Actualitate

Republica Moldova riscă să fie devansată de Georgia

Reformarea justiției, lupta împotriva corupției, asigurarea transparenței în sistemul bancar și a unui climat investițional favorabil – sunt principale restanțe ale Chișinăului, potrivit ”Indicelui de Integrare Europeană pentru ţările Parteneriatului Estic” pentru anul 2014, dat publicității astăzi.

La fel ca și în 2013, Republica Moldova a înregistrat anul trecut cel mai mare scor de corelare dintre cele șase state din Parteneriatul Estic, la capitolul apropiere de standardele comunitare. A fost prima țară parteneră care a obținut regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană. Țara noastră continuă însă să rămână în urma Ucrainei în ceea ce privește dialogul politic, comerțul și integrarea economică. Republica Moldova a înregistrat cel mai scăzut scor, cu excepția Armeniei, în domeniul serviciilor, potrivit studiului.

În acest ritm Republica Moldova riscă să piardă întâietatea în favoarea Georgiei, care câștigă tot mai mult teren în procesul de integrare europeană, au semnalat experții.

”În cazul Georgiei s-a observat o dezvoltare a strategiei de comunicare cu Uniunea Europeană, prin urmare o concentrate mai mare pe procesul de integrare europeană. Georgia este lider în ceea ce privește asigurarea unui climat investițional favorabil”, a declarat directorul Asociației de Politici pentru o Societate Deschisă, Jeff Lovit, coordonatorul studiului.

Ca recomandare, Jeff Lovit a menționat iminența unor campanii de informare privind rolul integrării europene în toate cele șase state din Parteneriatul Estic, pentru a contracara efectele presiunii pe care Federația Rusă o exercită în toate aceste țări.

La rândul său, reprezentantul delegației Uniunii Europene, Wicher Slagter a subliniat capitolele la care Republica Moldova trebuie să întreprindă măsuri urgente sub presiunea societății civile.

”Cea mai urgentă provocare este rezolvarea crizei bancare. S-ar fi putut întâmpla ca urmare a netransparenței din sectorul financiar, guvernanță și supervizare slabă și a unor interese vădite economice asupra procesului politic. Reformarea sectorului judiciar, lupta împotriva corupției, îmbunătățirea climatului de afaceri”, a declarat Wicher Slagter.

Lansat sub egida IDIS Viitorul în 2011, Indicele parteneriatului Estic cuprinde performanțele celor șase state membre ale Parteneriatului Estic și este realizat de experți din Republica Moldova, Georgia , Ucraina, Armenia, Azerbaijan și Belarus.

Sursa: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *