Economie

Republica Moldova s-a plasat pe locul 100 în topul celor mai competitive ţări din lume

Cu 3,88 puncte din șapte posibile, Moldova și-a înrăutățit performanță față de anul trecut, cînd a fost apreciată cu 4 puncte și plasată pe locul 84 din 140 de țări. Economia moldovenească se plasează în top imediat după Butan, Nepal și Cote d’Ivoire și devansează Liban, Mongolia și Nicaragua.

Potrivit studiului WEF, Republica Moldova este devansată de ţările din regiune, Ucraina şi România, care au fost plasate respectiv pe poziţiile 95 și 62, care au coborît în clasament de pe locurile 79 şi 53. Înaintea Moldovei se află state membre ale CSI precum Azerbaidjan (37), Federaţia Rusă (43), Kazahstan (53), Georgia (59), Tadjikistan (77) și Armenia (79).

Această prăbușire în clasament poate fi înțeleasă dacă luăm în considerare modul în care au evoluat situația economică și social-politică în anul trecut, așa cum a fost percepută de oamenii de afaceri care au participat la sondaj, a menţionat în cadrul prezentării Raportului Competitivităţii Globale, Grigore Belostecinic, rectorul Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM). Instabilitatea macroeconomică în 2015 a dus la scăderea poziției în top, la acest indicator am coborît de pe locul 55 la 100, a mai adăugat Belostecinic.

”Regiunea a intrat în recesiune în 2015, iar creșterea sa este de așteptat să rămînă negativă în 2016. În multe cazuri, devalorizarea monedei și inflația, în special în economiile dependente de exporturi au dus la agravarea situației. Băncile au devenit mai puțin lichide, iar accesul firmelor la finanțare s-a redus, mai ales în Moldova (care a fost afectată de scandaluri bancare), Federația Rusă, Tadjikistan”, constată autorii studiului. Potrivit acestora, Republica Moldova și Kîrgîzstan au fost grav afectate de recesiunea din Federația Rusă, care a dus la reducerea activității economice, creșterea inflației și înrăutățirea considerabilă a finanțelor publice.

Cel mai slab punctaj, 2,5 puncte, şi cea mai proastă poziţie, respectiv, 133, Republica Moldova a obţinut-o la capitolul „inovaţii”. Performanţele la acest capitol s-au înrăutăţit nesemnificativ faţă de anul trecut cînd a ocupat locul 130. Dezvoltarea pieţei financiare, capacitatea instituţională a statului şi eficienţa pieţei bunurilor sînt alte trei domenii la care Moldova a primit note joase.

Punctaje mai bune le-a obţinut la capitolul viteza de acces la Internet (locul 16), numărul de zile pentru inițierea afacerii (15), numărul de proceduri pentru deschiderea unei afaceri, domenii în care, potrivit autorilor raportului, lucrurile au evoluat în bine.

La fel ca şi în anii precedenţi, cele mai mari probleme cu care se confruntă investitorii şi antreprenorii sînt corupţia, instabilitatea guvernamentală, a politicilor economice şi birocraţia guvernamentală ineficientă, accesul la finanțare și inflația. ”87 la sută din respondenți au făcut referire la corupție ca factor cu impact negativ asupra derulării afacerilor”, a menționat Belostecinic.

În topul celor mai competitive state din lume, Elveţia şi-a păstrat poziţia de lider mondial pentru al şaselea an consecutiv. Ea este urmată de Singapore, Statele Unite ale Americii, Olanda şi Germania.

ASEM este partenerul oficial de la Chişinău al Forumului Economic Mondial în realizarea sondajului în Republica Moldova.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *