Social

Rezervă un loc la „Masa Bucuriei”

În 2009, pentru prima oară, în sâmbăta Floriilor niște oameni îmbrăcați în veste galbene au năvălit în magazinele din țară și au tot rugat cumpărătorii să procure și să doneze alimente neperisabile pentru a asigura prânzul unui bătrân singuratic. Atunci erau priviți cu scepticism. Astăzi, campania „Masa Bucuriei” este cel mai mare proiect naţional de sprijinire a oamenilor nevoiaşi, care se desfășoară concomitent în mai multe de magazine din 20 de localități din țară.

„Credibilitatea oamenilor este mai mare, când donează alimente și nu bani”

Puțini știu, însă, de unde a pornit ideea colectării produselor alimentare. Nadejda Florea, coordonatorul voluntarilor din cadrul Misiunii Sociale „Diaconia”, care a participat nemijlocit la crearea și dezvoltarea acesteia, spune că ideea a apărut în urma necesității de aprovizionare a cantinelor mobile cu alimente, unde veneau zilnic bătrânii singuratici sau persoanele nevoiașe. „Inițial cantinele sociale au fost susținute de către finanțatori externi, ulterior însă Diaconia a început să organizeze campanii de strângeri de fonduri locale pentru a putea asigura necesitățile beneficiarilor noștri cu propriile puteri. Ideea campaniei „Masa Bucuriei” a venit în urma necesităților. Având suportul celor cinci Cantine Sociale, ne-am gândit cum le-am putea aproviziona cu produsele necesare. De aceea, de fiecare dată încurajăm donatorii să cumpere produse nealterabile pe care le folosim un an întreg pentru prânzul bătrânilor, în plus credibilitatea oamenilor este mai mare, când donează alimente și nu bani, fiind siguri că acestea vor ajunge la beneficiari”, explică Nadejda Florea.

„Anul acesta vom avea peste 800 de voluntari cu vârsta cuprinsă între 14-26 de ani”

Însă, colectarea celor 32 tone de produse alimentare, numai în 2016 au asigurat pe tot parcursul anului nu doar prânzul a 300 de bătrâni singuratici, care au venit în șase cantine sociale din țară, dar și s-au transformat în 1630 de pachete cu produse alimentare distribuite persoanelor nevoiașe. Și aceasta nu ar fi fost posibil fără câteva sute de voluntari. Ei sunt oameni care au decis să doneze trei ore dintr-o zi liberă pentru o faptă bună. Iar pronosticurile pentru 8 aprilie 2017 sunt la fel de îmbucurătoare. „Acum opt ani, când am început campania de Paști „Masa Bucuriei”, pentru a atrage voluntarii, organizam lecții de informare în instituțiile de învățământ. În prezent, oricine poate completa un formular online și poate deveni voluntar. Ne bucurăm că pentru campania din anul 2017, deși termenul-limită de aplicare a fost stabilit până la data de 1 aprilie, deja avem un număr mai mare de voluntari decât avem nevoie. Nu există limite de vârstă, dar anul acesta s-au implicat tineri între 14-26 de ani. Vom avea peste 800 de voluntari în toată țara, dintre care 400 vor activa în Chișinău”, concretizează coordonatorul de voluntari al campaniei de Paști „Masa Bucuriei”.

„Scepticii se pot interesa oricând despre rezultatele campaniei”

Irina Surdu are 22 de ani, este studentă la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, iar la 8 aprilie 2017 va fi al treilea an consecutiv lider de voluntari în cadrul campaniei „Masa Bucuriei”. Tânăra spune că această experiență a ajutat-o să cunoască realitatea crudă cu care se confruntă mulți oameni din R. Moldova. Studenta vrea ca să convingă tinerii ca să-și doneze odată în an câteva ore libere și să facă voluntariat, pentru că doar așa bătrânii singuratici vor putea consuma zilnic un prânz cald timp de un an. Din aceleași considerente, Irina încurajează cetățenii să doneze produse alimentare și să fie sigur că acestea vor ajunge pe masa unui bătrân solitar și-i va potoli foamea. „În cei doi ani de voluntariat în cadrul campaniei în „Masa Bucuriei”, am observat că fiecare om are percepția sa asupra vieții. Au fost și incidente, dar faptele bune au prevalat. M-a impresionat că la sfârșitul zilei, personalul magazinului a donat și el produse alimentare, dar și oameni care s-au interesat cine suntem și au adus chiar la depozit produse în cantități mari. Celor care sunt sceptici noi le cerem datele de contact, pentru ca ulterior să-i ținem la curent cu rezultatele campaniei”, spune voluntara.

Pentru a afla care este părerea oamenilor despre donații în general, dar și ce știu despre campania de Paști „Masa Bucuriei” am provocat câțiva trecători să ne răspundă cum percep donațiile fie cele cu bani, fie cele alimentare din țară.

Marina, 20 de ani, studentă
De regulă, nu prea donez bani persoanelor necunoscute, deoarece nu sunt sigură că povestea pe care o spun este adevărată. Dar, în schimb o fac de multe ori când văd în presă sau pe rețele sociale un caz care mă sensibilizează. Nu știam despre campania „Masa Bucuriei”, dar acum că am aflat, mă bucur că există în țara noastră oameni care se gândesc și la bătrânii solitari care trăiesc dintr-o pensie mizeră. Cred că aș putea dona produse în valoare de 100 de lei, decât să mă duc să-i cheltui într-un oarecare local. Mai mult nu cred că aș putea dona pentru că sunt studentă și nu am sursele proprii de venit.

Silvia, 52 de ani, casnică

Eu și când văd un cerșetor tot îi dau niște bănuți, nu-i treaba mea să-l judec dacă e adevărat ce spune sau nu. Dumnezeu e sus și le vede pe toate. Despre campania de care spuneți nu știu nimic. Deși, dacă mă gândesc bine, anul trecut înainte de Paști, am văzut niște fete tinere îmbrăcate în galben care mi-a propus să cumpăr niște produse pentru bătrâni, dar nu mai țin minte cum se numeau. Mi-a plăcut că anume alimente trebuia de cumpărat, am luat și eu acolo de vreo 50 de lei, anul acesta dacă le voi vedea o să fac la fel. Mai mult n-am de unde că-s bolnavă și nu lucrez, dar știți cum – dar din dar se face rai.

Andrei, 26 de ani, șofer
În general, nu prea fac donații bănești că salariul pe care-l am, nu prea îmi permite acest lux. Dar despre campania de Paști a Diaconiei, știu încă din studenție, când am fost voluntar, așa că dacă-i întâlnesc prin magazine o să cumpăr câte ceva, pentru că-s sigur că produsele vor ajunge la destinație.

Maria, 72 de ani, pensionară
Of, dragul bunicii, de unde să mai dau cuiva ceva, dacă primesc o pensie de 800 de lei, am noroc de copii că mă mai ajută, altfel nu știu ce-aș face. Nu știu eu nimic de așa campanie, dar dacă sunt oameni care s-au gândit și la bătrânii care o duc greu și n-au copii să-i ajute Domnul și să le dea sănătate.

Petru, 60 de ani, sudor
În ziua de azi nu trebuie să crezi pe nimeni, că am văzut eu la televizor cum oamenii se îmbogățesc pe seama altora. Eu muncesc aproape 16 ore pe zi, dar pe aceștia care stau cu mâna întinsă pe marginea drumului, nu-i respect. Dar dacă spuneți că aici e vorba despre bătrâni, apoi aici e altă problemă că bătrânețea-i haină grea nu știm și noi cum vom ajunge. Dar, n-am auzit despre niciun fel de campanie, nu știu în ce constă.

Campania „Masa Bucuriei” se desfășoară doar în ziua de 8 aprilie, în circa o sută de magazine între care Velmart, Linella, NR.1, Metro și altele. Produsele adunate vor hrăni bătrânii solitari la cinci cantinele sociale din țară. Cei care nu vor reuși să ajungă în supermarketuri în sâmbăta Floriilor pentru a cumpăra produse alimentare, pot oricând dona un prânz cald, expediind un SMS cu textul 685 la numărul 1555. Prețul unui mesaj este 24 de lei, oferta valabilă pentru abonații Moldcell și Unite. De asemenea, mai puteți folosi terminalele de plată QIWI. MMPS, Run Pay sau dona online un prânz accesând pagina www.masabucuriei.diaconia.md.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *