Actualitate

Reuters /// Hackeri din zona Turciei s-ar afla în spatele atacurilor cibernetice din Grecia

Potrivit agenţiei, hackerii au atacat cel puţin 30 de site-uri, printre care se numără ministere, ambasade şi servicii de securitate, precum şi companii. Victime ale acestor atacuri au fost serviciile de poştă electronică ale guvernelor grec şi cipriot, precum şi consilierul pentru securitate naţională al guvernului irakian, citează Rador.

Potrivit celor trei demnitari, aceste atacuri cibernetice prezintă caracteristicile unui spionaj bine organizat, realizat pentru promovarea intereselor turceşti.

Specialiştii au ajuns la această concluzie pe baza a trei elemente:

– identitatea şi locaţiile "victimelor" (guverne ale unor ţări cu importanţă geopolitică pentru Turcia)
– similitudinile cu atacuri precedente în care se crede că au fost utilizate "infrastructuri" din Turcia
– informaţii cuprinse în arhive secrete despre care specialiştii au refuzat să vorbească în detaliu.

Potrivit Reuters, oficialii au declarat că nu a fost clar ce persoane sau organizaţii concrete sunt implicate în atacuri, însă se crede că valurile de atacuri sunt corelate între ele, deoarece au utilizat aceleaşi servere sau alte structuri.

Reacţii

Ministrul de interne al Turciei a refuzat să comenteze pe fond ştirea Reuters. Un înalt demnitar turc s-a limitat la a spune că şi Turcia a căzut la rândul ei victimă a unor atacuri. Potrivit Reuters, demnitari greci au declarat că nu au dovezi că sistemul cibernetic de corespondenţă electronică a fost pus în pericol. Guvernul cipriot a precizat că serviciile competente ale ţării au "cunoştinţă directă de atacuri", dar nu au dat detalii suplimentare din motive de "securitate naţională". Guvernul irakian nu a comentat.

Atacurile din Grecia

Se reaminteşte că la data de 23 ianuarie mai multe site-uri guvernamentale greceşti au fost aduse în stare de nefuncţionare sau au avut o problemă de "încărcare". Disfuncţionalităţile au apărut la paginile Ministerelor de Interne, de Externe, Navigaţiei Comerciale, Secretariatului General pentru Venituri Publice, Casei de Asigurări Sociale, dar şi ale Poliţiei şi Serviciului de Pompieri, iar pentru câteva minute a "căzut" şi pagina de internet a prim-ministrului.

Hackerii turci (CyberTurk-AsenaOp), printr-o postare pe Twitter, au susţinut că este vorba de un atac provenit de la ei. De asemenea, pe 17 ianuarie, un grup de hackeri turci, Anka Nerfeler, se pare că ar fi atacat site-uri greceşti, printre care şi cele ale Serviciului Elen de Informaţii, Parlamentului Elen şi ale ministerelor de Externe şi al Economiei, făcându-le să "cadă" pentru câteva minute.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *