Astăzi 21 Februarie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 17:15
Abonamente

Actualitate 22 Septembrie 2017, ora 07:57

Revista presei internaţionale: Cum Brexitul se apropie, România pledează pentru investiţii japoneze

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

În timp ce actualitatea internaţională este marcată, în ultimii ani, de lupta contra terorismului şi de conflictele din Orientul Mijlociu, chestiunea nucleară a revenit pe scena politică, afişată în discursuri la tribuna ONU şi în reuniuni pe marginea summit-ului Naţiunilor Unite, de la New York. 

Dacă ar exista un premiu al ONU pentru insolenţă, competiţia ar fi extrem de dură, însă medalia ar fi sigur revendicată de Donald Trump, pentru avertismentul lansat la ONU, potrivit căruia, dacă va fi necesar, „SUA nu vor avea de ales şi vor distruge complet Coreea de Nord”, în caz că Washingtonul ar fi nevoit să se apere sau să-şi apere aliaţii împotriva rachetelor acestei ţări, consemnează The New York Times.

Totodată, preşedintele american a anunţat că Statele Unite vor adăuga sancţiuni suplimentare împotriva Coreei de Nord, semnând un nou ordin executiv care va viza persoane şi companii ce desfăşoară activităţi comerciale cu Phenianul, adaugă The Washington Times. În replică, ministrul de externe nord-coreean l-a admonestat dur pe Trump, asemănând ameninţarea acestuia de a distruge regimul de la Phenian cu „lătratul unui câine”, notează agenţia de presă sud-coreeană, Yonhap. China, deşi s-a arătat iritată de „jocurile” cu rachete ale Coreei de Nord, din ultimele luni, se teme de consecinţele unei eventruale prăbuşiri a regimului nord-coreean şi a pledat în continuare pentru o soluţie negociabilă, scrie The Guardian.ONU se vede în impas şi în legătură cu acordul nuclear cu Iranul, titrează Le Figaro. Acolo unde Phenianul a optat pentru confruntare, Teheranul a ales negocierea, constată L’Orient-le Jour. Pentru a încerca să-i flateze pe americani, unii, printre care preşedintele francez Emmanuel Macron, au lansat ideea de a redeschide discuţiile pe anumite termene din acord sau subiecte anexe, precum rolul Iranului în Orientul Mijlociu, insistând asupra unei „completări” a documentului, precizează Le Figaro. Acordul nuclear internaţional cu Iranul nu poate fi renegociat, a atenţionat preşedintele Hassan Rohani, notează Tehran Times. Dacă acordul are defecte, le putem remedia, a spus Rouhani, citat de ziarul iranian. „Rohani stinge cu apă rece focul aţâţat de Trump”, titrează cotidianul guvernamental „Iran”, iar ziarul ultraconservator „Kayhan” salută declaraţiile ferme ale preşedintelui iranian.

În Rusia, după luni de zile de consolidare militară şi o săptămână de manevre oficiale, Zapad 2017 s-a încheiat, fiind îndeplinită cu success misiunea de a testa apărarea comună a militarilor ruşi şi belaruşi, anunţă Gazeta Wyborcza. Manevrele Zapad 17 au fost o ocazie pentru Rusia de a-şi vedea linia de front actualizată, crede Newsweek, adăugând că exerciţiul ruso-belarus din acest an a asigurat o îmbunătăţire a comenzii militare şi a integrării forţelor terestre cu suportul aerian şi naval al armatei ruse. În acelaşi timp, chiar în ziua încheierii exerciţiului Zapad, Forţele strategice de rachete ale Rusiei au testat una dintre cele mai noi rachete balistice intercontinentale, RS-24 Yars, informează Defense One, iar ABC News notează că două avioane ale Forţelor Aeriene Regale britanice au fost ridicate pentru a intercepta două bombardiere ruseşti, în largul coastelor Scoţiei, în cel mai recent incident dintre Marea Britanie şi Moscova, scrie Russia Today. În contextul preocupărilor legate de securitate, mii de soldaţi polonezi şi alţi militari ai NATO, inclusiv români, au lansat un exerciţiu de apărare major în nordul Poloniei, Dragon-17, care implică circa 17.000 de trupe terestre, aeriene şi navale, şi aproximativ 3500 de unităţi de echipament, notează ABC News. Pentru prima dată, exerciţiului bianual i se alătură noile Forţe teritoriale de apărare ale Poloniei, care antrenează voluntari civili.

Duminică, germanii se vor îndrepta către urne pentru a-şi alege un nou parlament naţional, scrie Der Spiegel, comentând că acest vot va decide dacă Angela Merkel va avea sau nu un al patrulea mandat. Potrivit celor mai recente sondaje, se pare că Merkel va trece uşor linia de sosire şi va conduce un nou guvern, situaţie pe care mulţi analişti o consideră o garanţie de stabilitate, în aceste vremuri incerte, tulburate de politicile lui Trump şi de Brexit, analizează ziarul german. Dacă va obţine un nou mandat, Angela Merkel va fi cancelarul german postbelic cu cea mai îndelungată perioadă la putere, opinează Chicago Tribune. Astfel, Merkel va sfida legile politice ale unei lumi în care liderii care conduc timp de un deceniu sau mai mult trebuie să aleagă între acceptarea unei înfrângeri inevitabile sau folosirea unor tactici autoritare pentru a rămâne la putere, scrie ziarul american.

Cum Brexitul se apropie, România pledează pentru investiţii japoneze, titrează Japan Times, explicând că ţara noastră poate deveni o destinaţie atractivă pentru investiţiile nipone, ca urmare a deciziei Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană şi de a ieşi din acordul de liber schimb dintre Japonia şi UE. Odată cu Brexit-ul, scrie Japan Times, întregul centru al Europei se va deplasa spre est, iar pentru companiile japoneze aceasta este o bună ocazie de a înţelege mai bine potenţialul european, pe care îl au de explorat. 

Rador

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Februarie 2018, ora: 08:45

Omul pentru om e lup

Omul pentru om e lup Din editia print

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2018, ora: 08:38

Cum a căutat un preot dreptate la Stalin

Cum a căutat un preot dreptate la Stalin Din editia print

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2018, ora: 08:03

Demnitatea, Dodon și fundația

Demnitatea, Dodon și fundația Din editia print

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2018, ora: 16:31

Trei instituții importante vor fi iluminate artistic: O să dea o nouă viață orașului Chișinău

Trei instituții importante vor fi iluminate artistic: O să dea o nouă viață orașului Chișinău

Fațadele Muzeului Naţional de Etnografie și Istorie Naturală, Palatului Naţional „Nicolae Sulac” și Teatrului Naţional de Operă și Balet „Maria Bieșu” vor fi iluminate artistic.  

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 21 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Chișinău – o cauză pierdută

Ori de câte ori călătoresc undeva nu mă pot abține să nu compar situația altora cu cea de la noi. Mai ales acum că am călătorit în Ucraina, la Odesa. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Inițiere în dialog

Îmi amintesc deseori de profesorul meu de Noul Testament din primii ani de facultate. El ne cerea insistent să nu intrăm în polemici. Nici într-un caz cu cei care vor să ne demonstreze că ei au dreptate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Constantin Tănase

De ce Roșca atacă intelectualitatea

Scrisoare către învățătorii și profesorii din școli, licee, colegii și universități 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Dan Nicu

Comratul „la datorie” din nou împotriva unioniştilor

Găgăuzii ar trebui informați despre beneficiile unirii în limba lor și în cea rusă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Postul Mare

Începe din nou Postul Mare. O perioadă de bucurii duhovnicești, de timp pentru suflet, de slujbe minunate, de pocăință încununată de înviere.  

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md