Astăzi 21 Septembrie 2020, Luni - Ultima actualizare la ora 17:36
Abonamente

Social 26 Martie 2012, ora 14:21    Din editia print

istorii de succesReportaj: Ruşii învaţă româneşte

Marime Font

Foto: Ramin Mazur

Părinţii şi cadrele didactice susţin proiectele de studiere a limbii române

Oamenii simpli înţeleg un lucru esenţial pentru viitorul lor şi încearcă să se adapteze la noile realităţi sociolingvistice, chiar dacă în spaţiul public există în continuare destule voci care dispreţuiesc populaţia majoritară, vorbitoare de română.
De o jumătate de an, micuţii de la Grădiniţa nr. 99 din capitală îşi învaţă părinţii cuvinte în limba română.

Până nu demult la Grădiniţa rusă nr. 99, în fiecare grupă existau doi educatori: unul vorbitor de rusă şi altul de română, astfel ca micuţii să se obişnuiască cu ambele limbi. Dar, începând cu acest an şcolar, copiii au un program mai special: în prima jumătate a zilei ei comunică doar în limba rusă, iar în cea de-a doua parte a zilei – în română. Zilnic sunt organizate diverse activităţi pentru dezvoltarea vorbirii şi îmbogăţirea vocabularului.

Loading...


Educatoarea de limba română, Larisa Spânu, ne povesteşte că la început a fost un pic dificil, pentru că micuţii nu înţelegeau ce le vorbea, dar acum încearcă să construiască singuri enunţuri în română.

Părinţii înţeleg de ce e importantă limba română

„Eu am absolvit şcoala pe vremea sovieticilor, când limba rusă era de bază, dar părinţii mei sunt moldoveni şi vorbesc moldoveneşte. Sora mea a absolvit şcoala cu predare în română. Ea vorbeşte numai româneşte, eu – numai ruseşte. De aceea vreau ca şi copiii mei să cunoască ambele limbi, să poată comunica liber în societate şi să nu se simtă incomod atunci când vor discuta cu semenii lor”, povesteşte Veronica Diomina, mamă a doi băieţei, de trei şi şase ani, care frecventează această grădiniţă, unde, mai nou, studiază intensiv limba română.

„Nu ştiu româna şi sufăr mult din această cauză”

Iniţiativa de a studia mai intens limba română aparţine directoarei instituţiei, Maria Orlova, iar părinţii au susţinut-o şi au făcut tot posibilul pentru a le altoi dragostea de limbă copiilor lor. „Trăim în Moldova, deci limba română este indispensabilă. Eu nu ştiu limba română şi sufăr mult din această cauză. Călătorind, am înţeles că pentru a putea comunica trebuie să ştii limba statului pe care-l vizitezi şi, mai cu seamă, a statului în care te-ai născut”, remarcă directoarea grădiniţei. Ea menţionează că „la grădiniţa noastră nu am auzit niciodată de la vreun părinte că nu ar avea nevoie de limba română şi că copilul lui nu va învăţa limba română. Cu toţii au fost de acord să încercăm noua metodă de predare. Seara, când micuţii merg acasă şi le spun părinţilor ce cuvinte noi au mai învăţat, aceştia radiază de fericire, ba chiar a doua zi ne zic că astfel află şi ei cuvinte noi în română. Indirect îi învăţăm şi pe părinţi limba de stat”, îmi povesteşte entuziasmată directoarea. Deşi recunoaşte că primele două săptămâni au fost destul de tensionate, iar unii copii spuneau că nu mai vor la grădiniţă pentru că nu înţeleg româna, acum copiii pot comunica în două limbi.

Părinţii sunt de-a dreptul încântaţi de experiment şi cred că acest fapt le va fi de ajutor în viaţă copiilor. Cu toţii sunt de acord cu faptul că cetăţenii R. Moldova trebuie să cunoască limba de stat, indiferent de etnie, şi spun că o asemenea experienţă de studiere a limbii române ar trebui multiplicată în toate grădiniţele.

Proiecte similare în şcoli

Nu doar în grădiniţe s-a intensificat în ultimul an procesul de studiere a limbii române. De câteva luni, în zece şcoli ruseşti din republică este implementat un „experiment” similar - mai multe discipline şcolare sunt predate în limba română. Pentru a vedea cum decurge proiectul, am făcut o vizită la Liceul „I. Neciui-Leviţchi” din capitală, unde câţiva puşti de clasa a V-a m-au impresionat prin modul lor de gândire. Rostislav, deşi are numai 12 ani, după lecţia de educaţie civică, desfăşurată în limba română, mi-a spus: „Eu învăţ limba română pentru că, atunci când voi creşte şi voi merge să mă angajez, dacă îmi vor cere, vreau să pot discuta în română. Cred că toţi din clasa noastră, dar şi toţi oamenii din ţară trebuie să ştie limba noastră, româna”. Băiatul spune că adoră limba română şi că a fost foarte bucuros atunci când a aflat că lecţiile de educaţie civică vor fi în limba română. Şi colegul său, Artiom, deşi se exprimă mai greu în română, consideră foarte bună ideea de a preda în liceul lor în română. „Iniţial, când am auzit de acest proiect, îmi imaginam că o să fim ca nişte şoareci de laborator asupra cărora se fac experimente. Limba română este cam complicată, dar această lecţie mă ajută să nu uit ceea ce am învăţat până acum”, consideră Artiom. Ca şi în societate, părerile copiilor sunt împărţite, şi sunt copii care ar prefera să aibă mai puţine bătăi de cap cu româna. „Probabil, dacă ai de gând să trăieşti în Moldova, trebuie să cunoşti această limbă. Eu, când voi creşte, o să plec din ţară”, mi-a zis scurt Alina, o copilă de 11 ani, care nu prea înţelege româneşte şi nici nu-şi dă silinţa.

Olesea Cucu, profesoară de limba şi literatura română, de educaţia civică şi educaţia spirituală la acest liceu, ne spune că lecţiile sunt interesante, în ciuda faptului că elevilor le este cam greu să se exprime în română. „A fost dificil la început. Este primul an de când le predau şi, iniţial, îmi era foarte greu să-i conving să citească. Spuneau că nu vor, nu pot. Dar, pe parcurs, ne-am împrietenit şi încercăm să ne înţelegem. La lecţii vorbim doar în română, dar, dacă nu înţelege cineva vreun cuvânt, îl traducem în rusă, îl repetăm. Cred că experimentul îl vom duce până la capăt cu rezultate bune”, spune profesoara.

De la începutul acestui an şcolar, în zece licee-pilot, cu predare în limba rusă, este implementat proiectul „Integrarea socială şi lingvistică a elevilor alolingvi prin extinderea numărului de discipline şcolare studiate în limba română”. Nouă discipline sunt predate în limba română de 29 de profesori în 57 de clase alolingve. 

Maria Orlov, directoarea Grădiniţei nr. 99

Studierea unei limbi pentru obţinerea unei note este o viziune lipsită de perspective la moment. Copilul mergând la şcoală trebuie să poată comunica, astfel ca părinţii să nu mai aibă dilema: la ce şcoală să dea copilul, cu predare în rusă sau română. Dreptul de a alege îl au toţi, dar dacă noi învăţăm copiii numai ca să obţină note, atunci noi depunem efort. Nu trebuie să faci un lucru de dragul făcutului.

Veronica Diomina, mamă a doi băieţei, unul de trei şi altul de şase aniEu cred că, dacă vor învăţa limba română, le va fi mult mai uşor în viaţă. Mai târziu mintea copilului se umple cu tot felul de prostii, nu mai are chef să înveţe. Noi trăim într-un stat în care limba română este limba de stat şi noi, ca cetăţeni ai RM, suntem obligaţi să o cunoaştem. În plus, este o limbă frumoasă, mie îmi place cum vorbesc românii. Lumea ar trebui să conştientizeze că la angajare sunt anumite condiţii pe care trebuie să le întruneşti, iar una dintre ele este să cunoşti limba de stat. Este un plus pentru viitorul copiilor mei.

Iulia Antonova, mamă a unui băieţel de 4,5 aniAcasă noi vorbim în română, rusă şi bulgară. M-am bucurat să văd că şi aici se comunică în două limbi, pentru că acesta este un ajutor pentru mine ca mamă. Cred că cei care ignoră cu desăvârşire limba română fac o mare greşeală. Trăind în R. Moldova, trebuie să ştii limba de stat, indiferent dacă vrei sau nu asta. Unde mergi vorbeşti limba statului în cauză: mergi în Rusia, vorbeşti ruseşte, mergi în America, trebuie să ştii engleza. Noi suntem obişnuiţi să vorbim ruseşte de pe vremea sovieticilor, dar îmi pare rău când merge undeva copilul meu şi nu poate răspunde în română atunci când cineva îl întreabă ceva.

Liudmila Rochiţcaia, directoarea Liceului „I. Neciui-Leviţchi”Dorinţă de a extinde acest proiect este, dar urmează să vedem care vor fi rezultatele lui. Până în prezent, deşi părinţii au fost de acord să participăm în acest proiect, unii şi-au exprimat temerea de a nu încărca prea mult programul copiilor, de aceea trebuie să fim foarte atenţi ce şi cum facem. Dar, în final, toţi părinţii înţeleg că pentru viitorul copiilor lor cunoaşterea limbii de stat este foarte importantă. Cunoaşterea limbii le oferă posibilitatea să se integreze mai uşor în societate.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

ROMÂNIA 21 Septembrie 2020, ora: 17:36

Ministrul român de externe s-a întâlnit cu Tihanovskaia, lidera opoziției din Belarus: UE trebuie să susțină tranziția către democrație

Ministrul român de externe s-a întâlnit cu Tihanovskaia, lidera opoziției din Belarus: UE trebuie să susțină tranziția către democrație

 Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, s-a întâlnit luni dimineață, la Bruxelles, cu lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, în marja reuniunii şefilor diplomaţiilor din statele membre ale Uniunii Europene.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 21 Septembrie 2020, ora: 17:34

Simona Halep a câştigat turneul WTA de la Roma

Simona Halep a câştigat turneul WTA de la Roma

Tenismena Simona Halep, numărul doi mondial, a câştigat, luni, turneul WTA de la Roma, dotat cu premii totale de 2.098.290 dolari, după ce adversara sa din finală, Karolina Pliskova (Cehia), a abandonat la scorul de 6-0, 2-1 pentru româncă. Simona Halep şi Karolina Pliskova s-au...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 21 Septembrie 2020, ora: 17:30

Mai mulți artiști din Rusia au compus o melodie patriotică pentru susținerea lui Lukașenko: "Nu renunțați la cel iubit"

Mai mulți artiști din Rusia au compus o melodie patriotică pentru susținerea lui Lukașenko: "Nu renunțați la cel iubit"

 Mai mulți artiști din Rusia și Belarus cu compus o melodie patriotică pentru susținerea președintelui Aleksandr Lukașenko, care se confruntă cu proteste în masă pe plan intern după alegerile prezidenţiale despre care demonstranţii susţin că au fost fraudate,...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 21 Septembrie 2020, ora: 12:34

Secretul murăturilor: Cum să le prepari ca să rămână tari şi crocante

Secretul murăturilor: Cum să le prepari ca să rămână tari şi crocante

 Toamna vine peste noi şi fiecare gospodină se gândeşte la ce va avea în cămară la iarnă. Murăturile nu trebuie să lipsească, merg de minune cu mâncărurile grase din timpul iernii, rezistă în timp şi păstrează calităţile curative ale legumelor proaspete.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 21 Septembrie 2020, ora: 12:17

Gazoductul ruso-german Nord Stream 2, pe ultima sută de metri. Cât de otrăvit este acest proiect?

Gazoductul ruso-german Nord Stream 2, pe ultima sută de metri. Cât de otrăvit este acest proiect?

Două nave rusești venite săptămâna trecută pe Marea Baltică arată clar că Rusia dorește să finalizeze cât mai rapid gazoductul Nord Stream 2. Nava de aprovizionare „Ivan Sidorenko”, din Sankt Petersburg, a acostat joi dimineață în portul Sassnitz Mukran,...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Septembrie 2020, ora: 12:00

Cum să slăbești rapid cu DIETA cu roşii şi castraveţi. Dieta gospodinelor

Cum să slăbești rapid cu DIETA cu roşii şi castraveţi. Dieta gospodinelor

Scapă rapid de 5 kilograme în doar 7 zile cu dieta cu roşii şi castraveţi. Acest regim de slăbire este uşor de ţinut şi are rezultate rapide.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 21 Septembrie 2020, ora: 11:58

Cel puţin opt morţi şi zeci de persoane prinse sub dărâmături la Mumbai, în urma surpării unei clădiri

Cel puţin opt morţi şi zeci de persoane prinse sub dărâmături la Mumbai, în urma surpării unei clădiri

 Cel puţin opt persoane au murit luni la Mumbai, în India, unde un imobil de trei etaje s-a surpat, la periferie, potrivit presei locale, relatează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 21 Septembrie 2020, ora: 11:50

America, lovitură DURĂ pentru chinezi. TikTok și WeChat, interzise în Statele Unite: ce a decis Administrația Trump

America, lovitură DURĂ pentru chinezi. TikTok și WeChat, interzise în Statele Unite: ce a decis Administrația Trump

 TikTok și WeChat vor fi interzise în Statele Unite, potrivit unui nou set de reguli adoptate de Administrația Trump. Statele Unite au pus de multă vreme gând rău aplicațiilor provenite din China, pe care le acuză că sunt o amenințare la adresa securității...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Septembrie 2020, ora: 11:00

7 gustări sub 100 de CALORII. Ce să mănânci ca să scapi de burtă

7 gustări sub 100 de CALORII. Ce să mănânci ca să scapi de burtă

Gustarile inteligente, sub 100 de calorii, pot face diferenta dintre pierderea de kilograme si incercarea nereusita de a deveni mai suplu. Atunci cand esti la birou este tentant sa iei ceva dulce sau un sandwich de la aparatul din hol pentru a-ti astampara foamea.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 21 Septembrie 2020, ora: 09:56

Accident grav în satul Negureni cu șaisprezece victime

Accident grav în satul Negureni cu șaisprezece victime

 Un microbuz cu pasageri a derapat de pe traseu și a ajuns într-un șanț, la Telenești. În urma accidentului, care a avut loc în această dimineață, șase persoane au ajuns la spital cu diverse traumatisme. 

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2020, ora: 09:38

Calendar 21 septembrie: 1990 - Tribunalul Militar l-a condamnat pe Nicu Ceaușescu la 20 de ani de închisoare

Calendar 21 septembrie: 1990 - Tribunalul Militar l-a condamnat pe Nicu Ceaușescu la 20 de ani de închisoare

 454 - A murit generalul Flavius Aetius, supranumit „ultimul roman” , conducătorul coaliției care i-a învins pe hunii lui Attila în lupta de la Câmpiile Catalaunice, mare bătălie câștigată de Imperiul Roman de Apus (n. 396). 1452 - S-a născut...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2020, ora: 08:36

Sub pretextul carantinei, Tiraspolul decide unilateral noi restricții de circulație pe teritoriul R. Moldova

Sub pretextul carantinei, Tiraspolul decide unilateral noi restricții de circulație pe teritoriul R. Moldova Foto: simbol

Întreprinderea de stata Bacul Molovata, care gestionează podul plutitor ce face legătura pe Nistru dintre mai multe sate subordonate Chişinăului, dar amplasate pe malul stâng al Nistrului, anunță că administrația de la Tiraspol a interzis de vineri, 18 septembrie, tranzitul prin...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2020, ora: 08:00

Horoscopul zilei de azi LUNI 21 SEPTEMBRIE 2020. Găsești soluțiile transformatoare?

Horoscopul zilei de azi LUNI 21 SEPTEMBRIE 2020. Găsești soluțiile transformatoare?

  Mercur face cuadratura cu Pluto in Capricorn, marcand inceputul unei saptamani intense. Gandurile tale calatoresc cu mii de kilometri pe ora. Renunta la orice obsesie negativista. Este timpul pentru solutii transformataoare. Concentreaza-te!

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 21 Septembrie 2020, ora: 07:54

Prognoza METEO. Val de aer rece peste Moldova

Prognoza METEO. Val de aer rece peste Moldova

Astăzi nu se așteaptă schimbări esențiale de vreme - va fi la fel de răcoare ca în ziua precedentă. Mâine însă temperaturile vor crește puțin.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2020, ora: 09:04

Moldova (n-)are viitor?! / În doar patru ani populația a SCĂZUT cu 170 de mii de oameni. Doar anul trecut au plecat 40 de mii de cetățeni apți de muncă, iar asta este aproape egal cu populația unui raion

Moldova (n-)are viitor?! / În doar patru ani populația a SCĂZUT cu 170 de mii de oameni. Doar anul trecut au plecat 40 de mii de cetățeni apți de muncă, iar asta este aproape egal cu populația unui raion

Tinerii continuă să plece în număr mare din Moldova, iar motivele principale ale acestei decizii sunt șomajul, salariile mici și incertitudinea.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2020, ora: 08:42

Germania, pregătită să cheltuie 1 MILIARD euro pe două terminale de gaze lichefiate, pentru a SCĂPA de sancțiunile SUA în proiectul Nord Stream 2

Germania, pregătită să cheltuie 1 MILIARD euro pe două terminale de gaze lichefiate, pentru a SCĂPA de sancțiunile SUA în proiectul Nord Stream 2

Autorităţile germane s-au oferit să cheltuie un miliard de euro pentru a construi două terminale pentru gaze naturale lichefiate, în încercarea de a descuraja SUA să impună sancţiuni Germaniei din cauza implicării sale în proiectul gazoductului Nord Stream 2, informează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2020, ora: 08:30

Politologul Valerii Solovei a fost reținut la Moscova după o acțiune de solidaritate civilă

Politologul Valerii Solovei a fost reținut la Moscova după o acțiune de solidaritate civilă

Cunoscutul politolog, doctor în științe istorice și publicistul Valerii Solovei a fost reținut la Moscova după o acțiunea de solidaritate civilă „Ziua schimbării”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2020, ora: 08:25

Maia Sandu pentru presa din România: Sărăcia este problema resimțită de toți cetățenii, dar cauza principală sărăciei este corupția

Maia Sandu pentru presa din România: Sărăcia este problema resimțită de toți cetățenii, dar cauza principală sărăciei este corupția

Unul dintre principalii lideri politici pro-europeni de la Chişinău, Maia Sandu, vorbeşte, într-un interviu acordat Agerpres, despre importanţa alegerilor prezidenţiale care vor avea loc pe 1 noiembrie în Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Septembrie 2020, ora: 07:29

Horoscopul zilei de azi DUMINICĂ 20 SEPTEMBRIE 2020. Așteaptă-te la neașteptat!

Horoscopul zilei de azi DUMINICĂ 20 SEPTEMBRIE 2020. Așteaptă-te la neașteptat!

 Luna este in Scorpion si esti gata de confruntari transformationale. Luna face opozitie cu Uranus si cuadratura cu Venus, ceea ce aduce mai multa dorinta in relatii. Asteapta-te la neasteptat! Jupiter si Neptun mai elibereaza din tensiuni si te simti mai expansiv. Doar e duminica si meriti...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 20 Septembrie 2020, ora: 06:02

Anunțul momentului în România: încă trei orașe mari din țară vor avea stadioane moderne

Anunțul momentului în România: încă trei orașe mari din țară vor avea stadioane moderne

În următoarele luni vor fi inaugurate trei stadioane moderne în București, dar CNI pune la cale trei proiecte impresionante și în provincie.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)