Economie Mondială

Rezervele internaţionale ale Rusiei au coborît în ianuarie la cel mai mic nivel din 2009

Potrivit Bloomberg, valoarea rezervelor internaţionale, care includ deţinerile în valută şi aur ale băncii centrale, a scăzut cu 9,25 miliarde de dolari în ianuarie, după un declin de 33,4 miliarde de dolari în luna anterioară.

Rezervele valutare au coborît cu 12,2 miliarde de dolari, de la 339,3 miliarde de dolari la 327,1 miliarde de dolari, se arată într-un comunicat al băncii centrale ruse.

"Scăderea se datorează reevaluării euro, monedă care are o pondere de peste 40% în totalul rezervelor valutare", a spus Vladimir Tikhomirov, economist şef al BCS Financial Group din Moscova.

Pe de altă parte, valoarea deţinerilor în aur a crescut în ianuarie cu echivalentul a 2,97 miliarde de dolari, la 49,06 miliarde de dolari, după un declin de 867 milioane de dolari în decembrie.

Banca Rusiei a vîndut luna trecută 2,3 miliarde de dolari pe piaţa interbancară pentru a sprijini rubla.

În 2014, instituţia bancară a cheltuit aproape 88 miliarde de dolari în încercarea de a stopa declinul monedei naţionale, care s-a depreciat puternic pe fondul scăderii preţului petrolului şi al sancţiunilor occidentale impuse din cauza conflictului din Ucraina.

Rubla a scăzut în ianuarie cu aproape 13% faţă de dolar, fiind a treia cea mai puţin performantă monedă din lume, după rubla belarusă şi leul moldovenesc, conform calculelor Bloomberg.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *