Astăzi 21 Ianuarie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 18:50
Abonamente

Actualitate 22 Decembrie 2018, ora 15:22

”Reporterul anului” de la Der Spiegel, Claas Relotius își falsifica de mai mulţi ani articolele

Marime Font

 Revista germană Der Spiegel a dezvăluit miercuri că unul dintre cei mai buni jurnaliști ai săi, Claas Relotius, premiat în mai multe rânduri, îşi falsifică de mai mulţi ani articolele. Claas Relotius, în vârstă de 35 de ani, a primit la începutul lui decembrie premiul ”Reporterul Anului”, pentru un articol despre tineri sirieni care s-ar afla la originea războiului civil ce a izbucnit în 2011.

 Într-un lung articol despre acest scandal, redacția Der Spiegel s-a declarat ”șocată” după falsificări ”la scară mare”. Jurnalistul, care a lucrat mai întâi ca jurnalist independent pentru Der Spiegel şi alte publicații, a fost angajat de redacția săptămânalului de la Hamburg în urmă cu un an și jumătate. Potrivit Der Spiegel, aproape 60 dintre articolele sale au fost publicate în revista tipărită pe hârtie sau pe site.

Cine este Claas Relotius ?


Claas Relotius este unul dintre cei mai de succes tineri autori din Germania. CNN l-a recunoscut ca "Reporterul Anului" iar revista Forbes l-a inclus în 30 cei mai promițători de oameni media din Germania sub vârsta de 30 de ani. Până în prezent el a primit nouă premii germane prestigioase și două premii internaționale. Ultimul premiu i-a fost decernat în seara zilei de 3 decembrie, când jurnalistul Juan Moreno a scos în vileag informațiile despre înșelăciunea lui Relotius în Statele Unite.

Cum a ieșit adevărul la lumină?

la 16 noiembrie, revista Der Spiegel a publicat un raport de la frontiera dintre Statele Unite și Mexic, pe care Relotius l-a elaborat împreună cu Juan Moreno, (un freelancer care a lucrat cu Der Spiegel de mai bine de zece ani). Moreno a fost primul care și-a bănuit colegul de lipsă scrupulelor profesionale. Moreno, a văzut în raport o fotografie a lui Tim Fulli, liderul unui detașament voluntar din Arizona, care patrula granița, prinzând imigranții ilegali. In raport era menționat că voluntarii refuză categoric să fie fotografiați, cu atât mai mult să ia jurnaliștii cu ei. Acesta mențiunea i-a stârnit nedumerirea lui Moreno, deoarece acesta știa că Tim Fulli câștiga bani buni din transformarea patrulării la frontieră într-o atracție pentru turiști și jurnaliști.

După ce a citit textul cu mai multă atenție, Moreno a descoperit că o bună parte din poveste coincide cu un articol publicat anterior în revista americană Mother Jones. Jurnalistul și-a împărtășit îndoielile cu „fact checker-ul” și editorul departamentului în care lucrează Relotius. Cu toate acestea, după cum spunea Der Spiegel, jurnalistul sa apărat "atât de inteligent și subtil, inclusiv recunoscând unele dintre neajunsurile propriei sale lucrări", că Moreno însuși a apărut într-o lumină proastă. Mai mult, editorii știau foarte bine că, în timpul lucrărilor la raport, partenerii au avut o mulțime de conflicte.

Abia la sfârșitul acestei săptămâni, sub presiunea numeroaselor dovezi, Relotius și-a recunoscut vinovăția. El a recunoscu, că falsificarea reportajelor a devenit de mult un obicei pentru el, iar reportaj de la frontiera SUA-Mexic - nu este nici pe de parte singurul caz. A fost constatat cu certitudine că Relotius a fabricat materiale pentru articolele din "Ultimul Martor" - despre un american care se presupune că a călătorit să privească pedeapsa cu moartea; "Copiii leilor" - aproximativ doi adolescenți răpiți și reeducați de "statul islamic"; "Numărul 440" - despre prizonierul din închisoarea de la Guantanamo.

Cum a explicat Claas Relotius acțiunile sale?

Relotius a explicat acțiunile editorilor și colegilor de redacție prin teama că după mai multe succese jurnalistice, ar putea urma un eșec: "Mi-a fost frică de eșec", a spus el în timpul confesiunii sale. "Cu cât am devenit mai de succes, cu atât mai mult am fost presat de sentimentul că nu aveam dreptul la eșec". Colegul lui Relotius de la Der Spiegel, Dirk Curbyewit, crede că Reloțius sa supus unei "terorii interne" fiind conștient de faptul că primește nemeritat toate aceste numeroase onoruri. "M-am săturat, am nevoie de ajutor", a declarat jurnalistul colegilor săi.

Care este părerea altor jurnaliști germani despre acest caz?

Mass-media din Germania își amintește că acesta nu este primul caz de acest gen. Nu este mai puțin interesantă opinia jurnaliștilor despre reacția Der Spiegel. Astfel, publicistul austriac Armin Wolf la lăudat pe Der Spiegel pentru deschiderea sa:


„Nu-mi amintesc că vreo instituție de presă să fi gestionat un astfel de super-accident intern, într-o manieră atât de transparentă și exemplară, cum a făcut-o SPIEGEL”.

Multora nu le-a plăcut stilul investigației jurnalistice în sine, în care i sa spus despre cazul Reloțius. Potrivit criticilor, este mult prea asemănător cu propriile sale articole. Despre aceasta scrie, în special, Ijoma Mangold‏ - editorul ziarului Die Zeit:


„Nu pot trece cu vederea faptul că Spiegel a scris o poveste despre Relotius în același stil pe care îl folosea Relotius”.

Jurnalistul economic Bernd Ziesemer consideră că cazul Relotius indică asupra unei crizei a genului de reportaje ca atare: „Ce sa întâmplat în Der Spiegel ar trebui să ne pună pe gânduri cât de supraestimat este genul reportajului, care este atât de răspândit ”.

Redactorul ziarului Frankfurter Allgemeine Reinhard Bingener este de acord cu Ziesemer - realitatea nu poate fi întotdeauna relatată în genul "istorie".

„Cazul Relotius mai spune ceva despre jurnalism, în care așa-numitele istori sunt considerate principala monedă. Realității nu-i place să fie prezinte ca o "istorie", deoarece pentru ea, în cea mai mare parte, este mult prea banală. Dar, este evident, că e mult prea greu să accepți așa ceva.”

Claas Relotius  și-a dat duminica trecută demisia.

timpul.md

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 18:50 de Silviu Tănase

Ion Chicu se duce cu „sapa după avioane” și îi dă replici stupide Președintelui Klaus Iohannis

Ion Chicu se duce cu „sapa după avioane” și îi dă replici stupide Președintelui Klaus Iohannis

Tunul de lemn este o producție Moldova-Film, realizată la apusul Imperiului Sovietic. Filmul prezintă povestea unui bătrân, liniștea căruia a fost tulburată de apariția unui avion nemțesc care le-a ucis pe rând găinile, apoi oaia. Bătrânul găsește un tun pe...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Ianuarie 2020, ora: 12:06

Poze cu ROBII sovietici din Basarabia /// Zaharia Cușnir

Poze cu ROBII sovietici din Basarabia /// Zaharia Cușnir

A făcut senzație publicarea unui pachet de fotografii din satele basarabene ale anilor 50-60, la apogeul Uniunii Sovietice. Pe mine m-au întristat și vă spun de ce.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:53

Contrabandist cu imaginație. Vezi unde a ascuns un moldovean sute de pachete cu cafea din Italia

Contrabandist cu imaginație. Vezi unde a ascuns un moldovean sute de pachete cu cafea din Italia

Contrabandist cu imaginație. Un moldovean de 45 de ani din Nisporeni a ascuns mai multe produse alimentare fără acte în rezervorul unei stropitori, crezând că nu vor fi găsite, însă nu i-a mers.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 11:51 de Silviu Tănase

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști Din editia print

Zilele trecute lidera PAS Maia Sandu a oferit un interviu pentru TVR Moldova unde a conturat primele teze referitoare la viitoarea campanie prezidențială. Deși a ezitat să-și anunțe participarea în viitoarea campanie prezidențială, declarând că „PAS va susține un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:46

Constantin Codreanu reacționează la acuzațiile la adresa Consulatului României de la Bălți

Constantin Codreanu reacționează la acuzațiile la adresa Consulatului României de la Bălți Foto: simbol

1. Am considerat oportun să reacționez la acest articol pentru că, dincolo de orice, vorbim de interfața statului român cu care interacționează românii din Republica Moldova și de imaginea noastră ca stat. În plus, de fiecare dată când vorbim de situații în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 10:01

De sărbători, Loteria Națională a oferit câștiguri de peste 14,5 milioane de lei

De sărbători, Loteria Națională a oferit câștiguri de peste 14,5 milioane de lei

În perioada 1 decembrie – 15 ianuarie, Loteria Națională a oferit câștiguri în valoare de 14 575 000 de lei. Dintre acestea, 19 norocoși au descoperit premii mari în bilete de loterie în sumă de 5 619 439 de lei. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 09:15

OPINII ALTERNATIVE / Saharneanu îl critică pe fostul lider PPR, Vlad Țurcanu

OPINII ALTERNATIVE / Saharneanu îl critică pe fostul lider PPR, Vlad Țurcanu

Ex-deputatul Valeriu Saharneanu, reprezentant al Partidului Popular Românesc, a dezvăluit cum a ajuns fostul președinte al formațiunii, Vlad Țurcanu, să conducă partidul, dar și cum, ulterior, nu s-a mai implicat în activități.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 09:04

VIDEO// Arest preventiv pentru minorul din ORHEI, care și-a ucis prietenul pentru o platformă XBOX

VIDEO// Arest preventiv pentru minorul din ORHEI, care și-a ucis prietenul pentru o platformă XBOX

Minorul de 14 ani care a ucis cu sânge rece un alt minor de 12 ani a primit mandat de arest pentru 30 de zile, după ce ieri a fost reținut pentru 24 de ore. Băiatul este suspectat că ar fi omorât un băiat de 12 ani, iar cadavrul l-a ascuns într-o clădire nefinisată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 08:54

Cadavru găsit într-o fântână de canalizare

Cadavru găsit într-o fântână de canalizare

Trupul neînsuflețit al unui bărbat a fost depistat în această după-amiază într-o fântână de canalizare de pe strada Alecu Russo, din sectorul Ciocana al capitalei. Solicitată telefonic, Natalai Stati, ofițerul de presă al Poliției Capitalei,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 08:25

GALA CINEAȘTILOR 2020: Cele mai bune filme din Moldova

GALA CINEAȘTILOR 2020: Cele mai bune filme din Moldova

 Ieri, 20 ianuarie, a avut loc „Gala Cineaștilor 2020”. Evenimentul a fost organizat în premieră de către Uniunea Cineaștilor din Moldova în colaborare cu Centrul Național al Cinematografiei și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Laureații Galei...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Ianuarie 2020, ora: 07:52

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IANUARIE 2020. BERBECII SUNT CONFUZI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IANUARIE 2020. BERBECII SUNT CONFUZI

Horoscopul zilei de 21 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 06:33

Electromobilitatea – Companiile petroliere și de utilități încearcă să preia controlul: își fac propriile rețele de încărcare a mașinilor electrice

Electromobilitatea – Companiile petroliere și de utilități încearcă să preia controlul: își fac propriile rețele de încărcare a mașinilor electrice

Mai mult de trei sferturi (79%) din infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice din Europa era controlată de companiile de utilităţi şi petroliere.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 21 Ianuarie 2020, ora: 05:49

Cum vorbim, cum scriem?: Despre ton şi intonaţie

Cum vorbim, cum scriem?: Despre ton şi intonaţie Din editia print

În prezent, în spaţiul audiovizualului există numeroase (ca să nu zicem nenumărate) posturi de radio şi TV, care încearcă din răsputeri să ne ademenească, să capteze cu orice preţ atenţia publicului. În avangarda acestei permanente competiţii sunt cei de la...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Ianuarie 2020, ora: 00:25

Şapte trucuri pentru folosirea mai eficientă a minţii

Şapte trucuri pentru folosirea mai eficientă a minţii

Conştientul emite raţionamente şi subconştientul produce; conştientul alege şi subconştientul livrează marfa. Vă prezentăm câteva trucuri. Este de la sine înţeles că puteţi adăuga cele care corespund aşteptărilor, nevoilor sau dorinţelor voastre. 

( ) Citeşte tot articolul

Film 20 Ianuarie 2020, ora: 20:52

Radu Jude, primul regizor român cu trei producții la Berlinale 2020

Radu Jude, primul regizor român cu trei producții la Berlinale 2020

Cea de-a 70-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin se va desfășura între 20 februarie și 1 martie 2020

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 20:23

Au vrut să fugă ca EL CHAPO, doi pușcăriași din Lipcani au încercat să evadeze săpând un tunel

Au vrut să fugă ca EL CHAPO, doi pușcăriași din Lipcani au încercat să evadeze săpând un tunel

Doi deținuți de la Penitenciarul nr.2-Lipcani intenționau să evadeze printr-un tunel săpat sub zidul închisorii, dar au fost prinși până să-și pună planul în practică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 20:03

Parlamentul vrea să cumpere 110 tablete pentru deputați, în valoare de peste DOUĂ MILIOANE de lei

Parlamentul vrea să cumpere 110 tablete pentru deputați, în valoare de peste DOUĂ MILIOANE de lei Foto: Ramin Mazur

Portalului e-licitatie.md arată că Secretariatul Parlamentului Republicii Moldova a demarat o licitație publică pentru a achiziționa 110 de tablete noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 19:18

RUSIA: Putin a depus la parlament propunerile sale de amendare a Constituţiei

RUSIA: Putin a depus la parlament propunerile sale de amendare a Constituţiei

 Preşedintele rus Vladimir Putin a depus luni la parlament propunerile sale de amendare a Constituţiei, la mai puţin de o săptămână de la anunţul său surpriză privind o reformă a sistemului politic, transmite AFP. Proiectul de lege, publicat pe site-ul Dumei de Stat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 18:56

MAI există „blocul ACUM” ? /// PPDA anunță că nu o susține pe Olesea Stamate și cheamă alte partide să-l susțină pe Mihai Druță

MAI există „blocul ACUM” ? /// PPDA anunță că nu o susține pe Olesea Stamate și cheamă alte partide să-l susțină pe Mihai Druță

Platforma Demnitate și Adevăr a anunțat că nu o va susține pe Olesea Stamate în cadrul alegerilor parlamentare anticipate pe circumscripția uninominală Hîncești și optează pentru candidatura lui Mihai Druță. Anunțul a fost luat în cadrul ședinței de astăzi a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 16:35

Procurorul general își cere scuze de la „sutele de cetățeni” care au fost urmăriți penal ilegal în ultimii ani de către procurori

Procurorul general își cere scuze de la „sutele de cetățeni” care au fost urmăriți penal ilegal în ultimii ani de către procurori

Mimarea combaterii corupției, arestări ilegale și învinuiți achitați pe bandă rulantă!

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)