Astăzi 15 Iulie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la ora 11:33
Abonamente

Istorie 20 Iunie 2019, ora 04:04    Din editia print

Rezistenţa anticomunistă /// Florești, 1968: un țăran a fost declarat NEBUN pentru că l-a „atacat” pe Lenin

Marime Font

Ion Suvac, un ţăran din satul Băhrineşti, judeţul Soroca (născut pe 12 octombrie 1924), nu se putea împăca nicidecum cu puterea sovietică. 

Nu a fost nici comsomolist, nici comunist, nici activist şi de zece ani nu lucra în colhoz. Considera că odată ce tatăl lui a fost membru de colhoz, el nu mai trebuie să scrie cerere pentru a fi primit, iar cârmuirea colhozului insista asupra cererii. A încercat să se aranjeze în alte locuri, dar nu a fost acceptat. Avea două clase făcute „la români” şi, într-o zi, a scris cu litere măşcate pe unul dintre pereţii casei sale: „Anunţ. Când oi muri eu, cine o să mă îngroape cu popă, la acela să rămână locul acesta”. Era un fel de testament, pe care ţăranul a ţinut să şi-l facă public în acel mod. Textul era scris în grafie latină, iar toate acestea se întâmplau în anul 1965. Trei ani a stat această inscripţie pe perete - până când a fost descoperită de KGB.

Loading...


În 1968, Ion Suvac fusese luat la ochi de KGB pentru o altă faptă. Era toamna în care URSS înăbuşise cu tancurile revoluţia de catifea din Cehoslovacia…

Cităm din mărturiile lui la primul interogatoriu din 26 noiembrie 1968. Declaraţiile sunt făcute în limba română pe motiv că el nu cunoştea rusa.

Întrebare: Aţi fost reţinut în ziua de 25 noiembrie 1968 în parcul central al or. Floreşti în timpul devastării monumentului întemeietorului statului sovietic. Recunoaşteţi acest lucru?

Răspuns: Recunosc. Într-adevăr, am fost reţinut de trei persoane necunoscute (doi bărbaţi şi o femeie), inclusiv un colaborator al miliţiei, după ce am distrus cu ajutorul unei bucăţi de fier capul şi degetele întemeietorului statului sovietic din parcul central din or. Floreşti.

Întrebare: Ce v-a îndemnat să devastaţi monumentul conducătorului?

Răspuns: De-a lungul mai multor ani am fost persecutat de lucrătorii sovietului sătesc şi conducerii cârmuirii colhozului din satul Băhrineşti, inclusiv de unii locuitori de rând, şi cred că de aceasta este vinovată puterea sovietică şi orânduirea instaurată de ea. […]. În dimineaţa zilei de 25 noiembrie am venit la Floreşti cu scopul de a săvârşi o acţiune împotriva puterii sovietice, cu legile căreia nu sunt de acord. Traversând parcul central pe lângă monumentul lui V. I. Lenin, mi-a venit ideea să-l devastez, să-l distrug şi am început căutarea instrumentului necesar. La circa 300 de metri de parc, lângă linia de cale ferată, am găsit o bucată de fier, o parte din cheia de la un vagon de marfă, am luat-o şi m-am întors în parc.

În apropierea monumentului nu era nimeni. Am urcat pe soclul monumentului (1,5 metri), m-am agăţat cu mana stângă de umărul stâng al monumentului şi cu mâna dreaptă am aplicat cu bucata de fier circa zece lovituri în cap, pe mâinile şi degetele figurii. Încredinţându-mă că capul şi faţa sunt distruse complet, obosit fiind, am coborât de pe soclu şi m-am aşezat nu departe pe o bancă. Aici am fost înconjurat de doi bărbaţi şi o femeie, care sunaseră la miliţie, şi au început să mă înjure pentru cele făcute. Eu nu răspundeam. În curând a venit un plutonier de miliţie care a luat bucata de fier de la femeie şi m-a adus la secţia raională de miliţie. Era aproximativ ora patru după-amiază.

Întrebare: V-aţi sfătuit cu cineva anterior devastării?

Răspuns: Nu m-am consultat şi nimănui nu i-am împărtăşit intenţiile mele.

(Urmează o întrebare foarte importantă, care spre sfârşitul acestei epopei va dezlega un mister - n.n.)

Întrebare: Care este starea sănătăţii dvs.? Aveţi careva dificultăţi?

Răspuns: Mă simt bine, nu am nicio obiecţie la sănătatea mea. În viaţa mea am fost internat doar o singură dată la Spitalul din Bălţi, în anul 1948, cu un picior fracturat, atunci când s-a prăbuşit un val de pământ peste mine. Consiliile medicale pentru mobilizare în armata română, în primăvara anului 1944 şi cea sovietică în anul 1958, m-au recomandat apt pentru serviciul militar (la dosar este ataşat livretul militar care constată acest fapt).

Aşadar, un caz ieşit cu totul din comun - a fost distrus un monument al lui V. I. Lenin, fapt nemaiîntâlnit în RSSM. Peste o zi de la devastare, la 26 noiembrie, este intentat un dosar penal, anchetat de KGB al RSSM. Ion Suvac este arestat, iar acţiunile lui sunt calificate potrivit art. 67 alin. 1 Cod Penal al RSSM drept „Chemări la răsturnarea sau schimbarea prin violenţă a orânduirii de stat sau la încălcarea prin violenţă a integrităţii teritoriale a RSSM”, care prevedea până la trei ani privaţiune de libertate. A urmat percheziţia la domiciliu, unde au fost găsite „materiale compromiţătoare” - un portret al Regelui Mihai I şi un portret de grup al familiei regale române.

La cel de-al doilea interogatoriu, din 3 decembrie, anchetatorul repară o gafă comisă anterior şi-l întreabă de ce nu a distrus monumentul „Femeia sportivă” – (aşa-numita Физкультурницаrus.), situat de asemenea în parcul central din Floreşti. Răspunsul a fost laconic: „Eu stimez femeile şi nu mi-am permis distrugerea acelei sculpturi”.

După astfel de declaraţii, lucrurile capătă o întorsătură nedorită nu doar pentru Ion Suvac, dar şi pentru şefii din raion, care nu au depistat la timp un antisovietic. Trebuiau găsite urgent „soluţii”. Sunt interogaţi câţiva dintre şefii satului Băhrineşti (preşedintele sovietului sătesc, directorul şcolii, directorul Casei de cultură, profesorii, inclusiv sora lui, Maria) care… încep să-şi aducă aminte despre „ciudăţeniile” lui Suvac. Unii afirmă că e închis din fire şi neordonat; alţii îşi amintesc că „a stat câteva ore sub un val de pământ”… În concluzie, toţi presupun că ceva nu e în regulă cu sănătatea lui. Totodată, cei interogaţi precizează că nu descoperiseră anterior anumite apucături antisovietice în acţiunile inculpatului. La aceste declaraţii se adaugă şi mărturiile confuze ale lui Suvac de la interogatoriile ulterioare care, deşi recunoaşte cele întâmplate, spune că nu are nimic cu puterea sovietică şi că nu-şi poate explica de ce a declarat astfel la primul interogatoriu. Aşa cum era de aşteptat, trebuia examinată capacitatea lui mintală. În opinia şefilor, un om sănătos mintal nu putea distruge monumentul conducătorului proletariatului mondial şi întemeietorului URSS, prin urmare, pentru ca ei să iasă basma curată, era necesar ca cetăţeanul Ion Suvac să fie declarat bolnav psihic.

Versiunea de „dement” este uşor preluată de anchetă şi, mai întâi, sunt recalificate acţiunile lui Suvac, în baza art. 236 CP „Nimicirea, distrugerea sau deteriorarea monumentelor de istorie şi de cultură”, iar la 12 decembrie 1968 anchetatorul dispune efectuarea expertizei psihiatrice. După o investigaţie care durează mai mult de o lună, la 21 ianuarie 1969, consiliul medical al Ministerului Sănătăţii al RSSM semnează hotărârea prin care Ion Suvac este declarat alienat, astfel dând peste cap concluziile consiliului medical militar din 1958, prin care Suvac era considerat apt pentru serviciul militar şi sănătos tun.


Urmează şedinţa Judecătoriei Supreme a RSS Moldoveneşti care, la 24 februarie 1969, îl absolvă de pedeapsa penală pe Ion Suvac - pe motiv de alienare - şi dispune internarea lui într-o casă de tratament psihiatric.

Până în anul 1980 este deţinut la psihiatrie, când un alt consiliu medical consideră că Ion Suvac, în urma aplicării metodelor speciale de lecuire, nu prezintă pericol pentru societate şi propune justiţiei trecerea lui la regim liber de tratament. Şi de data aceasta justiţia execută ordinul medicilor şi Ion Suvac este trimis acasă.

Precizăm că, monumentul lui V. I. Lenin distrus de Ion Suvac, potrivit unei adeverinţe din dosar, eliberată de Comitetul executiv Floreşti, costa 2500 de ruble vechi şi nu se afla la balanţa vreunei instituţii din or. Floreşti, aşa încât nici nu putea fi considerat monument de istorie sau cultură.

Mihai Taşcă,
dr. în drept, secretarul Comisiei prezidenţiale
pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar din R. Moldova

ARHIVA TIMPUL
10 septembrie 2010

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Horoscop 15 Iulie 2020, ora: 07:39

Horoscopul zilei de azi, MIERCURI 15 IULIE 2020. Adu lumina în întuneric!

Horoscopul zilei de azi, MIERCURI 15 IULIE 2020. Adu lumina în întuneric!

Pluto din Capricorn face opozitie cu soarele, in mijlocul saptamanii, in mijlocul lunii. Un moment de maxima intensitate de lupta sau fugi, de schimba sau plangi. Esti gata de o abordare cu totul noua? Ai multe planete de partea ta, poti face progrese excelente.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2020, ora: 07:27

Bulgaria: Trei răniți în timpul unei manifestații împotriva guvernului

Bulgaria: Trei răniți în timpul unei manifestații împotriva guvernului

Doi polițiști și un protestatar au fost răniți marți la Sofia, în timp ce protestatarii care cer demisia guvernului încercau să intre în clădirea Parlamentului, a spus poliția, potrivit AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 15 Iulie 2020, ora: 07:27

Ajută-l pe actorul Vlad Ciobanu sā învingā boala!

Ajută-l pe actorul Vlad Ciobanu sā învingā boala!

Oameni buni, am decis sa întind o mână de ajutor, prin crearea acestei strângeri de fonduri, familiei actorului (regizorului, profesor de Arta Actorului) Vald Ciobanu sperând în acest fel să facilităm modalitățile de transmitere a banilor pentru cei aflați...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2020, ora: 06:11

Spotify Technology şi-a extins serviciul de streaming muzical în Moldova

Spotify Technology şi-a extins serviciul de streaming muzical în Moldova

Spotify Technology şi-a extins serviciul de streaming muzical în Rusia, care este piaţa internaţională cu cel mai rapid ritm de dezvoltare în acest domeniu, şi în alte 12 ţări, în cadrul strategiei de dezvoltare a companiei, după ce anul trecut a intrat în India, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 15 Iulie 2020, ora: 05:56

Mulți dintre cei care au mai mult de 30 de ani, au auzit și știu că „în URSS muzica era interzisă”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2020, ora: 05:00

Ce înseamna cand visezi sobolani? Multi oameni visează șobolani asă ca vor să capete un raspuns la întrebarea ce înseamna daca visezi șobolani. Șobolanul reprezintă o varietate de lucruri din viața reală, totul depinzând de scenariul visului. Fiecare situație...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 15 Iulie 2020, ora: 00:45

Sfecla roșie, o mină de aur pentru sănătatea sângelui și a creierului

Sfecla roșie, o mină de aur pentru sănătatea sângelui și a creierului

 Ați poftit o salată de sfeclă roșie și n-ați găsit hrean în piață? Nici nu-i de mirare, încă nu e sezonul. Nu disperați și nu aruncați sfecla! Este una dintre minunile pământului, iar o cură de câteva zile vă poate prelungi viața cu câțiva ani.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 15 Iulie 2020, ora: 00:44

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

 Căldurile ridicate specifice verii sunt o adevărată provocare pentru organismul nostru. Este foarte important să ne hidratăm corespunzător și să consumăm cât mai multe legume și mai ales fructe.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 15 Iulie 2020, ora: 00:40

VIDEO / Igor Dodon a trădat interesele Republicii Moldova - colaborează cu separatiștii și Rusia

VIDEO / Igor Dodon a trădat interesele Republicii Moldova - colaborează cu separatiștii și Rusia

Igor Dodon trădează interesele R. Moldova în interese personale.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 14 Iulie 2020, ora: 14:48

Letea, satul în care trăiesc mai mulți cai decât oameni

Letea, satul în care trăiesc mai mulți cai decât oameni

 Letea este unul dintre puținele sate deltaice în care este păstrată arhitectura tradițională. Localitatea parcă este desprinsă din poveștile copilăriei noastre. Casele au tencuială albastră și garduri vopsite cu aceeași culoare, acoperișul locuințelor este din stuf, iar...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 14 Iulie 2020, ora: 14:35

FOTO: 5 locuri pe care să le vezi măcar o dată în viață în Delta Dunării

FOTO: 5 locuri pe care să le vezi măcar o dată în viață în Delta Dunării

 Apele Dunării, care se scurg în Marea Neagră, formează cea mai mare mare și mai bine conservată dintre deltele europene. Delta Dunării găzduiește peste 300 de specii de păsări precum și 45 de specii de pește de apă dulce în numeroasele lacuri și mlaștini ale sale.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 14 Iulie 2020, ora: 12:53

Liviu Ioan Stoiciu: „Am știut de mic istoria adevărată a României. Merg la munte și la mare să mă întâlnesc cu mine însumi”

Liviu Ioan Stoiciu: „Am știut de mic istoria adevărată a României. Merg la munte și la mare să mă întâlnesc cu mine însumi”

Irina Nechit: – Dragă Liviu Ioan Stoiciu (LIS), ce i se întâmplă unui scriitor după ce promite că nu va mai publica nicio carte? LIS: În cazul meu, retras – au trecut aproape trei ani de când am anunțat că nu mai public nici o carte „fiindcă n-am...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 14 Iulie 2020, ora: 12:15

REȚETĂ / Tocăniță din dovleci cu ciuperci

REȚETĂ / Tocăniță din dovleci cu ciuperci

 Ingrediente 1 ceapa 1 ardei gras 1/2 morcov 2 dovlecei tineri 300 gr ciuperci champignon 300 gr rosii pasate sare 1 lingura ulei piper negru macinat 1 foaie de dafin rozmarin uscat 2 catei de usturoi

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 14 Iulie 2020, ora: 11:40

Ambasadorul Ciprului în România a fost găsit MORT în casă

Ambasadorul Ciprului în România a fost găsit MORT în casă

Amabasadorul Ciprului la București a fost găsit mort în locuința sa. Poliția a deschis un dosar de moarte suspectă în care cercetează împrejurările în care a avut loc decesul.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 14 Iulie 2020, ora: 11:36

Medicii trag un semnal de alarmă! Insectele care pun în pericol viața oamenilor s-au înmulțit drastic

Medicii trag un semnal de alarmă! Insectele care pun în pericol viața oamenilor s-au înmulțit drastic

 Medicii trag un semnal de alarmă după ce insectele au început să se înmulțească mult mai rapid din cauza temperaturii ridicate. Din ce în ce mai mulți pacienți spun că au fost mușcați sau că sunt afectați de alergii.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 14 Iulie 2020, ora: 11:31

Soția lui Plahotniuc se judecă în Cipru pentru dreptul de proprietate asupra unui iaht și a unui imobil din Spania

Soția lui Plahotniuc se judecă în Cipru pentru dreptul de proprietate asupra unui iaht și a unui imobil din Spania

 După ce a emis câteva ordine provizorii de înghețare, o instanță din Cipru a respins cererea soției lui Vlad Plahotniuc, Oxana Childescu, de a fi desemnată singura beneficiară a unor venituri din vânzarea unui iaht și a unei proprietăți spaniole. În timpul...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 14 Iulie 2020, ora: 10:09

Esti COOL şi dacă vorbeşti corect Lecţia practică de gramatică: Trebuise "să aibe"...

Lecţia practică de gramatică: Trebuise "să aibe"... Din editia print

● „să aibe” Prezentatoarea unei emisiuni despre arhitectură şi decoraţiuni interioare a spus: Trebuie să aibe două intrări. De ce nu e corect?

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 14 Iulie 2020, ora: 10:08

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

 Multi oameni sunt preocupati de modul in care ar putea scapa de pungile de sub ochi. Femeile, in special, cheltuie bani si timp pentru a putea ascunde aceste „imperfectiuni”, fara sa se intrebe cum de le-au capatat. Pentru ca exista intotdeauna o cauza a pungilor de sub ochi si,...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 14 Iulie 2020, ora: 10:07

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

 Se știe că Jupiter este stăpânul norocului, în vreme ce Pluto este paznicul bogățiilor subpământene, asociat cu bunăstarea financiară. Scăpați din izolare, oamenii vor avea tendința să cheltuiască mai mult și să se bucure de vacanțe scumpe, iar astrele...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)