Reporteri Fara Frontiere constată declanșarea în Rusia a unor represiuni fără precedent

publicat în Actualitate pe 30 Martie 2017, 15:50

Organizația internațională „Reporteri fără frontiere“ condamna „detenția a zeci de jurnaliști“, care transmiteau despre protestele anticorupție din Rusia, ce au avut loc pe 26 martie, se spune într-un comunicat postat pe site-ul organizației.

Declarația menționează că protestele de pe 26 martie au fost fără precedent de dupa 2012, dar și represiunea a fost pe masura: conform estimărilor preliminare, la proteste au participat între 32.000 la 93.000 de persoane în întreaga țară, dintre care aproximativ 1.800 au fost reținute. Între cei reținuti de politie, cel puțin 14 erau jurnaliști care transmiteau de la demonstrații.

”Reporteri fără Frontiere” precizeaza ca 6 jurnalisti au fost arestați la Moscova și timp de mai multe ore au fost ținuți încarcerați la secția de poliție. Trei dintre cei șase au fost apoi acuzati de „participarea la un miting nesancționat“.

7 jurnaliști au fost reținuți în capitala Daghestanului, Mahacikala, iar unul la Saratov (condamnat a doua zi la arest de patru zile pentru „nesupunere față de un ordin legal al unui ofițer de poliție“).

Un jurnalist din Petrozavodsk a fost bătut de un polițist în momentul în care filma protestul și reținerea unuia dintre protestatari.

„Ofițerul de poliție l-a lovit în față și picior, i-a rupt ochelarii și insultat,“ – precizeaza organizatia în declarație.

”Reporteri fără Froniere” sustin că „acțiunile poliției ruse au încalcat atât legislația rusă, cât și tratatele internaționale la care Federația Rusă a semnat“. 

paginaderusia.ro