Rezoluția protestului din 1 iulie, transmisă deputaților. Poporul cere confirmarea legalității alegerilor locale

publicat în Actualitate pe 5 Iulie 2018, 12:30

Reprezentanții Mișcării de Rezistență Națională ACUM au împărțit deputaților în această dimineață, 5 iulie, rezoluția protestului din 1 iulie din Piața Marii Adunări Naționale, prin care se cere confirmarea legalității alegerilor locale noi din Chișinău, anularea sistemului electoral mixt, tragerea la răspundere a judecătorilor care au decis invalidarea scrutinului. În cadrul acțiunii, desfășurate în fața Parlamentului, înainte de ședința în plen, participanții au cerut deputaților să îndeplinească cele trei revendicări, transmite IPN.

Secretarul general al Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu, a declarat că s-a decis și printr-o astfel de acțiune să se facă presiuni asupra aleșilor poporului ca să intervină și să contribuie la realizarea revendicărilor pe care le-au înaintat protestatarii. „Îi chemăm să depună efort și să intervină pentru a ajuta la validare alegerilor din Chișinău, prin simpla interpretare a articolului buclucaș, să zic așa. Doi – anularea sistemului mixt, trei – poziția lor față de imixtiunea justiției în procesul electoral prin deciziile adoptate și care au avut drept urmare anularea alegerilor în Chișinău”, a mai spus Igor Grosu.

Inga Grigoriu, vicepreședinta PPPDA, a spus că această acțiune este adresată și polițiștilor, numărul căror la protestul din 1 iulie a fost unul extrem de mare, mai ales la sediul Partidului Democrat. Politiciana susține că acest edificiu este unul privat și aparține unei persoane, care nu deține o funcție de stat. În aceste condiții, în opinia sa, cele câteva mii de polițiști plătiți din bani publici, dislocați la sediul PDM, au executat un ordin ilegal. „Ei ar trebuie să stea la straja intereselor cetățenilor, nu la straja intereselor unei persoane sau ale unui grup îngust de interese”, a mai spus Inga Grigoriu.

Venind la ședința Parlamentului, de manifestanți s-a apropiat liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, însă politicianul a fost huiduit și numit trădător. „Iuda!” și „Rușine!”, au strigat protestatarii.

„O bandă a lui Țopa și a lui Năstase, care au pus cuțitul la gât acționarilor de la „Victoriabank”, manipulează și amăgește lumea. Vor puterea doar pentru a se răzbuna și sărmana lume, care habar nu are, stă la ecranul Jurnal TV și crede că acesta este adevărul. După cum știți, eu și fracțiunea nu am votat acest vot mixt, atunci de ce strigă lumea ceea ce strigă? Iată dovadă că la noi oamenii sunt amăgiți și manipulați și, în loc să-i susțină pe cei care muncesc și luptă pentru ei, votează ba cu un oligarh, ba cu altul, ba cu un hoț, ba cu altul și trăiesc cum trăiesc, din păcate”, a declarat Mihai Ghimpu pentru presă.

În rezoluția votată în PMAN pe 1 iulie se menționează că, dacă autoritățile nu vor îndeplini cele trei revindecări în cadrul actualei sesiuni parlamentare, vor fi întreprinse acțiuni pașnice de nesupunere civică.

Sursa: ipn.md