Astăzi 22 Ianuarie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la 21 Ianuarie 2020
Abonamente

Actualitate 17 Februarie 2012, ora 05:33    Din editia print

„Revoluţia” de la Opaci continuă

Marime Font

Tensiunea în sat creşte: primarul îşi numeşte sătenii proşti, iar directorul şcolii îşi retrage cererea de demisie, spunând că a scris-o prin constrângere.
 

Directorul şcolii din Opaci, r-nul Căuşeni, Titu Mereuţă, acuzat de către autorităţile locale de estorcare de bani, şi-a retras cererea de demisie, scrisă acum şapte zile pe pervazul unei ferestre din spitalul în care este internat. El spune că ultimele evenimente l-au constrâns să-şi dea demisia, ca apoi să-şi dea seama că a greşit. Declarându-se nevinovat, directorul aminteşte de presiunile uriaşe la care a fost supus în ultima jumătate de an de către primarul Gheorghe Ţărâţă, cel care l-ar fi somat să plece din funcţie cu orice preţ. La rândul său, făcând abstracţie de prezumţia nevinovăţiei, edilul local spune că Titu Mereuţă ar fi comis o mulţime de nelegiuiri. Alte voci de la faţa locului consideră că avem de-a face cu o răfuială politică. Dacă e aşa, cazul de la Opaci ar putea deveni subiect de bancuri, căci şi directorul, şi primarul reprezintă acelaşi partid - PLDM.

 După o absenţă îndelungată de la serviciu, la 6 februarie 2012, directorul şcolii din Opaci, Titu Mereuţă, care a lucrat aici peste 40 de ani, a venit la muncă. El îşi luase concediu ordinar încă în vara anului trecut, până la alegerile locale, după ce actualul primar din partea PLDM, Gheorghe Tărâţă, îi ceruse insistent să-şi dea demisia. Apoi a suportat o serioasă intervenţie chirurgicală. „Tărâţă m-a ameninţat că, de nu mă dezic de funcţia de director, va ridica tot satul contra mea. Am sperat că se va calma şi mi-am luat concediul pe care-l meritam”, spune Mereuţă. Dar n-a fost să fie. Chiar în prima zi după ce s-a întors la şcoală, s-a trezit în birou cu şase consilieri locali, care la fel i-au cerut să-şi abandoneze postul. Iar în pauză, unul dintre aceştia, Condrat Petruşca, ar fi anunţat elevii că a doua zi nu vor învăţa. În acea seară, Titu Mereuţă a ajuns acasă extenuat. Îl durea inima şi a chemat medicul. În urma unei crize hipertonice, a fost internat în spital...


„Plângeam de frig...”

Şi a urmat „revoluţia de la Opaci”. Zeci de săteni, conduşi de aleşii locali, au blocat şcoala, solicitând demisia lui Mereuţă. Protestatarii s-au proclamat drept părinţi ai şcolarilor şi, totodată, le-au interzis copiilor să intre în şcoală. L-au acuzat pe director că şi-ar fi depăşit atribuţiile de serviciu prin faptul că ar fi estorcat 200.000 de lei de la elevii care au susţinut examene de absolvire prin externat la şcoala din Opaci şi prin faptul că nu a asigurat alimentarea elevilor claselor V-IX. Miercurea trecută, ne spune Ana Garaba, nepoţelul ei, Cătălin, elev în clasa I, s-a întors acasă îngheţat: „Plângea şi-mi spunea că i-o alungat de la şcoală. Şi toţi copiii veneau înapoi. Pe urmă am aflat că protestatarii sunt din cei care se vând pentru 100 de grame de rachiu şi care nici nu au copii la şcoală…”. Cătălin adaugă: „Erau nişte oameni care ne trimiteau acasă şi vorbeau prostii. Plângeam de frig…”. Şi Ana Zderea, mama lui Roman din clasa a VII-a, susţine că a rămas derutată când fiul ei a fost întors de la şcoală. Alţi elevi au intrat prin bucătărie. Constantin Cuciurcă din clasa a VII-a îşi aminteşte: „Ne amăgeau că nu vom învăţa câteva zile, dar noi am intrat prin bucătărie. Ziceau din urmă: „Ce v-a pus naiba să veniţi la şcoală?!”. Iar Cristina Potângă din clasa a IX-a s-a eschivat să ne vorbească: „N-am dreptul. Mă tem...”.


Titu Mereuţă

 Căuşeniul a rămas fără replică după ce elevii de la Opaci au fost alungaţi de la şcoală. „Le-am spus să nu-şi taie creanga pe care şed şi să nu întrerupă procesul educaţional”, susţine preşedintele raionului, Ilie Gluh. Iar procurorul raionului, Ion Oboroceanu, a dat indicaţii Comisariatului de poliţie să se autosesizeze şi ne asigură că vinovaţii vor fi sancţionaţi. Aici, însă, cercul se închide, căci poliţia susţine poziţia dubioasă a protestatarilor. Astfel, comisarul de Căuşeni, Valeriu Gălbineanu, afirmă că părinţii nu le-au permis copiilor să meargă la şcoală, dar că niciun elev nu a fost întors acasă. În unison, consilierul Condrat Petruşca, şeful grupului de iniţiativă al protestatarilor, spune că tuturor „copiilor li s-a permis să intre în şcoală”. Şi consilierul Iacob Pălăduţă nu se lasă mai prejos: „Eu aşa ceva n-am văzut. Pe copii i-au oprit părinţii de acasă, nu i-am alungat noi”. Se pare că Petruşca nici nu realizează că se contrazice, atunci când adaugă: „În acea zi au fost toţi copiii la şcoală”, deşi se ştie că jumătate din elevi au lipsit…

„Din ţânţar fac armăsar”

Pornind de la aceste fapte, Titu Mereuţă poate să aibă dreptate, atunci când spune că „la şcoală a fost organizat un complot, fiindcă nici jumătate dintre protestatari nu erau părinţi ai elevilor, ci oameni care n-au nici în clin, nici în mânecă cu procesul educaţional”. Opăceni care au solicitat anonimatul ne-au relatat cum, în ajun, grupuri de bărbaţi au bătut de la poartă la poartă, invitând oamenii să-l detroneze pe Mereuţă. Unul dintre cei mai curajoşi, Gheorghe Grosu, susţine: „Ei din ţânţar fac armăsar. Umblau de la casă la casă şi ne îndemnau să ieşim la protest. N-am copii la şcoală, n-am nimic contra directorului şi am refuzat”. Încă o dovadă concludentă a acuzaţiilor artificiale aduse lui Titu Mereuţă constă în faptul că singurul individ care l-a învinuit că ar fi cerut de la absolvenţii prin externat sume duble a făcut declaraţii la un post TV, stând… cu ceafa la cameră. Acelaşi lucru l-a spus şi profesorul Veaceslav Cazacu, care susţinea că banii sustraşi de la elevi erau împărţiţi între Mereuţă şi Direcţia raională de învăţământ. Să fi uitat oare dl Cazacu că el însuşi a fost remunerat din aceeaşi sursă (foto)? Titu Mereuţă ne asigură că nu e vinovat: „Conform Regulamentului privind desfăşurarea examenelor de absolvire prin externat, remunerarea profesorilor se face din banii acumulaţi de la elevi. Suma medie achitată de fiecare candidat era de 2500 lei, din care se plătea munca profesorilor”. Din colectivul pe care-l conduce, mai spune directorul, contra sa sunt doar trei profesori: Veaceslav Cazacu, Angela Blaj, care e şi consilieră locală, şi Veronica Popov, soţia altui consilier.


Gheorghe Tărâţă

Verificat a doua oară de CCCEC

Era seara de 9 februarie, când Titu Mereuţă a fost vizitat la spital de către Andrei Toderaşcu, şeful Direcţiei raionale de învăţământ, însoţit de Iurie Turtureanu, reprezentantul Guvernului la Căuşeni. Directorul le-a recunoscut că, după externare, intenţionează să-şi depună demisia, ceea ce confirmă şi Turtureanu. Însă a doua zi, Toderaşcu a venit din nou la spital. „Mi-a spus că elevii suferă şi mi-a întins o hârtie, sfătuindu-mă să scriu cererea de demisie. Chinuit, am căzut pradă şi am scris cererea pe un pervaz, măcar că trebuia să aştepte barem să mă tratez sau să existe o concluzie a organelor de anchetă. Am tot dreptul să muncesc până în aprilie, când împlinesc 65 de ani, iar în toamnă şcoala se va reorganiza în liceu sau gimnaziu şi am să plec”, afirmă Mereuţă. Însă Toderaşcu spune altceva: „Directorul e bolnav, nu cred că regretă. Mi-a spus că vrea să scrie cererea cu o zi înainte. Acum i-a liniştit pe toţi…”. Totuşi, ministra Muncii, Valentina Buliga, consideră că, de vreme ce omul se afla în spital şi era sub influenţa medicamentelor, cererea a fost scrisă sub presiune: „Am să iau atitudine faţă de acest caz”.

Astăzi, CCCEC verifică toate cele incriminate lui Titu Mereuţă de către primar, deşi Centrul a efectuat aici un control şi vara trecută, dar nu a depistat fraude. Pe atunci, spune Titu Mereuţă, era ameninţat permanent să-şi dea demisia. „Primarul îşi are omul său, căruia vrea să-i încredinţeze şcoala şi eu îl încurc. I-am spus că oricum am să plec degrabă, după ce voi da în primire şcoala, căreia i-am închinat toată viaţa, dar rezultă că cineva îşi şterge picioarele de mine”, adaugă directorul. Totodată, sursele noastre de la CCCEC ne-au confirmat că, de fapt, controlul efectuat la aceeaşi şcoală anul trecut a fost efectuat la solicitarea unui invalid, care habar nu avea de nimic, dar care a depus petiţia la solicitarea primarului. Aceleaşi surse ne-au spus că la mijloc este o răfuială politică între primar şi director.

Potrivit lui Andrei Toderaşcu, activitatea managerială a lui Titu Mereuţă a fost calificată întotdeauna drept pozitivă şi că nu intră în funcţia primarului să-i solicite demisia. Însă consilierii care l-au acuzat pe Mereuţă se menţin pe aceleaşi poziţii. Întrebat cum vor proceda dacă, totuşi, CCCEC nu-l va găsi vinovat pe Mereuţă, Condrat Petruşca a şovăit: „Nu ştiu ce o să fie…”.

„Îs proşti, da’ mulţi”

După „revoluţia” de la Opaci, Procuratura Căuşeni a pornit o urmărire penală, dar nu contra lui Mereuţă, ci pe faptul falsificării actelor publice, de care, dacă să-l credem pe Tărâţă, s-ar face vinovat directorul. „Până acum foarte multe afirmaţii expuse în public contra directorului nu s-au confirmat. Orice ar striga oamenii afară, nu vom lua decizii sub presiune. În multe cazuri majoritatea nu are dreptate…”, spune procurorul Ion Oboroceanu.

Totuşi, cel mai înrăit acuzator al directorului rămâne fostul său elev, primarul Tărâţă. El pune mâna în foc că are o sumedenie de materiale contra lui Mereuţă şi ne garantează că în scurt timp toate fărădelegile comise de acesta vor fi scoase la iveală. Cu toate că directorul se aflase anul trecut în concediu legal, primarul îl acuză de absenţă de la serviciu, dar şi de faptul că acum s-a îmbolnăvit din nou. „Când am devenit primar, CCCEC a venit aici de 17 ori timp de o lună. Există materiale suficiente, care arată că Mereuţă e vinovat, inclusiv sute de atestate cu notele schimbate. Pentru un atestat unii i-au dat 600 euro - e vorba de sume mari! Nu-i răfuială politică, ci o durere pentru un sat întreg. El umblă cu fofârlica de 30 de ani. Există profesori care au leşinat, chinuiţi de el şi nu mi-ar părea rău să ridic tot satul din nou. I-am propus cadouri şi mese de sărbătoare numai să plece, dar n-a vrut”, spune primarul. Tărâţă se plânge că oficiali din Guvern răcnesc la el, cerându-i să-l lase în pace pe Mereuţă, dar ne asigură că nu se va lăsa bătut. Cu toate astea, Tărâţă îi crede pe toţi de proşti: şi pe opăceni, şi pe director: „Mă consideră de berbec, că duc turma de oi, dar la mine turma e mărişoară. Cum zicea Lăpuşneanul, că îs proşti, da’ mulţi… Când o să văd că-l judecă pe Mereuţă, n-o să-mi pară rău. Credeţi-mă că mai prost om la fizică n-am văzut niciodată…”.

„Este implicare politică”

Pe 9 februarie, Consiliul sătesc Opaci a depus la Ministerul Educaţiei (ME) un demers, aprobat şi de Consiliul raional Căuşeni, privind reorganizarea şcolii din localitate în liceu. Tărâţă se arată convins că, din 1 septembrie, va avea liceu în sat, însă Andrei Toderaşcu este mai rezervat. El menţionează că, din cele 15 licee existente la Căuşeni, unul a fost deja închis pentru că nu mai avea elevi. În opinia lui Valentin Crudu, şeful Direcţiei învăţământ preşcolar, primar şi secundar general al ME, situaţia din Opaci este într-adevăr ieşită din comun, fiind bulversată de către autoritatea locală, care nu are niciun drept să se implice în asemenea procese. „Primarului nu-i place directorul şi destabilizează situaţia. E implicare politică. Şi cum pot să se revolte oameni care nici n-au copii la şcoală?”, se întreabă Crudu. El precizează că prevederile legale permit orice solicitare de transformare a unor şcoli în licee, cu primordiala condiţie ca acestea să aibă două clase de a 10-a, cu cel puţin 20 de elevi în clasă, ceea ce la Opaci nu există. Crudu ne-a spus că timp de o lună va răspunde acestui demers.

Când Titu Mereuţă şi-a retras cererea de demisie, elevii deja reveniseră la studii, chiar dacă procurorii şi ofiţerii CCCEC lucrau de zor în biroul său de la şcoală, iar instituţia era păzită de poliţie. „De-aş fi plecat, aş fi cedat şi nu mi-ar fi plătit nici concediul de boală. Rămân, ca să plec frumos”, ne-a spus directorul. Urmează să aşteptăm rezultatele urmăririi penale, ca să putem conchide cum se sfârşesc războaiele dintre doi colegi de partid.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 22:11

O nouă răfuială în Donbas. A fost ucis comandantul ”spetsnaz-ului” DNR

O nouă răfuială în Donbas. A fost ucis comandantul ”spetsnaz-ului” DNR

În orașul Donețk a fost asasinat adjunctul comandantului regimentului forțelor speciale al așa-numitei „Republici Populare Donețk” (”DNR”) Alexei Krivulia, cunoscut printre separatiști drept „Grin”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 22:04

Premierul Mihail Mișustin și-a prezentat guvernul / Lavrov și Șoigu își mențin posturile. Kozak lipsește.

Premierul Mihail Mișustin și-a prezentat guvernul / Lavrov și Șoigu își mențin posturile. Kozak lipsește.

Noul premier rus Mihail Mișustin a afirmat marți, odată cu prezentarea noului guvern, că dorește accelerarea planului de investiții anunțat de Vladimir Putin la începutul lui 2018, un program fără precedent, care urmărește modernizarea unei Rusii a cărei economie se confruntă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 21:43

„Milenialii” se tem mai mult de şomaj, sărăcie şi corupţie decât de schimbările climatice (sondaj)

„Milenialii” se tem mai mult de şomaj, sărăcie şi corupţie decât de schimbările climatice (sondaj)

Problemele sociale şi conflictele, nu schimbările climatice, sunt cele mai mari temeri ale generaţiei care s-a născut la sfârşitul mileniului trecut, aşa-zişii „millennials”, arată un studiu întocmit de Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (ICRC) şi prezentat...

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 21 Ianuarie 2020, ora: 21:36 de Mihaela Culcinschi

Anatol Țăranu: „Putin selectează acum figura care îi va fi fidelă totalmente”

Anatol Țăranu: „Putin selectează acum figura care îi va fi fidelă totalmente”

La începutul acestei săptămâni, Vladimir Putin a propus implementarea unui șir de schimbări în Constituția Rusiei, printre care: acordarea pentru Duma de Stat a dreptului de a numi prim-ministrul, înăsprirea condițiilor alegerii președintelui, astfel ca orice...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 18:50 de Silviu Tănase

Ion Chicu se duce cu „sapa după avioane” și îi dă replici stupide Președintelui Klaus Iohannis

Ion Chicu se duce cu „sapa după avioane” și îi dă replici stupide Președintelui Klaus Iohannis

Tunul de lemn este o producție Moldova-Film, realizată la apusul Imperiului Sovietic. Filmul prezintă povestea unui bătrân, liniștea căruia a fost tulburată de apariția unui avion nemțesc care le-a ucis pe rând găinile, apoi oaia. Bătrânul găsește un tun pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 14:06

FOTO/// Icoane cu chipul lui Vladimir Putin, vandute pe strazile din Rusia cu peste 22 de mii de lei

FOTO/// Icoane cu chipul lui Vladimir Putin, vandute pe strazile din Rusia cu peste 22 de mii de lei

 Chipul lui Vladimir Putin poate fi gasit pe icoanele care se vand in Rusia. Despre asta a scris un internaut pe retelele de socializare, care spune ca a surprins icoana in aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:44

Valeriu Pasat Mihail Ostrovski, primul ambasador sovietic la Bucureşti, trimis în Gulag pentru că a „contribuit la destituirea din funcţie a ministrului de Externe al României, N. Titulescu”

Mihail Ostrovski, primul ambasador sovietic la Bucureşti, trimis în Gulag pentru că a „contribuit la destituirea din funcţie a ministrului de Externe al României, N. Titulescu”

 Este binecunoscut faptul că în procesul de instituire, ameliorare şi dezvoltare a relaţiilor reciproce dintre state un rol deosebit îl joacă, de obicei, personalităţi notorii ale diplomaţiei. În România interbelică, o astfel de personalitate diplomatică,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:34

Piesa “Dosarele Siberiei,” în Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti

Piesa “Dosarele Siberiei,” în Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti

 Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău montează pe scena Naţionalului bucureştean, miercuri 22 ianuarie 2020, în Sala Mare, ora 19,00, piesa „Dosarele Siberiei”, în regia lui Petru Hadârcă.

( ) Citeşte tot articolul

Film 21 Ianuarie 2020, ora: 13:11

5 filme românești noi pe care le vei putea vedea în 2020

5 filme românești noi pe care le vei putea vedea în 2020

Anul 2020 va fi plin de noutăți în ceea ce privește industria cinematografică, inclusiv de noi filme românești de care să te bucuri. Anul 2020 va veni cu titluri mari. Pentru cei pasionați de filmele din universul DC, aceștia vor putea urmării continuarea poveștii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:05

Denunț la Procuratură împotriva lui Dodon și solicitări la ANI și FISC să verifice cheltuielile președintelui pentru vacanțele de lux

Denunț la Procuratură împotriva lui Dodon și solicitări la ANI și FISC să verifice cheltuielile președintelui pentru vacanțele de lux

Liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a pregătit denunțul pe care intenționează să-l depună la Procuratura Generală împotriva șefului statului pentru îmbogățire ilicită. Anunțul a fost făcut de prim-vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Ianuarie 2020, ora: 12:06

Poze cu ROBII sovietici din Basarabia /// Zaharia Cușnir

Poze cu ROBII sovietici din Basarabia /// Zaharia Cușnir

A făcut senzație publicarea unui pachet de fotografii din satele basarabene ale anilor 50-60, la apogeul Uniunii Sovietice. Pe mine m-au întristat și vă spun de ce.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:58

Parlamentul a CHELTUIT 2 milioane pentru 110 tablete ce le va permite deputaților să folosească sistemul e-parlament și e-vot

Parlamentul a CHELTUIT 2 milioane pentru 110 tablete ce le va permite deputaților să folosească sistemul e-parlament și e-vot

Tabletele au fost procurate încă în luna decembrie 2019, conform Agenției Achiziții Publice, informează jurnal.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:53

Contrabandist cu imaginație. Vezi unde a ascuns un moldovean sute de pachete cu cafea din Italia

Contrabandist cu imaginație. Vezi unde a ascuns un moldovean sute de pachete cu cafea din Italia

Contrabandist cu imaginație. Un moldovean de 45 de ani din Nisporeni a ascuns mai multe produse alimentare fără acte în rezervorul unei stropitori, crezând că nu vor fi găsite, însă nu i-a mers.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:46

Constantin Codreanu reacționează la acuzațiile la adresa Consulatului României de la Bălți

Constantin Codreanu reacționează la acuzațiile la adresa Consulatului României de la Bălți Foto: simbol

1. Am considerat oportun să reacționez la acest articol pentru că, dincolo de orice, vorbim de interfața statului român cu care interacționează românii din Republica Moldova și de imaginea noastră ca stat. În plus, de fiecare dată când vorbim de situații în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 10:01

De sărbători, Loteria Națională a oferit câștiguri de peste 14,5 milioane de lei

De sărbători, Loteria Națională a oferit câștiguri de peste 14,5 milioane de lei

În perioada 1 decembrie – 15 ianuarie, Loteria Națională a oferit câștiguri în valoare de 14 575 000 de lei. Dintre acestea, 19 norocoși au descoperit premii mari în bilete de loterie în sumă de 5 619 439 de lei. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 09:15

OPINII ALTERNATIVE / Saharneanu îl critică pe fostul lider PPR, Vlad Țurcanu

OPINII ALTERNATIVE / Saharneanu îl critică pe fostul lider PPR, Vlad Țurcanu

Ex-deputatul Valeriu Saharneanu, reprezentant al Partidului Popular Românesc, a dezvăluit cum a ajuns fostul președinte al formațiunii, Vlad Țurcanu, să conducă partidul, dar și cum, ulterior, nu s-a mai implicat în activități.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 09:04

VIDEO// Arest preventiv pentru minorul din ORHEI, care și-a ucis prietenul pentru o platformă XBOX

VIDEO// Arest preventiv pentru minorul din ORHEI, care și-a ucis prietenul pentru o platformă XBOX

Minorul de 14 ani care a ucis cu sânge rece un alt minor de 12 ani a primit mandat de arest pentru 30 de zile, după ce ieri a fost reținut pentru 24 de ore. Băiatul este suspectat că ar fi omorât un băiat de 12 ani, iar cadavrul l-a ascuns într-o clădire nefinisată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 08:54

Cadavru găsit într-o fântână de canalizare

Cadavru găsit într-o fântână de canalizare

Trupul neînsuflețit al unui bărbat a fost depistat în această după-amiază într-o fântână de canalizare de pe strada Alecu Russo, din sectorul Ciocana al capitalei. Solicitată telefonic, Natalai Stati, ofițerul de presă al Poliției Capitalei,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 08:25

GALA CINEAȘTILOR 2020: Cele mai bune filme din Moldova

GALA CINEAȘTILOR 2020: Cele mai bune filme din Moldova

 Ieri, 20 ianuarie, a avut loc „Gala Cineaștilor 2020”. Evenimentul a fost organizat în premieră de către Uniunea Cineaștilor din Moldova în colaborare cu Centrul Național al Cinematografiei și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Laureații Galei...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Ianuarie 2020, ora: 07:52

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IANUARIE 2020. BERBECII SUNT CONFUZI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IANUARIE 2020. BERBECII SUNT CONFUZI

Horoscopul zilei de 21 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 06:33

Electromobilitatea – Companiile petroliere și de utilități încearcă să preia controlul: își fac propriile rețele de încărcare a mașinilor electrice

Electromobilitatea – Companiile petroliere și de utilități încearcă să preia controlul: își fac propriile rețele de încărcare a mașinilor electrice

Mai mult de trei sferturi (79%) din infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice din Europa era controlată de companiile de utilităţi şi petroliere.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 21 Ianuarie 2020, ora: 05:49

Cum vorbim, cum scriem?: Despre ton şi intonaţie

Cum vorbim, cum scriem?: Despre ton şi intonaţie Din editia print

În prezent, în spaţiul audiovizualului există numeroase (ca să nu zicem nenumărate) posturi de radio şi TV, care încearcă din răsputeri să ne ademenească, să capteze cu orice preţ atenţia publicului. În avangarda acestei permanente competiţii sunt cei de la...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)