Actualitate

Reuniunea de nivel european privind pesta porcină africană

Ședința a fost deschisă de către Dr. Bernard Van Goethem, preşedintele GF-TADs, care a prezentat obiectivele principale ale ședinței și a vorbit despre importanța conlucrării și preluării experienței în combaterea și profilaxia pestei porcine africane.

Expertul din partea Uniunii Europene, care a vizitat R. Moldova în focarele de pesta porcină africană din raionul Dondușeni, Prof. Dr. Constantin Gruzdev, a raportat despre situația epizootică în Republica Moldova, unde a menționat că specialiștii Direcției raionale pentru siguranța alimentelor Dondușeni, precum și administrația publică locală și alte organe abilitate au întreprins măsurile de rigoare la cel mai înalt nivel pentru a stopa răspândirea acestei boli. Reprezentanții țărilor participante au raportat despre situația epizootică din țările lor și au vorbit despre măsurile de prevenire și combatere a pestei porcine africane.

Grupul permanent de experți GF-TADs a elaborat un proiect de recomandări în domeniile biosecurității vânatului și eliminării carcaselor (mistreți), depopulării și principiile eliminării carcaselor (porci domestici), curățării și dezinfectării spațiilor și a echipamentelor de lucru. De asemenea, s-a stabilit ca următoarea reuniune al grupului permanent de experți privind pesta porcină africană în regiunea Europei Baltice și de Est să aibă loc la a 85-a Sesiune Generală a OIE în luna mai 2017 la Paris, urmată de o reuniune tehnică în Republica Moldova în luna septembrie 2017.

TIMPUL.MD (V.M.)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *