Ultima oră

Reţeaua ruşilor

Cinci piraţi informatici au fost inculpaţi pentru că au penetrat sistemele mai multor societăţi americane şi europene, printre care Carrefour şi Dexia. Dezmembrarea acestei reţele, formată din patru ruşi şi un ucrainean, a scos la lumină „cea mai mare operaţiune” de pirataj informatic şi de furt de date descoperită până acum în SUA, arată un comunicat al Departamentului Justiţiei.

Patru cetăţeni ruşi şi un ucrainean au fost acuzaţi de organizarea unui pirataj sofisticat, desfăşurat pe o perioadă de şapte ani. Un acuzat este deţinut de americani, altul este în Olanda, iar ceilalţi trei sunt dispăruţi. Acuzaţii au fost identificaţi ca fiind Vladimir Drinkman, 32 de ani, din Moscova, şi Alexander Kalinin, 26 de ani, din Sankt-Petersburg, Roman Kotov, 32 de ani, din Moscova, Smilianeţ Dmitri, 29 de ani, din Moscova, şi Mihail Ritikov, 26 de ani, din Odesa, Ucraina. Smilianeţ este deţinut de americani şi va compărea în faţa unui tribunal federal săptămâna aceasta. Avocatul său din New York a declarat că el se afla în SUA ca turist când a fost arestat. Drinkman se află în Olanda în aşteptarea extrădării. Kalinin şi Drinkman au mai fost inculpaţi în 2009, sub identitatea „Hacker 1” şi „Hacker 2” într-o afacere similară care viza societatea Heart-land. În acea afacere, un pirat informatic din Florida, Albert Gonzales, a pledat vinovat de pirataj informatic şi ispăşeşte o pedeapsă de 20 de ani de închisoare. În cazul celor cinci, el este considerat colaborator la această schemă complexă. Timp de şapte ani, cei cinci au penetrat re-ţelele informatice a peste 12 mari societăţi americane, au furat şi vândut cel puţin 160 milioane de numere de cărţi de credit, ceea ce a antrenat pierderi de sute de milioane de dolari.

Schema celor cinci

Actele de acuzare au fost anunţate la Newark de procurorul Paul Fishman care a numit afacerea „cel mai mare pirataj şi schemă de violare a datelor din SUA”. Justiţia federală îi acuză pe cei cinci că au instalat com-putere în sistemele acelor societăţi care colec­tau datele cărţilor de credit ale clienţilor lor, obţinând 160 milioane de numere de carduri bancare pe care le-au revândut cu 10-15 dolari fiecare, fie că era vorba de carduri americane, canadiene iar cele europene cu 50 de dolari.

Anchetatorii i-au identificat pe Kalinin şi Drikman ca fiind specializaţi în penetrarea reţelelor informatice ale societăţilor multinaţionale, a instituţiilor financiare şi a celor de procesare a plăţilor. Datele erau stocate pe servere infomatice pretutindeni în lume, inclusiv în New Jersey, Pennsylvania, California, Illinois, Letonia, Olanda, Bahamas, Ucraina, Panama şi Germania. Kalinin este acuzat că a instalat piese-spion pe ordina-toarele Nasdaq, dar compania susţine că această violare a reţelelor sale nu a avut incidenţă asupra negocierii titlurilor. Alături de alt rus, Kalinin este acuzat de intruziune în sistemele informatice ale Citibank şi PNC Bank şi dădea celorlaţi din bandă informaţii despre carduri bancare virgine pe care apoi le-au folosit pentru a retrage 4,2 milioane dolari din conturile clienţilor, între 2006 şi 2007.

Cu sediul la Princeton, Heartland Payment Systems Inc., care gestionează carduri de credit şi de debit pentru întreprinderi mici şi mijlocii, a fost identificată ca ţintă a schemei de furt din 2007 – peste 130 mi­lioane numere de carduri furate şi înregistrarea unei pierderi de 200 milioane dolari. Din sistemele companiei Atlanta Global Payment au fost furate peste un milion de numere de carduri şi pierderile s-au cifrat la 95 mi­lioane dolari. Circa 800.000 de numere de carduri au fost furate în timpul unui atac informatic asupra reţelei Visa, dar actul de acuzare nu citează cifra pierderilor. Printre companiile piratate de banda celor cinci figurează şi compania aeriană JetBlue, Visa Iordania, Canalul 7-Eleven, grupul francez Carrefour şi banca franco-belgiană Dexia.

Moartea unui „băiat bun“

Neo-zeelandezul Barnaby Jack, 35 ani, unul dintre cei mai celebri hackeri din ultimii ani, a fost găsit fără viaţă joia trecută în apartamentul său din San Francisco.

Cauzele morţii sale sunt încă necunoscute. Vârful mişcării White Hats, informaticianul de geniu s-a remarcat în 2010, la conferinţa anuală asupra securităţii informatice, Black Hat din Las Vegas. El a demonstrat în di-rect cum poate goli un distribuitor automat de bani fără să folosească vreun cont al unui client.Expert în securitatea datelor, interesat de fisurile dispozitivelor electro­nice medicale, Barnaby Jack a declarat că este „un băiat bun” care a făcut cercetări „doar pentru a dovedi deficienţele dispozitivelor electronice”.El era aşteptat şi în acest an la conferinţa Black Hat, unde urma să aducă dovezi că este posibil să ucizi un individ dezac-tivând peacemaker-ul acestuia de la o distanţă de sub 10 metri. 

Sursa: Romanialibera.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *