Astăzi 5 Aprilie 2020, Duminică - Ultima actualizare la ora 14:41
Abonamente

Actualitate 11 Septembrie 2017, ora 10:19

RETROSPECTIVA celor mai importante evenimente ale săptămânii 4 -10 septembrie 2017

Marime Font

Procuratura Generală a anunțat pe 4 septembrie că șapte persoane au calitatea de bănuit în cadrul cauzei penale inițiate ca urmare a decesului în închisoare a tânărului Andrei Braguţa.

Trei dintre aceștia sunt colaboratori de poliție. Ceilalți au stat în aceeași celulă cu victima. Pe numele celor trei polițiști magistrații și a unui deținut s-au emis mandate de arest. Andrei Braguţa, în vârstă de 32 de ani, a ajuns în detenție după ce s-ar fi luat la harță cu inspectorii de patrulare care l-au stopat în trafic pentru depășirea limitei de viteză. Incidentul s-a produs la mijlocul lunii august, când bărbatul a și fost reținut. Acesta a decedat pe 26 august, a doua zi după ce a fost plasat în penitenciarul Nr. 16, care are și statut de spital de psihiatrie. IGP a anunțat că acesta ar fi murit ca urmare a unei „insuficiențe respiratorii” di cauza pneumoniei, iar vânătăile pe care tânărul le-ar fi avut pe corp sunt rezultatul agresiunii din partea colegilor de celulă, care au declarat că Braguța avea un comportament deviant. Şeful adjunct al Penitenciarului Nr.16 de la Pruncul și șeful serviciului medical al Penitenciarului Nr.13 din Chișinău au fost, pe 8 septembrie, concediaţi din sistemul penitenciar. Sancţiunile au fost aplicate pentru atitudinea neglijentă față de îndeplinirea obligațiunilor de serviciu în cazul lui Andrei Braguța.

Partidul Liberal a cerut, pe 5 septembrie, verificarea constituționalității legii prin care a fost modificat sistemului electoral. Într-o sesizare înaintată Curții Constituționale, liberalii menționează că legea respectivă contravine mai multor articole din Constituție, în special articolului 38 cu privire la „Dreptul de vot și dreptul de a fi ales” și articolului 61 cu privire la „Alegerea Parlamentului”. Potrivit liderului PL, Mihai Ghimpu, modificarea sistemului electoral este neconstituțională și aduce grave atingeri statului de drept, democrației și pluralismului politic, care reprezintă valori supreme garantate de Constituție. Potrivit liberalului, egalitatea nu este reflectată doar în numărul de voturi de care dispune fiecare cetățean, ci și în ponderea fiecărui vot în desemnarea reprezentanților poporului. Astfel, în opinia sa, fiecare cetățean are dreptul la un singur vot, dar acest vot trebuie să aibă aceeași pondere cu cea a tuturor voturilor în desemnarea unei autorități a statului.

Loading...


Peste 20 de tone de mere moldovenești au fost întoarse din Federația Rusă după controlul efectuat la punctul de trecere „Kupeț”, din regiunea Kursk. Merele moldovenești trebuiau să ajungă în regiunea Nijnii Novgorod, la o fabrică de procesare. Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Rusiei, a anunțat pe 5 septembrie în pagina sa electronică despre faptul că „în lotul de mere au fost depistate larve ale moliei orientale”.

Intenția participării militarilor moldoveni, în perioada 7-24 septembrie, la exercițiul „Rapid Trident” din Ucraina s-a lăsat la Chișinău cu un ping-pong de declarații și decizii contradictorii între Președinție și Guvern. După ce șeful statului a cerut la 5 septembrie Ministerului Apărării să contramandeze pregătirile pentru participarea la eveniment, pe 6 septembrie Guvernul a aprobat o decizie prin care și-a asumat plecarea militarilor moldoveni la Centrul de instruire militară Yavoriv din Ucraina. Decizia a fost publicată în aceeași zi într-o ediție specială a Monitorului Oficial. În același timp, președintele Igor Dodon anunțase pe o rețea de socializare că a suspendat hotărârea Guvernului. Pe 7 septembrie militarii moldoveni au plecat totuşi în Ucraina. În aceeași zi, Igor Dodon a semnat suspendarea hotărârii Guvernului publicată în Monitorului Oficial şi a dispus să fie efectuat un control în unitățile militare pentru a investiga prezența sau absența militarilor și a lua decizii ce se impun, inclusiv retrogradarea responsabililor în gradele militare. Pe 8 septembrie, președintele Igor Dodon a semnat un ordin prin care interzice pe viitor participarea militarilor Forțelor Armate ale Republicii Moldova la exerciții, operațiuni, studii, misiuni, instruiri, cursuri și oricare alt tip de activitate peste hotarele țării, fără acordul său prealabil, în scris. Totodată, șeful statului a solicitat demiterea viceministrului apărării, care îndeplinește în prezent și funcția de ministru.

Deputatul Iurie Dârda a anunțat, pe 6 septembrie că părăsește fracțiunea parlamentară a PL și va continua să activeze în calitate de deputat neafiliat. Parlamentul a scris o pe rețea de socializare că în ultima perioadă este supus unei campanii de denigrare și nu dorește ca imaginea PL să fie afectată din cauza acestor acțiuni. În postura de deputat independent, Iurie Dârda spune se va conduce de promisiunile făcute cetățenilor în campania electorală, pentru care alegătorii i-au acordat mandatul, promovând integrarea europeană și valorile democratice. Partidul Liberal a rămas în Parlament cu 10 deputați.

Procuratura de circumscripție Bălți are șef nou. Este vorba despre Tatiana Ioniță, care a asigurat interimatul funcției de adjunct interimar al aceleași instituții. Ioniță a fost desemnată în bază de concurs, la ședința Consiliului Superior al Procurorilor din 7 septembrie. Pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii de circumscripție Bălți s-au mai înscris și alți doi candidați –Valeriu Dubăsari și Ion Procopciuc, însă Tatiana Ioniță a acumulat cel mai mare punctaj.

Primarului suspendat Dorin Chirtoacă i-a fost înaintată învinuirea într-un nou dosar penal. Edilul s-a prezentat vineri, 8 septembrie, împreună cu avocatul, la Procuratura Anticorupție. Potrivit Procuraturii Anticorupție, în perioada 1998 – 2013, instanțele judecătorești au emis 383 de hotărâri prin care obliga Consiliul municipal Chișinău să asigure diferite persoane și familiile lor cu spațiu locativ din fondul municipal de locuințe. Astfel, din 2012 până în ianuarie 2017, Primăria, reprezentată de către primarul general, prin înțelegere prealabilă cu părțile în procedura de executare, au găsit o metodă de soluționare a titlurilor executorii, încheind tranzacții de împăcare cu persoanele care au prezentat acte executorii ale instanțelor judecătorești prin care CMC era obligat să-i asigure cu locuințe. Procurorii menționează că primarul, încheind 81 de tranzacții de împăcare și achitând mijloace ale bugetului municipal în sumă totală de 66 de milioane de lei, a cauzat administrației publice locale un prejudiciu în proporții deosebit de mari. Dorin Chirtoacă susține că și cel de-al doilea dosar, ca și primul, a fost intentat ilegal.

Premierul Pavel Filip a întreprins vineri, 8 septembrie, o vizită de lucru în orașul Odesa, Ucraina. Pavel Filip a avut o întrevedere cu omologul său ucrainean, Volodimir Groisman şi a participat la ediția a II-a a Conferinței internaționale de transport de nivel înalt „Coridoarele integrate de transport Europa-Asia”. Republica Moldova şi Ucraina au stabilit pe agenda bilaterală pentru anul curent semnarea acordurilor bilaterale privind liberalizarea transportului rutier și aerian.

Maia Sandu a fost realeasă în funcţia de preşedinte al Partidului Acţiune şi Solidaritate, formaţiune pe care o conduce de la începutul constituirii ei, în mai 2016. La Congresul al II-a al partidului, desfăşurat duminică, 10 septembrie, doar candidatura Maiei Sandu a fost propusă la şefia partidului. Aceasta a obţinut 332 de voturi din numărul total de 335 de delegaţi la congres. Liliana Nicolaescu-Onofrei, Dan Perciun şi Mihai Popuşoi au fost aleşi în calitate de vicepreşedinţi ai PAS. Igor Grosu a fost reconfirmat în funcţia de secretar general PAS. Potrivit rezoluţiei aprobate la sfârşitul congresului, drept obiectiv primordial de viitor pentru PAS s-a declarat pregătirea la cel mai înalt nivel pentru următoarele scrutine electorale. PAS anunţă că va cere insistent revenirea la sistemul electoral vechi, cel proporţional, care ar permite ca PAS împreună cu alte formaţiuni politice pro-europene, anti-oligarhice, să formeze o majoritate parlamentară. PAS pledează pentru instituirea unui parteneriat strategic cu Partidul Politic ,,Platforma Demnitate şi Adevăr” şi colaborarea cu alte partide politice care împărtășesc valorile naţionale şi europene, „pentru a lupta împreună împotriva regimului de la guvernare PDM-PSRM”.

Sursa: ipn.md

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 5 Aprilie 2020, ora: 14:41

Un rus a împuşcat cinci persoane pe motiv că făceau gălăgie noaptea sub ferestrele sale, a anunţat poliţia duminică, informează EFE. Tragedia a avut loc în micul oraş Ielatma, în apropiere de Riazan, în centrul Rusiei, la 200 km sud-est de Moscova, în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Aprilie 2020, ora: 14:07

Alexandru Muravschi, NTV-ul și CIFRELE reale ale „rivalității” Rusia vs SUA

Alexandru Muravschi, NTV-ul și CIFRELE reale ale „rivalității” Rusia vs SUA

 „În lume, acume xistă doi poli - SUA și Rusia”, notează portalul apropiat de PSRM, noi.md, citândul pe Alexandru Muravschi care a lucrat în Ministerul Economiei pe vremea lui Lucinschi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Aprilie 2020, ora: 12:36

Ala Nemerenco critică decizia Guvernului de a „rechema” oamenii la lucru: „Care a fost scopul să-i ții doar câteva zile acasă, când ei vor circula exact în perioada cu cei mai mulți posibil infectați, nu e clar. Logica - zero”

Ala Nemerenco critică decizia Guvernului de a „rechema” oamenii la lucru: „Care a fost scopul să-i ții doar câteva zile acasă, când ei vor circula exact în perioada cu cei mai mulți posibil infectați, nu e clar. Logica - zero”

Fosta ministră a Sănătății din Guvernul Maia Sandu, Ala Nemerenco, a criticat aspru decizia Guvernului Chicu privind revenirea la muncă, de luni 6 aprilie, a tuturor bugetarilor, care au avut săptămâna aceasta zile libere.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Aprilie 2020, ora: 12:31

INTERZIS / Al doilea județ din România în care NU AI VOIE să ieși din casă fără mască

INTERZIS / Al doilea județ din România în care NU AI VOIE să ieși din casă fără mască

Cetăţenii din judeţul Vaslui vor avea obligativitatea să iasă din case doar dacă vor avea nasul şi gura acoperite cu măşti de protecţie sau alte materiale textile, au decis membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU). Potrivit prefectului judeţului Vaslui, Mircea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Aprilie 2020, ora: 12:20

Un polițist de la INP și familia sa ar fi infectați cu COVID-19 / Inspectoratul Național de Poliție REFUZĂ să dea informații

Un polițist de la INP și familia sa ar fi infectați cu COVID-19 / Inspectoratul Național de Poliție REFUZĂ să dea informații

Un comandat de Pluton din cadrul Inspectoratului Național de Patrulare, dar și familia sa, soția și unul dintre cei doi copii, au fost diagnosticați pozitiv cu COVID-19 din data de 2 aprilie, informează deschide.md.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Aprilie 2020, ora: 10:51

Italienii disperați după plecarea muncitorilor români. Ministrul agriculturii cere României să îi lase urgent înapoi la muncă

Italienii disperați după plecarea muncitorilor români. Ministrul agriculturii cere României să îi lase urgent înapoi la muncă

După Germania, și Italia caută un acord cu țările din estul Europei pentru ca muncitorii sezonieri să poată ajunge la muncă. Ministerul Agriculturii din Italia caută un acord cu România pentru redeschiderea fluxului de sezonieri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Aprilie 2020, ora: 10:44

ULTIMELE INFORMAȚII despre Pandemie / DOUĂ persoane au DECEDAT (în total 14). 80 sunt în STARE GRAVĂ

ULTIMELE INFORMAȚII despre Pandemie / DOUĂ persoane au DECEDAT (în total 14). 80 sunt în STARE GRAVĂ

Până la această oră în Republica Moldova sunt înregistrate 752 cazuri de COVID-19.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Aprilie 2020, ora: 09:47

COVID-19 / O cale de protejare a medicilor recomandată de experți - Imunizarea PASIVĂ, principii de TESTARE și UTILITATE

COVID-19 / O cale de protejare a medicilor recomandată de experți - Imunizarea PASIVĂ, principii de TESTARE și UTILITATE

Astăzi au fost raportate 123 de cazuri noi. (1) 23 de pacienți sînt în stare gravă; 17 au murit deja.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Aprilie 2020, ora: 08:52

opinie Victor Chirilă: Creditul rusesc este condiționat politic!

Victor Chirilă: Creditul rusesc este condiționat politic!

Ieri, Dodon, așa-zisul șef de stat, a elogiat, fără să roșească, autoritățile Federației Ruse, care în aceste „timpuri grele” ajută R. Moldova cu creditul oferit, „fără a pune condiționalități”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Aprilie 2020, ora: 08:46

30% din cei infectați cu coronavirus sunt medici. Mesajul unui deputat către guvernanți: „V-ați pierdut mințile?”

30% din cei infectați cu coronavirus sunt medici. Mesajul unui deputat către guvernanți: „V-ați pierdut mințile?”

„Sunt 215 medici infectați cu Covid-19 în Republica Moldova, adică aproape 30% din numărul total de bolnavi”, afirmă deputatul PAS, Doina Gherman

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 5 Aprilie 2020, ora: 08:38

Cea mai bună veste în plină pandemie de coronavirus. Am putea fi mai rezistenți în fața COVID-19! Un medic a explicat fenomenul

Cea mai bună veste în plină pandemie de coronavirus. Am putea fi mai rezistenți în fața COVID-19! Un medic a explicat fenomenul

Cercetători din Olanda au descoperit o legătură între numărul redus de decese din unele țări și un vaccin făcut populației din primii ani de viață. R. Moldova și România au vaccinul în schema obligatorie de zeci de ani!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Aprilie 2020, ora: 08:24

CORONAVIRUS / Italia: Numărul pacienților în stare gravă a SCĂZUT pentru prima dată de la izbucnirea pandemiei

CORONAVIRUS / Italia: Numărul pacienților în stare gravă a SCĂZUT pentru prima dată de la izbucnirea pandemiei Foto: simbol

Potrivit celor mai recente date din Italia, încă 681 de decese au fost cauzate de noul coronavirus în ultimele 24 de ore, numărul total al morților ajungând sâmbătă la 15,362.

( ) Citeşte tot articolul

Film 5 Aprilie 2020, ora: 08:12

Netflix: 9 filme şi seriale de văzut în aprilie 2020

Netflix: 9 filme şi seriale de văzut în aprilie 2020

Nu vrem să fim prăpăstioşi, dar este foarte posibil ca în aprilie distanţarea socială să fie extrem de importantă, prin urmare sunt toate şansele să căutăm un companion de petrecere a timpului liber în lista de zeci de titluri Netflix care se lansează luna aceasta. Deşi...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 5 Aprilie 2020, ora: 08:11

Cum a ajuns Georgia o poveste de succes în lupta cu Covid-19, umilind Rusia. Cele 5 țări care dau LECȚII lumii

Cum a ajuns Georgia o poveste de succes în lupta cu Covid-19, umilind Rusia. Cele 5 țări care dau LECȚII lumii

Lecțiile din Taiwan, Canada, Coreea de Sud, Georgia și Islanda arată că coronavirusul poate fi oprit constată Foreign Policy, într-un articol care pune în lumină secretul reușitei acestor țări.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Aprilie 2020, ora: 07:48

Un medicament împotriva paraziților a fost testat cu succes în laborator ca tratament pentru coronavirus. Urmează testele clinice pe oameni

Un medicament împotriva paraziților a fost testat cu succes în laborator ca tratament pentru coronavirus. Urmează testele clinice pe oameni

 Ivermectin, un medicament eficient împotriva infecțiilor cu paraziți, aprobat de Administrația pentru Medicamente și Alimente a SUA (FDA), cunoscut pentru activitatea sa antivirală cu spectru larg, dovedită anterior in vitro (în laborator, pe celule infectate de exemplu cu virusul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Aprilie 2020, ora: 07:45

Două strategii în lupta cu PANDEMIA. Propunerile unui inginer din Silicon Valley

Două strategii în lupta cu PANDEMIA. Propunerile unui inginer din Silicon Valley

Tomas Pueyo, inginer-dezvoltator din Silicon Valley, consideră că politicienii trebuie să acționeze acum.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Aprilie 2020, ora: 07:41

REFUZ. Ţara europeană care nu impune izolare. Cum se explică măsurile relaxate

REFUZ. Ţara europeană care nu impune izolare. Cum se explică măsurile relaxate

În timp ce restul Europei impune restricţii severe asupra vieţii publice şi continuă să închidă graniţele, Suedia preferă o abordare mult mai relaxată faţă de pandemia de coronavirus, scrie CNBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Aprilie 2020, ora: 07:25

Cum va fi vremea / Prognoza METEO pentru Chișinău în următoarele 10 zile

Cum va fi vremea / Prognoza METEO pentru Chișinău în următoarele 10 zile

Chiar dacă în primele nopți de aprilie temperaturile au coborât pe timp de noapte mult sub pragul înghețului, vremea se va încălzi considerabil în următoarele zile. Meteorologii prognozează pentru acest weekend, valori termice maxime de 15..17 grade Celsius.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 5 Aprilie 2020, ora: 06:56

Horoscopul zilei de azi, DUMINICĂ 5 APRILIE 2020. Marea conjuncție dintre Pluto și Jupiter!

Horoscopul zilei de azi, DUMINICĂ 5 APRILIE 2020. Marea conjuncție dintre Pluto și Jupiter!

Iata horoscopul zilei de azi DUMINICA 5 APRILIE 2020; azi are loc prima intalnire in conjunctie intre Marele Benefic Jupiter si Marele Transformator Pluto, ambii aflati in zodia seriosului Capricorn. Cei doi se vor mai intalni in acest an pe 30 iunie, cand vor fi ambii in stationare retrograda,...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)