Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 07:16
Abonamente

Bună Dimineața 23 Decembrie 2016, ora 06:48    Din editia print

Marime Font

„Revoluția mi-a ciuruit destinul care, când m-am născut era scris altfel”

Au trecut 27 de ani, am zice timp suficient pentru a fi spălate chiar și cele mai adânci răni. Dar nu e nici pe departe așa. Anii au trecut, însă focurile de mitralieră și trupurile ce zac pe străzi încă sunt vii în memoria celor care au ieșit fără a sta pe gânduri să-și câștige libertatea în decembrie 1989.

 
 
 

Atunci copii, azi oameni în toată firea, atunci niște puștani ce au pus mâna pe armă și au ieșit în stradă pentru a scăpa de un regim totalitar, astăzi bărbați care tresar când își aduc aminte de evenimentele din iarna anului ’89.

„Nu știam ce va urma. În minte aveam doar dorința de a scăpa de jug, să trăim și noi ca restul lumii, liberi. Chiar dacă eram doar un copil pe atunci și astăzi îmi apar în fața ochilor cozile la care stăteam ore bune pentru a lua o pâine, o sticlă cu lapte sau o bucată de salam. Da, aș putea spune că, copilăria mi-a trecut stând la cozi”, își aduce aminte Alexandru din București.Revoluția a unit o țară întreagă și a dat jos un dictator. Însă au trecut 27 de ani, vinovaţii nu au fost pedepsiți. Nu s-a făcut dreptate. „Armata a fost atunci trimisă să apere un obiectiv strategic, Aeroportul Otopeni. Soldații la un moment dat au deschis focul, crezând că sunt atacați de teroriști. Se împușcau între ei”, povestește un alt martor.

„Ce îmi vine în minte când mă întreabă careva cum am copilărit? Revoluția, teroare, foc, incendii, cadavre și camarazii mei băgați la trei metri sub pământ la doar 18 ani. Ne-a costat prea mult libertatea la care visam și ziua. Am scăpat de Ceaușescu dar România de 27 de ani tot stă pe loc. Păcat doar de viețile luate. La revoluție mi-a fost ciuruit destinul, care probabil când m-am născut era scris altfel”, o spune cu regret un alt luptător pentru libertatea din 1989.

Un articol de: Tatiana T. Macovei Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul