Astăzi 21 Septembrie 2020, Luni - Ultima actualizare la ora 17:36
Abonamente

Editorial 9 August 2017, ora 05:38    Din editia print

Marime Font

Republici inventate

Se cam strânge lațul la gâtul Rusiei, iar odată cu asta și la gâtul celor care-i reprezintă interesele pe la noi și prin zona noastră. 

Poate unii au trecut cu vederea votul de săptămâna trecută din Congresul SUA privind sancțiunile contra Federației Ruse, dar pentru un cunoscător al realităților internaționale este evident că decizia congresmenilor și senatorilor americani, deopotrivă democrați și republicani, creează o situație fără precedent în istoria Americii și a lumii în context post-Război Rece.

Un vot american important pentru noi

În primul rând, să precizăm că forul legislativ suprem al Statelor Unite este alcătuit din două camere, Camera Reprezentanților (435 membri) și Senatul (100 membri), prima reprezentând statele americane după principiul proporționalității (cu cât e mai mare statul ca populație, cu atât sunt mai mulți deputați, dar într-un număr fix de 435), iar a doua este reprezentată de câte doi senatori de la fiecare stat, indiferent de proporțiile acestuia. Votul de săptămâna trecută a șocat lumea și America, pentru că menținerea și extinderea sancțiunilor contra Rusiei s-au produs într-un mod categoric – Camera Reprezentanților a votat cu 419 „pro” contra trei, iar Senatul cu 98 contra 2. Adică clasa politică americană, indiferent de culoare politică, a decis quasi-unanim să pună Rusia la perete pentru atacurile asupra alegerilor prezidențiale din 2016, precizând că prin acest vot se trimite un mesaj important Rusiei și lumii că America nu va tolera atacurile asupra democrației sau securității sale naționale. Pe de altă parte, acest vot unanim a pus Federația Rusă în același coș cu Iranul și Coreea de Nord, semnalând că SUA vor rămâne ferme și unite în fața comportamentului destabilizator al acestor țări.

Acest vot vine ca o extensie a sancțiunilor impuse pentru invadarea Ucrainei și implicarea în Siria, ceea ce consemnează o continuitate a politicilor americane în raport cu Federația Rusă. Dar cel mai important, votul Congresului american l-a pus în colț pe președintele Trump, care s-a tot codit să condamne expres Rusia pentru interferențele din alegeri și chiar să găsească anumite scuze pentru intervenția ei din Ucraina. Până la urmă, așa cum a anunțat Pence, vicepreședintele SUA, Trump va semna acest pachet de sancțiuni, pentru că în fața acestei decizii unanime orice altă atitudine este catastrofală. Prin aceasta, orice marjă de manevrabilitate a președintelui american în raport cu Rusia s-a îngustat, el fiind în ipostaza de a menține atitudinea intransigentă față de ruși, altfel riscă să-și piardă mandatul.

Loading...


De ce este important pentru noi acest vot? Foarte simplu. SUA au fost prinse pe picior greșit în campania electorală, implicată în această debusoladă creată de alegerea lui Trump cu ajutorul rușilor, iar împreună cu instabilitatea și incoerența din UE, s-a creat un context internațional favorabil pentru Putin de a avansa în Ucraina și Siria, dar și pentru a-l impune în R. Moldova pe Dodon cu ajutorul lui Plahotniuc, ambii fiind fără îndoială oamenii Moscovei.

Ce au spus principalele partide europene față de reevaluarea acordului de asociere cu R. Moldova este o dovadă că atitudinea UE față de actuala guvernare se va schimba drastic, un semnal că jocul ei a fost deconspirat și că în ochii instituțiilor europene nu mai reprezintă un partener credibil. Odată cu definirea politicilor americane față de Rusia, pentru Moscova începe o perioadă complicată în care nu prea o să-i pese de ce se întâmplă în R. Moldova. Mai mult decât atât, pentru noi, cei cu vocație și spirit occidental, va începe o perioadă favorabilă, în care trebuie să acționăm unitar pentru a debarca această guvernare instaurată de Plahotniuc și Dodon. Cu alte cuvinte, partidele de opoziție existente, Platforma pentru Demnitate și Adevăr și Partidul Acțiune și Solidaritate, trebuie întărite printr-un suport popular masiv, care să demonstreze partenerilor europeni și americani că ele reprezintă unica soluție viabilă și alternativă oligarhiei euroasiatice de la guvernare. În acest caz, scoaterea acestora din jocul politic va fi o chestiune de câteva luni, pentru că intrarea într-o ambianță de alegeri trucate și la îndemâna lui Plahotniuc va face foarte dificilă transformarea radicală a R. Moldova. Avem nevoie de o ruptură categorică și fără jumătăți de măsură, o măturare totală a eșichierului politic de aceste „făcături proeuropene”, pentru că doar pe acest fundal va fi posibilă o reformare definitivă a R. Moldova.

Suntem în fața unui context internațional extrem de favorabil, așa cum a mai fost și în anul 2009, doar că atunci clasa politică a ratat posibilitatea de a folosi această fereastră de oportunitate pentru a se desprinde definitiv de spațiul euroasiatic. Acum, cu lecția învățată, atât noi, cât și occidentalii, va trebui să purcedem la a doua încercare, care sperăm că va fi pe deplin înțeleasă de cetățenii R. Moldova. Iar pentru că suntem în luna august și sunt istoric cu memoria lungă, vreau să vă prezint o alternativă la ce a fost atunci când n-am avut acest suport internațional, iar puterile democratice au fost forțate să se retragă în fața totalitarismului, oferind România pe tavă URSS, care la 28 iunie 1940 va anexa Basarabia și o va transforma la 2 august în RSSM.

Contexte internaționale favorabile... și mai puțin

Istoria este nemiloasă cu popoarele și cu oamenii care ratează șansele de a-și schimba existența spre bine. Românii, ca un popor cu resurse și potențial limitat pentru ambiția de a-și impune punctul de vedere în relațiile internaționale, au fost nevoiți alături de eroism, sacrificiu, unitate și înțelepciune în luarea deciziilor importante, să știe să folosească situația internațională pentru a-și împlini dezideratele de unitate națională. Asta a făcut ca în diferite circumstanțe istorice să poată folosi înfrângerea Rusiei în Războiul Crimeii, pentru a realiza Mica Unire și a recăpăta sudul Basarabiei anexată în 1812. Apoi să se implice în războiul din 1877-1878 pentru a-și obține neatârnarea, iar în 1914 să se abțină pentru doi ani și a judeca corect oportunitățile de implicare în Primul Război Mondial, care i-a permis realizarea României Mari, printr-o integrare fericită a tuturor provinciilor românești înstrăinate. Sigur, n-a durat decât 22 de ani, pentru că bascularea sistemului de la Versailles, cauzată de slăbiciunea Franței și a Marii Britanii, a scos în prim-plan puterile revizioniste, care, conduse de Germania și URSS, au determinat o reașezare a ordinii europene.

România a pierdut atunci Basarabia, apoi Cadrilaterul și nordul Ardealului, iar dacă cele din urmă vor reveni la statul român, ulterior, readucerea Basarabiei va fi imposibil de realizat. Nu doar din considerentul că URSS a fost victorioasă în război, iar România perdantă și la rândul ei comunizată. Dar și din considerentul că statul sovietic a procedat la reorganizarea teritorială, politică, economică și mentală a Basarabiei, prin inventarea RSS Moldovenească.

Parada republicilor inventate: paralele istorice

Situația de atunci a României seamănă foarte mult cu ceea ce se întâmplă acum în Ucraina. Evident cu diferența că atunci Ucraina Sovietică a fost complice la dezmembrarea statului român. Dar și atunci, și acum, Rusia a folosit contextul internațional favorabil, determinat de slăbiciunea și incoerența Occidentului, pentru a fractura teritorial statul vecin și a rupe din el porțiuni de teritoriu asupra căruia considera că are drepturi istorice. Asta contrar dreptului internațional și ordinii internaționale existente, a principiului integrității teritoriale, suveranității și independenței de stat. Pur și simplu. În baza forței și a invocării realismului politic.

Și în 1940, și în 2014 s-a procedat la înstrăinarea Basarabiei și a regiunilor de est din Ucraina prin cultivarea unei identități pro-statale și naționale „embrionare”, în care s-au opus „moldoveni” versus români și „donbasieni” versus ucraineni. Curios, același lucru, Federația Rusă l-a făcut și în cazul separării Transnistriei de Basarabia, prin război, creare de entitate pro-statală și de identitate regională diferențiată de R. Moldova.

Dacă situația în Ucraina va mai dura un deceniu, iar Occidentul va dovedi slăbiciune față de Moscova, cu siguranță că Rusia va finaliza procesul de încorporare a Crimeii, așa cum a făcut cu Basarabia la 2 august 1940 și va dezvolta în estul Ucrainei o nouă „statalitate”, așa cum a făcut cu „Republica Moldovenească Nistreană” la 2 septembrie 1990. Aceasta va deveni inițial un stat-tampon între Federația Rusă și Ucraina europeană, iar apoi va deveni un agent destabilizator pentru interesele ruse în Ucraina și implicit în regiune și în Uniunea Europeană, așa cum a fost pe timpuri și RASSM, creată în 1924, față de România.

De la RASSM și RSSM la „Republica Moldovenească Nistreană” spre Republica Crimeea, „Republica Populară Donbass” sau Republica „Novorossia”, asta fără a lua în considerare și multe alte proiecte statale și republici inventate, Rusia a proiectat întotdeauna la frontierele sale strategii de justificare a rapturilor teritoriale folosind slăbiciunea și naivitatea Occidentului. După care a procedat la „pacificarea” lor prin diferite practici de exterminare sau deportare, implicare militară directă sau/și indirectă, sau prin a le prezenta „conflicte interne” între București și Chișinău, între Chișinău și Tiraspol, între Kiev și Donețk sau Lugansk, la care Moscova nu are nicio implicare, ci doar „bune intenții” de a intermedia „soluționarea pașnică”. Așa cum a formulat și în notele ultimative din 26-28 iunie 1940, când Moscova a cerut Basarabia de la România.

Mă întreb cât trebuie să mai dureze și ce trebuie să se mai întâmple ca oamenii de pe la noi și alții de mai departe să înțeleagă că altă șansă decât europenizarea și occidentalizarea, prin aducerea UE și NATO, nu există pentru a ne proiecta un viitor decent, stabil și previzibil? Sau este nevoie să mai avem alte republici inventate ca „Republica Bălți” și „Republica Găgăuză”?

Nu dormim, nu plecăm și nu ne văicărim! Un prim pas este susținerea fermă a opoziției, proteste masive din toamnă și schimbarea actualei guvernări, care nu mai este dorită decât de Moscova. După care ne apucăm de treabă, pentru că avem o nouă oportunitate de a ne decide soarta.


 

Un articol de: Octavian Țâcu
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

ROMÂNIA 21 Septembrie 2020, ora: 17:36

Ministrul român de externe s-a întâlnit cu Tihanovskaia, lidera opoziției din Belarus: UE trebuie să susțină tranziția către democrație

Ministrul român de externe s-a întâlnit cu Tihanovskaia, lidera opoziției din Belarus: UE trebuie să susțină tranziția către democrație

 Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, s-a întâlnit luni dimineață, la Bruxelles, cu lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, în marja reuniunii şefilor diplomaţiilor din statele membre ale Uniunii Europene.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 21 Septembrie 2020, ora: 17:34

Simona Halep a câştigat turneul WTA de la Roma

Simona Halep a câştigat turneul WTA de la Roma

Tenismena Simona Halep, numărul doi mondial, a câştigat, luni, turneul WTA de la Roma, dotat cu premii totale de 2.098.290 dolari, după ce adversara sa din finală, Karolina Pliskova (Cehia), a abandonat la scorul de 6-0, 2-1 pentru româncă. Simona Halep şi Karolina Pliskova s-au...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 21 Septembrie 2020, ora: 17:30

Mai mulți artiști din Rusia au compus o melodie patriotică pentru susținerea lui Lukașenko: "Nu renunțați la cel iubit"

Mai mulți artiști din Rusia au compus o melodie patriotică pentru susținerea lui Lukașenko: "Nu renunțați la cel iubit"

 Mai mulți artiști din Rusia și Belarus cu compus o melodie patriotică pentru susținerea președintelui Aleksandr Lukașenko, care se confruntă cu proteste în masă pe plan intern după alegerile prezidenţiale despre care demonstranţii susţin că au fost fraudate,...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 21 Septembrie 2020, ora: 12:34

Secretul murăturilor: Cum să le prepari ca să rămână tari şi crocante

Secretul murăturilor: Cum să le prepari ca să rămână tari şi crocante

 Toamna vine peste noi şi fiecare gospodină se gândeşte la ce va avea în cămară la iarnă. Murăturile nu trebuie să lipsească, merg de minune cu mâncărurile grase din timpul iernii, rezistă în timp şi păstrează calităţile curative ale legumelor proaspete.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 21 Septembrie 2020, ora: 12:17

Gazoductul ruso-german Nord Stream 2, pe ultima sută de metri. Cât de otrăvit este acest proiect?

