Astăzi 26 Ianuarie 2020, Duminică - Ultima actualizare la ora 11:02
Abonamente

Social 5 Februarie 2012, ora 08:38    Din editia print

REPORTAJ: Moartea îi „deserveşte” pe bătrâni la domiciliu

Marime Font

Eu de mititică am lucrat în colhoz, la tutun. Dar acum iaca - şed culcată şi aştept moartea.

Mi-o scos fierea, mă doare ficatul, capul - toate celea -, dar nu pot să ajung la policlinică. Vă rog, dacă puteţi, faceţi ceva să nu suferim noi.

Elena Calugheri (foto) din satul Bieşti nu mai are nicio speranţă în medici. Ea doar vorbeşte şi plânge, plânge şi aşteaptă moartea. Consăteanul ei Pavel Negară se târâie doi kilometri în cârje pentru o injecţie. Daria Cupcea din acelaşi sat ne mărturiseşte că n-a fost niciodată la policlinica nouă, pentru că nu mai poate merge... Satul Bieşti a rămas faţă în faţă cu moartea de câteva luni, de când Oficiul medicilor de familie a fost transferat în satul vecin, Chiperceni. Conducătorii raionului dau vina pe primarul satului, iar acesta spune că neglijenţa şefilor de la Orhei depăşeşte orice limită...

Loading...


Prima policlinică din Bieşti a fost deschisă în 1940 în casa perceptorului fiscal Toderiţă, care s-a refugiat în România după ce armata sovietică a ocupat Basarabia. În 1980, colhozul din localitate a construit o clădire cu două etaje, în care activa poşta, lăptăria şi policlinica, dotată cu săli de ambulatoriu. În 2000, intrând în datorii uriaşe, gospodăria agricolă din Bieşti şi-a scos averea la vânzare, clădirea respectivă fiind cumpărată de Gheorghe Secară. Acesta a acceptat să ofere spaţiu pentru poştă şi policlinică cu singura condiţie - de a fi scutit de impozitele pe imobil. Astfel, Oficiul Medicilor de Familie (OMF) din Bieşti a activat aici încă şapte ani.

Alungaţi pentru nişte oi

Problemele în jurul imobilului, îşi aminteşte primarul de Bieşti Ion Vlas, au apărut mai devreme - după ce policlinica a primit calculatoare şi avea nevoie de un paznic. Asistenta medicală Vera Moloşnic spune că a propus atunci întregului sat această funcţie, dar toţi au refuzat, ca, până la urmă, să-l angajeze pe soţul ei, preotul Gheorghe Moloşnic. „I-am propus şi lui Secară, dar el zicea că n-o să-şi păzească propria casă. N-aveam altă ieşire şi l-am angajat pe părintele şi încă pe un om”, spune femeia. Satul vorbeşte că preotul nu venea la lucru, ci doar primea salariul, iar primarul precizează că, în genere, aici nu lucra niciun paznic. La rândul lor, părintele şi preoteasa infirmă spusele sătenilor. Oricum, imediat după aceasta, Secară s-a răzgândit şi deja se voia paznic. Consiliul raional Orhei (CRO) i-a propus 100 mii de lei pentru acest imobil, dar Secară cerea în schimb un apartament cu trei odăi în Chişinău, ne spune Svetlana Tomulescu, şefa Centrului de Sănătate (CS) Chiperceni, căruia i se subordonează OMF Bieşti. Tot satul ştie că, în cele din urmă, Secară s-a sfădit cu preotul de la nişte oi şi aici s-a sfârşit totul. „Secară nu avea să facă gălăgie, dacă l-ar fi angajat ca paznic… Era decembrie 2007, când s-au luat la harţă şi el i-a alungat”, precizează ex-primarul satului Nicolae Voinov. Noi n-am reuşit să facem legătura cu Secară, iar soţia sa a refuzat să ne răspundă la întrebări.


Nicolae Voinov: "Se vede că ministerul a luat informaţia de la Guţan"

La rugămintea primarului, directorul Liceului din Bieşti, Vladimir Vlas, a oferit OMF o sală de clasă din blocul nr. 2 al instituţiei pe termen de o lună. „Dar o lună s-a transformat în patru ani”, afirmă directorul. „Nu mai vroiau să plece, deşi bolnavii de tuberculoză puteau contamina elevii, deşi OMF n-a avut acordul medicinii preventive, căci în blocul acela nu era nici apă, nici canalizare. M-am mirat că Valentina Guţan, şefa Centrului medicilor de familie (CMF) din Orhei, nu se arăta deranjată”, menţionează primarul. Deşi şcoala îşi avea paznicii săi, cei ai OMF continuau să-şi ridice salariile. „Nu ne-au plătit nici pentru lumină, nici pentru căldură, nici pentru apa pe care o luau cu căldările din blocul principal. Paznicii lor veneau doar să facă focul şi, rareori, să stea la sfat cu ai noştri. În septembrie 2011, i-am convins să plece”, spune directorul.

„Purtându-ne hoinari, ei spală bani”

Rămas din nou pe drumuri, OMF Bieşti s-a mutat la CS din Chiperceni. De atunci, bătrânii satului s-au lăsat pradă morţii, chiar dacă doamnele Guţan şi Tomulescu ne asigură că „nu-i nicio problemă, căci satele sunt vecine”. Pentru unii pacienţi este imposibil să parcurgă doi km. pe jos sau să plătească din sărăcia lor pentru transportul de ocazie. „Numai eu ştiu cum ajung acolo. Plătesc şi iau câte o maşină, dar nu-mi ajunge - am o pensie de 1200 lei. N-am nici un ajutor, nimeni nu se gândeşte la mine. Of Doamne, nu mai pot sta în picioare...”, plânge deznădăjduită Elena Calugher, internată astăzi în spitalul din Orhei.

De fapt, CRO a încercat să vină în ajutorul bieştenilor. Li s-a propus să cumpere un imobil în sat, care a fost ales de o comisie specială din raion. Pentru procurarea clădirii, CRO a alocat 150 de mii de lei, iar Primăria Bieşti – 48 de mii. Şi atât... Totul s-a lăsat baltă. Guţan îl acuză pe primarul Vlas că nu transmite imobilul la balanţa CRO, iar edilul lămureşte că şovăie din cauza indiferenţei şefei CFM: „Nu văd nicio dorinţă din partea dnei Guţan de a soluţiona problema. Ba acceptă clădirea, ba nu, dar în acest timp suferă oamenii”, afirmă primarul. Sătenii întrevăd o şmecherie la mijloc, mai ales după ce Ministerul Sănătăţii le-a răspuns precum că reparaţia clădirii ar costa 800 mii lei. Ei cred că cineva invocă această sumă cu scopul de a se îmbogăţi din banii statului. Rugată să ne dea explicaţii, Guţan ne-a spus că suma corespunde unui deviz de cheltuieli efectuat de Direcţia construcţii a CRO. În replică, şeful acestei direcţii, Gheorghe Ştirbu, ne garantează că n-a făcut un asemenea deviz: „Cineva v-a dezinformat. Am avut doar o solicitare verbală, dar am înţeles că nimic nu-i clar şi n-am făcut nici un deviz de cheltuieli”. Şi vicepreşedintele de Orhei, Andrei Globa, care a făcut parte din comisia ce a lucrat la Bieşti, se arată revoltat: „Nici un fel de 800 mii! De unde a luat dna Guţan aşa ceva? E imposibil”. Ex-primarul Voinov are însă o explicaţie: „Cu aşa bani, poţi face două case. Purtându-ne hoinari, ei spală bani. Se vede că ministerul a luat informaţia de la Guţan”. Când am revenit la dna Guţan cu aceeaşi întrebare, ea a căzut pe gânduri: „V-au spus că nu este devizul, dar mie mi-au spus că este. Dar dacă nu este, nu este”…

Sute de mii – pentru prostiri, săpun şi sodă…

Şi cheltuielile suportate de OMF Bieşti trezesc unele dubii. De fapt, în afară de asistentele medicale, aici lucrează pe jumătate de salariu un medic, Maria Teterea. Ea primeşte pacienţii doar în două zile ale săptămânii. O notă informativă semnată de Guţan arată că, în 2010, medicul a primit 6.914 vizite, de unde rezultă că ea deservea câte 50 de persoane pe zi. Chiar şi Maria Teterea neagă aceste cifre, spunându-ne că, de regulă, primeşte câte 25 de vizite pe zi, iar în lipsa ei, pacienţii sunt consultaţi de Svetlana Tomulescu. Conform aceluiaşi act, cheltuielile de bază ale OMF pentru anii 2007-2010 reprezintă 785.665, iar „alte cheltuieli” – 757.323 lei, adică circa 50% din cheltuielile totale. Guţan susţine că în „alte cheltuieli” înseamnă atunci când se mai cumpără câte o prostire, un săpun sau sodă”. Aflând cele spuse de Guţan, chiar şi preşedintele de Orhei, Ion Stefârţă, a rămas uimit şi ne-a promis că va lua măsurile de rigoare: „E imposibil să se cheltuiască atâţia bani pentru prostiri şi săpun!”. Printre angajaţi figurează şi astăzi doi paznici. Este vorba de părintele Gheorghe şi încă un bărbat, care ar păzi utilajul oficiului, lăsat în şcoala din Bieşti. Pe de o parte, Tomulescu ne spune că ei muncesc cu o leafă de 1000 lei, iar pe de altă parte, directorul liceului ne asigură că ei nu vin la lucru, căci şcoala are alţi paznici. Preotul Gheorghe este de altă părere: „Am două sate mici. Reuşesc şi morţii să-i îngrop, şi paznic să lucrez”.


Reparaţia acestei clădiri costă 800 mii lei, spune Valentina Guţan, şefa CMF din Orhei

„Cei care nu se pot deplasa mor acasă”

Primarul Vlas şi consătenii săi spun că s-au adresat după sprijin şi preşedintelui Ştefârţă, şi vicepreşedintelui Serghei Muravschi, dar n-au fost auziţi. Solicitaţi de noi, primul a confirmat că a aflat de la Guţan că este nevoie de 800 mii de lei pentru reparaţia clădirii din Băieşti, iar cel de-al doilea propune construcţia unei alte clădiri pentru OMF în centrul Bieştilor. „Ministrul Sănătăţii mi-a spus că există un proiect de finanţare a construcţiilor pentru oficiile medicilor de familie”, mai spune Muravschi. Solicitat de TIMPUL, viceministrul Sănătăţii Viorel Soltan ne-a informat că acest proiect, finanţat de Banca Mondială, prevede reabilitarea centrelor de sănătate, dar nu a oficiilor medicilor de familie. Astfel, problema bieştenilor pare să rămână nerezolvată... Ex-primarul Voinov, care la fel nu poate parcurge o asemenea distanţă, având aparat la inimă, adaugă trist: „Cei care nu se pot deplasa mor acasă”.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, în proiectul de reconstrucţie şi reparaţie a Centrelor de Sănătate, finanţat de Banca Mondială, sunt incluse 70 de centre. Pentru reabilitarea ultimelor 35 de centre au fost alocate nouă milioane USD.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 10:58

În pachetul suspect, care a fost aruncat în această seară de o persoană necunoscută într-un magazin de telefonie mobilă, se aflau câteva bucați de slănină, anunță tv8.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 10:55

Autorităţile din Shantou iau măsuri de închidere a oraşului, în încercarea de a stopa răspândirea noului coronavirusul din Wuhan, informează site-ul postului CNN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:51

Cea mai rea pisică din lume a fost pusă spre adopţie. De ce a fost numită felina o „afurisită”

Cea mai rea pisică din lume a fost pusă spre adopţie. De ce a fost numită felina o „afurisită”

Un adăpost pentru animale din SUA a descris-o într-o manieră extrem de sinceră pe una dintre pisicile pe care au pus-o spre adopţie, printr-o postare pe reţelele de socializare, care a devenit virală, relatează Huffington Post. Un adăpost pentru animale din Carolina de Nord,...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 26 Ianuarie 2020, ora: 07:29

SIMONA HALEP LA AUSTRALIAN OPEN // Simona scrie istorie pentru România! Va doborî un nou record FABULOS după turneu

SIMONA HALEP LA AUSTRALIAN OPEN // Simona scrie istorie pentru România! Va doborî un nou record FABULOS după turneu

Simona Halep (28 de ani, 3 WTA) scrie istorie pentru România! Jucătoarea noastră se pregătește s-o depășească pe Martina Hingis (39 de ani, fost număr 1 mondial) într-o ierarhie extrem de importantă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:28

Captură record de droguri în Grecia: Peste o tonă de COCAINĂ a fost confiscată

Captură record de droguri în Grecia: Peste o tonă de COCAINĂ a fost confiscată

 Peste o tonă de cocaină a fost confiscată de poliția grecească

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:25

Cum se face CAFEAUA perfectă? Secretul a fost descoperit

Cum se face CAFEAUA perfectă? Secretul a fost descoperit

A fost descoperit secretul pe care băutorii de cafea trebuie să-l știe! Cum să faci cafeaua perfectă? Detaliile, mai jos. Matematicieni și fizicieni și-au unit forțele pentru a stabili formula pentru obținerea unei cești perfecte de cafea, în cadrul unui studiu publicat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:19

CORONAVIRUS ÎN CHINA / Un prim deces la Shanghai; 54 de MORȚI şi 323 de noi cazuri de infecţii

CORONAVIRUS ÎN CHINA / Un prim deces la Shanghai; 54 de MORȚI şi 323 de noi cazuri de infecţii

 Epidemia de pneumonie virală din China a făcut un mort la Shanghai, a anunţat duminică guvernul local, fiind prima victimă a coronavirusului în metropola financiară a ţării, relatează AFP. Victima este un bărbat în vârstă de 88 de ani care avea probleme de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:14

Luare de ostatici la Criuleni: O victimă a decedat la spital

Luare de ostatici la Criuleni: O victimă a decedat la spital

Unul dintre ostaticii pistolarului de la Mălăieşti, Criuleni, a decedat la spital. Informația a fost confirmată pentru Știri.md de ofițerul de presă al IP Criuleni, Irina Burdujan. Potrivit poliției, este vorba despre un bărbat de 56 de ani aflat în stare gravă la...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 26 Ianuarie 2020, ora: 06:27

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 26 IANUARIE 2020. LEII POT AVEA PARTE DE RĂSTURNĂRI ÎN VIAȚA SENTIMENTALĂ

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 26 IANUARIE 2020. LEII POT AVEA PARTE DE RĂSTURNĂRI ÎN VIAȚA SENTIMENTALĂ

Horoscopul zilei de 26 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 26 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 26...

( ) Citeşte tot articolul

Editorial 26 Ianuarie 2020, ora: 00:23 de Silviu Tănase

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Multă cerneală a curs în ultimii 10 ani despre reforma justiției... Am avut 20 de guverne în 30 ani, fiecare al doilea venea și reformă de doamne ferește totul și justiția ajungea într-un asemenea hal, încăt era numai bună s-o mai reformezi odată.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 26 Ianuarie 2020, ora: 00:10 de Mihaela Culcinschi

Un deputat rus deconspiră planul Kremlimului: „Teritoriul întregii Uniuni Sovietice aparține Rusiei mari”

Un deputat rus deconspiră planul Kremlimului: „Teritoriul întregii Uniuni Sovietice aparține Rusiei mari”

Deputatul fracțiunii „Edinaia Rossia” din Duma de Stat, Evgheni Fedorov, a declarat că scopul Federației Ruse constă în capturarea tuturor republicilor ex-sovietice și recuperarea teritoriilor „Rusiei mari”, după hotarele stabilite în 1945, transmite...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 23:32

Cum construiesc chinezii un spital într-o săptămână. VIDEO cu "pădurea" de excavatoare şi camioane mobilizate pe şantier

Cum construiesc chinezii un spital într-o săptămână. VIDEO cu "pădurea" de excavatoare şi camioane mobilizate pe şantier

 Criticați pentru că au luat prea târziu măsuri să împiedice răspândirea virusului periculos, oficialii chinezi susțin că până pe 3 februarie va fi gata un spital dedicat în exclusivitate combaterii noului coronavirus.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 20:34

Petrișor Peiu Nu, Milcovul n-a secat înca! Un alt fel de a aniversa 24 ianuarie 1859 și 24 ianuarie 1862

Nu, Milcovul n-a secat înca! Un alt fel de a aniversa 24 ianuarie 1859 și 24 ianuarie 1862

 Aproximativ 2.000 de oameni politici au distrus vietile a 5 milioane de romani si pentru aceasta performanta ne cer astazi salarii imense si pensii speciale. 2 000 de parlamentari, ministri si secretari de stat, prefecti, primari, presedinti de Consilii Judetene, sefi de agentii si...

( ) Citeşte tot articolul

Carte 25 Ianuarie 2020, ora: 15:39

Bogdan Petriceicu Hasdeu IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT (I) INTRODUCȚIUNEA și AVENTURIERUL

IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT (I) INTRODUCȚIUNEA și AVENTURIERUL

B. Petriceicu- Hasdeu: IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT -  Aventurile, domnia, războaiele, moartea lui; rolul său în istoria universală și în viața poporului român. (1572-1574)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 15:21

Zeci de constănțeni au făcut lanț uman în semn de protest față de construcția unui bloc cu patru etaje peste vestigiile cetății antice Tomis

Zeci de constănțeni au făcut lanț uman în semn de protest față de construcția unui bloc cu patru etaje peste vestigiile cetății antice Tomis

Zeci de constănțeni au făcut vineri un lanț uman în jurul unor vestigii antice din centrul orașului, în semn de protest față de construcția unui bloc de patru etaje care urmează să fie ridicat într-o zonă protejată istoric, relateaza info-sud-est.ro.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 15:18

Doza zilnică de râs: Un bărbat care venea din Scoția și se îndrepta spre Chișinău s-a rătăcit în Ţinutul Pădurenilor din judeţul Hunedoara după ce a setat GPS-ul pe „drumul cel mai scurt”

Doza zilnică de râs: Un bărbat care venea din Scoția și se îndrepta spre Chișinău s-a rătăcit în Ţinutul Pădurenilor din judeţul Hunedoara după ce a setat GPS-ul pe „drumul cel mai scurt”

Un bărbat care se îndrepta cu maşina din Scoţia spre Republica Moldova şi care se rătăcise în Ţinutul Pădurenilor din judeţul Hunedoara a fost salvat de pompieri. El setase GPS-ul pentru „drumul cel mai scurt” spre Chişinău, dar a cerut ajutor după ce nu a mai putut înainta cu...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 25 Ianuarie 2020, ora: 15:15

opinie Anatol Moraru: Basarabenii nu sunt evrei, iar Dodon nu e Moise

Anatol  Moraru: Basarabenii nu sunt evrei, iar Dodon nu e Moise

„O spun din start: nu-s antisemit, sunt patriot nu doar la sărbători naționale sau în campanii elctorale și nu dețin încă cetățenia română„, afirmă Anatol Moraru într-o opinie pe site-ul nordnews.md 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 15:09

Năstase o amenință pe Maia Sandu / Dacă nu se va desemna un candidat comun la Hîncești, PPDA va înainta PROPRIUL CANDIDAT pentru alegerile şefului statului

Năstase o amenință pe Maia Sandu / Dacă nu se va desemna un candidat comun la Hîncești, PPDA va înainta PROPRIUL CANDIDAT pentru alegerile şefului statului

Platforma DA a făcut un apel repetat către forțele proeuropene și naționale în vederea identificării unui candidat unic ce va lupta pentru funcția de deputat în cadrul alegerilor din circumscripția nr. 38, ce se vor desfășura la data de 15 martie, în caz contrar, Andrei Năstase a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 15:00

Femeie ucisă în bătaie de soțul ei, la Florești

Femeie ucisă în bătaie de soțul ei, la Florești

Descoperire macabră în localitatea Coșernița, Florești. O femeie a fost găsită fără suflare după ce a fost ucisă cu sânge rece în propria casă. Cazul a avut loc ieri, 24 ianuarie. Contactat de Știri.md, ofițerul de presă al IP Florești, Ina Moscaliuc a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 14:53

Coronavirusul a închis 15 oraşe în China. Peste 57 de milioane de oameni se află sub interdicţie

Coronavirusul a închis 15 oraşe în China. Peste 57 de milioane de oameni se află sub interdicţie

15 oraşe din China au fost închise pentru a opri răspândirea coronavirusului care afectează acum peste 1200 de persoane în ţară. Restricţiile de călătorie afectează acum peste 57 de milioane de oameni, relatează CNN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 14:53

O nouă lovitură pentru Maia Sandu și Olesea Stamate /// Președintele Organizației PAS din Hîncești, Marcel Petrușan a anunțat că îl va susține pe Grigore Cobzac

O nouă lovitură pentru Maia Sandu și Olesea Stamate /// Președintele Organizației PAS din Hîncești, Marcel Petrușan a anunțat că îl va susține pe Grigore Cobzac

Socotelile de la Chișinău, diferite de cele din circumscripție. Președintele organizației PAS de la Hîncești: „Îl vom susține pe Grigore Cobzac”

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 11:44

Portul Internațional Liber Giurgiulești îngregistrează un nou record în transbordări de mărfuri

Portul Internațional Liber Giurgiulești îngregistrează un nou record în transbordări de mărfuri

 Volumul transbordărilor de mărfuri prin Portul Internațional Liber Giurgiulești (PILG) a crescut cu 3%, înregistrând un nou record de aproape 1.1 mln tone în 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 09:49

„Odiosul” consilier al lui Putin, Vladislav Surkov, și-a DAT DEMISIA / Presa: „Direcția ucraineană” va fi supravegheată de Kozak

„Odiosul” consilier al lui Putin, Vladislav Surkov, și-a DAT DEMISIA / Presa: „Direcția ucraineană” va fi supravegheată de Kozak

Vladislav Surkov, care a ocupat funcția de președinte, și-a dat demisia din funcția publică, a declarat pentru Interfax directorul Centrului pentru Condiții Politice, Alexey Chesnakov.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)