Actualitate

Revenire in stil retro

Luni, chisinauienii au avut ocazia sa admire primul troleibuz din istoria capitalei. Acesta a fost adus in fata primariei, insa nu pentru a transporta calatori, ci doar pentru a reaminti ca acum 60 de ani, la Chisinau, a fost construita prima linie de troleibuz.

La 16 octombrie, ziua in care Regia Transport electric de pasageri (RTEC) va marca jubileul de 60 de ani, acest troleibuz va parcurge traseul celei dintai rute pe care a efectuat-o in 1949: str. Toma Ciorba – str. Svecinaia (din preajma Garii feroviare). „Relicva”, va fi urmata de un troleibuz modern, produs in 2006. Gheorghe Morgoci, seful RTEC, considera ca astfel oamenii vor putea compara cum a evoluat transportul electric timp de 60 de ani.

In 1949 au fost puse pe ruta sase troleibuze care circulau pe un traseu de aproape opt kilometri – de la Institutul de Medicina pana la Gara feroviara. Intr-un an, numarul unitatilor de transport a crescut de doua ori. Primele troleibuze, de marca MTB, erau fabricate la Moscova si puteau transporta 60 de persoane. Unul dintre acestea, cel care a fost readus in fata primariei, a stat ani in sir ca exponat istoric in curtea Parcului de troleibuze nr. 1.

Primul tip de transport public in Chisinau a fost tramvaiul. Prima linie de tramvai tras de cai a fost construita in 1889. Tramvaiul electric a aparut abia in 1913. In prezent, pe strazile Chisinaului circula zilnic 328 de troleibuze care deservesc circa 500 mii de calatori. Iar curand, Regia Transport electric isi va suplini parcul cu 90 de troleibuze noi. Pentru procurarea lor, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare va oferi mun. Chisinau un imprumut de 10 mln. euro si un grant de 3 mln. euro.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *