Actualitate

Republica Moldova ar putea pierde peste 3 miliarde de lei

De asemenea, consideră autorii studiului, lipsa banilor din exterior va genera o scădere bruscă a exporturilor, a competitivității companiilor private pe piaţă, precum și o scumpire substanțială a creditelor.

Suspendarea de către partenerii externi de dezvoltare ai Republicii Moldova a finanţărilor prevăzute pentru acest an deja a dus la un deficit de aproape 47 de milioane de dolari din totalul celor 2,8 miliarde de lei, prevăzuți în acest sens în bugetul de stat. De asemenea, din creditele externe de 3,6 miliarde de lei, au fost anulate 45 de milioane de dolari. În același timp, mai mult de jumătate din proiectele cu finanţare externă riscă să fie amânate, iar o mare parte din granturi pentru finanţarea instituţiilor bugetare, la fel, ar putea fi suspendate.

Potrivit unuia dintre autorii studiului, ex-ministrului de finanțe, Veaceslav Negruţă, situaţia este cauzată de lipsa unui program de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional, a demisiei Guvernului, precum şi a aprobării bugetului de stat fără a se ţine cont de cadrul economic existent.
Pentru ameliorarea situaţiei, ”Expert-Grup” recomandă învestirea de urgenţă a noului Cabinet de miniștri, reluarea negocierilor cu FMI, precum şi rectificarea bugetului de stat. Totodată, o soluţie ar fi şi deoffshorizarea tranzacţiilor comerciale şi transferul acestora în gestiunea autorităţilor publice.
 
Sursa: Radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *