Astăzi 2 Iunie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 23:49
Abonamente

Economie 30 Decembrie 2010, ora 09:14    Din editia print

Reportaj: Tinerii fac istoria la ei acasă

Marime Font

„Fie pâinea cât de rea, tot mai bună-n ţara mea”

Maxim Raţă este din Sipoteni, Călăraşi. La numai 21 de ani, Maxim şi-a deschis o gospodărie ţărănească, după care, ajutat de tatăl său, a sădit cinci hectare de livadă de pruni şi gutui. În anul 2010 a participat la programul guvernamental de abilitare al tinerilor şi astfel şi-a procurat un tractor. 

„Nu este prea uşor ca să obţii un credit, dar trebuie să insişti ca să reuşeşti. Noi am pus casa şi tractorul în gaj. Dar cea mai mare problemă este că oamenii nu prea vor să lucreze”, spune tânărul care s-a ciocnit cu această realitate atunci când a dorit să angajeze lucrători la livadă.
Pentru anul 2011, Maxim are mari speranţe, dar în primul rând îşi doreşte să se micşoreze rata dobânzii la credit pentru tinerii care îşi iniţiază o afacere. În acelaşi timp, ţine să sublinieze că, în ciuda greutăţilor, merită să încerci: „E mai bine să lucrezi acasă la tine decât să munceşti undeva peste hotare, departe de familie. În noul an le doresc mult succes şi cât mai puţine obstacole birocratice tuturor tinerilor care doresc să îşi deschidă o afacere. Un an cu venituri bune. Sărbători fericite cititorilor ziarului TIMPUL!”.

Loading...


Fermier de la 17 ani

Radu Scobioală din Glodeni este student la Universitatea din Bălţi, Facultatea Drept, dar se ocupă cu agricultura de la 17 ani. A pornit afacerea cu numai cinci hectare de pământ, acum, însă, este fondatorul unei gospodării ţărăneşti care are în gestiune un teren agricol de 47 de hectare. Radu cultivă cereale. „Ideea afacerii îmi aparţine, iar părinţii m-au încurajat. Cu sprijinul obţinut în cadrul proiectului Guvernului pentru susţinerea tinerilor am procurat un tractor, un cultivator şi un plug”, spune tânărul. Radu Scobioală le doreşte „sărbători fericite şi un an nou prosper tuturor care au avut curajul să îşi pună pe picioare o afacere, dar şi celor care încă mai stau la dubii şi nu ştiu ce să facă mai departe”.

„La baştină nu avem venituri mari, dar suntem acasă!”

Andrei Svirniuc are 25 de ani. După absolvirea Academiei de Studii Economice, Facultatea Drept, Andrei s-a întors în satul de baştină, Caracuşenii Vechi, Briceni, unde, împreună cu tatăl său, a demarat o afacere. „Acum mă ocup singur de afacere. Avem o livadă de meri şi una de pruni. În baza acestui proiect pentru tineri mi-am procurat utilaje pentru un frigider cu capacitatea de 300 de tone. Îmi va fi necesar pentru păstrarea merelor, deoarece ele sunt mai scumpe primăvara decât toamna. Astfel o să-mi pot asigura un venit mai bun”, spune Andrei. El recunoaşte că nu a fost tentat niciodată să plece peste hotare la munci pentru că: „Aici nu avem câştiguri aşa mari, dar măcar suntem acasă”.
Andrei îşi doreşte ca în noul an să fie mai uşor de accesat un credit. „Proiectele guvernamentale pentru tineri trebuie extinse, pentru că dacă va fi o susţinere din partea statului, eu cred că nu atât de mulţi tineri vor pleca peste hotare”, a declarat tânărul. „Doar prin muncă putem să prosperăm. În noul an le doresc tinerilor şi tuturor cititorilor ziarului TIMPUL sănătate, succese şi realizări frumoase”, semnează Andrei Svirniuc.

„Am zis măcar să încerc, şi am reuşit!”Elena Bumbu din Satul Nou, Cimişlia, are 22 de ani, a absolvit Colegiul de Medicină, acum învaţă la Universitatea din Tiraspol, lucrează în calitate de medic, iar de doi ani mai este şi proprietara unei gospodării ţărăneşti.
„Am început afacerea câţiva ani în urmă, dar multe bănci ne refuzau creditarea. Prin proiectul pentru tineri am reuşit să îmi procur o semănătoare şi o stropitoare. Utilajele îmi erau indispensabile la cultivarea legumelor”, spune tânăra.
Ideea afacerii a demarat în 2008 când a participat la un training pentru tineri, unde a realizat un plan de afaceri pe care l-a şi pus în aplicare. În noul an tânăra îşi doreşte ca cei din Guvern să atragă o mai mare atenţie tinerilor şi iniţiativelor venite din partea lor. Elena a ţinut să încurajeze tinerii: „Eu cred că ar trebui să aibă mai multă încredere în ei şi speranţă în viitor. Consider că şi acasă se poate de făcut business. Cititorilor TIMPULUI le-aş dori succese mari şi baftă în toate. La mulţi ani!”.

O tânără care iubeşte albineleVictoria Branişte şi-a deschis o afacere în domeniul apicol în satul Hârtopul Mare, raionul Criuleni. Despre Victoria am mai scris în ediţia din 17 decembrie. La prisaca ei se produce miere, sunt crescute regine de prăsilă, se meşteresc stupi pentru cei care vor să crească albine. Astfel, în fiecare sezon Victoria oferă opt locuri de muncă pentru săteni. Mai multe detalii găsiţi la: http://www.timpul.md/articol/afaceri-in-mediul-rural-18752.html. Victoria Branişte spune: „Avem o ţară frumoasă, dar care nu poate să prospere fără susţinerea tineretului. Cu puţin curaj, voinţă şi ajutor din partea familiei şi a statului poţi reuşi, chiar dacă faci afaceri în mediu rural”.
Tânăra a ţinut să ureze tuturor cititorilor sănătate, bucurii şi încredere în sine: „Să nu le fie frică să îşi încerce propriile puteri. Când or cădea cu un genunchi, să ridice capul şi să meargă mai departe, să nu cedeze niciodată”.

„Şi în Moldova poţi face afaceri...”Valeriu Brânză din Căuşeni este primul tânăr despre care am hotărât să povestim în paginile ziarului. Atunci subliniam că, la numai 18 ani, Valeriu a reuşit să îşi pună pe picioare o afacere prosperă, deschizând o fabrică de producţie a hăinuţelor pentru copii. Mai multe găsiţi aici: http://www.timpul.md/articol/tinerii-fac-afaceri-pe-timp-de-criza-18549.html.
Valeriu a ţinut să îi încurajeze pe tineri: „Aş vrea să le spun tuturor că doar prin muncă poţi reuşi în viaţă, iar faptul că avem ocazia să muncim la noi în ţară este real anume prin proiecte guvernamentale şi dorinţa tinerilor care sunt baza societăţii. În noul an le-aş dori tot ce e mai bine, sănătate, idei bune de afaceri, succese şi bucurii din partea celor dragi. Astea cred că sunt, într-un ansamblu, formula secretă a fericirii”.

„Îmi doresc o minifabrică”Ştefan Sandic din satul Şipca, Şoldăneşti a fost protagonistul articolului publicat la 17 decembrie pe care îl găsiţi la http://www.timpul.md/articol/afaceri-in-mediul-rural-18752.html. Atunci vă povesteam cum, după cinci ani de muncă în Marea Britanie, Ştefan a hotărât să se întoarcă în ţară. Ştefan Sandic este singurul care a aplicat la programul guvernamental PARE 1+1 pentru finanţarea afacerii - el îşi doreşte ca, până în 2014, să-şi deschidă o minifabrică de prelucrare şi ambalare a produselor apicole. „În noul an doresc tuturor realizări frumoase şi perseverenţă, curaj de a-şi duce la bun sfârşit planurile ce. Sărbători fericite şi la mulţi ani!”, este urarea lui.

Afaceri ecologic pureDespre Viorel Voinu aţi putut citi chiar în ediţia trecută. El este cel care, după 11 ani de muncă în străinătate, a revenit pentru a-şi deschide o fermă de păsări ecologică şi europeană. Atunci tânărul sublinia că semenii săi sunt cu capul în nori, visând să ajungă milionari peste noapte. „Ei nu sunt pregătiţi pentru economia de piaţă, nu ştiu ce înseamnă business, se tem că vor pierde dacă vor pune ceva în gaj. Noi practic nu suntem gata să riscăm, nu ştim ce înseamnă să rişti, dar businessul presupune să-ţi asumi şi un anumit risc. Micul business cred că ar trebui să fie studiat la liceu”, spunea tânărul în articolul din 24 decembrie, pe care îl puteţi găsi la http://www.timpul.md/articol/un-tanar-fermier-vrea-sa-aduca-europa-la-noi-acasa-18945.html. Tot atunci Viorel remarca faptul că „anume nostalgia părinţilor noştri după URSS ne ţine pe loc”.
Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, Viorel le urează şi cititorilor TIMPULUI „numai bine în anul care vine!”.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 2 Iunie 2020, ora: 18:33

„200 DE MILIOANE” / Împrumutul de la ruși - analiză 10TV despre acordul diabolic cu Moscova (VIDEO)

„200 DE MILIOANE” / Împrumutul de la ruși - analiză 10TV despre acordul diabolic cu Moscova (VIDEO)

Ce se ascunde, de fapt, în spatele așa-numitului acord de împrumut pe care l-au negociat oamenii lui Igor Dodon „din numele Republicii Moldova”, ce interese stau în spatele acestui document și ce risca Republica Moldova în cazul în care acesta nu ar fi...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iunie 2020, ora: 17:53

Regina Elisabeta a II-a, 67 de ANI de la încoronare / VIDEO

Regina Elisabeta a II-a, 67 de ANI de la încoronare / VIDEO

Astăzi se împlinesc 67 de ani de când Elizabeth Alexandra Mary Windsor a fost încoronată regina Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 2 Iunie 2020, ora: 17:43

Liderii G7 resping propunerea lui Trump de a invita Rusia să se alăture din nou grupului

Liderii G7 resping propunerea lui Trump de a invita Rusia să se alăture din nou grupului

Marea Britanie și Canada s-au opus reîntoarcerii Rusiei în G7, după ce președintele SUA, Donald Trump a spus că va amâna summitul prevăzut în iunie în Statele Unite şi că va invita alte ţări să se alăture reuniunii, printre care și Rusia. Prim-ministrul...

( ) Citeşte tot articolul

Social 2 Iunie 2020, ora: 17:38

Peste 2 MII de părinți au depus o PETIȚIE prin care cer redeschiderea grădinițelor

Peste 2 MII de părinți au depus o PETIȚIE prin care cer redeschiderea grădinițelor

Părinții susțin că înțeleg eventualele riscuri legate de deschiderea grădinițelor în condițiile epidemiologice, însă, potrivit lor, copiii sunt supuși riscului dublu atât timp cât părinții muncesc și pot contacta virusul, iar ei sunt în grija altor...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 2 Iunie 2020, ora: 17:35

Cât te costă să mergi vara asta în vacanță pe litoralul românesc. Care sunt prețurile în Grecia sau Bulgaria

Cât te costă să mergi vara asta în vacanță pe litoralul românesc. Care sunt prețurile în Grecia sau Bulgaria

 Preţurile în cea mai căutată staţiune de la malul Mării Negre din România, Mamaia, variază, în medie, de la 30 de euro/noapte de persoană la un hotel de 3 stele, la 120 de euro, pentru unul de cinci stele, dar în funcţie şi de perioada aleasă, în timp...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 2 Iunie 2020, ora: 17:30

Ultima oră // + 188 de persoane testate pozitiv la Covid-19 în Moldova: Bilanțul a ajuns la 8548

Ultima oră // + 188 de persoane testate pozitiv la Covid-19 în Moldova: Bilanțul a ajuns la 8548

 Astăzi au fost confirmate în Republica Moldova, 188 cazuri noi de infectare cu COVID-19, dintre care 5 în Transnistria. Cu transmitere locală – 187 cazuri și de import – 1 caz (Republica Turcia).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 16:33

BREAKING! Dodon a decis ca militari din R. Moldova să participe la parada militară de „ziua victoriei” de la Moscova

BREAKING! Dodon a decis ca militari din R. Moldova să participe la parada militară de „ziua victoriei” de la Moscova

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a acceptat invitația părții ruse de a participa la sărbătorile dedicate „zilei victoriei” în marele război patriotic.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 14:59

Panică la Kremlin. Putin se PRĂBUȘEȘTE în sondaje. Se pregătesc PROTESTE

Panică la Kremlin. Putin se PRĂBUȘEȘTE în sondaje. Se pregătesc PROTESTE

Încrederea publicului în președintele Vladimir Putin a scăzut la un nou nivel minim în luna mai, deoarece mai mulți ruși au declarat că sunt gata să iasă în stradă pentru a protesta împotriva căderii nivelului de viață, potrivit rezultatelor sondajului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 14:42

Se mai spulberă un mit. Medicamentul minune anti-COVID, aproape inutil

Se mai spulberă un mit. Medicamentul minune anti-COVID, aproape inutil

Cursa contracronometru a experţilor din lumea întreagă pentru găsirea unui tratament eficient pentru noul coronavirus este departe de un rezultat concret. Potrivit unui amplu studiu s-a constatat că hidroxiclorochina şi clorochina „nu aduc beneficii pacienţilor cu COVID-19“. De...

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 2 Iunie 2020, ora: 14:27 de Irina Nechit

Victoria Cozmolici: „Pictez în fiecare zi, chiar dacă plouă, ninge, e soare ori carantină”

Victoria Cozmolici: „Pictez în fiecare zi, chiar dacă plouă, ninge, e soare ori carantină” Foto: Pictorița Victoria Cozmolici, Chișinău

Victoria Cozmolici s-a născut în 1978, la Chișinău. A absolvit Liceul de Arte Plastice „Igor Vieru” și Universitatea de Stat „Ion Creangă”. Este membru-titular al Uniunii Artiștilor Plastici, a participat la mai multe expoziții reprezentative: „Saloanele...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 2 Iunie 2020, ora: 14:17

Ce înseamnă când visezi un urs

Ce înseamnă când visezi un urs

 Nu se poate spune ca visul in care apar ursi este unul comun. Totusi, daca ai avut un astfel de vis, cu siguranta ai avut senzatia ca a fost unul important si probabil te-ai intrebat ce inseamna. De aceea, iti venim in ajutor cu cateva semnificatii asociate acestui simbol oniric rar, dar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 14:13

UPDATE / CUTREMUR de 4.4 puncte Richter în VRANCEA / A fost resimțit și în R. Moldova

UPDATE / CUTREMUR de 4.4 puncte Richter în VRANCEA / A fost resimțit și în R. Moldova

​​Un cutremur de 4,4 grade s-a produs în România, în zona seismică Vrancea, Buzău, marți, la ora 14:12, la adâncimea de 99 km, potrivit Institutului de Fizică a Pământului.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 2 Iunie 2020, ora: 14:11

O femeie locotenent-colonel în Poliţia Rusă a CĂZUT de la fereastra unui spital din Moscova

O femeie locotenent-colonel în Poliţia Rusă a CĂZUT de la fereastra unui spital din Moscova

Incidentul a avut loc sâmbătă seara, la Spitalul Clinic 24 din Moscova, relatează Radio Europa Liberă. Femeia, identificată de „Komsomolskaia Pravda” drept Iulia B., în vârstă de 45 de ani, era expert principal la Centrul de Criminalistică din cadrul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 14:04

Șapte judecători din Strășeni au fost testați POZITIV la COVID-19

Șapte judecători din Strășeni au fost testați POZITIV la COVID-19

Șapte magistrați care activează la Judecătoria Strășeni au fost testați pozitiv la noul coronavirus. 

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 2 Iunie 2020, ora: 13:02

VIDEO / Bebeluș aruncat lângă o gunoiște, imediat după naștere

VIDEO / Bebeluș aruncat lângă o gunoiște, imediat după naștere

Caz îngrozitor, la Dubăsari. Un bebeluș a fost găsit mort, aruncat într-o geantă la gunoiște.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iunie 2020, ora: 12:56

Dieta fulger cu roșii. Slăbești 7 kg în doar 7 zile

Dieta fulger cu roșii. Slăbești 7 kg în doar 7 zile

Dieta cu roşii este una dintre cele mai eficiente diete din lume şi ajută la pierderea a cel puţin 7 kilograme în 7 zile. Roşiile conţin 94% apă, au 17 calorii la 100 de grame şi o concentraţie mare de potasiu, vitamina B şi C.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 2 Iunie 2020, ora: 12:05

Au fost aleși jucătorii pentru „Bani la greu”. Vezi cine va concura astăzi pentru mai mult de 1 000 000 de lei!

Au fost aleși jucătorii pentru „Bani la greu”. Vezi cine va concura astăzi pentru mai mult de 1 000 000 de lei!

Doi norocoși își vor testa norocul, în această seară, în noul joc special al Loteriei Naționale, cu câștiguri de peste 1 000 000 de lei. Denis Buga din Biruința, Sângerei și Artur Lupu din Chișinău vor concura, începând cu 20:45, la Prime TV...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 11:55

ANTI-RECORD absolut pentru Moldova la infecția de COVID-19: media săptămânală a ajuns la 173 de cazuri noi pe zi

ANTI-RECORD absolut pentru Moldova la infecția de COVID-19: media săptămânală a ajuns la 173 de cazuri noi pe zi

Am depășit recordul de la valul III, când a fost înregistrată o medie săptămânală de 169 de cazuri noi pe zi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 11:53

„VEȘTI BUNE” de la guvernarea Dodon&Chicu - Salariul mediu lunar în R. Moldova este în SCĂDERE iar prețurile sunt în CREȘTERE (STATISTICI OFICIALE)

„VEȘTI BUNE” de la guvernarea Dodon&Chicu - Salariul mediu lunar în R. Moldova este în SCĂDERE iar prețurile sunt în CREȘTERE (STATISTICI OFICIALE)

În primul trimestrul al anului 2020, câștigul salarial mediu lunar nominal brut a fost de 7633,9 lei - în scădere cu 2,3% față de trimestrul patru al anului trecut. Datele au fost publicate de Biroul Național de Statistică (BNS).

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)