Astăzi 23 Septembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 10:22
Abonamente
 
 
 

Criza 8 Septembrie 2016, ora 10:24

Republica Moldova acumulează tot mai puțini bani la buget

Marime Font

Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor, în primul semestru al lui 2016, executarea bugetului public naţional, s-a încheiat cu un deficit de 1,16 miliarde de lei, fapt care, potrivit experților, ar trebui să îngrijoreze autoritățile și să elaboreze politici ce ar menține Republica Moldova pe linia de plutire

Mai mult, indicatorii slabi din ultima vreme ar putea influența și eventuala semnare a unui acord cu FMI, prevăzută inițial pentru luna octombrie.
Potrivit raportului, în primele șapte luni ale ui 2016 la bugetul public naţional au fost acumulate venituri în sumă totală de 24,6 miliarde de lei. La bugetul de stat au fost acumulate cu 711 milioane de lei mai puțin. O situație similară se atestă și în cazul bugetelor locale unde a fost înregistrat un deficit de 64 de milioane de lei. În aceeaşi perioadă a anului trecut acestea erau în creştere cu aproape 2,5 miliarde de lei.

Potrivit experților principali factori ce au afectat veniturile sunt restituirile de TVA, cu 22% mai mari decât în 2015, dar și reducerea drastică a asistenţei externe. Astfel, în perioada ianuarie-iulie Republica Moldova a beneficiat de granturi din exterior în valoare de doar 231 de milioane lei, de peste 4 ori mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut. Și împrumuturile externe au înregistrat o scădere dramatică, fiind de 7 ori mici.În opinia directorului de program din cadrul Centrului Analitic Independent ”Expert Grup”, Alexandru Fală, în primele luni ale lui 2016 rata mică a acumulărilor la buget se înscrie în marja deficitului aprobat de Executiv, însă autoritățile ar trebui să-și revizuiască politicile pentru a evita o eventuală criză. Mai mult, consideră Alexandru Fală, rezultate slabe ale actualei guvernări vor conta în octombrie, atunci când este programată semnarea unui Memorandum de colaborare cu Fondul Monetar Internațional.

Potrivit raportului Ministerului Finanțelor, în pofida unor acumulări mult mai mici, cheltuielile bugetului public naţional s-au majorat cu peste 125 de milioane lei, fapt ce a dus la un deficit de 1,16 miliarde de lei. S-au înregistrat majorări ale acumulărilor doar la bugetul asigurărilor sociale de stat și la fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală.

Guvernul a planificat în acest an venituri la buget de 48,51 de miliarde de lei, cheltuieli de 52,78 de miliarde și un deficit bugetar de 4,26 miliarde de lei.

Sursa: radiochisinau.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md