Actualitate

Republica Moldova înregistrează printre cele mai mici rate ale creditelor din ultimele aproape două decenii

În luna aprilie 2017 rata medie ponderată a dobânzii la creditele noi acordate în moneda naţională a constituit 10.63 la sută, față de aproape 16% acum un an, potrivit unui raport al Băncii Naționale.

Creditele acordate pe termene de la 1 până la 2 ani au fost cele mai atractive. În luna aprilie 2017, ponderea lor a constituit 35.56 la sută din volumul total al creditelor în moneda naţională.

Persoanelor juridice le-a revenit o pondere majoră de 63.43 la sută din volumul total al creditelor noi acordate în moneda naţională, cu o rată medie de 10.81 la sută. În același timp, persoanelor fizice le-au fost acordate credite în moneda națională cu o rată medie de 10.32 la sută.

Și creditele în valută s-au ieftinit. Rata medie ponderată a dobânzii la creditele noi acordate în valută a constituit în perioada de referință 5.14 la sută, față de 6,36% în luna aprilie 2016, potrivit analizei BNM.

Conform statisticilor BNM, în aprilie 2017 în Republica Moldova au fost înregistrate cele mai ieftine credite în valută din ultimii 17 ani. La fel și creditele în lei sunt printre cele mai ieftine, exceptând anul 2014.

Sursa: Moldova.org

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *