Cultură

Revoluţia Twitter în imagini şi comentarii

Despre revolta tinerilor din 7 aprilie 2009, numită şi „Revoluţia Twitter”, s-a scris nu doar în ziare. Să ne amintim de cartea Aceasta e prima mea revoluţie. Furaţi-mi-o de Maria-Paula Erizanu, un flash tulburător al evenimentelor din perspectiva unei adolescente ce a urmărit evenimentele îndeaproape. Dar subiectul nu a fost nici pe departe epuizat, cu atât mai mult cu cât unele fapte rămân a fi încă neelucidate.

Volumul Twitter Revolution.Episode One: Moldova (Revoluţia Twitter. Episodul Unu: Moldova) reprezintă o sinteză de analize, fotografii şi texte, fragmente din articole extrase preluate din cele mai importante ziare locale şi europene care au reflectat principalele faze ale evenimentelor din aprilie 2009. Scrisă în limba engleză pentru a ajunge la un public cât mai larg, cartea prezintă circumstanţele care au determinat protestele: cei opt ani de guvernare comunistă, fraudarea alegerilor din 5 aprilie, perspectiva revenirii comuniştilor la putere… Urmate de ieşirea tinerilor în Piaţa Marii Adunări Naţionale, mobilizarea acestora prin intermediul reţelelor de socializare Twitter şi Facebook… Apoi, prezentarea, pas cu pas, a evoluţiei marşului de protest, reluat la 7 aprilie, acţiunile liderilor din opoziţie, afluxul de elevi şi studenţi, culminând cu ploaia de pietre asupra clădirilor Parlamentului şi Preşedinţiei. Nu sunt trecute cu vederea nici alte aspecte – lipsa de organizare a carabinierilor, reţinerea şi torturarea tinerilor de către poliţişti, atacurile asupra presei independente, precum şi reacţiile instituţiilor occidentale.

Profesorul olandez Wim van Meurs, autorul unui capitol al cărţii, plasează evenimentele din 7 aprilie într-un cadru istoric mai general, analizând aşa-zisa „revoluţie Twitter” în contextul protestelor care au zguduit R. Moldova de la declararea independenţei până în prezent, iar colegul său Florent Parmentier pune accentul pe conotaţiile geopolitice ale „revoluţiei”, comparând-o cu aşa-zisele „revoluţii colorate”.

Coordonatorul ediţiei, Adrian Ciubotaru, face o precizare la titlul cărţii. Volumul este dedicat în special cititorilor străini, care aplică sintagma „revoluţia Twitter” şi atunci când se referă la protestele din Iran împotriva regimului lui Ahmadinejad, care au urmat câteva luni mai târziu, după evenimentele de la Chişinău de la 7 aprilie 2009.

Ediţia în limba română a cărţii va fi lansată pe 19 noiembrie curent la Târgul de Carte „Gaudeamus” de la Bucureşti.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *