Sport

Revitalizarea rugbiului – o prioritate a sportului autohton

Imediat dupa destramarea Uniunii Sovietice, in sportul moldovenesc s-au produs numeroase schimbari care nu intotdeauna au avut conotatii pozitive. Aceste regretabile devieri de la pulsul normal in promovarea educatiei fizice si sportului, influenteaza si astazi, la modul negativ, progresul anumitor probe in plan intern, comparativ cu tendintele internationale de gen.

Rugbiul in R. Moldova este unul dintre putinele jocuri sportive care a inregistrat performante remarcabile atat pana in anii `90, precum si dupa proclamarea Independentei. Formatiile noastre au evoluat cu succes in esaloanele superioare ale rugbiului sovietic, dar au fost cotate cu statut de favorite si in turneele prestigioase ale echipelor nationale la diferite categorii de varste.
In ultimii ani, finantarea de catre autoritatile publice – a sportului in general si a rugbiului in particular – a fost practic inexistenta, sumele alocate fiind mult mai mici decat cheltuielile necesare pentru organizarea procesului sportiv intern.

Cum am putea sa mai vorbim atunci despre campionatele europene si mondiale sau despre cantonamentele de pregatire catre acestea? In pofida acestei crize financiare, federatia moldoveneasca de profil nu conteneste sa ne bucure cu participari reusite la cele mai diferite turnee intercluburi. Se stie foarte bine ca valoarea unei echipe, indeosebi a selectionatelor, se manifesta doar in conditiile existentei unei puternice competitii interne. Din pacate, aceeasi „blestemata” criza financiara nu permite crearea unui numar mai mare de echipe, astfel ca liderii rugbiului autohton sunt impusi de situatie sa caute noi provocari competitionale.

Pe aceasta cale a pornit, de mai multi ani, echipa Universitatii Tehnice din Moldova (UTM), care are si un farm-club inregistrat in competitiile interne – „Steaua”. Discipolii entuziastului antrenor Tudor Procopii sunt participanti cu stagiu in campionatele Ucrainei, Romaniei, Poloniei, unde si-au gasit deja si numerosi suporteri. Este una din cele mai practice modalitati de acumulare a experientei de joc, dar, in acelasi timp, deplasarile de durata cu microbuzul la sute de kilometri sunt surmenabile atat din punct de vedere fizic, cat si psihologic.

Totodata, jucatorii nostri se confrunta cu inca o problema in cadrul acestor turnee – adeseori ei sunt „furati” de organizatori, caci deh!, strainul tot strain ramane. Noul Minister al Tineretului si Sportului are foarte multe probleme de solutionat la acest inceput de mandat. Totusi, dezvoltarea unui proces competitional de calitate in toate genurile de sport nu trebuie in niciun caz sa „cada” de pe ordinea de zi.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *