Actualitate

Republica Moldova rămâne cea mai săracă ţară din Europa

În cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”, realizată în parteneriat cu Radio Europa Liberă, Viorel Chivriga a spus că, deși rata sărăciei s-a redus din 2000, pe fundalul creșterii consumului populației stimulat de remitențe, totuși o mare parte a populației continuă să se confruntă cu sărăcia. Rata redusă de ocupare a forței de muncă este observată în rândul întregii populații. Tendințele combinate ale fertilității reduse și emigrării sporite vor genera, în perspectivă, o scădere prognozată a populației, iar ponderea vârstnicilor va cunoaște un avans considerabil.

Potrivit economistului, creșterea economiei Republicii Moldova din ultimii ani a fost determinată de sectoarele cu productivitate sporită, dar nu a adus beneficii populației, care este angajată preponderent în sectorul agricol, cu productivitate redusă. În pofida unui nivel educațional relativ înalt, gradul de competențe al forței de muncă existente tinde să fie inadecvat pentru a satisface cererea pieței muncii moderne. Țara nu dispune de un sistem bun de recalificare a competențelor și pentru a ajuta forța de muncă să rămână în țară.

În aceste circumstanțe, se cer măsuri urgente pentru stimularea rămânerii în țară a moldovenilor. E necesar să fie reconfigurată finanțarea sistemului de sănătate pentru a furniza medicamente de bună calitate, la prețuri accesibile. La fel, toată populația trebuie să aibă acces la apă și canalizare. „Lacunele în bunăstare și accesul la servicii în zonele urbane și rurale necesită un angajament mai activ. Aceste bariere prezintă riscuri de aprofundare a inegalităților și de subminare a mobilității economice”, menționează Viorel Chivriga.

Directorul de programe IDIS mai spune că este necesar de a promova o piață internă a muncii mai sigură pentru a reduce sărăcia. Acest lucru presupune crearea mai multor locuri de muncă calitative, îmbunătățirea accesului la educație, sănătate și servicii. 

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *