Economie

Reportaj: Tinerii fac istoria la ei acasă

„Nu este prea uşor ca să obţii un credit, dar trebuie să insişti ca să reuşeşti. Noi am pus casa şi tractorul în gaj. Dar cea mai mare problemă este că oamenii nu prea vor să lucreze”, spune tânărul care s-a ciocnit cu această realitate atunci când a dorit să angajeze lucrători la livadă.
Pentru anul 2011, Maxim are mari speranţe, dar în primul rând îşi doreşte să se micşoreze rata dobânzii la credit pentru tinerii care îşi iniţiază o afacere. În acelaşi timp, ţine să sublinieze că, în ciuda greutăţilor, merită să încerci: „E mai bine să lucrezi acasă la tine decât să munceşti undeva peste hotare, departe de familie. În noul an le doresc mult succes şi cât mai puţine obstacole birocratice tuturor tinerilor care doresc să îşi deschidă o afacere. Un an cu venituri bune. Sărbători fericite cititorilor ziarului TIMPUL!”.

Fermier de la 17 ani

Radu Scobioală din Glodeni este student la Universitatea din Bălţi, Facultatea Drept, dar se ocupă cu agricultura de la 17 ani. A pornit afacerea cu numai cinci hectare de pământ, acum, însă, este fondatorul unei gospodării ţărăneşti care are în gestiune un teren agricol de 47 de hectare. Radu cultivă cereale. „Ideea afacerii îmi aparţine, iar părinţii m-au încurajat. Cu sprijinul obţinut în cadrul proiectului Guvernului pentru susţinerea tinerilor am procurat un tractor, un cultivator şi un plug”, spune tânărul. Radu Scobioală le doreşte „sărbători fericite şi un an nou prosper tuturor care au avut curajul să îşi pună pe picioare o afacere, dar şi celor care încă mai stau la dubii şi nu ştiu ce să facă mai departe”.

„La baştină nu avem venituri mari, dar suntem acasă!”

Andrei Svirniuc are 25 de ani. După absolvirea Academiei de Studii Economice, Facultatea Drept, Andrei s-a întors în satul de baştină, Caracuşenii Vechi, Briceni, unde, împreună cu tatăl său, a demarat o afacere. „Acum mă ocup singur de afacere. Avem o livadă de meri şi una de pruni. În baza acestui proiect pentru tineri mi-am procurat utilaje pentru un frigider cu capacitatea de 300 de tone. Îmi va fi necesar pentru păstrarea merelor, deoarece ele sunt mai scumpe primăvara decât toamna. Astfel o să-mi pot asigura un venit mai bun”, spune Andrei. El recunoaşte că nu a fost tentat niciodată să plece peste hotare la munci pentru că: „Aici nu avem câştiguri aşa mari, dar măcar suntem acasă”.
Andrei îşi doreşte ca în noul an să fie mai uşor de accesat un credit. „Proiectele guvernamentale pentru tineri trebuie extinse, pentru că dacă va fi o susţinere din partea statului, eu cred că nu atât de mulţi tineri vor pleca peste hotare”, a declarat tânărul. „Doar prin muncă putem să prosperăm. În noul an le doresc tinerilor şi tuturor cititorilor ziarului TIMPUL sănătate, succese şi realizări frumoase”, semnează Andrei Svirniuc.

„Am zis măcar să încerc, şi am reuşit!”



Elena Bumbu din Satul Nou, Cimişlia, are 22 de ani, a absolvit Colegiul de Medicină, acum învaţă la Universitatea din Tiraspol, lucrează în calitate de medic, iar de doi ani mai este şi proprietara unei gospodării ţărăneşti.
„Am început afacerea câţiva ani în urmă, dar multe bănci ne refuzau creditarea. Prin proiectul pentru tineri am reuşit să îmi procur o semănătoare şi o stropitoare. Utilajele îmi erau indispensabile la cultivarea legumelor”, spune tânăra.
Ideea afacerii a demarat în 2008 când a participat la un training pentru tineri, unde a realizat un plan de afaceri pe care l-a şi pus în aplicare. În noul an tânăra îşi doreşte ca cei din Guvern să atragă o mai mare atenţie tinerilor şi iniţiativelor venite din partea lor. Elena a ţinut să încurajeze tinerii: „Eu cred că ar trebui să aibă mai multă încredere în ei şi speranţă în viitor. Consider că şi acasă se poate de făcut business. Cititorilor TIMPULUI le-aş dori succese mari şi baftă în toate. La mulţi ani!”.

O tânără care iubeşte albinele



Victoria Branişte şi-a deschis o afacere în domeniul apicol în satul Hârtopul Mare, raionul Criuleni. Despre Victoria am mai scris în ediţia din 17 decembrie. La prisaca ei se produce miere, sunt crescute regine de prăsilă, se meşteresc stupi pentru cei care vor să crească albine. Astfel, în fiecare sezon Victoria oferă opt locuri de muncă pentru săteni. Mai multe detalii găsiţi la: https://www.timpul.md/articol/afaceri-in-mediul-rural-18752.html. Victoria Branişte spune: „Avem o ţară frumoasă, dar care nu poate să prospere fără susţinerea tineretului. Cu puţin curaj, voinţă şi ajutor din partea familiei şi a statului poţi reuşi, chiar dacă faci afaceri în mediu rural”.
Tânăra a ţinut să ureze tuturor cititorilor sănătate, bucurii şi încredere în sine: „Să nu le fie frică să îşi încerce propriile puteri. Când or cădea cu un genunchi, să ridice capul şi să meargă mai departe, să nu cedeze niciodată”.

„Şi în Moldova poţi face afaceri…”



Valeriu Brânză din Căuşeni este primul tânăr despre care am hotărât să povestim în paginile ziarului. Atunci subliniam că, la numai 18 ani, Valeriu a reuşit să îşi pună pe picioare o afacere prosperă, deschizând o fabrică de producţie a hăinuţelor pentru copii. Mai multe găsiţi aici: https://www.timpul.md/articol/tinerii-fac-afaceri-pe-timp-de-criza-18549.html.
Valeriu a ţinut să îi încurajeze pe tineri: „Aş vrea să le spun tuturor că doar prin muncă poţi reuşi în viaţă, iar faptul că avem ocazia să muncim la noi în ţară este real anume prin proiecte guvernamentale şi dorinţa tinerilor care sunt baza societăţii. În noul an le-aş dori tot ce e mai bine, sănătate, idei bune de afaceri, succese şi bucurii din partea celor dragi. Astea cred că sunt, într-un ansamblu, formula secretă a fericirii”.

„Îmi doresc o minifabrică”



Ştefan Sandic din satul Şipca, Şoldăneşti a fost protagonistul articolului publicat la 17 decembrie pe care îl găsiţi la https://www.timpul.md/articol/afaceri-in-mediul-rural-18752.html. Atunci vă povesteam cum, după cinci ani de muncă în Marea Britanie, Ştefan a hotărât să se întoarcă în ţară. Ştefan Sandic este singurul care a aplicat la programul guvernamental PARE 1+1 pentru finanţarea afacerii – el îşi doreşte ca, până în 2014, să-şi deschidă o minifabrică de prelucrare şi ambalare a produselor apicole. „În noul an doresc tuturor realizări frumoase şi perseverenţă, curaj de a-şi duce la bun sfârşit planurile ce. Sărbători fericite şi la mulţi ani!”, este urarea lui.

Afaceri ecologic pure



Despre Viorel Voinu aţi putut citi chiar în ediţia trecută. El este cel care, după 11 ani de muncă în străinătate, a revenit pentru a-şi deschide o fermă de păsări ecologică şi europeană. Atunci tânărul sublinia că semenii săi sunt cu capul în nori, visând să ajungă milionari peste noapte. „Ei nu sunt pregătiţi pentru economia de piaţă, nu ştiu ce înseamnă business, se tem că vor pierde dacă vor pune ceva în gaj. Noi practic nu suntem gata să riscăm, nu ştim ce înseamnă să rişti, dar businessul presupune să-ţi asumi şi un anumit risc. Micul business cred că ar trebui să fie studiat la liceu”, spunea tânărul în articolul din 24 decembrie, pe care îl puteţi găsi la https://www.timpul.md/articol/un-tanar-fermier-vrea-sa-aduca-europa-la-noi-acasa-18945.html. Tot atunci Viorel remarca faptul că „anume nostalgia părinţilor noştri după URSS ne ţine pe loc”.
Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, Viorel le urează şi cititorilor TIMPULUI „numai bine în anul care vine!”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *