Actualitate

Retrospectiva lunii noiembrie

Incidentul de la Bălți, un cadou pentru Rogozin

Este vorba despre incidentul dintre profesorul de geografie, Victor Cravcenco și elevii săi din Școala profesională nr. 5 din Bălți. Discursul pedagogului, în care respectivul lămurea că elevii nu au valori și nu respectă istoria țării în care s-au născut, a fost filmat cu telefonul mobil, adunând mii de vizualizări pe internet. Profesorul a povestit că, atunci când își saluta elevii în limba română: „Bună ziua, elevi!”, aceștia îi replicau că Bălțiul este un oraș rusesc și că „Mî ne razgovarivaem na vașem bîciem iazîke” („Noi nu vorbim în limba voastră, a boilor”). În prezent, Victor Cravcenco este cercetat penal și ar putea fi salvat de dosar penal, dacă medicii vor constata că a fost în stare de afect.
Nicolae Roibu

Editorial

Tăcerea noastră naște monștri

Incidentul de la Bălți a fost interpretat greșit și că, de fapt, profesorul este doar „un biet bătrân insultat și umilit”, căruia, în fiecare zi, la salutul în limba română i se răspunde batjocoritor „Belțî russkii gorod” („Bălțiul e un oraș rusesc”) și „Mî ne razgovarivaem na vașem bîciem iazîke” („Noi nu vorbim în limba voastră, a boilor”).
Constantin Tănase

Comentariu

Sabia lui Ştefan cel Mare, în foarte multe exemplare

Se analizează situația în care premierul Vlad Filat săruta copia sabiei lui Ştefan cel Mare primită de la premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Este evidențiat faptul că și Vladimir Voronin deține o astfel de copie, doar că presa a uitat de acest detaliu.
De altfel, se face comparația dintre domnitorul Ștefan cel Mare, care este recunoscut pentru dinamism și schimbări pozitive aduse în țară, și deputații actuali care sunt vestiți prin imobilitate și inutilitate.
George Damian

Reportaj

Satul din care oamenii nu pleacă

În reportaj este prezentat satul Pocrovca, care deși pare la fel ca multe alte localități rurale din republică, se deosebește de satele vecine prin oamenii care locuiesc acolo. Satul a fost întemeiat de ruși de rit vechi veniți în Moldova în sec. al XVIII-lea. Urmașii lor continuă și astăzi să locuiască acolo și să crească zmeură. Pe fundalul plecărilor masive ale moldovenilor peste hotare, Pocrovca a reușit să câștige reputația satului din care nu a plecat nimeni. Satul se deosebește de alte localități și prin faptul că este foarte muncitor. Oamenii cultivă zmeură, prune și pepeni verzi.
Ion Macovei

Investigație

Cubreacov nu a fost ascuns acolo unde povestesc Burcă și Neagu

Investigatorul a aflat că dezvăluirile de acum patru ani ale foștilor pepecediști Sergiu Burcă și Ion Neagu, în care a crezut toată Moldova, precum că Vlad Cubreacov a fost ascuns, în 2002, într-un apartament de la ultimul etaj de pe str. Ismail 84, au dus ancheta pe o pistă falsă. TIMPUL a mers la fața locului și a constatat că un asemenea apartament, ca cel deschis de Burcă, nici nu există. Posibil că cei doi au spart tăcerea în privința dispariției lui Cubreacov, urmărind cu totul alte scopuri decât scoaterea la iveală a adevărului. Mai mult, reporterii TIMPULUI au discutat și cu numeroși foști membri ai PPCD care susțin că, în iarna lui 2002, Iurie Roșca le-ar fi propus și lor să dispară.
Pavel Păduraru

Interviu

Ambasadorul SUA la Chișinău, William H. Moser: „R. Moldova știe foarte bine unde vrea să ajungă”

Dacă președintele RM, Nicolae Timofti, declara că R. Moldova are multe de învățat de la „Țara făgăduințelor” în ceea ce privește normele democratice, atunci ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, Excelența Sa William Henry Moser, ne sugerează că, pe lângă principiile democrației, cetățenii Moldovei trebuie să învețe să fie mai optimiști și să acționeze spre binele lor.
Totodată, William Henry Moser, răspunde la întrebări privind integrarea europeană, conflictul transnistrean, reformele judiciare din R. Moldova, amendamentul Jackson-Vanik, relațiile bilaterale dintre Statele Unite și R. Moldova și altele.
Victoria Puiu

Bună dimineața!

Lupu din nou s-a răzgândit!

Să mă taie cititorul în bucățele, dar acest lucru nu-l înțeleg: ce are liderul PD, tot el și președinte de Parlament, cu limba?… Cu limba oficială a acestei țări, am în vedere. După ce a făcut-o de oaie, de se cutremurau de râs rețelele de socializare, spunând că s-a răzgândit – știți dumneavoastră în privința la ce -, iată că după o pauză (istorică nu prea lungă), în timpul căreia s-a gândit cât s-a gândit, Lupu mai vine cu o propunere: să declare limba română drept limbă oficială a RM. Dar cum? „S-o egaleze” cu… limba moldovenească. M-a mirat mult faptul că această opinie nu e numai a lui Lupu personal, ci și a PD. PD, a afirmat Lupu, este gata să lucreze pentru a introduce în Constituţie limba română în calitate de a doua limbă de stat și să egaleze limba moldovenească cu limba română. Așadar, avem deja o cu totul altă poziție a PD, a cincea la număr! Parcă intuind că va urma această replică, Lupu ne-a asigurat: „Aceasta este o poziţie consecventă, pe care o vom promova în viitor”. Reiese că celelalte poziții nu au fost consecvente, chiar și cea cu „gata, m-am răzgândit, s-a zis cu științificul!”. Acum Lupu zice că s-a gândit și e consecvent. Să vedem. Interesant, când se va răzgândi? și va formula încă o „poziție consecventă”? Despre aceea dacă între spaniolă și catalană sunt aceleași raporturi ca între română și „moldovenească” nu îndrăznesc să întreb. Prietenii mei știu de ce.
Constantin Tănase

Omul săptămânii

Marius Lazurca, ambasadorul României în RM

Noul ambasador a sosit la Chișinău într-un moment dificil, când relațiile diplomatice moldo-române ajunseseră în impas din cauza atitudinii ostile a fostei guvernări comuniste. Marius Lazurca a reușit să contribuie la normalizarea dialogului dintre cele două țări românești și să devină unul din cei mai proeminenți diplomați de la Chișinău.

Maxima lunii
„A te ascunde după cineva mai mic decât tine, înseamnă să stai în genunchi.” (Iosif M. Cristian)

Cifra lunii
„Primarul de Anenii Noi a fost cumpărat de PD cu 40000 de euro”. (V. Voronin)

Picătura chinezească
„Eu aș compara tendințele unioniste cu bâzâitul țânțarilor, care deranjează. Uneori, țânțari înțeapă și ne provoacă mici neplăceri, dar fără prea mari efecte”. (Declarația lui Marian Lupu într-un interviu acordat pentru site-ul transnistrean tiras.ru)

Declarația lunii
„Să-și ia Federația Rusă toate tancurile, tehnica, toate cartușele și să plece!” (M. Ghimpu) 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *