Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 25 Septembrie 2018
Abonamente

 
 

Economie Mondială 10 Aprilie 2016, ora 16:26

Reuniunea G7 la nivel de miniștri de externe a început la Hiroshima

Marime Font

Șefii diplomației din țările membre ale G7 (Grupul celor mai industrializate șapte națiuni) au început duminică o reuniune de două zile la Hiroshima.

Cu această ocazie și secretarul de stat american John Kerry efectuează o vizită fără precedent în acest oraș, victimă a primului bombardament atomic din istorie, comentează France Presse.

Pe agenda reuniunii figurează Siria, gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), dosarele asiatice regionale și amenințările globale, a menționat într-un mesaj pe Twitter secretarul de stat american, cel mai înalt responsabil guvernamental din SUA care a vizitat vreodată Hiroshima.O altă temă importantă, pentru care guvernul nipon exprimă un interes deosebit, este securitatea maritimă, cu voința de a contracara ambițiile teritoriale ale Beijingului în Marea Chinei.

Dar alegând să-și primească oaspeții la Hiroshima, Japonia — singura țară care a fost ținta unor atacuri atomice — a dorit de asemenea să pună accentul pe dezarmarea nucleară și neproliferarea armamentului atomic.

"Cu această ocazie, vreau să adresez un mesaj puternic pentru pace și o lume fără arme nucleare", a subliniat ministrul nipon Fumio Kishida în timpul ceremoniei de deschidere. El și-a exprimat speranța de a publica, în finalul întâlnirii de luni, un document care să rămână în anale ca fiind "Declarația de la Hiroshima".

Miniștrii se vor duce în cursul dimineții de luni la muzeul Memorialul pentru pace, înainte de a aduce un omagiu celor 140.000 de victime ale bombardamentului atomic din 6 august 1945.

Toate privirile sunt îndreptate spre Kerry: va exprima el scuze sau regrete? Convinși că bombardamentele erau necesare pentru a determina Japonia să capituleze, SUA nu și-au cerut niciodată scuze.

Secretarul de stat a răspuns evaziv într-un interviu luat de presa locală, pledând totuși pentru o "lume fără arme nucleare". "Da, SUA s-au angajat de mult timp pentru o dezarmare nuclearămondială", a insistat el.

El a amintit că "președintele (Barack) Obama a promovat acest obiectiv", făcând aluzie la discursul său de la Praga din aprilie 2009. Șeful statului american ar putea chiar să vină la Hiroshima cu ocazia călătoriei sale în Japonia pentru summitul G7.

Această vizită este o premieră și pentru Regatul Unit, reprezentat prin ministrul de externe Philip Hammond și Franța, celelalte două puteri nucleare din G7.

Sursa: Agerpres

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul