Actualitate

Revenire la invatamntul sovietic?

Recenta scrisoare a lui V. Stepaniuc, viceprim-ministrul in exercitiu, catre premierul in exercitiu Z. Greceanai, plina de agramatii, intru „reformarea” invatamantului prin luarea sub control strict, a provocat revolta specialistilor.

V. Stepaniuc cere „eliminarea ideologiei romanismului, pregatirea cadrelor de pedagogi, indeosebi la disciplinele ideologice”, criticand responsabilii de la Ministerul Educatiei si Tineretului pentru „executarea partiala a indicatiilor conducerii tarii, sabotarea implementarii noilor manuale de istorie etc.”.
 

Scrisoarea lui V. Stepaniuc este o marturisire sincera a unuia dintre cei mai retrograzi si analfabeti lideri comunisti despre esecul guvernarii comuniste de la 2001 incoace, de a impune comandamentele ideologice ale PCRM in sistemul nostru educational, considera dr. Igor Casu, cercetator coordonator la Institutul de Istorie al ASM. „Stepaniuc recunoaste impotenta sa in a gestiona un sector pe care l-a condus intre 2001 si 2009. In realitate, constatam existenta unei opozitii tacite in cadrul Ministerului Educatiei fata de impunerea noilor manuale de istorie. PCRM recunoaste pe ocolite existenta unui conflict intre generatii in societatea noastra”.
 

Participarea masiva a tineretului la protestele anticomuniste din 7 aprilie nelinisteste autoritatile si masurile sugerate pentru „educarea patriotica”, amintesc de sloganul bolsevic privind reeducarea „dusmanului de clasa”. Programul „Ocupatii pentru toti”, la care face referire Stepaniuc, ne aminteste, pe de alta parte, de programul nazist al Hitlerügend (Tineretul hitlerist), care avea drept scop stabilirea controlului complet asupra vietii cetatenilor, inclusiv gestionarea minut cu minut a timpului liber”. Ideea de a „corecta politica de cadre” in universitati echivaleaza cu o declaratie de razboi intelectualitatii proeuropene din RM, fidela valorilor nationale romanesti”, observa istoricul Igor Casu.
 

Intentiile menite sa amelioreze situatia din invatamant sunt binevenite, dar nu in interesul unui partid sau ideologii politice, deoarece contravin prevederilor legislatiei nationale si internationale, in primul rand, a Constitutiei RM, a subliniat dr. Sergiu Musteata, presedintele Asociatiei Istoricilor din Moldova.
Interesul PCRM de a dogmatiza sfera educatiei

„V. Stepaniuc dovedeste interesul PCRM de a dogmatiza sfera educatiei, mentionand premisa ca „sistemul de invatamant in orice tara este politizat…”. Ministerul Educatiei a organizat, recent, mai multe controale in institutiile de invatamant, axate, in special, pe realizarea prevederilor curriculare la limba romana si istorie, ce confirma intentiile lui Stepaniuc de instituire a unui control strict asupra invatamantului. Predarea istoriei nu trebuie sa fie un instrument de manipulare in scop ideologic, de propaganda sau sa fie utilizata pentru promovarea ideilor intolerantei”, a mentionat Sergiu Musteata.
„Folosindu-se de functia sa, autorul scrisorii a facut abuz in serviciu, pentru care trebuie demis si pedepsit conform legislatiei RM. Aplicarea masurilor cerute de Stepaniuc ar conduce la incalcarea drepturilor omului, la instalarea unei dictaturi in domeniul educatiei si ar instiga spiritele”, a conchis istoricul.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *