Republica Moldova acumulează tot mai puțini bani la buget

publicat în Criza pe 8 Septembrie 2016, 10:24

Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor, în primul semestru al lui 2016, executarea bugetului public naţional, s-a încheiat cu un deficit de 1,16 miliarde de lei, fapt care, potrivit experților, ar trebui să îngrijoreze autoritățile și să elaboreze politici ce ar menține Republica Moldova pe linia de plutire

Mai mult, indicatorii slabi din ultima vreme ar putea influența și eventuala semnare a unui acord cu FMI, prevăzută inițial pentru luna octombrie.
Potrivit raportului, în primele șapte luni ale ui 2016 la bugetul public naţional au fost acumulate venituri în sumă totală de 24,6 miliarde de lei. La bugetul de stat au fost acumulate cu 711 milioane de lei mai puțin. O situație similară se atestă și în cazul bugetelor locale unde a fost înregistrat un deficit de 64 de milioane de lei. În aceeaşi perioadă a anului trecut acestea erau în creştere cu aproape 2,5 miliarde de lei.

Potrivit experților principali factori ce au afectat veniturile sunt restituirile de TVA, cu 22% mai mari decât în 2015, dar și reducerea drastică a asistenţei externe. Astfel, în perioada ianuarie-iulie Republica Moldova a beneficiat de granturi din exterior în valoare de doar 231 de milioane lei, de peste 4 ori mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut. Și împrumuturile externe au înregistrat o scădere dramatică, fiind de 7 ori mici.

În opinia directorului de program din cadrul Centrului Analitic Independent ”Expert Grup”, Alexandru Fală, în primele luni ale lui 2016 rata mică a acumulărilor la buget se înscrie în marja deficitului aprobat de Executiv, însă autoritățile ar trebui să-și revizuiască politicile pentru a evita o eventuală criză. Mai mult, consideră Alexandru Fală, rezultate slabe ale actualei guvernări vor conta în octombrie, atunci când este programată semnarea unui Memorandum de colaborare cu Fondul Monetar Internațional.

Potrivit raportului Ministerului Finanțelor, în pofida unor acumulări mult mai mici, cheltuielile bugetului public naţional s-au majorat cu peste 125 de milioane lei, fapt ce a dus la un deficit de 1,16 miliarde de lei. S-au înregistrat majorări ale acumulărilor doar la bugetul asigurărilor sociale de stat și la fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală.

Guvernul a planificat în acest an venituri la buget de 48,51 de miliarde de lei, cheltuieli de 52,78 de miliarde și un deficit bugetar de 4,26 miliarde de lei.

Sursa: radiochisinau.md