Ultima oră

Republica Moldova NU VA PUTEA ADERA NICIODATĂ LA UNIUNEA VAMALĂ

Uniunea Vamală vs Acordul de Asociere UE

Potrivit studiului, pierderea suveranităţii economice a Republicii Moldova ar reprezenta cedarea totală a puterii de decizie asupra politicii tarifare, deoarece tariful vamal al Uniunii Vamale se bazează 90 la sută pe legislaţia rusească. Pe de altă parte, experţii sunt de părerea, că autoritatea de reglementare a politicii tarifare în UV, Comisia Economică Eurasiatică, va deveni autoritate supranaţională şi 80 la sută din funcţionarii săi sunt cetăţeni ai Rusiei.

În acelaş timp, Acordul de Asociere presupune adaptarea legislației naționale la cerințele europene în vederea facilitării integrării economice cu UE și realizarea reformelor sectoriale necesare şi aceasta nu înlocuiește în totalitate legislația națională, ci doar o ajustează. De implementarea Acordului va fi responsabil Consiliul Asocierii, format din reprezentanții UE și RM. Ambele părți vor fi reprezentate pe bază de paritate, iar deciziile vor fi obligatorii şi nici una din aceste instituții nu va avea un caracter supranațional.

Aderararea R. Moldova la UV- anularea facilităţilor comerciale

Experţii atrag atenşia asupra faptului că, aderarea ţării noastre la UV RBK va duce la anularea imediată a tuturor facilităţilor comerciale acordate de UE şi nu va fi posibilă crearea unei zone de comerţ liber cu o altă ţară. Şi aderarea la UV nu va oferi piețe suplimentare de desfacere, ci doar le va restricționa pe cele existente.

Potrivit experţilor, UV RBK nu prevede nici un fel de asistență financiară permanentizată și instituționalizată în procesul de aderare, în timp ce AA specifică că UE va oferi ajutor financiar prin intermediul BERD şi BEI dacă se vor înregistra progrese la implementarea reformelor.

Dacă, Acordul de Asociere cu UE permite accesul la o piață de peste 500 milioane de consumatori, din 28 țări membre ale UE și Turcia, atunci aderarea la UV permite accesul la o piață de 172 milioane de consumatori, din 3 țări din CSI cu care ţara noastră are deja încheiate acorduri de liber schimb.

Uniunea Vamală – confruntare psiho-emoţională a nostalgicilor

“ Dintr-o privire generală, Uniunea Vamală este mai mult o confruntare psiho-emoţională a nostalgicilor, un sistem ideologic, neserios. Nu sunt necesare studii complicate ca să se înţeleagă beneficiile UE pentru ţara noastră. Funcţionând ca o piaţă unică cu 28 de ţări, UE este o putere comercială majoră pe plan mondial. Sunt argumente, de exemplu calitatea UE cu 26% şi UV cu 2,9 % din economia mondială. Acum se cunosc problemele Belorusiei în privinţa comercializării tractoarele, unde Federaţia Rusă încearcă prin mijloace ascunse să deţină control asupra Minsk-lui. etc”, declară pentru Evenimentul Zilei, expertul economic, Roman Chircă

În acelaş context, expertul economist de la IDIS-Viitorul, Ion Tornea declară pentru Evenimentul Zilei „ Este cunoscut faptul că aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană are cu mult mai multe beneficii şi avantaje decât Uniunea Vamală. Ceea ce este legat de UV se urmăresc doar nişte scopuri politice şi nu presupun oarecare armonizări, liberalizări sau democratizări esenţiale în domeniul economic ” .

În concluzie, analiştii de la Expert Grup scriu, “Subliniem faptul că intrarea în vigoare a Acordului de Asociere este un element distinct de aderarea la UV RBK. Or, prima vizează progresarea dialogului cu UE, dar rămâne separată de agenda de extindere a UE. Spre deosebire de scopul Acordului de Asociere, accederea la Uniunea Vamală implică un nivel mult mai avansat de integrare pentru care Republica Moldova nu este pregătită. Aceasta implică diluarea suveranității țării în diverse sectoare ale economiei, dar și cedarea definitivă a puterii de decizie asupra politicii tarifare și a altor aspecte ale politicilor macroeconomice și macrofinanciare”.
 
Sursa: evz.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *