Astăzi 19 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 18 Septembrie 2018
Abonamente

Moldova 20 Septembrie 2013, ora 12:35

Republica Moldova în topul celor mai alcoolizate state. CÂT VIN CONSUMĂ MOLDOVENII

Marime Font

Foto: Foto: Ramin Mazur
 
 
 

Potrivit celor mai recente date ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind consumul anual de alcool pe cap de locuitor echivalat în litri de alcool etilic pur, Moldova se situează pe primul loc cu un volum de 18,2 litri.

Moldova păstrează aceeași poziție și când vine vorba de cifrele neoficiale înregistrate privind consumul de alcool - 10 litri pe cap de locuitor.

Datele oficiale înregistrate, însă, plasează R. Moldova pe locul 46 din 188 de țări, cu un volum de 8,2 litri anual, pe cap de locuitor. Pe locurile de frunte se situează Cehia cu un consum de aproape 15 litri, urmată de Andora – 14 litri, Estonia – 13,5 litri, Irlanda – 13,4 litri și Franța – 13,3 litri. Pe locul 18 se clasează România cu un consum de 11,3 litri pe cap de locuitori anual, urmată de Bulgaria (11,2 litri), Belorus (11,2 litri) și Rusia (11 litri).Moldova se regăsește printre primele 20 de țări la capitolul consum de bere. Potrivit datelor, în Moldova anual se înregistrează un consum de peste 4,5 litri de bere pe cap de locuitor. Cei mai mari consumatori de bere sunt locuitorii statului Palau – 8,9 litri, Cehia – 8,5 litri, Seychelles – 7,1 litri, Irlanda și Azerbaijan – câte 7 litri.

Nici când vine vorba de spirt nu stăm mai bine. Moldova se clasează pe locul 19 cu un consum de 4,4 litri de spirt pe cap de locuitor. Potrivit raportului OMS cel mai mult spirt consumă sud-coreenii – 9,6 litri pe cap de locuitor. Peste 9 litri de spirt consumă estonienii. Și rușii sunt mari amatori de spirt – circa 6,9 litri pe cap de locuitor anual.

Cât privește consumul de vin pe cap de locuitor, Moldova încheie top 10 țări cele mai mari consumatoare de vin. Astfel, pe primul loc se clasează Luxembourg (8,1 litri), urmat fiind de Franța (8,1 litri), Portugalia (6,6 litri), Italia (6,3 litri), Croația(5,8 litri), Andora (5,7 litri), Slovenia (5,1 litri), Elveția (5,1 litri), Ungaria (4,9 litri) și Moldova (4,6 litri).

Metodologia utilizată de către OMS calculează cantitatea consumată de alcool de către persoanele de 15 ani și mai în vârstă. Toate datele sunt din 2011, cu excepția celor privind datele oficiale înregistrate și totalul de consum. Consumul oficial înregistrat vizează consumul mediu înregistrat pentru perioada 2003-2005. Consumul neînregistrat a fost calculat prin investigații empirice și judecățile experților. Total este suma primelor două coloane.

Timpul.md (A.C.)

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 08:04

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României Foto: Mediafax.ro/Afp

1970 - A murit, la doar 28 de ani, Jimi Hendrix, considerat unul dintre cei mai mari chitarişti rock din lume. Stilul său de a cânta la chitara electrică a influenţat majoritatea chitariştilor moderni. În 2003 a fost numit de revista Rolling Stone „Cel mai mare chitarist al...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

27 de ani

A mai trecut un an de la declararea independenței. Unii dintre noi au sărbătorit, au ţinut discursuri, au dansat, au mers la concerte. De parcă totul ar fi fost minunat. 27 de ani de dezamăgiri.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul