Tensiunea în sat creşte: primarul îşi numeşte sătenii proşti, iar directorul şcolii îşi retrage cererea de demisie, spunând că a scris-o prin constrângere.
Directorul şcolii din Opaci, r-nul Căuşeni, Titu Mereuţă, acuzat de către autorităţile locale de estorcare de bani, şi-a retras cererea de demisie, scrisă acum şapte zile pe pervazul unei ferestre din spitalul în care este internat. El spune că ultimele evenimente l-au constrâns să-şi dea demisia, ca apoi să-şi dea seama că a greşit. Declarându-se nevinovat, directorul aminteşte de presiunile uriaşe la care a fost supus în ultima jumătate de an de către primarul Gheorghe Ţărâţă, cel care l-ar fi somat să plece din funcţie cu orice preţ. La rândul său, făcând abstracţie de prezumţia nevinovăţiei, edilul local spune că Titu Mereuţă ar fi comis o mulţime de nelegiuiri. Alte voci de la faţa locului consideră că avem de-a face cu o răfuială politică. Dacă e aşa, cazul de la Opaci ar putea deveni subiect de bancuri, căci şi directorul, şi primarul reprezintă acelaşi partid - PLDM.
După o absenţă îndelungată de la serviciu, la 6 februarie 2012, directorul şcolii din Opaci, Titu Mereuţă, care a lucrat aici peste 40 de ani, a venit la muncă. El îşi luase concediu ordinar încă în vara anului trecut, până la alegerile locale, după ce actualul primar din partea PLDM, Gheorghe Tărâţă, îi ceruse insistent să-şi dea demisia. Apoi a suportat o serioasă intervenţie chirurgicală. „Tărâţă m-a ameninţat că, de nu mă dezic de funcţia de director, va ridica tot satul contra mea. Am sperat că se va calma şi mi-am luat concediul pe care-l meritam”, spune Mereuţă. Dar n-a fost să fie. Chiar în prima zi după ce s-a întors la şcoală, s-a trezit în birou cu şase consilieri locali, care la fel i-au cerut să-şi abandoneze postul. Iar în pauză, unul dintre aceştia, Condrat Petruşca, ar fi anunţat elevii că a doua zi nu vor învăţa. În acea seară, Titu Mereuţă a ajuns acasă extenuat. Îl durea inima şi a chemat medicul. În urma unei crize hipertonice, a fost internat în spital...
Titu Mereuţă
Căuşeniul a rămas fără replică după ce elevii de la Opaci au fost alungaţi de la şcoală. „Le-am spus să nu-şi taie creanga pe care şed şi să nu întrerupă procesul educaţional”, susţine preşedintele raionului, Ilie Gluh. Iar procurorul raionului, Ion Oboroceanu, a dat indicaţii Comisariatului de poliţie să se autosesizeze şi ne asigură că vinovaţii vor fi sancţionaţi. Aici, însă, cercul se închide, căci poliţia susţine poziţia dubioasă a protestatarilor. Astfel, comisarul de Căuşeni, Valeriu Gălbineanu, afirmă că părinţii nu le-au permis copiilor să meargă la şcoală, dar că niciun elev nu a fost întors acasă. În unison, consilierul Condrat Petruşca, şeful grupului de iniţiativă al protestatarilor, spune că tuturor „copiilor li s-a permis să intre în şcoală”. Şi consilierul Iacob Pălăduţă nu se lasă mai prejos: „Eu aşa ceva n-am văzut. Pe copii i-au oprit părinţii de acasă, nu i-am alungat noi”. Se pare că Petruşca nici nu realizează că se contrazice, atunci când adaugă: „În acea zi au fost toţi copiii la şcoală”, deşi se ştie că jumătate din elevi au lipsit…
Gheorghe Tărâţă
Astăzi, CCCEC verifică toate cele incriminate lui Titu Mereuţă de către primar, deşi Centrul a efectuat aici un control şi vara trecută, dar nu a depistat fraude. Pe atunci, spune Titu Mereuţă, era ameninţat permanent să-şi dea demisia. „Primarul îşi are omul său, căruia vrea să-i încredinţeze şcoala şi eu îl încurc. I-am spus că oricum am să plec degrabă, după ce voi da în primire şcoala, căreia i-am închinat toată viaţa, dar rezultă că cineva îşi şterge picioarele de mine”, adaugă directorul. Totodată, sursele noastre de la CCCEC ne-au confirmat că, de fapt, controlul efectuat la aceeaşi şcoală anul trecut a fost efectuat la solicitarea unui invalid, care habar nu avea de nimic, dar care a depus petiţia la solicitarea primarului. Aceleaşi surse ne-au spus că la mijloc este o răfuială politică între primar şi director.
Potrivit lui Andrei Toderaşcu, activitatea managerială a lui Titu Mereuţă a fost calificată întotdeauna drept pozitivă şi că nu intră în funcţia primarului să-i solicite demisia. Însă consilierii care l-au acuzat pe Mereuţă se menţin pe aceleaşi poziţii. Întrebat cum vor proceda dacă, totuşi, CCCEC nu-l va găsi vinovat pe Mereuţă, Condrat Petruşca a şovăit: „Nu ştiu ce o să fie…”.
Totuşi, cel mai înrăit acuzator al directorului rămâne fostul său elev, primarul Tărâţă. El pune mâna în foc că are o sumedenie de materiale contra lui Mereuţă şi ne garantează că în scurt timp toate fărădelegile comise de acesta vor fi scoase la iveală. Cu toate că directorul se aflase anul trecut în concediu legal, primarul îl acuză de absenţă de la serviciu, dar şi de faptul că acum s-a îmbolnăvit din nou. „Când am devenit primar, CCCEC a venit aici de 17 ori timp de o lună. Există materiale suficiente, care arată că Mereuţă e vinovat, inclusiv sute de atestate cu notele schimbate. Pentru un atestat unii i-au dat 600 euro - e vorba de sume mari! Nu-i răfuială politică, ci o durere pentru un sat întreg. El umblă cu fofârlica de 30 de ani. Există profesori care au leşinat, chinuiţi de el şi nu mi-ar părea rău să ridic tot satul din nou. I-am propus cadouri şi mese de sărbătoare numai să plece, dar n-a vrut”, spune primarul. Tărâţă se plânge că oficiali din Guvern răcnesc la el, cerându-i să-l lase în pace pe Mereuţă, dar ne asigură că nu se va lăsa bătut. Cu toate astea, Tărâţă îi crede pe toţi de proşti: şi pe opăceni, şi pe director: „Mă consideră de berbec, că duc turma de oi, dar la mine turma e mărişoară. Cum zicea Lăpuşneanul, că îs proşti, da’ mulţi… Când o să văd că-l judecă pe Mereuţă, n-o să-mi pară rău. Credeţi-mă că mai prost om la fizică n-am văzut niciodată…”.
Când Titu Mereuţă şi-a retras cererea de demisie, elevii deja reveniseră la studii, chiar dacă procurorii şi ofiţerii CCCEC lucrau de zor în biroul său de la şcoală, iar instituţia era păzită de poliţie. „De-aş fi plecat, aş fi cedat şi nu mi-ar fi plătit nici concediul de boală. Rămân, ca să plec frumos”, ne-a spus directorul. Urmează să aşteptăm rezultatele urmăririi penale, ca să putem conchide cum se sfârşesc războaiele dintre doi colegi de partid.
|
Părerile sunt împărţite atunci când vine vorba de aspectul bananelor. Unii le preferă pe cele verzi, iar alţii le preferă pe cele negre, foarte coapte. Regula este destul de simplă cele verzi sunt mai crude, iar cele negre sunt coapte deja. Oricum ar fi bananele sunt bogate...
( ) Citeşte tot articolulCeea ce visăm poate avea o anumită semnificaţie asupra realităţii pe care o trăim zi de zi. Simbolurile şi semnificaţiile viselor sunt destul de complexe, iar ca să ne dăm seama dacă au impact asupra vieţii noastre trebuie să le descifrăm, scrie stiridinlume.ro.
( ) Citeşte tot articolulFructele uscate sunt ideale ca gustare, dar cât sunt ele de sănătoase, când ar trebui să le evităm și cum pot înlocui fructele proaspete? Auzim deseori că este foarte important să mâncăm fructe și legume, iar în acest context o să vorbim despre fructele...
( ) Citeşte tot articolulBerbec Începi să-ți găsești acea parte din optimism pe care ai mai pierdut-o în ultimul timp. Ai noroc că în jurul tău sunt oameni care te susțin și cumva te ajută să treci prin tot procesul cu care ai de-a face în evoluția ta.
( ) Citeşte tot articolulMaximele termice ale zilei vor fi de -6..-9 grade Celsius în nord, -5..-8 grade în centru și -4..-7 grade în raioanele de sud.
( ) Citeşte tot articolulIn primul rand, pentru a va da seama de ce muraturile va pot ajuta sa slabiti, este bine de cunoscut faptul ca au foarte putine calorii. Mai precis, un castravete murat de peste 140 de grame nu are decat 17 calorii, 200 de grame de varza murata nu au decat 25 de calorii si o gogonea medie are...
( ) Citeşte tot articolulÎn fiecare an, la mijloc de ianuarie, vorbim mult, spumos şi superficial despre Eminescu. E o tradiţie care sperăm că odată cu scurgerea timpului va deveni şi una profund naţională.
( ) Citeşte tot articolulAstăzi se împlinesc 171 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, unul dintre cei mai importanţi poeţi din istoria României. Fotografiile cu el pot fi numărate pe degetele unei singure mâini.
( ) Citeşte tot articolulSfinţii Cuvioşi Pavel Tebeul şi Ioan Colibaşu sunt pomeniţi în Biserica Ortodoxă la 15 ianuarie, transmite realitatea.ro. Sfântul Pavel a trăit în timpul împăraţilor romani Deciu (250-253) şi Valerian (253-260), prigonitori ai creştinilor.
( ) Citeşte tot articolul