Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la 21 Septembrie 2018
Abonamente

Editorial 24 Iunie 2013, ora 07:10    Din editia print

Marime Font

Revenirea lui Mihail Feodorovici

A doua oară Mihail Feodorovici suna la 52 şi a doua oară eu mă furişam prin spatele său cu inima cât un arici, fără să-l salut.

 
 
 

Natalia Levovna murise cu o lună în urmă, dar pe semne că Mihail Feodorovici nu ştia nimic despre asta, odată ce de două ori în aceeaşi zi, o dată dimineaţa şi o dată la amiază, l-am surprins bătând cu pumnul său mic cât o vrabie în uşa de lemn şi strigând-o pe nume. Am iuţit paşii, ca să nu mă zărească. Azi, Natalia Levovna ar fi împlinit 70 de ani. Am atins podeaua palierului de la patru şi am răsuflat uşurat. Pentru prima dată l-am cunoscut pe Mihail Feodorovici acum cinci ani. Chiar a doua zi după ce mă mutasem cu Victoria la părinţii ei, acesta se ivi în prag, uscăţiv şi înalt, cu un zâmbet sfrărâmicios plimbându-i-se pe buze, cu un buchet de trandafiri sângerii şi cu un vin spumant roşu în mâini. Era ziua de naştere a lui Evghenii Ivanovici. Pe omagiat l-a felicitat în hol şi nu a cedat insistenţelor Zoiei Gheorghevna sau a Nataliei Levovna şi a plecat imediat. Din când în când, îl mai întâlneam în faţa uşilor unor vecini în etate, cu aceleaşi, invariabile, atenţii în braţe. Mihail Feodorovici fusese doctor de piele şi trăia la doi, singur într-un apartament cu trei camere, după ce Marin, unicul său fiu, fugise la începutul anilor 90 la Moscova de creditori. O singură dată l-am căutat acasă, când a murit Evghenii Ivanovici. După înmormântare, am mers pe la toţi vecinii care nu au putut veni la praznic, ca să le dau un colac şi o lumânare de sufletul socrului meu, la care ne mutasem cu soţia mea, când nu am mai fost în stare să ne plătim chiria exorbitantă, inclusiv am mers atunci şi pe la Mihail Feodorovici, dar acesta nu a vrut să-mi deschidă, pretextând, cu o voce debordând de spaimă, că are gripă, dar poate pur şi simplu se temea să discute despre prietenul său dispărut, cu care mergea la dansuri în tinereţe. După ce am ieşit în curte, mi-am amintit că nevastă-mea îmi povestise că fiul lui Mihail Feodorovici, Marin, îl luase pe acesta, în urmă cu vreo lună jumate, la el, la Moscova, dar, după cum se vede, fostul doctor de piele nu a rezistat prea mult departe de prietenii săi de pe strada Zelionîi şi a revenit acasă. După câteva clipe de îndoială, m-am răsucit pe călcâie şi am deschis uşa blocului. Am urcat scările prăfuite, gâfâind. Pe palierul de la cinci nu mai era nimeni. În mânerul uşii apartamentului Nataliei Levovna, pe care fata acesteia, care locuia în Sankt-Petersburg încă nu venise să-l vândă, am văzut punga aia roşie pe care Mihail Feodorovici o ţinea în mână. Am deschis-o şi m-am holbat înăuntru. Câteva fire, subţiri, de trandafiri şi o sticlă de vin spumant roşu se înghesuiau unele în altele. Am agăţat-o înapoi în mâner şi am plecat şi, o vreme, zgomotul sticlei ciocnindu-se de blatul uşii, m-a însoţit pe scări.

Un articol de: Dumitru Crudu
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul