Externe

Rex Tillerson, Secretarul american de Stat: Relaţiile Rusia-SUA se află la un nivel minim istoric şi se mai pot deteriora

„După cum am precizat în prima mea vizită la Moscova în cadrul reuniunilor de la Kremlin cu preşedintele Putin, relaţia se află la un nivel minim istoric după sfârşitul Războiului Rece şi s-ar putea înrăutăţi. Iar întrebarea cred că este, după evenimentele din ultima săptămână, se înrăutăţeşte această relaţie sau putem menţine un anumit nivel de stabilitate, pentru a putea să continuăm să găsim modalităţi de a aborda domenii de interes reciproc şi modalităţi în care putem să tratăm diferenţele noastre de opinie fără să devină conflicte deschise?", a spus Tillerson.

Rex Tillerson a anunţat că Administraţia Donald Trump va lua măsuri pentru a împiedica anularea eforturilor de restabilire a legăturilor cu Moscova, după noile sancţiuni împotriva Rusiei votate de Congresul SUA.

„Acţiunea Congresului de a institui aceste sancţiuni şi modalitatea în care a făcut-o, nici preşedintele, nici eu nu suntem mulţumiţi de asta. Ne-am exprimat foarte clar, nu credem că demersul va fi de ajutor pentru eforturile noastre, dar aceasta este decizia pe care au luat-o. Părerea mea este că putem lucra în ciuda acestor sancţiuni, nu putem permite să ne scoată de pe calea încercării de a restabili relaţia", a menţionat Tillerson. 

Şeful diplomaţiei americane a precizat că lupta împotriva terorismului este o zonă de interes reciproc în relaţia dintre cele două state.

„Am ales teatrul de operaţiuni din Siria ca un loc în care să testăm capacitatea de a lucra împreună. Împărtăşim viziunea comună că Stat Islamic este o ameninţare pentru ambele ţări şi, astfel, ne angajăm să înfrângem Stat Islamic şi alte organizaţii teroriste. Colaborăm îndeaproape cu Rusia şi cu alte părţi pentru a vedea dacă putem ajunge la un acord cu privire la stabilizarea Siriei, la crearea unor zone de stabilizare, apoi la crearea condiţiilor pentru procesul politic de la Geneva", a mai spus Tillerson.

Referindu-se la conflictul din estul Ucrainei, secretarul de Stat al SUA a cerut punerea în aplicare a Acordurilor de la Minsk, spunând că această chestiune este direct legată de relaxarea şi, eventual, ridicarea sancţiunilor împotriva Moscovei.

„În Ucraina, am fost foarte consecvenţi în mesajele noastre adresate Rusiei. Acordurile de la Minsk trebuie realizate, trebuie implementate, altfel nu se poate face nimic referitor la situaţia sancţiunilor privind Ucraina", a declarat Tillerson.

Mediafax

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *