Actualitate

Republica Cehă va oferi două sute mii de euro R. Moldova

La eveniment au participat ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca și Excelența Sa, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Cehe la Chișinău, Zdeněk KREJČÍ, proiectanți, constructori și alți specialiști în domeniul construcțiilor.
Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a menționat că Republica Cehă va oferi două sute mii de euro pentru implementarea eurocodurilor și sporirea calității în construcții. „Avem deja o experiență frumoasă de cooperare în cadrul unor proiecte regionale și ne bucurăm că beneficiem de suportul Guvernului Cehiei și în acest proiect de fortificare a capacităților instituțiilor din țară, implicate în procesul de proiectare, producere a materialelor de construcție, inginerie”, a precizat Vasile Bîtca.

Totodată, ministrul a menționat că la recomandarea Comisiei Europene cu privire la implementarea şi utilizarea eurocodurilor pentru lucrări de construcții şi produse structurale de construcții, inclusiv în conformitate cu prevederile Legii nr. 721/1996 privind calitatea în construcții, Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a solicitat o asistență tehnică de la UE și partenerii de dezvoltare, iar în luna iunie a anului trecut Agenția Cehă de dezvoltare a acceptat parteneriatul și oferirea suportului financiar în promovarea eurocodurilor.
E.S. Zdeněk KREJČÍ a precizat că scopul proiectului este de a susține Republica Moldova în implementarea standardelor europene în proiectarea structurilor de construcții. „Utilizarea standardelor europene în construcții va simplifica și facilita atragerea investitorilor străini pe piața Republicii Moldova, precum și va ajuta companiile de construcții din țara dumneavoastră să participe la proiecte UE”, a menționat E.S. Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Cehe la Chișinău.

Potrivit lui Gheorghe Croitoru, implementarea eurocodurilor va asigura creșterea mobilității proiectanților şi constructorilor, va elimina barierele tehnice şi comerciale din industria construcțiilor, precum şi va spori calitatea şi siguranța construcțiilor. „Societățile de construcții moldovenești vor putea participa la licitațiile internaționale desfășurate pe teritoriul Republicii Moldova, care au la bază normele şi standardele europene. În același timp, aplicarea prevederilor eurocodurilor va permite micșorarea prețului pentru apartamentele în blocurile locative”, a menționat șeful Direcției reglementări tehnico-economice.

Potrivit Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, țările din spațiul european, utilizează în prezent 58 de eurocoduri în zece domenii. În țara noastră acestea au fost aprobate ca naționale, în perioada anilor 2010-2012, și urmează a fi elaborate anexele naționale ce conțin parametrii naționali determinați și reflectă condițiile specifice țării noastre.

TIMPUL.MD (V.M.)
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *