Opinii și Editoriale

Repulica dlui prsdinti

Voronin si oamenii lui se individualizeaza nu numai prin apucaturi, gesturi, ideologie s.a.m.d., dar si prin limbaj. Ascultati-i cu atentie pe Voronin, Greceanai, Stepaniuc and Co. si veti observa ca acestia si la nivel de rostire, pronuntie se deosebesc de vorbitorii normali.

Am ascultat-o pe Greceanai la ultima sedinta de guvern cum rostea languros si dulce domnule pr’s’dinti. Nu domnule presedinte,ca antistatalistii, ci ca statalistii patrioti – domnule pr’s’dinti. Aceasta e o ortoepie noua, statala. Varfurile stataliste mananca cate un sunet si din denumirea tarii pe care o conduc: astfel, ei rostesc Repu’lica Moldova, nu Republica Moldova. In rostirea lor statala si patriotica imbinarea presedintele din Republica Moldova suna astfel: pr’s’dintili din Repu’lica Moldova. Acestia rostesc stataliceste si cuvintele natie, national – natii, national. Ii ascult cum rastignesc aceasta preafrumoasa limba si ma intreb: ce fel de natie suntem noi daca nu ne mai deranjeaza nici faptul ca comunistii au transformat dulcea noastra Basarabie intr-o… repu’lica in frunte cu un pr’s’dinti?

Intrebati-l pe Arhimede …
 

Inteleptul Arhimede spunea ca, daca i se da un punct de sprijin, poate rasturna Pamantul. Intr-adevar, de fiecare data cand nu reusim sa facem un lucru aceasta se intampla din cauza ca nu gasim punctul de sprijin necesar. Spun aceasta gandindu-ma la starea democratiei in RM. De ani de zile partidele de opozitie incearca sa schimbe aceasta stare de lucruri, dar nu reusesc. De ce? Fiindca le lipseste, vorba lui Arhimede, un punct de sprijin. Acest punct de sprijin este Televiziunea. In lumea moderna, alegerile se castiga cu ajutorul televiziunilor. Este clar de ce comunistii nu vor sa scape din maini televiziunile. Opozitia nu poate porni in alegeri anticipate fara acest punct de sprijin, de aceea ea, detinand 41 de mandate, trebuie sa obtina de la Putere, care detine 60 de mandate, ca timpul la televiziunea publica sa respecte acest raport: din 100 de minute 60 de minute le foloseste Puterea, iar 40 – Opozitia. E putin? E putin, dar este primul punct de sprijin. Fara acest punct de sprijin, Opozitia nu va putea rasturna totalitarismul din RM. Nu ma credeti? Intrebati-l pe Arhimede…
 

C.T

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *