 9% din Rusia, 5% din Marea Britanie, Portugalia şi SUA. În total au participat la program emigranţi din 24 de ţări.

Mai mult de jumătate dintre beneficiari ai programului au investit în agricultură (construcţia serelor, creşterea animalelor, servicii mecanizate), 24% şi-au lansat afaceri în sfera serviciilor(curăţenie, reparaţia autovehiculelor, parc de odihnă, servicii medicale), iar 18% din remitenţe au fost alocate în domeniul industriei (fabricarea peleţilor, produselor de ceramică, pâine, nutrienţi pentru animale). 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 18:02

O activistă de mediu din Uganda a fost ştearsă dintr-o fotografie în care apărea alături de Greta Thunberg la Davos

O activistă de mediu din Uganda a fost ştearsă dintr-o fotografie în care apărea alături de Greta Thunberg la Davos

 Activista ugandeză pentru schimbările climatice Vanessa Nakate susţine că este victima unei discriminări rasiste după ce a fost scoasă dintr-o fotografie în care apărea alături de celebra Greta Thunberg şi de alte tinere care militează pentru aceeaşi cauză - Loukina...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 13:18

Uniunea Europeană a lansat la Ungheni cea de a doua inițiativă din cadrul programului „EU4Moldova: Regiuni cheie”.

Uniunea Europeană a lansat la Ungheni cea de a doua inițiativă din cadrul programului „EU4Moldova: Regiuni cheie”.

UE investește 22,8 milioane de euro pentru stimularea dezvoltării economice inteligente, incluzive și sustenabile în zonele Ungheni și Cahul. Inițiativa EU4Ungheni va viza orașul Ungheni și comunitățile din vecinătatea acestuia în perioada 2019-2025.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 10:58

Poliția din R. Moldova „pusă pe jar” de un pachet „suspect” cu slănină

Poliția din R. Moldova „pusă pe jar” de un pachet „suspect” cu slănină

În pachetul suspect, care a fost aruncat în această seară de o persoană necunoscută într-un magazin de telefonie mobilă, se aflau câteva bucați de slănină, anunță tv8.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 10:55

Panică la nivel mondial. Încă un oraş din China a fost închis pentru a împiedica răspândirea coronavirusului. În total, 16 oraşe au fost închise, 62,8 milioane de oameni fiind ”în carantină”

Panică la nivel mondial. Încă un oraş din China a fost închis pentru a împiedica răspândirea coronavirusului. În total, 16 oraşe au fost închise, 62,8 milioane de oameni fiind ”în carantină”

Autorităţile din Shantou iau măsuri de închidere a oraşului, în încercarea de a stopa răspândirea noului coronavirusul din Wuhan, informează site-ul postului CNN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:51

Cea mai rea pisică din lume a fost pusă spre adopţie. De ce a fost numită felina o „afurisită”

Cea mai rea pisică din lume a fost pusă spre adopţie. De ce a fost numită felina o „afurisită”

Un adăpost pentru animale din SUA a descris-o într-o manieră extrem de sinceră pe una dintre pisicile pe care au pus-o spre adopţie, printr-o postare pe reţelele de socializare, care a devenit virală, relatează Huffington Post. Un adăpost pentru animale din Carolina de Nord,...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 26 Ianuarie 2020, ora: 07:29

SIMONA HALEP LA AUSTRALIAN OPEN // Simona scrie istorie pentru România! Va doborî un nou record FABULOS după turneu

SIMONA HALEP LA AUSTRALIAN OPEN // Simona scrie istorie pentru România! Va doborî un nou record FABULOS după turneu

Simona Halep (28 de ani, 3 WTA) scrie istorie pentru România! Jucătoarea noastră se pregătește s-o depășească pe Martina Hingis (39 de ani, fost număr 1 mondial) într-o ierarhie extrem de importantă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:28

Captură record de droguri în Grecia: Peste o tonă de COCAINĂ a fost confiscată

Captură record de droguri în Grecia: Peste o tonă de COCAINĂ a fost confiscată

 Peste o tonă de cocaină a fost confiscată de poliția grecească

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:25

Cum se face CAFEAUA perfectă? Secretul a fost descoperit

Cum se face CAFEAUA perfectă? Secretul a fost descoperit

A fost descoperit secretul pe care băutorii de cafea trebuie să-l știe! Cum să faci cafeaua perfectă? Detaliile, mai jos. Matematicieni și fizicieni și-au unit forțele pentru a stabili formula pentru obținerea unei cești perfecte de cafea, în cadrul unui studiu publicat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:19

CORONAVIRUS ÎN CHINA / Un prim deces la Shanghai; 54 de MORȚI şi 323 de noi cazuri de infecţii

CORONAVIRUS ÎN CHINA / Un prim deces la Shanghai; 54 de MORȚI şi 323 de noi cazuri de infecţii

 Epidemia de pneumonie virală din China a făcut un mort la Shanghai, a anunţat duminică guvernul local, fiind prima victimă a coronavirusului în metropola financiară a ţării, relatează AFP. Victima este un bărbat în vârstă de 88 de ani care avea probleme de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:14

Luare de ostatici la Criuleni: O victimă a decedat la spital

Luare de ostatici la Criuleni: O victimă a decedat la spital

Unul dintre ostaticii pistolarului de la Mălăieşti, Criuleni, a decedat la spital. Informația a fost confirmată pentru Știri.md de ofițerul de presă al IP Criuleni, Irina Burdujan. Potrivit poliției, este vorba despre un bărbat de 56 de ani aflat în stare gravă la...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 26 Ianuarie 2020, ora: 06:27

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 26 IANUARIE 2020. LEII POT AVEA PARTE DE RĂSTURNĂRI ÎN VIAȚA SENTIMENTALĂ

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 26 IANUARIE 2020. LEII POT AVEA PARTE DE RĂSTURNĂRI ÎN VIAȚA SENTIMENTALĂ

Horoscopul zilei de 26 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 26 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 26...

( ) Citeşte tot articolul

Editorial 26 Ianuarie 2020, ora: 00:23 de Silviu Tănase

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Multă cerneală a curs în ultimii 10 ani despre reforma justiției... Am avut 20 de guverne în 30 ani, fiecare al doilea venea și reformă de doamne ferește totul și justiția ajungea într-un asemenea hal, încăt era numai bună s-o mai reformezi odată.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 26 Ianuarie 2020, ora: 00:10 de Mihaela Culcinschi

Un deputat rus deconspiră planul Kremlimului: „Teritoriul întregii Uniuni Sovietice aparține Rusiei mari”

Un deputat rus deconspiră planul Kremlimului: „Teritoriul întregii Uniuni Sovietice aparține Rusiei mari”

Deputatul fracțiunii „Edinaia Rossia” din Duma de Stat, Evgheni Fedorov, a declarat că scopul Federației Ruse constă în capturarea tuturor republicilor ex-sovietice și recuperarea teritoriilor „Rusiei mari”, după hotarele stabilite în 1945, transmite...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 23:32

Cum construiesc chinezii un spital într-o săptămână. VIDEO cu "pădurea" de excavatoare şi camioane mobilizate pe şantier

Cum construiesc chinezii un spital într-o săptămână. VIDEO cu "pădurea" de excavatoare şi camioane mobilizate pe şantier

 Criticați pentru că au luat prea târziu măsuri să împiedice răspândirea virusului periculos, oficialii chinezi susțin că până pe 3 februarie va fi gata un spital dedicat în exclusivitate combaterii noului coronavirus.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 20:34

Petrișor Peiu Nu, Milcovul n-a secat înca! Un alt fel de a aniversa 24 ianuarie 1859 și 24 ianuarie 1862

Nu, Milcovul n-a secat înca! Un alt fel de a aniversa 24 ianuarie 1859 și 24 ianuarie 1862

 Aproximativ 2.000 de oameni politici au distrus vietile a 5 milioane de romani si pentru aceasta performanta ne cer astazi salarii imense si pensii speciale. 2 000 de parlamentari, ministri si secretari de stat, prefecti, primari, presedinti de Consilii Judetene, sefi de agentii si...

( ) Citeşte tot articolul

Carte 25 Ianuarie 2020, ora: 15:39

Bogdan Petriceicu Hasdeu IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT (I) INTRODUCȚIUNEA și AVENTURIERUL

IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT (I) INTRODUCȚIUNEA și AVENTURIERUL

B. Petriceicu- Hasdeu: IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT -  Aventurile, domnia, războaiele, moartea lui; rolul său în istoria universală și în viața poporului român. (1572-1574)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 15:21

Zeci de constănțeni au făcut lanț uman în semn de protest față de construcția unui bloc cu patru etaje peste vestigiile cetății antice Tomis

Zeci de constănțeni au făcut lanț uman în semn de protest față de construcția unui bloc cu patru etaje peste vestigiile cetății antice Tomis

Zeci de constănțeni au făcut vineri un lanț uman în jurul unor vestigii antice din centrul orașului, în semn de protest față de construcția unui bloc de patru etaje care urmează să fie ridicat într-o zonă protejată istoric, relateaza info-sud-est.ro.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 15:18

Doza zilnică de râs: Un bărbat care venea din Scoția și se îndrepta spre Chișinău s-a rătăcit în Ţinutul Pădurenilor din judeţul Hunedoara după ce a setat GPS-ul pe „drumul cel mai scurt”

Doza zilnică de râs: Un bărbat care venea din Scoția și se îndrepta spre Chișinău s-a rătăcit în Ţinutul Pădurenilor din judeţul Hunedoara după ce a setat GPS-ul pe „drumul cel mai scurt”

Un bărbat care se îndrepta cu maşina din Scoţia spre Republica Moldova şi care se rătăcise în Ţinutul Pădurenilor din judeţul Hunedoara a fost salvat de pompieri. El setase GPS-ul pentru „drumul cel mai scurt” spre Chişinău, dar a cerut ajutor după ce nu a mai putut înainta cu...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 25 Ianuarie 2020, ora: 15:15

opinie Anatol Moraru: Basarabenii nu sunt evrei, iar Dodon nu e Moise

Anatol  Moraru: Basarabenii nu sunt evrei, iar Dodon nu e Moise

„O spun din start: nu-s antisemit, sunt patriot nu doar la sărbători naționale sau în campanii elctorale și nu dețin încă cetățenia română„, afirmă Anatol Moraru într-o opinie pe site-ul nordnews.md 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 15:09

Năstase o amenință pe Maia Sandu / Dacă nu se va desemna un candidat comun la Hîncești, PPDA va înainta PROPRIUL CANDIDAT pentru alegerile şefului statului

Năstase o amenință pe Maia Sandu / Dacă nu se va desemna un candidat comun la Hîncești, PPDA va înainta PROPRIUL CANDIDAT pentru alegerile şefului statului

Platforma DA a făcut un apel repetat către forțele proeuropene și naționale în vederea identificării unui candidat unic ce va lupta pentru funcția de deputat în cadrul alegerilor din circumscripția nr. 38, ce se vor desfășura la data de 15 martie, în caz contrar, Andrei Năstase a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 15:00

Femeie ucisă în bătaie de soțul ei, la Florești

Femeie ucisă în bătaie de soțul ei, la Florești

Descoperire macabră în localitatea Coșernița, Florești. O femeie a fost găsită fără suflare după ce a fost ucisă cu sânge rece în propria casă. Cazul a avut loc ieri, 24 ianuarie. Contactat de Știri.md, ofițerul de presă al IP Florești, Ina Moscaliuc a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 14:53

Coronavirusul a închis 15 oraşe în China. Peste 57 de milioane de oameni se află sub interdicţie

Coronavirusul a închis 15 oraşe în China. Peste 57 de milioane de oameni se află sub interdicţie

15 oraşe din China au fost închise pentru a opri răspândirea coronavirusului care afectează acum peste 1200 de persoane în ţară. Restricţiile de călătorie afectează acum peste 57 de milioane de oameni, relatează CNN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 14:53

O nouă lovitură pentru Maia Sandu și Olesea Stamate /// Președintele Organizației PAS din Hîncești, Marcel Petrușan a anunțat că îl va susține pe Grigore Cobzac

O nouă lovitură pentru Maia Sandu și Olesea Stamate /// Președintele Organizației PAS din Hîncești, Marcel Petrușan a anunțat că îl va susține pe Grigore Cobzac

Socotelile de la Chișinău, diferite de cele din circumscripție. Președintele organizației PAS de la Hîncești: „Îl vom susține pe Grigore Cobzac”

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)