Astăzi 4 August 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 16:17
Abonamente

Politică 19 Iunie 2020, ora 08:59

Republica prezidențială: între fanteziile autoritare ale lui Igor Dodon și realitate

Marime Font

 

Igor Dodon visează ca Republica Moldova să fie un stat prezidențial în care președintele, adică el, să poată rezolva totul dînd cu pumnul în masă, iar toți ceilalți demnitari să asculte supuși. Ca în Belarus sau, crede el, în Statele Unite, transmite sic.md

Ce a zis președintele?

„Dacă ar fi fost stat prezidențial: ai dat cu pumnul în masă și i-ai pus la punct și pe procuror și pe judecător, și pe deputat, și pe prim-ministru. La noi nu e stat prezidențial. Eu, dacă aș avea posibilitate, demult era „кузькину мать” cu dînșii. În SUA e stat prezidențial, în Belarus. De aceea, acolo, dacă a spus președintele – s-a terminat discuția”.

„Eu cred că în Rep. Moldova trebuie să fie stat prezidențial: ai ales președintele, i-ai dat încredere din partea poporului, las să lucreze. Nu a făcut față – afară! Asta ar trebui să fie, dar nu să fie blocat de parlament, de nu știu cine… Asta ar fi soluția pentru perioada aceasta pentru Republica Moldova: după ce facem regulă, facem parlamentarism, ca în Europa, dar cu bandiții ăștia altfel nu poți. Pînă nu îi dai în cap cu bîta – el nu înțelege”

Care-i problema?

Ceea ce vrea Igor Dodon nu e o republică prezidențială, ci o dictatură. Cînd președintele dă cu pumnul în masă și-i pune la punct pe procurori și judecători, atunci nu are cine să-l tragă la răspundere. Dacă președintele își pune cumătrii în funcții, dacă fură un miliard, dacă violează sau omoară pe cineva - cine să-l acuze, să-l judece și să-l pedepsească? În republica lui Dodon, teoretic, ar putea s-o facă doar poporul la alegeri. Însă dacă pînă atunci președintele controlează totul și nu poate fi tras la răspundere, cine poate garanta că alegerile vor fi libere și corecte? Ori că judecătorii supuși președintelui nu vor anula rezultatul alegerilor în caz de înfrîngere?

Loading...


Igor Dodon nu face decît să confirme acuzațiile opoziției - că vrea să devină un nou Plahotniuc. Or președintele Dodon îl acuza pe oligarhul pedist anume de capturarea statului și concentrarea puterii în mînile sale. Unica diferență ar fi că Igor Dodon vrea s-o facă pe față, public, cu patos, nu din umbră, ca Vlad Plahotniuc.

Președintele ar trebui să fie garantul Constituției și al orînduirii democratice a țării, or pe Igor Dodon anume Constituția și democrația îl deranjează. Odată ales prin vot direct de către popor, președintele Dodon crede că i se cuvine putere nelimitată, fără „să fie blocat de Parlament, de nu știu cine”. El uită că Parlamentul tot a fost ales direct de către oameni și se bucură de aceeași legitimitate morală și juridică.

Păi cum rămîne cu Statele Unite?

Igor Dodon a spus că așa stat prezidențial cum vrea el e în SUA și Belarus. În privința Belarusului are dreptate - însuși Lukașenka glumește despre faptul că e ultimul dictator din Europa[1].

Mai interesantă e comparația cu Statele Unite, care este într-adevăr o republică prezidențială - prima din lume. La Washington, președintele este și șeful statului, și șeful guvernului, și are un spectru larg de atribuții și puteri. De fapt, în SUA există o dezbatere juridică[2] și politică[3] dacă președintele nu e cumva prea puternic.[4]

Una din îngrijorări e că o bună parte din competențele pe care le-a cîștigat instituția prezidențială din SUA de-a lungul anilor nu sunt prevăzute în Constituție. Acest argument a fost dezvoltat de istoricul Arthur M. Schlesinger Jr. în cartea sa din 1973 „Președinția imperială”[5].

Dacă puterile liderului de la Washington îi fac pe unii juriști constituționaliști să se simtă inconfortabil, atunci politologii privesc situația un pic mai relaxat: dacă puterile actuale ale instituției prezidențiale nu sunt consacrate în Constituție, ele nu sunt foarte… puternice, iar actele și deciziile președintelui pot fi contestate și răsturnate în Congres și de către Curtea Supremă. Spre deosebire de fanteziile lui Igor Dodon, președintele american nu poate da cu pumnul în masă ca să pună la punct senatorii, reprezentanții și judecătorii.

Pentru a guverna eficient, oricine s-ar afla în Casa Albă are nevoie de sprijinul Congresului. Spre exemplu, Donald Trump, care probabil împărtășește visele lui Igor Dodon, nu a putut anula programul național de ocrotire a sănătății implementat de Barack Obama și cunoscut drept Obamacare. Trump s-a ciocnit de refuzul Congresului[6] și a spus că va încerca din nou după următoarele alegeri.

Ba mai mult, uneori, chiar dacă președintele SUA are sprijinul Congresului, judecătorii pot decide că o decizie sau o lege e neconstituțională. Așa s-a întâmplat cînd Congresul a încercat să-i dea lui Bill Clinton drept de veto parțial - de a respinge doar unele prevederi dintr-o lege, iar Curtea Supremă a spus că acest act îi dă președintelui puteri neconstituționale și l-a anulat[7].

Chiar și într-o republică prezidențială ca SUA, Igor Dodon oricum ar putea fi „blocat de parlament, de nu știu cine”.

Ce înseamnă totuși o republică prezidențială?

În termeni extrem de simpli, într-o astfel de republică președintelui îi sunt atribuite funcțiile și puterile prim-ministrului. Dintr-un punct de vedere, asta rezultă într-adevăr într-o instituție prezidențială foarte puternică.

Pe de altă parte, potrivit Ghidului Oxford de Drept Constituțional Comparat[8], prezidențialismul presupune o separare mai clară a puterilor decît parlamentarismul. Într-o republică parlamentară, președintele poate avea atribuții limitate, iar guvernul și premierul sunt, de obicei, o emanație a majorității parlamentare: executivul și legislativul sunt strîns legate. Într-o republică prezidențială, guvernul e condus de președinte, care fiind ales direct, îi conferă o legitimitate independentă de cea a Parlamentului, care e și el ales direct și, respectiv, e independent de executiv. Cu alte cuvinte, e un fel de tîrg - președintele controlează ramura executivă, dar aceasta e separată mai clar de cea legislativă.

În niciun caz președintele nu le poate controla pe ambele, ca să nu mai vorbim de sistemul judecătoresc. Iată ce zice Ghidul Oxford: „Prezidențialismul se bazează pe unul din pilonii conceptuali și instituționali ai constituționalismului liberal: separarea puterilor. Acest pilon formează baza pentru alte două principii fundamentale a constituționalismului modern: principiul legalității și principiul imparțialității. Primul presupune separarea principalelor funcții în stat și dă prioritate funcției legislative asupra funcțiilor executivă și juridică. Imparțialitatea, de cealaltă parte, presupune separarea organelor autorizate să îndeplinească aceste funcții, acordînd o grijă deosebită ca independența ramurii judecătorești față de celelalte două ramuri ale puterii să fie garantată”.

Exact opusul situației în care președintele pune la punct judecători și procurori. De altfel, autorii Ghidului spun clar că prezidențialismul este o formă de democrație: statele conduse de autocrați, chiar dacă aceștia se numesc oficial președinți, sunt incluse în alte categorii.

Are Moldova nevoie de regim prezidențial?

Răspunsul la această întrebare ține de preferințele politice ale fiecăruia. Strict din punct de vedere funcțional, Ghidul Oxford spune că prezidențialismul „pare deosebit de potrivit țărilor care se confruntă cu sarcini complexe precum construirea și dezvoltarea unei națiuni independente”. În teorie, s-ar potrivi pentru o țară ca Moldova, care în pofida a aproape trei decenii de independență, mai are de lucru la capitolul construirii unei țări independente funcționale.

Totuși, autorii Ghidului avertizează că, în multe din aceste țări, regimurile prezidențiale au deviat spre autoritarism și dictatură. Din păcate, din declarațiile lui Igor Dodon, e clar că republica sa prezidențială nici nu ar trebui să „devieze” - ea ar fi din start una autoritară.

Aleksandr Lukașenka despre „ultimul dictator din Europa”, youtube.com ↩︎

Is the presidency too powerful?, constitutioncenter.org ↩︎

The presidency is too powerful, fee.org ↩︎

The president was never intended to be the most powerful part of government, washingtonpost.com ↩︎

The Imperial Presidency, wikipedia.org ↩︎

Trump backs off obamacaare replacement after top GOP leader nixes the idea, npr.org ↩︎

Clinton vs City of New York, wikipedia.org ↩︎

The Oxford Handbook of Comparative Constitutional Law, oxfordhandbooks.com ↩︎

https://sic.md/ 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 4 August 2020, ora: 16:17

Ex-ministra Justiției, Olesea Stamate în contextul dosarului „Avia Invest”: „Dodon ne fură țara în fiecare zi”

Ex-ministra Justiției, Olesea Stamate în contextul dosarului „Avia Invest”: „Dodon ne fură țara în fiecare zi”

Ex-ministra Justiției în Guvernul Maiei Sandu, Olesea Stamate critică dur „reacțiile iresponsabile” ale actualei guvernări Dodon-Chicu la decizia provizorie a Arbitrajului de la Stockholm. Amintim că, recent, această instituție a interzis executării notificării de...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 4 August 2020, ora: 14:59

Investigație despre licitații trucate cu combinezoane pe timp de pandemie, la instituția condusă de Golovin

Investigație despre licitații trucate cu combinezoane pe timp de pandemie, la instituția condusă de Golovin

Se pare că unde apare Boris Golovin, actualul șef al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP), au loc schemele, licitațiile incorecte și favoritismul. 

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 4 August 2020, ora: 13:10

Cum faci cele mai bune CHIFTELUŢE din carne. Ingredientul secret care dă tot gustul

Cum faci cele mai bune CHIFTELUŢE din carne. Ingredientul secret care dă tot gustul

Se ştie, fiecare bunică are propria reţetă de chifteluţe… Unele înmoaie pâinea în lapte, altele folosesc un amestec de ierburi aromatice numai de ele ştiut, altele, ceva mai îndrăzneţe, combină diverse tipuri de carne pentru a căpăta o textură perfectă....

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 August 2020, ora: 12:50

Filmul de groază „Realitatea din Moldova”, în regia lui Igor Dodon

Filmul de groază „Realitatea din Moldova”, în regia lui Igor Dodon

Guvernarea a început să-și laude tot mai des realizările. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 August 2020, ora: 09:03

Igor Munteanu spune că R. Moldova a „primit un cartonaș roșu” pe subiectul aeroportului din cauza guvernării socialiste

Igor Munteanu spune că R. Moldova a „primit un cartonaș roșu” pe subiectul aeroportului din cauza guvernării socialiste

Președintele Comisiei parlamentare de anchetă privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău și președintele Comisiei de control al finanțelor public, Igor Munteanu, consideră logică decizia Curții de arbitraj internațional de la Stockholm care a interzis acțiuni de...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 4 August 2020, ora: 08:54

În urmă cu 13 ani, NASA începea să caute viaţă pe Marte

În urmă cu 13 ani, NASA începea să caute viaţă pe Marte

Pe 4 august 2007, NASA a lansat sonda Phoenix, pentru a căuta semne de viaţă pe Marte. Phoenix a fost concepută pentru a examina istoria permafrostului marţian, analizând modul în care apa lichidă a modificat componenţa chimică şi mineralele din sol. Instrumentele sale au...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 4 August 2020, ora: 08:49

Cod galben de caniculă: METEO în R.Moldova pe o săptămână

Cod galben de caniculă: METEO în R.Moldova pe o săptămână

 Meteorologii anunță că astăzi maximele vor ajunge la 37 de grade Celsius. În același timp, în nordul țării vor cădea ploi cu descărcări electrice.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 4 August 2020, ora: 08:48

Vânăta – ajută la optimizarea funcțiilor hepatice și protejează sănătatea inimii

Vânăta – ajută la optimizarea funcțiilor hepatice și protejează sănătatea inimii

Pe lângă faptul că este un aliat de nădejde în curele de slăbire, vânăta ajută la optimizarea funcțiilor hepatice și protejează sănătatea inimii. În mod interesant, vânata a fost considerată mult timp un aliment toxic. Acest lucru se datorează...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 4 August 2020, ora: 08:33

Val de emoţie în Suedia după ce o fetiţă de 12 ani a murit într-un atac armat

Val de emoţie în Suedia după ce o fetiţă de 12 ani a murit într-un atac armat

Moartea prin împuşcare a unei fetiţe de 12 ani în apropiere de Stockholm a provocat vii emoţii luni în Suedia, care se confruntă în ultimii ani cu o înmulţire îngrijorătoare a atacurilor armate între bande criminale, relatează AFP. Adolescenta,...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 4 August 2020, ora: 08:08

Horoscopul zilei de azi MARȚI 4 AUGUST 2020. Ce vrei să demonstrezi?

Horoscopul zilei de azi MARȚI 4 AUGUST 2020. Ce vrei să demonstrezi?

 A trecut Luna plina, dar n-au trecut surprizele saptamanii. Marte in Berbec face cuadratura cu Jupiter in Capricorn. E cam greu sa mai tii pe loc caii salbatici. Esti gata sa mergi inainte cu planurile tale, indiferent care sunt acestea. Atentie insa! Sunt chiar planurile tale sau vrei sa...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 4 August 2020, ora: 07:50

CFR Cluj rămâne campioana României la fotbal

CFR Cluj rămâne campioana României la fotbal

Formația ardeleană a câștigat pentru a 3-a oară la rând titlul în Liga 1, după ce a învins-o cu 3-1 pe Universitatea Craiova, într-un meci desemnat de Liga Profesionistă drept finală a sezonului.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 4 August 2020, ora: 07:11

ZI ISTORICĂ pentru România Mare - 4 august 1919 / Armata noastră ocupă Budapesta fără lupte

ZI ISTORICĂ pentru România Mare - 4 august 1919 / Armata noastră ocupă Budapesta fără lupte

La 4 august 1919, ora 18:00, armata română ocupă fără lupte Budapesta în cadrul războiului româno-ungar de la 1919. Comandantul Trupelor din Transilvania începînd din 12 aprilie 1919, generalul Gheorghe Mărdărescu (foto, pe terasa hotelului Ghelert din...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 4 August 2020, ora: 00:18

partea II Țara Românească (Valahia) în ochii unui italian: Politica Turciei și decapitarea Principelui Brâncoveanu şi a celor 4 fii ai săi

Țara Românească (Valahia) în ochii unui italian: Politica Turciei și decapitarea Principelui Brâncoveanu şi a celor 4 fii ai săi

Vezi PARTEA I - Țara Românească (Valahia) în ochii unui italian: de la beţie şi furt la ospitalitate şi hărnicie

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 3 August 2020, ora: 10:48

breaking O coloană de BLINDATE ale forțelor armate Belaruse se deplasează spre frontiera cu Federația Rusă. VIDEO

O coloană de BLINDATE ale forțelor armate Belaruse se deplasează spre frontiera cu Federația Rusă. VIDEO

„Ceva îl deranjează pe Lukașenko”, anunță publicația Novaya Gazeta care publică un video cu transportatoare blindate belaruse.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 3 August 2020, ora: 07:58

Andrei Năstase: „Uitați-vă că și președintele Iohannis a vorbit în același sens, dânsul o face altfel, nu ca Maia Sandu și Igor Dodon”

Andrei Năstase: „Uitați-vă că și președintele Iohannis a vorbit în același sens, dânsul o face altfel, nu ca Maia Sandu și Igor Dodon”

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase este de părerea că o evoluție negativă a pandemiei de Covid-19 ar trebui să determine clasa politică să ia o decizie de amânare a alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie 2020.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 3 August 2020, ora: 07:34

A murit prima pacientă cu transplant de faţă realizat în SUA

A murit prima pacientă cu transplant de faţă realizat în SUA

 Connie Culp, prima pacientă din SUA care a beneficiat în 2008 de primul transplant aproape complet de faţă, a murit la 57 de ani, potrivit clinicii care a realizat această procedură complexă, au informat sâmbătă mass-media locale, citate de EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 August 2020, ora: 07:32

Proteste în Bulgaria. A fost blocată autostrada spre Grecia

Proteste în Bulgaria. A fost blocată autostrada spre Grecia

Protestele din Bulgaria au intrat într-o noua fază. După instalarea unor corturi de campanie în fața guvernului și președinției, zeci de oameni au blocat autostrada E-79. Aceasta face legătura între Sofia și Kulata-Promachonas, singurul punct de trecere a frontierei spre Grecia.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)