Astăzi 25 August 2019, Duminică - Ultima actualizare la 24 August 2019
Abonamente

Social 5 Februarie 2012, ora 08:38    Din editia print

REPORTAJ: Moartea îi „deserveşte” pe bătrâni la domiciliu

Marime Font

Eu de mititică am lucrat în colhoz, la tutun. Dar acum iaca - şed culcată şi aştept moartea.

Mi-o scos fierea, mă doare ficatul, capul - toate celea -, dar nu pot să ajung la policlinică. Vă rog, dacă puteţi, faceţi ceva să nu suferim noi.

Elena Calugheri (foto) din satul Bieşti nu mai are nicio speranţă în medici. Ea doar vorbeşte şi plânge, plânge şi aşteaptă moartea. Consăteanul ei Pavel Negară se târâie doi kilometri în cârje pentru o injecţie. Daria Cupcea din acelaşi sat ne mărturiseşte că n-a fost niciodată la policlinica nouă, pentru că nu mai poate merge... Satul Bieşti a rămas faţă în faţă cu moartea de câteva luni, de când Oficiul medicilor de familie a fost transferat în satul vecin, Chiperceni. Conducătorii raionului dau vina pe primarul satului, iar acesta spune că neglijenţa şefilor de la Orhei depăşeşte orice limită...


Prima policlinică din Bieşti a fost deschisă în 1940 în casa perceptorului fiscal Toderiţă, care s-a refugiat în România după ce armata sovietică a ocupat Basarabia. În 1980, colhozul din localitate a construit o clădire cu două etaje, în care activa poşta, lăptăria şi policlinica, dotată cu săli de ambulatoriu. În 2000, intrând în datorii uriaşe, gospodăria agricolă din Bieşti şi-a scos averea la vânzare, clădirea respectivă fiind cumpărată de Gheorghe Secară. Acesta a acceptat să ofere spaţiu pentru poştă şi policlinică cu singura condiţie - de a fi scutit de impozitele pe imobil. Astfel, Oficiul Medicilor de Familie (OMF) din Bieşti a activat aici încă şapte ani.

Alungaţi pentru nişte oi

Problemele în jurul imobilului, îşi aminteşte primarul de Bieşti Ion Vlas, au apărut mai devreme - după ce policlinica a primit calculatoare şi avea nevoie de un paznic. Asistenta medicală Vera Moloşnic spune că a propus atunci întregului sat această funcţie, dar toţi au refuzat, ca, până la urmă, să-l angajeze pe soţul ei, preotul Gheorghe Moloşnic. „I-am propus şi lui Secară, dar el zicea că n-o să-şi păzească propria casă. N-aveam altă ieşire şi l-am angajat pe părintele şi încă pe un om”, spune femeia. Satul vorbeşte că preotul nu venea la lucru, ci doar primea salariul, iar primarul precizează că, în genere, aici nu lucra niciun paznic. La rândul lor, părintele şi preoteasa infirmă spusele sătenilor. Oricum, imediat după aceasta, Secară s-a răzgândit şi deja se voia paznic. Consiliul raional Orhei (CRO) i-a propus 100 mii de lei pentru acest imobil, dar Secară cerea în schimb un apartament cu trei odăi în Chişinău, ne spune Svetlana Tomulescu, şefa Centrului de Sănătate (CS) Chiperceni, căruia i se subordonează OMF Bieşti. Tot satul ştie că, în cele din urmă, Secară s-a sfădit cu preotul de la nişte oi şi aici s-a sfârşit totul. „Secară nu avea să facă gălăgie, dacă l-ar fi angajat ca paznic… Era decembrie 2007, când s-au luat la harţă şi el i-a alungat”, precizează ex-primarul satului Nicolae Voinov. Noi n-am reuşit să facem legătura cu Secară, iar soţia sa a refuzat să ne răspundă la întrebări.


Nicolae Voinov: "Se vede că ministerul a luat informaţia de la Guţan"

La rugămintea primarului, directorul Liceului din Bieşti, Vladimir Vlas, a oferit OMF o sală de clasă din blocul nr. 2 al instituţiei pe termen de o lună. „Dar o lună s-a transformat în patru ani”, afirmă directorul. „Nu mai vroiau să plece, deşi bolnavii de tuberculoză puteau contamina elevii, deşi OMF n-a avut acordul medicinii preventive, căci în blocul acela nu era nici apă, nici canalizare. M-am mirat că Valentina Guţan, şefa Centrului medicilor de familie (CMF) din Orhei, nu se arăta deranjată”, menţionează primarul. Deşi şcoala îşi avea paznicii săi, cei ai OMF continuau să-şi ridice salariile. „Nu ne-au plătit nici pentru lumină, nici pentru căldură, nici pentru apa pe care o luau cu căldările din blocul principal. Paznicii lor veneau doar să facă focul şi, rareori, să stea la sfat cu ai noştri. În septembrie 2011, i-am convins să plece”, spune directorul.

„Purtându-ne hoinari, ei spală bani”

Rămas din nou pe drumuri, OMF Bieşti s-a mutat la CS din Chiperceni. De atunci, bătrânii satului s-au lăsat pradă morţii, chiar dacă doamnele Guţan şi Tomulescu ne asigură că „nu-i nicio problemă, căci satele sunt vecine”. Pentru unii pacienţi este imposibil să parcurgă doi km. pe jos sau să plătească din sărăcia lor pentru transportul de ocazie. „Numai eu ştiu cum ajung acolo. Plătesc şi iau câte o maşină, dar nu-mi ajunge - am o pensie de 1200 lei. N-am nici un ajutor, nimeni nu se gândeşte la mine. Of Doamne, nu mai pot sta în picioare...”, plânge deznădăjduită Elena Calugher, internată astăzi în spitalul din Orhei.

De fapt, CRO a încercat să vină în ajutorul bieştenilor. Li s-a propus să cumpere un imobil în sat, care a fost ales de o comisie specială din raion. Pentru procurarea clădirii, CRO a alocat 150 de mii de lei, iar Primăria Bieşti – 48 de mii. Şi atât... Totul s-a lăsat baltă. Guţan îl acuză pe primarul Vlas că nu transmite imobilul la balanţa CRO, iar edilul lămureşte că şovăie din cauza indiferenţei şefei CFM: „Nu văd nicio dorinţă din partea dnei Guţan de a soluţiona problema. Ba acceptă clădirea, ba nu, dar în acest timp suferă oamenii”, afirmă primarul. Sătenii întrevăd o şmecherie la mijloc, mai ales după ce Ministerul Sănătăţii le-a răspuns precum că reparaţia clădirii ar costa 800 mii lei. Ei cred că cineva invocă această sumă cu scopul de a se îmbogăţi din banii statului. Rugată să ne dea explicaţii, Guţan ne-a spus că suma corespunde unui deviz de cheltuieli efectuat de Direcţia construcţii a CRO. În replică, şeful acestei direcţii, Gheorghe Ştirbu, ne garantează că n-a făcut un asemenea deviz: „Cineva v-a dezinformat. Am avut doar o solicitare verbală, dar am înţeles că nimic nu-i clar şi n-am făcut nici un deviz de cheltuieli”. Şi vicepreşedintele de Orhei, Andrei Globa, care a făcut parte din comisia ce a lucrat la Bieşti, se arată revoltat: „Nici un fel de 800 mii! De unde a luat dna Guţan aşa ceva? E imposibil”. Ex-primarul Voinov are însă o explicaţie: „Cu aşa bani, poţi face două case. Purtându-ne hoinari, ei spală bani. Se vede că ministerul a luat informaţia de la Guţan”. Când am revenit la dna Guţan cu aceeaşi întrebare, ea a căzut pe gânduri: „V-au spus că nu este devizul, dar mie mi-au spus că este. Dar dacă nu este, nu este”…

Sute de mii – pentru prostiri, săpun şi sodă…

Şi cheltuielile suportate de OMF Bieşti trezesc unele dubii. De fapt, în afară de asistentele medicale, aici lucrează pe jumătate de salariu un medic, Maria Teterea. Ea primeşte pacienţii doar în două zile ale săptămânii. O notă informativă semnată de Guţan arată că, în 2010, medicul a primit 6.914 vizite, de unde rezultă că ea deservea câte 50 de persoane pe zi. Chiar şi Maria Teterea neagă aceste cifre, spunându-ne că, de regulă, primeşte câte 25 de vizite pe zi, iar în lipsa ei, pacienţii sunt consultaţi de Svetlana Tomulescu. Conform aceluiaşi act, cheltuielile de bază ale OMF pentru anii 2007-2010 reprezintă 785.665, iar „alte cheltuieli” – 757.323 lei, adică circa 50% din cheltuielile totale. Guţan susţine că în „alte cheltuieli” înseamnă atunci când se mai cumpără câte o prostire, un săpun sau sodă”. Aflând cele spuse de Guţan, chiar şi preşedintele de Orhei, Ion Stefârţă, a rămas uimit şi ne-a promis că va lua măsurile de rigoare: „E imposibil să se cheltuiască atâţia bani pentru prostiri şi săpun!”. Printre angajaţi figurează şi astăzi doi paznici. Este vorba de părintele Gheorghe şi încă un bărbat, care ar păzi utilajul oficiului, lăsat în şcoala din Bieşti. Pe de o parte, Tomulescu ne spune că ei muncesc cu o leafă de 1000 lei, iar pe de altă parte, directorul liceului ne asigură că ei nu vin la lucru, căci şcoala are alţi paznici. Preotul Gheorghe este de altă părere: „Am două sate mici. Reuşesc şi morţii să-i îngrop, şi paznic să lucrez”.


Reparaţia acestei clădiri costă 800 mii lei, spune Valentina Guţan, şefa CMF din Orhei

„Cei care nu se pot deplasa mor acasă”

Primarul Vlas şi consătenii săi spun că s-au adresat după sprijin şi preşedintelui Ştefârţă, şi vicepreşedintelui Serghei Muravschi, dar n-au fost auziţi. Solicitaţi de noi, primul a confirmat că a aflat de la Guţan că este nevoie de 800 mii de lei pentru reparaţia clădirii din Băieşti, iar cel de-al doilea propune construcţia unei alte clădiri pentru OMF în centrul Bieştilor. „Ministrul Sănătăţii mi-a spus că există un proiect de finanţare a construcţiilor pentru oficiile medicilor de familie”, mai spune Muravschi. Solicitat de TIMPUL, viceministrul Sănătăţii Viorel Soltan ne-a informat că acest proiect, finanţat de Banca Mondială, prevede reabilitarea centrelor de sănătate, dar nu a oficiilor medicilor de familie. Astfel, problema bieştenilor pare să rămână nerezolvată... Ex-primarul Voinov, care la fel nu poate parcurge o asemenea distanţă, având aparat la inimă, adaugă trist: „Cei care nu se pot deplasa mor acasă”.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, în proiectul de reconstrucţie şi reparaţie a Centrelor de Sănătate, finanţat de Banca Mondială, sunt incluse 70 de centre. Pentru reabilitarea ultimelor 35 de centre au fost alocate nouă milioane USD.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 August 2019, ora: 22:16

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a vizitat teritoriile ocupate din regiunea transnistreană, după ce s-a întâlnit sâmbătă, la Chişinău, cu președintele Igor Dodon și a participat la evenimentele organizate de Partidul Socialiștilor pentru sărbătorirea a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 15:05

În timp ce liderii blocului ACUM, în cârdășie cu artizanii națiunii civice moldovenești, aburesc societatea cu tot felul de tâmpenii despre deconectarea „butonului geopolitic”, Igor Dodon merge consecvent pe propria agenda. Astăzi a lansat la lansarea unui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 13:42

 Vizita de săptămâna viitoare a consilierului președintelui SUA pentru securitate națională, John Bolton, nu este deloc întâmplătoare, consideră editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru. Aceasta are loc în contextul întăririi influenței ruse...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 12:41

Nu stiu cine ii scrie Premierului cuvantarile, dar chiar rog aceasta persoana sa fie mai specifica si sa duca gandurile pana la capat, opinează analistul politic Dionis Cenușă

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 12:16

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a ajuns la Chişinău. Alături de preşedintele Igor Dodon, speakerul Parlamentului Zinaida Greceanîi şi omologul de la Chişinău Pavel Voicu, participă la Ceremonia de Comemorare „Dincolo de tăcere...” de la Complexul Memorial...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 10:56

Două avioane din R. Moldova, la un pas de tragedie. Erau cât pe ce să se CIOCNEASCĂ în aer / Ar fi vorba de o aeronavă a companiei FlyOne cu 140 de pasageri la bord

Două avioane din R. Moldova, la un pas de tragedie. Erau cât pe ce să se CIOCNEASCĂ în aer / Ar fi vorba de o aeronavă a companiei FlyOne cu 140 de pasageri la bord Foto: Aeronava EK32002

Un angajat al MoldAtsa, spune că două avioane erau cât pe ce să se ciocnească, iar responsabilii au ascuns acest fapt. Eugen Sajin a scris pe pagină să de Facebook că au trecut 60 de zile de la un grav incident aeronautic în spațiul Republicii Moldova cu urmări tragice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 10:26

Atenție! Cozi de KILOMETRI la punctele de trecere Palanca și Tudora

Atenție! Cozi de KILOMETRI la punctele de trecere Palanca și Tudora

(update) Se menține trafic intensiv și un flux continuu în punctele de trecere Palanca și Tudora. Totodată, rândul mașinilor format de dimineață în punctul de trecere Criva-Mamaliga a fost redus la circa 30 de autovehicule. În continuare se lucrează la capacitate maximă. De la ora...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 10:09

Patru evrei din România care au trăit momentul 23 August 1944. De la „rușii au adus democrația”, la „au venit soldați care nu văzuseră niciodată un ceas”

Patru evrei din România care au trăit momentul 23 August 1944. De la „rușii au adus democrația”, la „au venit soldați care nu văzuseră niciodată un ceas”

Cum se raportează evreii dintr-un cămin de bătrâni din București la evenimentele din 23 august 1944? În această dimineață am ascultat punctele de vedere ale mai multor rezidenți din căminul de bătrâni al comunității evreiești „Moses Rosen” cu ocazia vizionării unui documentar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 09:34

Președintele pro-rus Igor Dodon pretinde că are monopol pe instituirea zilelor de doliu și are „întrebări” la Guvern

Președintele pro-rus Igor Dodon pretinde că are monopol pe instituirea zilelor de doliu și are „întrebări” la Guvern

Președintele pro-moscovit, socialistul Igor Dodon nu a participat ieri la „Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare” instituită de către Guvern, din motivul că „astfel de zile sunt instituite de către președintele țării prin decret...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 09:27

RUȘINOS! Lașitate MAXIMĂ - Ministerul de Externe și cel al Apărării de la București îi dau UNDĂ VERDE lui Șoigu să zboare deasupra României pentru a SĂRBĂTORI ocuparea României de către bolșevici

RUȘINOS! Lașitate MAXIMĂ - Ministerul de Externe și cel al Apărării de la București îi dau UNDĂ VERDE lui Șoigu să zboare deasupra României pentru a SĂRBĂTORI ocuparea României de către bolșevici

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, nu va zbura direct prin Ucraina pentru a ajunge la noi. Odată ce are interdicție prin această țară, el este nevoit să ocolească prin statele UE. Va zbura deasupra Poloniei, Slovaciei, Ungariei și României, după care va ajunge în...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 24 August 2019, ora: 09:14

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 24 AUGUST 2019. CAPRICORNII AU NEVOIE DE ODIHNĂ

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 24 AUGUST 2019. CAPRICORNII AU NEVOIE DE ODIHNĂ

 Horoscopul zilei de 24 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 24 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 24...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 09:00 de George Mârzencu

exclusiv URSS a jefuit Basarabia, cărând din ea zeci de mii de vagoane. Premiera unor documente din ARHIVĂ!

URSS a jefuit Basarabia, cărând din ea zeci de mii de vagoane. Premiera unor documente din ARHIVĂ! Foto: foto simbol

Propaganda sovietică a bârfit zeci de ani la rând, precum că, Administrația Românească, în retragere din Basarabia, de două ori, în 1940 și 1944, ar fi luat cu sine și multe bunuri de ale basarabenilor. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 08:23

România, Polonia și țările baltice au adoptat o declarație comună prin care condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov

România, Polonia și țările baltice au adoptat o declarație comună prin care condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov

 În timp ce guvernarea de la Chișinău „deconectează butonul geopolitic” România, Polonia și țările baltice, au adoptat o declarație comună prin care condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov: „Împreună putem combate campaniile de dezinformare și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 00:47

OPINIE / Vă place ce ați ales la Curtea Constituțională?

OPINIE / Vă place ce ați ales la Curtea Constituțională?

Lucrurile sunt foarte proaste. Doar naivii nu văd asta. Și nu e om mai orb decât cel care nu vrea să vadă, și mai surd ca cel ce nu vrea să audă. Și tot cu regret, s-a creat așa o ostracizare, încât dacă îndrăznești să ai o voce critică, ești imediat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 00:24

Octavian Țîcu: Nu în zadar a fost arsă Declarația de Independență, mulți ar vrea ca acest document să dispară, pentru că stipulează foarte clar Unirea cu România

Octavian Țîcu: Nu în zadar a fost arsă Declarația de Independență, mulți ar vrea ca acest document să dispară, pentru că stipulează foarte clar Unirea cu România

Pactul Ribbentrop - Molotov este denunțat în Declarația de Independență a Republicii Moldova, iar aceasta stipulează necesitatea de reîntregire, susține istoricul și deputatul Octavian Țîcu, într-un interviu pentru Radio Chișinău:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 00:10

FOTO / Dodon și Vlah nu dau DOI BANI pe Maia Sandu și au SFIDAT DESCHIS ziua de DOLIU decretată pe 23 august și NU au arborat drapelul în BERNĂ

FOTO / Dodon și Vlah nu dau DOI BANI pe Maia Sandu și au SFIDAT DESCHIS ziua de DOLIU decretată pe 23 august și NU au arborat drapelul în BERNĂ Foto: Dodon o ignoră deschis pe Maia Sandu

„Șefii” din UTAG au ignorat faptul că Guvernul Maiei Sandu a declarat ziua de 23 august zi de doliu național, Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare. Bașcanul Vlah, care este și membru al Guvernului, nu s-a conformat deciziei de a arbora...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 00:01

Monitorul Oficial al R. Moldova - Sărbătoarea națională LIMBA NOASTRĂ CEA ROMÂNĂ

Monitorul Oficial al R. Moldova - Sărbătoarea națională LIMBA NOASTRĂ CEA ROMÂNĂ

În contextul mișcării de renaștere națională de la sfârșitul anilor '80 din RSSM, la Chișinău are loc Marea Adunare Națională de la 27 august 1989, o întrunire la care participă aproximativ 750.000 de oameni (circa 1/6 din populația de atunci a republicii). În...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 23:22

John Bolton, consilierul lui TRUMP pentru securitate națională vine în R. Moldova pe 29 august / Maia Sandu și alți membri ai Guvernului merg în SUA săptămâna viitoare

John Bolton, consilierul lui TRUMP pentru securitate națională vine în R. Moldova pe 29 august / Maia Sandu și alți membri ai Guvernului merg în SUA săptămâna viitoare

Guvernării i se închidea ușa în față în marile capitale ale lumii: Washington, Bruxelles, Berlin și alte capitale importante, iar țara se afla într-o autoizolare oligarhică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 15:50

Ilan Șor despre majorarea tarifelor la energie: aceasta este răsplata pentru încrederea acordată de cetățeni

Ilan Șor despre majorarea tarifelor la energie: aceasta este răsplata pentru încrederea acordată de cetățeni

Liderul Partidului Politic ȘOR, deputatul Ilan Șor, critică dur într-o intervenție pe rețelele de socializare majorarea tarifului la energia electrică, intrată de astăzi în vigoare și amintește că actuala guvernare promitea în campania electorală reducerea acestora....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 14:52

Gorbunțov prins de presa rusă cum răspândește știri false despre Usatîi

Gorbunțov prins de presa rusă cum răspândește știri false despre Usatîi

În spatele atacurilor mediatice din ultimul timp la adresa liderului Partidului Nostru, Renato Usatîi, stă „bancherul negru” Gherman Gorbunțov, au descoperit jurnaliștii ruși.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 13:41

Descinderi la Aeroportul Internațional Chișinău. Angajații SPIA surprinși în timp ce intră in zona

Descinderi la Aeroportul Internațional Chișinău. Angajații SPIA surprinși în timp ce intră in zona Din editia print

Au loc descinderi in aceste momente la Aeroportul International Chisinau. Angajatii Serviciului protectie interna si anticoruptie au fost surprinsi in timp ce intrau in zona VIP, informează protv.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 13:16

Incident în tabăra de la Sulina: Tinerii din R. Moldova nu sunt lăsați să comemoreze ziua semnării Pactului Ribbentrop-Molotov

Incident în tabăra de la Sulina: Tinerii din R. Moldova nu sunt lăsați să comemoreze ziua semnării Pactului Ribbentrop-Molotov

Tinerii din Republica Moldova aflați la odihnă în tabăra de vară ,,ARC-2019”, desfășurată la Centrul de agrement din Sulina, județul Tulcea, nu sunt lăsați să coboare drapelul în bernă și să țină un moment de reculegere în contextul împlinirii a 80...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 12:17

Creşte numărul victimelor în urma exploziei nucleare din Rusia

Creşte numărul victimelor în urma exploziei nucleare din Rusia

Încă două persoane afectate de explozia unei rachete cu propulsie nucleară din Rusia au murit, anunţă surse medicale citate de presa locală.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)