Astăzi 4 Aprilie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 20:10
Abonamente

Actualitate 22 Decembrie 2018, ora 15:22

”Reporterul anului” de la Der Spiegel, Claas Relotius își falsifica de mai mulţi ani articolele

Marime Font

 Revista germană Der Spiegel a dezvăluit miercuri că unul dintre cei mai buni jurnaliști ai săi, Claas Relotius, premiat în mai multe rânduri, îşi falsifică de mai mulţi ani articolele. Claas Relotius, în vârstă de 35 de ani, a primit la începutul lui decembrie premiul ”Reporterul Anului”, pentru un articol despre tineri sirieni care s-ar afla la originea războiului civil ce a izbucnit în 2011.

 Într-un lung articol despre acest scandal, redacția Der Spiegel s-a declarat ”șocată” după falsificări ”la scară mare”. Jurnalistul, care a lucrat mai întâi ca jurnalist independent pentru Der Spiegel şi alte publicații, a fost angajat de redacția săptămânalului de la Hamburg în urmă cu un an și jumătate. Potrivit Der Spiegel, aproape 60 dintre articolele sale au fost publicate în revista tipărită pe hârtie sau pe site.

Cine este Claas Relotius ?

Loading...


Claas Relotius este unul dintre cei mai de succes tineri autori din Germania. CNN l-a recunoscut ca "Reporterul Anului" iar revista Forbes l-a inclus în 30 cei mai promițători de oameni media din Germania sub vârsta de 30 de ani. Până în prezent el a primit nouă premii germane prestigioase și două premii internaționale. Ultimul premiu i-a fost decernat în seara zilei de 3 decembrie, când jurnalistul Juan Moreno a scos în vileag informațiile despre înșelăciunea lui Relotius în Statele Unite.

Cum a ieșit adevărul la lumină?

la 16 noiembrie, revista Der Spiegel a publicat un raport de la frontiera dintre Statele Unite și Mexic, pe care Relotius l-a elaborat împreună cu Juan Moreno, (un freelancer care a lucrat cu Der Spiegel de mai bine de zece ani). Moreno a fost primul care și-a bănuit colegul de lipsă scrupulelor profesionale. Moreno, a văzut în raport o fotografie a lui Tim Fulli, liderul unui detașament voluntar din Arizona, care patrula granița, prinzând imigranții ilegali. In raport era menționat că voluntarii refuză categoric să fie fotografiați, cu atât mai mult să ia jurnaliștii cu ei. Acesta mențiunea i-a stârnit nedumerirea lui Moreno, deoarece acesta știa că Tim Fulli câștiga bani buni din transformarea patrulării la frontieră într-o atracție pentru turiști și jurnaliști.

După ce a citit textul cu mai multă atenție, Moreno a descoperit că o bună parte din poveste coincide cu un articol publicat anterior în revista americană Mother Jones. Jurnalistul și-a împărtășit îndoielile cu „fact checker-ul” și editorul departamentului în care lucrează Relotius. Cu toate acestea, după cum spunea Der Spiegel, jurnalistul sa apărat "atât de inteligent și subtil, inclusiv recunoscând unele dintre neajunsurile propriei sale lucrări", că Moreno însuși a apărut într-o lumină proastă. Mai mult, editorii știau foarte bine că, în timpul lucrărilor la raport, partenerii au avut o mulțime de conflicte.

Abia la sfârșitul acestei săptămâni, sub presiunea numeroaselor dovezi, Relotius și-a recunoscut vinovăția. El a recunoscu, că falsificarea reportajelor a devenit de mult un obicei pentru el, iar reportaj de la frontiera SUA-Mexic - nu este nici pe de parte singurul caz. A fost constatat cu certitudine că Relotius a fabricat materiale pentru articolele din "Ultimul Martor" - despre un american care se presupune că a călătorit să privească pedeapsa cu moartea; "Copiii leilor" - aproximativ doi adolescenți răpiți și reeducați de "statul islamic"; "Numărul 440" - despre prizonierul din închisoarea de la Guantanamo.

Cum a explicat Claas Relotius acțiunile sale?

Relotius a explicat acțiunile editorilor și colegilor de redacție prin teama că după mai multe succese jurnalistice, ar putea urma un eșec: "Mi-a fost frică de eșec", a spus el în timpul confesiunii sale. "Cu cât am devenit mai de succes, cu atât mai mult am fost presat de sentimentul că nu aveam dreptul la eșec". Colegul lui Relotius de la Der Spiegel, Dirk Curbyewit, crede că Reloțius sa supus unei "terorii interne" fiind conștient de faptul că primește nemeritat toate aceste numeroase onoruri. "M-am săturat, am nevoie de ajutor", a declarat jurnalistul colegilor săi.

Care este părerea altor jurnaliști germani despre acest caz?

Mass-media din Germania își amintește că acesta nu este primul caz de acest gen. Nu este mai puțin interesantă opinia jurnaliștilor despre reacția Der Spiegel. Astfel, publicistul austriac Armin Wolf la lăudat pe Der Spiegel pentru deschiderea sa:


„Nu-mi amintesc că vreo instituție de presă să fi gestionat un astfel de super-accident intern, într-o manieră atât de transparentă și exemplară, cum a făcut-o SPIEGEL”.

Multora nu le-a plăcut stilul investigației jurnalistice în sine, în care i sa spus despre cazul Reloțius. Potrivit criticilor, este mult prea asemănător cu propriile sale articole. Despre aceasta scrie, în special, Ijoma Mangold‏ - editorul ziarului Die Zeit:


„Nu pot trece cu vederea faptul că Spiegel a scris o poveste despre Relotius în același stil pe care îl folosea Relotius”.

Jurnalistul economic Bernd Ziesemer consideră că cazul Relotius indică asupra unei crizei a genului de reportaje ca atare: „Ce sa întâmplat în Der Spiegel ar trebui să ne pună pe gânduri cât de supraestimat este genul reportajului, care este atât de răspândit ”.

Redactorul ziarului Frankfurter Allgemeine Reinhard Bingener este de acord cu Ziesemer - realitatea nu poate fi întotdeauna relatată în genul "istorie".

„Cazul Relotius mai spune ceva despre jurnalism, în care așa-numitele istori sunt considerate principala monedă. Realității nu-i place să fie prezinte ca o "istorie", deoarece pentru ea, în cea mai mare parte, este mult prea banală. Dar, este evident, că e mult prea greu să accepți așa ceva.”

Claas Relotius  și-a dat duminica trecută demisia.

timpul.md

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 20:10

ALERTĂ /// FOCAR de infecție cu COVID-19 la Fălești. Medicii le dau medicamente să scadă febra și îi lasă acasă pentru că NU SUNT PATURI la spitalul din Bălți

ALERTĂ /// FOCAR de infecție cu COVID-19 la Fălești. Medicii le dau medicamente să scadă febra și îi lasă acasă pentru că NU SUNT PATURI la spitalul din Bălți

Mai mulți locuitori din raionul Fălești ar fi suspecți de infectare cu virusului COVID-19, după ce s-a confirmat îmbolnăvirea unor angajați ai fabricii unde sunt confecționate jucării ”Kinder”, potrivit deputatei Partidului Acțiune și Solidaritate, Doina Gherman.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 17:41

Sergiu Litvinenco: „Acum că în orașul Ștefan Vodă este instituită oficial carantina, Igor Dodon nu ar vrea să se intereseze cine a transportat locuitorii din Ștefan Vodă la Mănăstirea Poceaev din Ucraina”

Sergiu Litvinenco: „Acum că în orașul Ștefan Vodă este instituită oficial carantina, Igor Dodon nu ar vrea să se intereseze cine a transportat locuitorii din Ștefan Vodă la Mănăstirea Poceaev din Ucraina” Foto: Alexandru Jolnaci

Aproape la fiecare ieșire publică, Igor Dodon le arată din deget conaționalilor noștri din diasporă precum că ar fi mai toți purtători de COVID-19. Și repetă de fiecare dată că ar trebui să stea acolo unde sunt ca să nu-i infecteze pe cei din Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 17:16

RECORD DE INFECȚII. +161 de cazuri noi de COVID-19. 3 persoane au decedat (12 în total). 752 de persoane au fost infectate / VIDEO

RECORD DE INFECȚII. +161 de cazuri noi de COVID-19. 3 persoane au decedat (12 în total). 752 de persoane au fost infectate / VIDEO

 Au fost confirmate alte 161 de cazuri de infecție cu coronavirus pe teritorul Republicii Moldova. Astfel, până la această oră bilanțul persoanelor diagnosticate cu Covid-19 ajunge la 752.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 15:50

Se poate mai jos de atât!? La Bălți pacienții cu suspiciune de COVID-19 își fac nevoile în CĂLDĂRI

Se poate mai jos de atât!? La Bălți pacienții cu suspiciune de COVID-19 își fac nevoile în CĂLDĂRI

„În timp ce autoritățile ne asigură că totul este pregătit la Bălți, într-o postare video pe Facebook plasată de primarul de la Bălți, Renato Usatîi, o pacientă se plângea că în loc de WC, administrația i-a dat o căldare”, informează Gazeta...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 15:20

Accidentul TERIBIL la Cojușna. Martorii spun că a ZBURAT cu Mercedesul prin copaci (VIDEO)

Accidentul TERIBIL la Cojușna. Martorii spun că a ZBURAT cu Mercedesul prin copaci (VIDEO)

Am intrat în posesia unor imagini video care arată urmările accidentului de aseară care s-a produs în apropiere de localitatea Cojuşna, cu implicarea unui Mercedes-AMG.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 15:05

ULTIMA ORĂ // Guvernarea Dodon&Chicu a decis SĂ TAIE din salariile învățătorilor în plină pandemie

ULTIMA ORĂ // Guvernarea Dodon&Chicu a decis SĂ TAIE din salariile învățătorilor în plină pandemie

„Ministerul Educație a informat managerii instituțiilor de învățământ ca la salariile pentru luna martie să fie tăiate toate sporurile, adică acele procente pentru calitate”, scrie un învățător din UTAG.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 13:39

Imagini ȘOCANTE în Ecuador. Cadavrele victimelor de coronavirus sunt ABANDONATE pe străzi

Imagini ȘOCANTE în Ecuador. Cadavrele victimelor de coronavirus sunt ABANDONATE pe străzi

Imagini cutremurătoare într-un oraș din Ecuador. Spitalele, morgile și serviciile funerare nu mai fac față numărului mare de victime în urma pandemiei de coronavirus, iar oamenii sunt nevoiți să abandoneze pe străzi cadavrele celor uciși de COVID-19, scrie CBS News.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 13:26

6 produse NATURALE cu proprietăți antibacteriene cu care îți poți dezinfecta casa

6 produse NATURALE cu proprietăți antibacteriene cu care îți poți dezinfecta casa

Renunță la produsele chimice de curățat în favoarea unor alternative naturale. În plus, sigur le ai în bucătăria ta deja, astfel că este o metodă mai puțin costisitoare. Dezinfectarea locuinței cu produse de curățare naturale poate părea o sarcină copleșitoare,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 13:11

Cum a ajuns Georgia o poveste de succes în lupta cu Covid-19, umilind Rusia. Cele 5 țări care dau LECȚII lumii

Cum a ajuns Georgia o poveste de succes în lupta cu Covid-19, umilind Rusia. Cele 5 țări care dau LECȚII lumii

Lecțiile din Taiwan, Canada, Coreea de Sud, Georgia și Islanda arată că coronavirusul poate fi oprit constată Foreign Policy, într-un articol care pune în lumină secretul reușitei acestor țări.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 12:51

MOSCOVA / O scară dintr-un bloc de locuit s-a PRĂBUȘIT din cauza unei EXPLOZII (FOTO)

MOSCOVA / O scară dintr-un bloc de locuit s-a PRĂBUȘIT din cauza unei EXPLOZII (FOTO)

Potrivit Interfax, toată scara unui bloc cu cinci etaje s-a prăbușit din cauza exploziei coloanei de gaz.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 12:45

Diacov vrea „amânarea” alegerilor Prezidențiale și alegerea unui președinte de către deputați

Diacov vrea „amânarea” alegerilor Prezidențiale și alegerea unui președinte de către deputați

„Tot mai des, in ultimele zile, oameni importanti se dau cu parerea referitor la alegerile prezidentiale”, afirmă democratul pe facebook.com

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 12:30

Chicu: Moldovenii ar putea fi testați OBLIGATORIU la intrarea în țară, dar costurile nu vor fi suportate de STAT

Chicu: Moldovenii ar putea fi testați OBLIGATORIU la intrarea în țară, dar costurile nu vor fi suportate de STAT

Cetățenii Republicii Moldova care se vor întoarce în următoarele zile acasă ar putea fi obligați să efectueze testul pentru depistarea infecției la noul coronavirus. Potrivit premierul Ion Chicu, această măsură este analizată și urmează a fi luată o decizie în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 12:24

Silviu Predoiu Important este să nu uităm până la toamnă ce vedem în aceste zile

Important este să nu uităm până la toamnă ce vedem în aceste zile

Actuala criză, dincolo de spaimele pe care justificat le trezește în fiecare dintre noi, ne-a adus și un copleșitor sentiment de revoltă, revoltă resimțită atunci când ne-am conștientizat fragilitatea. Împreună, sentimentele de revoltă și teamă, conștientizate sau...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 12:20

Ecaterina Litvinschi, primul medic care a murit de COVID-19 în RM, va fi deshumată și înmormântată alături de soțul ei

Ecaterina Litvinschi, primul medic care a murit de COVID-19 în RM, va fi deshumată și înmormântată alături de soțul ei

Ecaterina Litvinschi, primul medic răpus de virusul COVID-19 în RM, acum o săptămână, va fi deshumată și înmormântată în locul rezervat anterior de regretată, alături de soțul ei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 12:07

VIDEO / Carantină tratată în bătaie de joc în ITALIA. Imagini incredibile în Napoli, unde MII de oameni au ieșit la plimbare

VIDEO / Carantină tratată în bătaie de joc în ITALIA. Imagini incredibile în Napoli, unde MII de oameni au ieșit la plimbare

Pentru mii de italieni, carantina nu există. 15.000 de amenzi au fost la Napoli, Genova şi Roma, după ce mii de italieni au ieșit pe străzile din Napoli, deşi e interzis.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 11:15

Șoc de Paști în Creștinătate: Papa renunță la titlul de „Vicar al lui Hristos” – Un pas spre Unirea cu Ortodocșii?

Șoc de Paști în Creștinătate: Papa renunță la titlul de „Vicar al lui Hristos” – Un pas spre Unirea cu Ortodocșii?

Papa Francisc a renunțat la titlul foarte important de „Vicar al lui Hristos” în Anuarul Pontifical pe 2020, pomenindu-l doar într-o notă de subsol, în care este calificat drept „titlu istoric”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 10:28

Trei nume şi o singură capitală a sudului: Şcheia - Frumoasa - Cahul

Trei nume şi o singură capitală a sudului: Şcheia - Frumoasa - Cahul

Când am pornit spre Sudul Basarabiei primăvara nu-şi luase viză. Pe semne că uitase de calendar sau se cam supărase pe noi. Şi nu-i păsa primăverii că păsările, mai ales cocostârcii, „stau de vorbă” pe maluri de ape, iar pe ici-acolo tremură câte-un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 10:15

UlTIMA ORĂ. Primul județ din România în care cetățenii sunt OBLIGAȚI să iasă din case doar cu gura și nasul acoperite

UlTIMA ORĂ. Primul județ din România în care cetățenii sunt OBLIGAȚI să iasă din case doar cu gura și nasul acoperite

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) a decis, vineri seara, că se impune purtarea mijloacelor de protecţie a gurii şi a nasului în spaţiile publice de către toţii cetăţenii din judeţ, se arată într-o informare transmisă de Prefectura Galaţi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 10:04

ÎNCOTRO? /// Igor Dodon: Alegerile prezidențiale ar putea fi AMÂNATE

ÎNCOTRO? /// Igor Dodon: Alegerile prezidențiale ar putea fi AMÂNATE

Președintele Igor Dodon afirmă că alegerile prezidențiale din toamnă ar putea să nu aibă loc, în contextul în care se așteaptă al doilea val de îmbolnăvire cu Covid-19, informează portalul controlat de președinte, unimedia.info

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 10:03

DODON minte de îngheață apele! Contractul pentru reparația memorialului Eternitate a fost semnat ÎN ACEEAȘI zi în care a fost introdus CODUL ROȘU DE CORONAVIRUS

DODON minte de îngheață apele! Contractul pentru reparația memorialului Eternitate a fost semnat ÎN ACEEAȘI zi în care a fost introdus CODUL ROȘU DE CORONAVIRUS

Președintele Igor Dodon a mințit cu nerușinare că lucrările de reparație a Complexului Memorial „Eternitate” au început cu mult timp înainte de criza provocată de coronavirus. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 09:49

ULTIMA ORĂ / Coronavirusul mai face o vicitimă în Moldova. Bilanțul deceselor ajunge la 9

ULTIMA ORĂ / Coronavirusul mai face o vicitimă în Moldova. Bilanțul deceselor ajunge la 9

 Un bărbat de 79 de ani a murit din cauza complicațiilor provocate de noul coronavirus. Victima era internată la Spitalul Republican din Chișinău. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)