Astăzi 15 Decembrie 2019, Duminică - Ultima actualizare la ora 23:59
Abonamente

Comentariu 24 Noiembrie 2010, ora 05:00    Din editia print

Marime Font

Rezistenţa anticomunistă din Basarabia. Dosarul „LES”

Arhivele fostei Uniuni Sovietice ascund în continuare nenumărate crime şi se ştiu destul de puţine lucruri cu privire la rezistenţa anticomunistă din stânga Prutului. Raportul comisiei Ghimpu a rupt în sfârşit vălul aruncat asupra acestor crime, însă cumva persistă ideea că sovieticii au avut de-a face între Prut şi Nistru cu o masă amorfă de oameni pe care i-au putut supune în voie diabolicului experiment al comunismului. Nimic mai departe de adevăr. Basarabenii au încercat să se organizeze şi să reziste în faţa invadatorilor sovietici, aşa cum o dovedesc puţinele file ieşite la suprafaţă din arhivele fostului KGB.

Maiorul Mitrohin

Dosarul „LES” poate fi citit mulţumită lui Vasili Mitrohin, un fost maior KGB transformat în arhivist în urma unor stângăcii operative, după cum el însuşi a povestit. Între 1972 şi 1984, Vasili Mitrohin a sustras din arhivele KGB mai multe mii de dosare pe care le-a ascuns pentru a păstra mărturia crimelor comise de regimul comunist faţă de poporul rus, dar şi faţă de celelalte popoare înrobite din Uniunea Sovietică. „Nu mi-a venit să cred când am văzut toată acea răutate. Totul era planificat, pregătit dinainte. A fost un şoc teribil când am citit toate aceste lucruri”, mărturisea Mitrohin. Dovezile crimelor comise de regimul comunist împotriva propriului popor au fost transmise de Mitrohin britanicilor după căderea Uniunii Sovietice. Dezvăluirile arhivei Mitrohin au provocat anchete parlamentare la Londra şi la Roma. Printre documentele din această arhivă se găseşte şi dosarul „LES” care documentează infiltrarea şi capturarea unei reţele de rezistenţă antisovietică din Basarabia.


Organizaţiile antisovietice

Conform dosarului „LES”, în anii de după război, în Moldova activau în jur de „30 de organizaţii antisovietice şi bande înarmate (Uniunea Naţionaliştilor din Basarabia, Partidul Libertăţii, Sabia Adevărului şi alte grupuri de sectanţi şi organizaţii bisericeşti)”. Organele de represiune sovietice nu au stat cu mâinile în sân şi „au descoperit şi arestat peste 250 de trădători, a fost lichidat Partidul Libertăţii, care a activat în perioada 1949-1950”.
Povestea Partidului Libertăţii, o organizaţie de rezistenţă anticomunistă din anii ’50, începe pe 17 iulie 1949, când la departamentul raional din Kotovsk al Ministerului Securităţii Statului, cetăţeanca Klavdia Ivanovna Lazarenko, din satul Vasiel, s-a prezentat pentru a da declaraţii. Aceasta a povestit că, locuind în casa fostului chiabur Istrate, întâmplător a auzit dintr-o cameră alăturată o discuţie privind dorinţa de a rezolva unele probleme cu preşedintele consiliului local. Trăgând cu urechea, Klavdia Ivanovna a auzit cum „unul dintre ei a pornit aparatul de radio şi au ascultat o emisiune în limba română, transmisă din America”.
„Organele” sovietice au intrat imediat în acţiune şi au instruit-o pe Klavdia Ivanovna „să stea cu ochii pe familia Istrate şi pe toţi cei care îi trec pragul”. Informatoarea a raportat în scurtă vreme că la Istrate s-au adunat Victor Andreev, Ivan Papukciu, Vasile Darii, Semion Kalistredi şi preotul Mihail, iar „Nicolae Istrate a încercat să-i convingă pe cei prezenţi că uciderea preşedinţilor consiliilor locale şi a celor de la Cooperativele Agricole de Producţie, la ora actuală, nu este oportună, deoarece ar provoca mult scandal şi ar duce la eşec”.

Agentul „Moriak”

KGB-ul a mai introdus în combinaţie un agent, informator cu ştate mai vechi, purtând numele de „Moriak”. Acesta l-a minţit pe Victor Andreev că nutreşte sentimente antisovietice pentru a afla mai multe detalii referitoare la activitatea grupării de rezistenţă. În formularea organelor, „Moriak” trebuia ca „folosindu-se de relaţia de încredere pe care o avea cu Andreev, să identifice conducerea de bază a organizaţiei, participanţii, structura, scopurile şi obiectivele. Odată intrat în organizaţie, „Moriak” nu trebuia să manifeste o dorinţă foarte mare de lucru, să se abată de la a aduce noi membri, să nu primească armă şi să nu participe la acte teroriste. De fiecare dată, în cazul în care membrii organizaţiei vor încerca să pregătească acţiuni criminale, „Moriak” trebuie să ia toate măsurile necesare prevenirii unor astfel de acţiuni”.
În timpul cercetărilor, organele i-au mai remarcat pe Vasile Vâlcu şi pe prietenul său Ciorescu, ambii studenţi ai Institutului Pedagogic din Chişinău care „intenţionau să adune în jurul lor cât mai mulţi studenţi cu înclinaţie naţionalistă”. În operaţiunea „LES” a fost introdus agentul „Busuioc”, care, datorită activităţii sale operative, a reuşit să câştige încrederea celor doi studenţi. În septembrie 1949, agentul „Busuioc” a prezentat un raport în care arăta că „Vâlcu i-a povestit lui Ciorescu despre existenţa unei organizaţii clandestine, condusă anterior de fraţii Istrate, iar pe urmă de Victor Andreev. A mai aflat că Victor Andreev intenţionează să se întâlnească cu membrii Organizaţiei Naţionaliştilor Ucraineni (ONU), pentru crearea unor relaţii şi pentru a cunoaşte programul de activitate al organizaţiei”.

Represiunea

După mai multe luni de urmărire care au inclus instalări de microfoane, infiltrări de noi agenţi şi filaje „la 5 iunie 1950, au fost arestaţi şefii şi membrii activi ai organizaţiei naţionaliste antisovietice, le-au fost confiscate două regulamente ale Partidului Libertăţii, câteva documente de partid şi corespondenţe ale fraţilor Ivan şi Nicolae Istrate, dar şi alte corespondenţe care conţineau indicii de efectuare a unor activităţi ilegale, o cantitate mare de arme şi literatură antisovietică. Ancheta a stabilit că organizaţia a fost înfiinţată în luna mai a anului 1948, iar iniţiatorii ei erau fraţii Istrate şi Victor Andreev. Conducătorii Partidului Libertăţii au stabilit relaţii cu alte organizaţii naţionaliste din Moldova şi, în regiunea de vest a Ucrainei, cu grupurile Organizaţiei Naţionaliştilor Ucraineni. Au fost traşi la răspundere penală 33 de membri ai Partidului Libertăţii şi câţiva membri activi ai altor grupări antisovietice. Toţi au primit condamnări severe”.

Desemnaţi zeci de ani drept „chiaburi, bandiţi, duşmani de clasă”, cei care au încercat să se opună sistemului sovietic merită în sfârşit să fie cunoscuţi, iar faptele lor să fie apreciate ca încercări de menţinere a demnităţii naţionale. Dosarele păstrate conţin numele tuturor - şi ale eroilor, şi ale trădătorilor. Mulţi dintre participanţii la aceste evenimente sunt morţi în ziua de azi, însă faptele lor trebuie aduse în spaţiul public, trebuie să dispară impresia că în Republica Moldova comunismul a existat dintotdeauna şi va rămâne veşnic la putere.

Un articol de: George Damian
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 15 Decembrie 2019, ora: 23:59

Conform Proclamaţiei de la Timişoara revoluţia română a început în 16 decembrie 1989. Mai sînt şi alte date care au fost declarate de diferite grupuri ca început al revoluţiei: O placă comemorativă de pe clădirea bisericii reformate unde a slujit Laszlo...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 15 Decembrie 2019, ora: 23:55

istorie PROTESTELE administraţiei Moldovei împotriva anexării Basarabiei de către Imperiul Rus (1812 - 1815)

PROTESTELE administraţiei Moldovei împotriva anexării Basarabiei de către Imperiul Rus (1812 - 1815)

Pentru a le răspunde celor ce mai vorbesc încă despre „actul progresist al unirii Basarabiei cu Rusia”, trebuie să facem o incursiune în perioada anilor 1812-1815, adică anii când, până la Congresul de la Viena al Sfintei Alianţe, românii mai sperau...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Decembrie 2019, ora: 21:25

Eroii Centenarului Marii Uniri: Nicolae Soltuz – 155 ani de la naștere

Eroii Centenarului Marii Uniri: Nicolae Soltuz – 155 ani de la naștere

 Printre deputaţii Sfatului Ţării, deopotrivă cu partioţii înflăcăraţi cunoscuţi şi până la 1917 pentru asipraţiile lor naţionale, au fost nume care, s-ar părea, că nu trebuia să adere la partida naţională (cu regret am avut şi din aceştia, ce-i drept, mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Decembrie 2019, ora: 17:33 de Natalia Hadârcă

De ce doctorii moldoveni fug peste Prut

De ce doctorii moldoveni fug peste Prut Din editia print

Fiecare al treilea medic din R. Moldova se pregătește să plece în România

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Decembrie 2019, ora: 16:52

Dondușeni /// Crimă la beție - Un bărbat, ucis cu sânge rece de un tânăr de 29 de ani

Dondușeni /// Crimă la beție - Un bărbat, ucis cu sânge rece de un tânăr de 29 de ani

Un bărbat de 62 de ani a fost găsit fără suflare într-o locuință din raionul Dondușeni. Victima avea semne de moarte violentă pe suprafața corpului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Decembrie 2019, ora: 16:47

Ungurii au sărit calul! Viktor Orban a atacat frontal un moment simbolic al României: S-a spus totul

Ungurii au sărit calul! Viktor Orban a atacat frontal un moment simbolic al României: S-a spus totul

Jurnalistul Dan Andronic a comentat, pe larg, mișcarea premierului maghiar Viktor Orban care a ținut un discurs la Timișoara. Totul are legătură cu Revoluția din 1989.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Decembrie 2019, ora: 16:39

FOTO/VIDEO Igor Dodon cu soția și doi feciori la carusel în centrul Capitalei

FOTO/VIDEO Igor Dodon cu soția și doi feciori la carusel în centrul Capitalei

Alături de familia sa și de chișinăuieni. Anume așa a fost surprins în centrul Chișinăului, în după amiaza acestei duminici însorite, președintele Igor și Galina Dodon, și doi dintre cei trei feciori ai săi. 

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 15 Decembrie 2019, ora: 11:26

The Economist: Putin nu a reușit să izoleze Ucraina și să se împace cu Europa

The Economist: Putin nu a reușit să izoleze Ucraina și să se împace cu Europa

Rusia a distribuit substante dopante sportivilor săi și și-a sărbătorit triumfal medaliile de aur, ca și cum erau trofee de război. Sarbatoarea, confiscata de masina de propaganda a statului, s-a transformat rapid in isterie antioccidentala. Jocurile Olimpice de la Sochi în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Decembrie 2019, ora: 11:11

Premierul Chicu a inspectat lucrările la un șantier rutier

Premierul Chicu a inspectat lucrările la un șantier rutier

Prim-ministrul Ion Chicu a vizitat un șantier de construcție a drumului Chișinău-Ungheni-Sculeni, unde se construiește o lungime de 18 km de drum.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 15 Decembrie 2019, ora: 09:55

Meniu de post pentru o săptămână din perioada Crăciunului

Meniu de post pentru o săptămână din perioada Crăciunului Din editia print

În perioada postului Crăciunului, care a debutat pe 14 noiembrie și se încheie în ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie, o parte din credincioși respectă perioada de post și din punctul de vedere al restricțiilor alimentare.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Decembrie 2019, ora: 09:19

Ion Chicu e mult mai optimist în privința obținerii gazelor naturale prin intermediul tranzitului pe teritoriul ucrainean

Ion Chicu e mult mai optimist în privința obținerii gazelor naturale prin intermediul tranzitului pe teritoriul ucrainean

Persoanele care anunțau apocalipsa în lu a ianuarie, privind aprovizionarea țării cu gaze naturale nu tratează cu respect poporul Republicii Moldova. La această concluzie a ajuns premierul Ion Chicu, într-o postare pe Facebook. 

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 15 Decembrie 2019, ora: 08:53

Ministrul de externe al R. Moldova despre Transnistria: „Un conflict care, din păcate, persistă în capurile așa-numitor lideri din regiunea transnistreană”

Ministrul de externe al R. Moldova despre Transnistria: „Un conflict care, din păcate, persistă în capurile așa-numitor lideri din regiunea transnistreană”

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, a declarat că problema transnistreană „poate fi foarte rapid și ușor soluționată”, în cazul în care autoritățile de la Chișinău vor găsi un „consens național”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Decembrie 2019, ora: 08:37

Acordul pentru Brexit se va vota în Parlament până de Crăciun, anunță premierul Boris Johnson

Acordul pentru Brexit se va vota în Parlament până de Crăciun, anunță premierul Boris Johnson

Parlamentarii britanici vor vota până de Crăciun acordul de Brexit pe care premierul conservator Boris Johnson l-a convenit cu Bruxellesul, a declarat acesta sâmbătă, conform Agerpres, care citează agenția dpa. Noua legislatură de după alegeri va începe pe 19...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Decembrie 2019, ora: 08:35

Dodon, despre alegerea președintelui în Parlament: CC nu va face jocuri

Dodon, despre alegerea președintelui în Parlament: CC nu va face jocuri

 În spațiul public a apărut recent ideea conform căreia Curtea Constituțională (CC) și-ar putea revedea decizia din 4 martie 2016, atunci când a decis ca președintele să fie ales direct de către cetățeni, și nu prin votul Parlamentului.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 15 Decembrie 2019, ora: 08:18

Sărbătoare mare pe 15 decembrie. Ce nu ai voie să faci la prăznuire Sfântului Sfințit Mucenic Elefterie

Sărbătoare mare pe 15 decembrie. Ce nu ai voie să faci la prăznuire Sfântului Sfințit Mucenic Elefterie

Preoții recomandă rugăciune în data de 15 decembrie, ziua în care este prăznuit în fiecare an Sfântul Mucenic Elefterie din cetatea Romei. În tradiția românească, acest sfânt este respectat cu precădere de femei, dar nu numai.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Decembrie 2019, ora: 08:16

Poliţiştii grași puşi să slăbească. Ce îi ajută să scape de kilogramele în plus

Poliţiştii grași puşi să slăbească. Ce îi ajută să scape de kilogramele în plus

Poliţiştii supraponderali şi obezi din Mexic au fost puşi să slăbească. Autorităţile au implementat un program la nivel naţional, în cadrul căruia ofiţerii forţelor de ordine fac antrenamente şi ţin un regim alimentar special, care să-i ajute să scape de kilogramele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Decembrie 2019, ora: 08:04

VIDEO / S-a inventat bluza care nu trebuie să fie spălată

VIDEO / S-a inventat bluza care nu trebuie să fie spălată

O piesă de îmbrăcăminte care l-ar putea scuti pe purtător de multe complicații a fost pusă în vânzare în Marea Britanie, la timp pentru Crăciun. Este vorba despre un bluzon care nu se murdăreşte şi care poate fi purtat fără probleme mai mult de o lună, fără...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Decembrie 2019, ora: 07:49

Cea mai bună reţetă de vin fiert. Acest ingredient face toată diferenţa

Cea mai bună reţetă de vin fiert. Acest ingredient face toată diferenţa

Gust de vacanţă, la pahar! Uitaţi de aromele preparate de-a gata şi optaţi pentru propriile combinaţii. Răsplata va fi pe măsură! Ingrediente: 2 clementine 1 lămâie 1 lime 200g zahăr extrafin 6 cuişoare 1 baton scorţişoară

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Decembrie 2019, ora: 07:36

Veste bună pentru bolnavii de leucemie. Medicamentul care le oferă speranțe, dezvoltat de oamenii de știință

Veste bună pentru bolnavii de leucemie. Medicamentul care le oferă speranțe, dezvoltat de oamenii de știință

Un studiu publicat de New England Journal of Medicine susține că oamenii de știință au dezvoltat un medicament care poate trata leucemia mieloidă cronică, fără reacțiile adverse provocate de tratamentele aplicate până în prezent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Decembrie 2019, ora: 07:24

Prinși că puneau în circulație bani falși /// VIDEO

Prinși că puneau în circulație bani falși /// VIDEO

Falsificau bancnote a câte 200 de lei moldovenești, după care achitau cu ele în magazine și la stațiile Peco. Este vorba de trei indivizi din sudul țării. Unul dintre suspecți, care ar fi liderul grupării, a fost reținut. În data de 12 decembrie, bănuitul de 27 de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Decembrie 2019, ora: 07:20

VIDEO/ Doi tineri din Bălți au fost tamponați de un automobil. O tânără de 19 ani a decedat pe loc

VIDEO/ Doi tineri din Bălți au fost tamponați de un automobil. O tânără de 19 ani a decedat pe loc

O fată și un băiat au fost loviți pe strada Strîi 17 din Bălți. Accindentul a avut loc în jurul orei 17:30. În urma leziunilor primite fata, în vârsta de 19 ani a decedat pe loc. Tânărul s-a ales cu multiple fracturi a oaselor, care a fost transportat...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 15 Decembrie 2019, ora: 06:57

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 15 DECEMBRIE 2019. SĂGETĂTORII IAU DECIZII ÎN DRAGOSTE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 15 DECEMBRIE 2019. SĂGETĂTORII IAU DECIZII ÎN DRAGOSTE

Horoscopul zilei de 15 decembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 15 decembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 15...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 15 Decembrie 2019, ora: 04:47

REVOLUȚIA ANTI-CEAUȘESCU din ROMÂNIA. 14 decembrie - 15 decembrie încep PRIMELE MIȘCĂRI la IAȘI și TIMIȘOARA

REVOLUȚIA ANTI-CEAUȘESCU din ROMÂNIA. 14 decembrie - 15 decembrie încep PRIMELE MIȘCĂRI la IAȘI și TIMIȘOARA

La 14 decembrie 1989 are loc o tentativă de organizare a unei manifestaţii anti-ceauşiste la Iaşi care este zădărnicită de forţele de represiune.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)