Gazoductul ruso-german Nord Stream 2, pe ultima sută de metri. Cât de otrăvit este acest proiect?

Două nave rusești venite săptămâna trecută pe Marea Baltică arată clar că Rusia dorește să finalizeze cât mai rapid gazoductul Nord Stream 2. Nava de aprovizionare „Ivan Sidorenko”, din Sankt Petersburg, a acostat joi dimineață în portul Sassnitz Mukran,...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Septembrie 2020, ora: 12:00

Cum să slăbești rapid cu DIETA cu roşii şi castraveţi. Dieta gospodinelor

Cum să slăbești rapid cu DIETA cu roşii şi castraveţi. Dieta gospodinelor

Scapă rapid de 5 kilograme în doar 7 zile cu dieta cu roşii şi castraveţi. Acest regim de slăbire este uşor de ţinut şi are rezultate rapide.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 21 Septembrie 2020, ora: 11:58

Cel puţin opt morţi şi zeci de persoane prinse sub dărâmături la Mumbai, în urma surpării unei clădiri

Cel puţin opt morţi şi zeci de persoane prinse sub dărâmături la Mumbai, în urma surpării unei clădiri

 Cel puţin opt persoane au murit luni la Mumbai, în India, unde un imobil de trei etaje s-a surpat, la periferie, potrivit presei locale, relatează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 21 Septembrie 2020, ora: 11:50

America, lovitură DURĂ pentru chinezi. TikTok și WeChat, interzise în Statele Unite: ce a decis Administrația Trump

America, lovitură DURĂ pentru chinezi. TikTok și WeChat, interzise în Statele Unite: ce a decis Administrația Trump

 TikTok și WeChat vor fi interzise în Statele Unite, potrivit unui nou set de reguli adoptate de Administrația Trump. Statele Unite au pus de multă vreme gând rău aplicațiilor provenite din China, pe care le acuză că sunt o amenințare la adresa securității...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Septembrie 2020, ora: 11:00

7 gustări sub 100 de CALORII. Ce să mănânci ca să scapi de burtă

7 gustări sub 100 de CALORII. Ce să mănânci ca să scapi de burtă

Gustarile inteligente, sub 100 de calorii, pot face diferenta dintre pierderea de kilograme si incercarea nereusita de a deveni mai suplu. Atunci cand esti la birou este tentant sa iei ceva dulce sau un sandwich de la aparatul din hol pentru a-ti astampara foamea.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 21 Septembrie 2020, ora: 09:56

Accident grav în satul Negureni cu șaisprezece victime

Accident grav în satul Negureni cu șaisprezece victime

 Un microbuz cu pasageri a derapat de pe traseu și a ajuns într-un șanț, la Telenești. În urma accidentului, care a avut loc în această dimineață, șase persoane au ajuns la spital cu diverse traumatisme. 

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2020, ora: 09:38

Calendar 21 septembrie: 1990 - Tribunalul Militar l-a condamnat pe Nicu Ceaușescu la 20 de ani de închisoare

Calendar 21 septembrie: 1990 - Tribunalul Militar l-a condamnat pe Nicu Ceaușescu la 20 de ani de închisoare

 454 - A murit generalul Flavius Aetius, supranumit „ultimul roman” , conducătorul coaliției care i-a învins pe hunii lui Attila în lupta de la Câmpiile Catalaunice, mare bătălie câștigată de Imperiul Roman de Apus (n. 396). 1452 - S-a născut...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2020, ora: 08:36

Sub pretextul carantinei, Tiraspolul decide unilateral noi restricții de circulație pe teritoriul R. Moldova

Sub pretextul carantinei, Tiraspolul decide unilateral noi restricții de circulație pe teritoriul R. Moldova Foto: simbol

Întreprinderea de stata Bacul Molovata, care gestionează podul plutitor ce face legătura pe Nistru dintre mai multe sate subordonate Chişinăului, dar amplasate pe malul stâng al Nistrului, anunță că administrația de la Tiraspol a interzis de vineri, 18 septembrie, tranzitul prin...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2020, ora: 08:00

Horoscopul zilei de azi LUNI 21 SEPTEMBRIE 2020. Găsești soluțiile transformatoare?

Horoscopul zilei de azi LUNI 21 SEPTEMBRIE 2020. Găsești soluțiile transformatoare?

  Mercur face cuadratura cu Pluto in Capricorn, marcand inceputul unei saptamani intense. Gandurile tale calatoresc cu mii de kilometri pe ora. Renunta la orice obsesie negativista. Este timpul pentru solutii transformataoare. Concentreaza-te!

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 21 Septembrie 2020, ora: 07:54

Prognoza METEO. Val de aer rece peste Moldova

Prognoza METEO. Val de aer rece peste Moldova

Astăzi nu se așteaptă schimbări esențiale de vreme - va fi la fel de răcoare ca în ziua precedentă. Mâine însă temperaturile vor crește puțin.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2020, ora: 09:04

Moldova (n-)are viitor?! / În doar patru ani populația a SCĂZUT cu 170 de mii de oameni. Doar anul trecut au plecat 40 de mii de cetățeni apți de muncă, iar asta este aproape egal cu populația unui raion

Moldova (n-)are viitor?! / În doar patru ani populația a SCĂZUT cu 170 de mii de oameni. Doar anul trecut au plecat 40 de mii de cetățeni apți de muncă, iar asta este aproape egal cu populația unui raion

Tinerii continuă să plece în număr mare din Moldova, iar motivele principale ale acestei decizii sunt șomajul, salariile mici și incertitudinea.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2020, ora: 08:42

Germania, pregătită să cheltuie 1 MILIARD euro pe două terminale de gaze lichefiate, pentru a SCĂPA de sancțiunile SUA în proiectul Nord Stream 2

Germania, pregătită să cheltuie 1 MILIARD euro pe două terminale de gaze lichefiate, pentru a SCĂPA de sancțiunile SUA în proiectul Nord Stream 2

Autorităţile germane s-au oferit să cheltuie un miliard de euro pentru a construi două terminale pentru gaze naturale lichefiate, în încercarea de a descuraja SUA să impună sancţiuni Germaniei din cauza implicării sale în proiectul gazoductului Nord Stream 2, informează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2020, ora: 08:30

Politologul Valerii Solovei a fost reținut la Moscova după o acțiune de solidaritate civilă

Politologul Valerii Solovei a fost reținut la Moscova după o acțiune de solidaritate civilă

Cunoscutul politolog, doctor în științe istorice și publicistul Valerii Solovei a fost reținut la Moscova după o acțiunea de solidaritate civilă „Ziua schimbării”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2020, ora: 08:25

Maia Sandu pentru presa din România: Sărăcia este problema resimțită de toți cetățenii, dar cauza principală sărăciei este corupția

Maia Sandu pentru presa din România: Sărăcia este problema resimțită de toți cetățenii, dar cauza principală sărăciei este corupția

Unul dintre principalii lideri politici pro-europeni de la Chişinău, Maia Sandu, vorbeşte, într-un interviu acordat Agerpres, despre importanţa alegerilor prezidenţiale care vor avea loc pe 1 noiembrie în Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Septembrie 2020, ora: 07:29

Horoscopul zilei de azi DUMINICĂ 20 SEPTEMBRIE 2020. Așteaptă-te la neașteptat!

Horoscopul zilei de azi DUMINICĂ 20 SEPTEMBRIE 2020. Așteaptă-te la neașteptat!

 Luna este in Scorpion si esti gata de confruntari transformationale. Luna face opozitie cu Uranus si cuadratura cu Venus, ceea ce aduce mai multa dorinta in relatii. Asteapta-te la neasteptat! Jupiter si Neptun mai elibereaza din tensiuni si te simti mai expansiv. Doar e duminica si meriti...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 20 Septembrie 2020, ora: 06:02

Anunțul momentului în România: încă trei orașe mari din țară vor avea stadioane moderne

Anunțul momentului în România: încă trei orașe mari din țară vor avea stadioane moderne

În următoarele luni vor fi inaugurate trei stadioane moderne în București, dar CNI pune la cale trei proiecte impresionante și în provincie.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)