Media

Reporter de la Casa Jurnalistului, bătut măr şi umilit de poliţiştii din Centrul Vechi

Ştefan Mako povesteşte că se afla în Centrul Vechi în momentul în care a văzut cum doi poliţişti au imobilizat, apoi au lovit un bărbat, astfel că a început să filmeze scena. Un poliţist în civil a venit şi i-a dat una peste telefon, deşi acesta i-a explicat că este jurnalist şi se află pe spaţiu public, astfel că legea îi permite să facă acest lucru.

Între timp, cei doi agenţi în uniformă au luat-o spre secţie cu bărbatul încătuşat, iar jurnalistul a pornit şi el în urma lor, filmând de la distanţă. În faţa secţiei Centrului Vechi, jurnalistului i s-a cerut buletinul, însă, nici nu a apucat să-l întindă, că un poliţist în civil a venit şi i-a smuls telefonul, iar ceilalţi l-au luat pe sus, i-au dat două capace şi l-au aruncat în secţie.

"Mă trezesc în secţia de poliţie, îmi ţiuie o ureche, cred că am luat un pumn, pac şi din cealaltă parte, mă ia de geacă şi mă trânteşte de perete, apoi, mă loveşte în coaste cu pumnul. Poliţiştii urlă la mine de parcă aş fi omorât pe cineva. Îmi scot cu greu legitimaţia de jurnalist, brunetul o ia şi o aruncă de perete: "Eşti jurnalist, mă? Mă (___) pe tine!", scrie jurnalistul pe site-ul Casajurnalistului.ro.

"Îmi golesc buzunarele, în timp ce unul dintre poliţişti butonează la mobilul meu, îmi şterge înregistrarea. Un poliţist îmi citeşte buletinul şi ia foc din nou: "Eşti din Covasna?! Păi ce faci, băi, tu vii de la ţară să comentezi? (…), zice aplecându-se spre mine cu mâna la prohab, apoi, îmi trage o palmă peste obrazul stâng şi o flegmă în ochi", mai scrie acesta.

După ce a fost eliberat, jurnalistul s-a dus la spital, unde medicii i-au dat verdictul – traumatism toracic închis" (la pachet cu umilinţele şi înjosirile pe care le suportase cu puţin timp în urmă).

"O să depunem plângere şi vom urma toate procedurile legale. Urmează un şir lung de birocraţie şi intimidare, prin care vom trece pas cu pas, pentru a documenta procesul umilitor. Nu ne aşteptăm să se facă dreptate aşa, pentru că Poliţia e un fel de stat în stat, iar violenţa e lege. Când agresorul este poliţist, mecanismele prin care poate fi tras la răspundere sunt viciate de conflicte de interese. Se apără între ei", a mai precizat Ştefan Mako.

În ciuda celor întâmplate, jurnalistul afirmă că investigaţia lor va include şi "perspectiva poliţiştilor, care vin deseori din familii cu probleme, găsesc în Poliţie o cultură a violenţei şi o folosesc pentru a se descurca într-o profesie periculoasă, îngreunată de legislaţia slabă. Cunoaştem şi destui poliţişti cinstiţi, care sunt ruşinaţi de întâmplările astea".

Reporterul documenta de câteva luni procesul unui poliţist acuzat că a omorât în bătaie un parcagiu, în contextul unui val de plângeri şi anchete pentru abuzuri la Poliţia Centrului Istoric şi Secţia 10 din Bucureşti.

Sursa: epochtimes-romania.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *