Astăzi 11 Noiembrie 2019, Luni - Ultima actualizare la ora 15:15
Abonamente

Economie 30 Decembrie 2010, ora 09:14    Din editia print

Reportaj: Tinerii fac istoria la ei acasă

Marime Font

„Fie pâinea cât de rea, tot mai bună-n ţara mea”

Maxim Raţă este din Sipoteni, Călăraşi. La numai 21 de ani, Maxim şi-a deschis o gospodărie ţărănească, după care, ajutat de tatăl său, a sădit cinci hectare de livadă de pruni şi gutui. În anul 2010 a participat la programul guvernamental de abilitare al tinerilor şi astfel şi-a procurat un tractor. 

„Nu este prea uşor ca să obţii un credit, dar trebuie să insişti ca să reuşeşti. Noi am pus casa şi tractorul în gaj. Dar cea mai mare problemă este că oamenii nu prea vor să lucreze”, spune tânărul care s-a ciocnit cu această realitate atunci când a dorit să angajeze lucrători la livadă.
Pentru anul 2011, Maxim are mari speranţe, dar în primul rând îşi doreşte să se micşoreze rata dobânzii la credit pentru tinerii care îşi iniţiază o afacere. În acelaşi timp, ţine să sublinieze că, în ciuda greutăţilor, merită să încerci: „E mai bine să lucrezi acasă la tine decât să munceşti undeva peste hotare, departe de familie. În noul an le doresc mult succes şi cât mai puţine obstacole birocratice tuturor tinerilor care doresc să îşi deschidă o afacere. Un an cu venituri bune. Sărbători fericite cititorilor ziarului TIMPUL!”.


Fermier de la 17 ani

Radu Scobioală din Glodeni este student la Universitatea din Bălţi, Facultatea Drept, dar se ocupă cu agricultura de la 17 ani. A pornit afacerea cu numai cinci hectare de pământ, acum, însă, este fondatorul unei gospodării ţărăneşti care are în gestiune un teren agricol de 47 de hectare. Radu cultivă cereale. „Ideea afacerii îmi aparţine, iar părinţii m-au încurajat. Cu sprijinul obţinut în cadrul proiectului Guvernului pentru susţinerea tinerilor am procurat un tractor, un cultivator şi un plug”, spune tânărul. Radu Scobioală le doreşte „sărbători fericite şi un an nou prosper tuturor care au avut curajul să îşi pună pe picioare o afacere, dar şi celor care încă mai stau la dubii şi nu ştiu ce să facă mai departe”.

„La baştină nu avem venituri mari, dar suntem acasă!”

Andrei Svirniuc are 25 de ani. După absolvirea Academiei de Studii Economice, Facultatea Drept, Andrei s-a întors în satul de baştină, Caracuşenii Vechi, Briceni, unde, împreună cu tatăl său, a demarat o afacere. „Acum mă ocup singur de afacere. Avem o livadă de meri şi una de pruni. În baza acestui proiect pentru tineri mi-am procurat utilaje pentru un frigider cu capacitatea de 300 de tone. Îmi va fi necesar pentru păstrarea merelor, deoarece ele sunt mai scumpe primăvara decât toamna. Astfel o să-mi pot asigura un venit mai bun”, spune Andrei. El recunoaşte că nu a fost tentat niciodată să plece peste hotare la munci pentru că: „Aici nu avem câştiguri aşa mari, dar măcar suntem acasă”.
Andrei îşi doreşte ca în noul an să fie mai uşor de accesat un credit. „Proiectele guvernamentale pentru tineri trebuie extinse, pentru că dacă va fi o susţinere din partea statului, eu cred că nu atât de mulţi tineri vor pleca peste hotare”, a declarat tânărul. „Doar prin muncă putem să prosperăm. În noul an le doresc tinerilor şi tuturor cititorilor ziarului TIMPUL sănătate, succese şi realizări frumoase”, semnează Andrei Svirniuc.

„Am zis măcar să încerc, şi am reuşit!”Elena Bumbu din Satul Nou, Cimişlia, are 22 de ani, a absolvit Colegiul de Medicină, acum învaţă la Universitatea din Tiraspol, lucrează în calitate de medic, iar de doi ani mai este şi proprietara unei gospodării ţărăneşti.
„Am început afacerea câţiva ani în urmă, dar multe bănci ne refuzau creditarea. Prin proiectul pentru tineri am reuşit să îmi procur o semănătoare şi o stropitoare. Utilajele îmi erau indispensabile la cultivarea legumelor”, spune tânăra.
Ideea afacerii a demarat în 2008 când a participat la un training pentru tineri, unde a realizat un plan de afaceri pe care l-a şi pus în aplicare. În noul an tânăra îşi doreşte ca cei din Guvern să atragă o mai mare atenţie tinerilor şi iniţiativelor venite din partea lor. Elena a ţinut să încurajeze tinerii: „Eu cred că ar trebui să aibă mai multă încredere în ei şi speranţă în viitor. Consider că şi acasă se poate de făcut business. Cititorilor TIMPULUI le-aş dori succese mari şi baftă în toate. La mulţi ani!”.

O tânără care iubeşte albineleVictoria Branişte şi-a deschis o afacere în domeniul apicol în satul Hârtopul Mare, raionul Criuleni. Despre Victoria am mai scris în ediţia din 17 decembrie. La prisaca ei se produce miere, sunt crescute regine de prăsilă, se meşteresc stupi pentru cei care vor să crească albine. Astfel, în fiecare sezon Victoria oferă opt locuri de muncă pentru săteni. Mai multe detalii găsiţi la: http://www.timpul.md/articol/afaceri-in-mediul-rural-18752.html. Victoria Branişte spune: „Avem o ţară frumoasă, dar care nu poate să prospere fără susţinerea tineretului. Cu puţin curaj, voinţă şi ajutor din partea familiei şi a statului poţi reuşi, chiar dacă faci afaceri în mediu rural”.
Tânăra a ţinut să ureze tuturor cititorilor sănătate, bucurii şi încredere în sine: „Să nu le fie frică să îşi încerce propriile puteri. Când or cădea cu un genunchi, să ridice capul şi să meargă mai departe, să nu cedeze niciodată”.

„Şi în Moldova poţi face afaceri...”Valeriu Brânză din Căuşeni este primul tânăr despre care am hotărât să povestim în paginile ziarului. Atunci subliniam că, la numai 18 ani, Valeriu a reuşit să îşi pună pe picioare o afacere prosperă, deschizând o fabrică de producţie a hăinuţelor pentru copii. Mai multe găsiţi aici: http://www.timpul.md/articol/tinerii-fac-afaceri-pe-timp-de-criza-18549.html.
Valeriu a ţinut să îi încurajeze pe tineri: „Aş vrea să le spun tuturor că doar prin muncă poţi reuşi în viaţă, iar faptul că avem ocazia să muncim la noi în ţară este real anume prin proiecte guvernamentale şi dorinţa tinerilor care sunt baza societăţii. În noul an le-aş dori tot ce e mai bine, sănătate, idei bune de afaceri, succese şi bucurii din partea celor dragi. Astea cred că sunt, într-un ansamblu, formula secretă a fericirii”.

„Îmi doresc o minifabrică”Ştefan Sandic din satul Şipca, Şoldăneşti a fost protagonistul articolului publicat la 17 decembrie pe care îl găsiţi la http://www.timpul.md/articol/afaceri-in-mediul-rural-18752.html. Atunci vă povesteam cum, după cinci ani de muncă în Marea Britanie, Ştefan a hotărât să se întoarcă în ţară. Ştefan Sandic este singurul care a aplicat la programul guvernamental PARE 1+1 pentru finanţarea afacerii - el îşi doreşte ca, până în 2014, să-şi deschidă o minifabrică de prelucrare şi ambalare a produselor apicole. „În noul an doresc tuturor realizări frumoase şi perseverenţă, curaj de a-şi duce la bun sfârşit planurile ce. Sărbători fericite şi la mulţi ani!”, este urarea lui.

Afaceri ecologic pureDespre Viorel Voinu aţi putut citi chiar în ediţia trecută. El este cel care, după 11 ani de muncă în străinătate, a revenit pentru a-şi deschide o fermă de păsări ecologică şi europeană. Atunci tânărul sublinia că semenii săi sunt cu capul în nori, visând să ajungă milionari peste noapte. „Ei nu sunt pregătiţi pentru economia de piaţă, nu ştiu ce înseamnă business, se tem că vor pierde dacă vor pune ceva în gaj. Noi practic nu suntem gata să riscăm, nu ştim ce înseamnă să rişti, dar businessul presupune să-ţi asumi şi un anumit risc. Micul business cred că ar trebui să fie studiat la liceu”, spunea tânărul în articolul din 24 decembrie, pe care îl puteţi găsi la http://www.timpul.md/articol/un-tanar-fermier-vrea-sa-aduca-europa-la-noi-acasa-18945.html. Tot atunci Viorel remarca faptul că „anume nostalgia părinţilor noştri după URSS ne ţine pe loc”.
Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, Viorel le urează şi cititorilor TIMPULUI „numai bine în anul care vine!”.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 15:15

Premierul Maia Sandu și-ar dori cu tot dinadinsul ca Guvernul său să fie demis mâine, iar acest lucru l-ar face pentru că are un „cabinet ineficient”, dar și în scop electoral. Cel puțin, așa spune consilierul juridic al președintelui Parlamentului, Fadei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 14:53

Alexandru Tănase contrazice PSRM-ul:Comisia de la Veneția poate examina și legile intrate în vigoare

Alexandru Tănase contrazice PSRM-ul:Comisia de la Veneția poate examina și legile intrate în vigoare

Partidul Socialiștilor duce opinia publică în eroare atunci când declară că Comisia de la Veneția nu avizează legile intrate în vigoare. Cel puțin un astfel de caz a avut loc acum câțiva ani când experții Comisiei de la Veneția au dat aviz legii cu privire...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 14:40

Pensionarii din R.Moldova | „Am lucrat 40 de ani și am ieșit la pensie cu 667 de lei. Acum am ajuns la 1000 de lei. Ce poți să faci cu o mie de lei”

Pensionarii din R.Moldova | „Am lucrat 40 de ani și am ieșit la pensie cu 667 de lei. Acum am ajuns la 1000 de lei. Ce poți să faci cu o mie de lei”

Jumătate din pensionarii din R. Moldova primesc o pensie mai mică decât minimul de existență. Aproximativ 90 la sută din pensionarii care au activat în agricultură nu au nici măcar pensia minimă, care constituie 1.079 de lei. Experții consideră că reforma sistemului de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 13:04

Propunerea de compromis a Maiei Sandu: Va înainta proiectul de modificarea la legea procuraturii Comisiei de la Veneția, dacă PSRM retrage moțiunea de cenzură

Propunerea de compromis a Maiei Sandu: Va înainta proiectul de modificarea la legea procuraturii Comisiei de la Veneția, dacă PSRM retrage moțiunea de cenzură

Maia Sandu vine cu o nouă soluție pentru rezolvarea impasului politic actual. În acest sens, prim-ministra va trimite spre avizar Comisiei de la Veneția proiectul de lege privind modificările la Legea Procuraturii, prin care Guvernul și-a asumat răspunderea, dacă PSRM-ul își...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 12:50

Ion Sturza către Maia Sandu: Dacă nu mă încăpățânam, astăzi Moldova era în NATO și UE

Ion Sturza către Maia Sandu: Dacă nu mă încăpățânam, astăzi Moldova era în NATO și UE

 Fostul premier Ion Sturza face o paralelă între situația politică actuală și cea de la finalul anilor 90, când s-a aflat și el în fruntea Guvernului. În opinia sa, situația este una asemănătoare, iar Maia Sandu nu ar trebui să repete greșelile pe care le-a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 12:45

Maia Sandu vine cu o propunere de compromis către PSRM: Consultăm Comisia de la Veneția

Maia Sandu vine cu o propunere de compromis către PSRM: Consultăm Comisia de la Veneția

 Premierul Maia Sandu insistă ca lista scurtă cu candidați pentru funcția de procuror general să fie propusă de către Guvern, dar vine cu o soluție de compromis pentru socialiști, angajându-se să aștepte expertiza Comisiei de la Veneția asupra proiectului de lege privind...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 11:58

Litvinenco, despre ședința Comisiei Juridice: A renăscut binomul PD-PSRM? Ședința NU a fost convocată regulamentar

Litvinenco, despre ședința Comisiei Juridice: A renăscut binomul PD-PSRM? Ședința NU a fost convocată regulamentar

Președintele Comisiei Juridice, numiri și imunități, Sergiu Litvinenco, afirmă că ședința de astăzi, în cadrul căreia a fost emis un „aviz consultativ” cu privire la moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Sandu, a fost convocată neregulamentar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 11:47

Usatîi a DIVULGAT ce urmează să se întâmple marți: „Eu cunosc toate procesele care au loc NOAPTEA... Sunt deja CUMPĂRAȚI 10-12 deputați democrați. Dodon va avea până marți...”

Usatîi a DIVULGAT ce urmează să se întâmple marți: „Eu cunosc toate procesele care au loc NOAPTEA... Sunt deja CUMPĂRAȚI 10-12 deputați democrați. Dodon va avea până marți...”

Liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, pretinde că președintele Igor Dodon și-ar fi adjudecat deja 10-12 deputați democrați, în frunte cu Eugen Nechiforciuc, care sunt gata să voteze pentru un Guvern minoritar al socialiștilor. Totuși, socialiștii mai au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 11:28

Dumitru Robu: Nu vă pot spune unde e Vlad Plahotniuc

Dumitru Robu: Nu vă pot spune unde e Vlad Plahotniuc

Întrebat de jurnaliști la ce etapă se află dosarul deschis pe numele lui Vlad Plahotniuc, Procurorul General Interimar Dumitru Robu a răspuns că următorul pas este extrădarea, însă nu a specificat unde se află fostul lider democrat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 10:50

Vrea să-l dea rușilor? Un lider din coaliția PSRM-ACUM confirmă că Igor Dodon vrea să controleze Aeroportul

Vrea să-l dea rușilor? Un lider din coaliția PSRM-ACUM confirmă că Igor Dodon vrea să controleze Aeroportul

Preşedintele Comisiei parlamentare pentru securitate, apărare şi ordine publică Chiril Moţpan, unul dintre liderii Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, parte a coaliției de guvernare PSRM-ACUM, a confirmat direct că președintele Igor Dodon urmărește să-și impună controlul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 10:11

FĂRĂ GEOPOLITICĂ / Dodon l-a demis pe directorul Centrului de Cultură și Istorie Militară în a cărui subordine se află Muzeul Ocupației Sovietice

FĂRĂ GEOPOLITICĂ / Dodon l-a demis pe directorul Centrului de Cultură și Istorie Militară în a cărui subordine se află Muzeul Ocupației Sovietice

Șeful statului, Igor Dodon, l-a demis pe istoricul și militarul Vitalie Ciobanu din funcția de director al Centrului de Cultură și Istorie Militară în luna octombrie. Decizia vine în contextul anunțului făcut de președinte de a închide Muzeul Ocupației Sovietice care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 10:05

Chiril Moțpan: Securitatea națională, în pericol în cazul demisiei Guvernului Sandu. Au loc negocieri SECRETE între Igor Dodon și PDM

Chiril Moțpan: Securitatea națională, în pericol în cazul demisiei Guvernului Sandu. Au loc negocieri SECRETE între Igor Dodon și PDM

Chiril Moțpan, președintele Comisiei parlamentare securitate, apărare si ordine publică, afirmă că demisia Guvernului Sandu ar genera pericole pentru securitatea națională și regională și că președintele Igor Dodon ar negocia în secret cu reprezentanții Partidului Democrat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 09:42

Cea mai slabă prezență din istoria post-decembristă a alegerilor prezidențiale: Doar 47,66% dintre românii din țară s-au prezentat la vot

Cea mai slabă prezență din istoria post-decembristă a alegerilor prezidențiale: Doar 47,66% dintre românii din țară s-au prezentat la vot

Doar 46,66% dntre românii cu drept de vot din țară s-au prezentat la urne în primul tur al prezidențialelor, ceea ce face ca alegerile din 10 noiembrie să intre în istorie drept scrutinulș cu cea mai slabă prezență din ultimii 30 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 09:40

Dan Barna își recunoaște înfrângerea și anunță că alianța USR PLUS va continua: Am sperat până în ultimul moment. Nu ne vom da bătuți

Dan Barna își recunoaște înfrângerea și anunță că alianța USR PLUS va continua: Am sperat până în ultimul moment. Nu ne vom da bătuți

Dan Barna și-a recunoscut înfrângerea cu puțin timp înainte de ora 01:00, atunci când a anunțat că, în urma numărătorii paralele, nu a reușit să ajungă în turul doi. Barna a dat asigurări că alianța USR PLUS va continua și a mulțumit în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 09:38

Peste 43 de mii de români din R. Moldova au votat pentru viitorul președinte al României

Peste 43 de mii de români din R. Moldova au votat pentru viitorul președinte al României

În turul întâi al alegerilor din 2019 pentru funcția de președinte al României, și-au exprimat votul circa 43 de mii de cetățeni români din Republica Moldova, arată datele Biroului Electoral Central. Cifra este în creștere comparativ cu prezidențialele din 2014, când au votat circa...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 11 Noiembrie 2019, ora: 09:36

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 11 NOIEMBRIE 2019. SCORPIONII AU ÎNDOIELI ÎN DRAGOSTE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 11 NOIEMBRIE 2019. SCORPIONII AU ÎNDOIELI ÎN DRAGOSTE

Horoscopul zilei de 11 noiembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 11 noiembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 11...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 11 Noiembrie 2019, ora: 07:01 de Mihai Taşcă

EXCLUSIV TIMPUL - MĂRTURII despre deportările comuniste din 5-6 iulie 1949 în arhivele Securităţii

EXCLUSIV TIMPUL - MĂRTURII despre deportările comuniste din 5-6 iulie 1949 în arhivele Securităţii Din editia print

Trista operaţie de deportare a „chiaburilor, foştilor moşieri şi a marilor comercianţi” cu denumirea secretă „Iug”, decretată prin Hotărârea Consiliului de Miniştri al RSS Moldoveneşti nr. 509(ss) din 28 iunie 1949 a fost declanşată de regimul comunist...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 06:23

Dan Barna a oferit o serie de explicații după ce rezultatele de la alegerile prezidențiale au indicat că nu a reușit să se califice în turul II pentru Cotroceni.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 11 Noiembrie 2019, ora: 00:54

Feodor Mihailovici Dostoievski a fost unul din cei mai importanți scriitori ruși, operele sale având un efect profund și de durată asupra literaturii, filozofiei, psihologiei și teologiei secolului al XX-lea.  

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)