Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 09:53
Abonamente

Actualitate 27 August 2018, ora 21:04

Rezoluție pentru țară, la Orhei a fost votată o declarație pentru R. Moldova

Marime Font

Zeci de mii de cetățeni ai Republicii Moldova au votat luni, 27 august, la Orhei, Rezoluția Independenței în care își exprimă sprijinul pentru dezvoltarea și transformarea țării. Oamenii au participat la un marș în centrul Orheiului, după care au votat în unanimitate documentul prezentat de la o tribună instalată în piața „Vasile Lupu”. Printre votanți a fost și primarul de Orhei, Ilan Șor.

Rezoluția Independenței, votată în unanimitate de participanți, reflectă starea de lucruri din prezent și critică modul în care a fost guvernată țara în cei 27 de ani de Independență. „Cu regret, constatăm faptul că în cei 27 de ani de independență, cu rare excepții, Republica Moldova nu a avut noroc de conducători, de o clasă politică de calitate și responsabilă. Grupările politice care s-au perindat la putere, acoperindu-se cu sloganuri pseudo-patriotice, au adus Republica Moldova și cetățenii săi într-o stare ruinată, înapoiată, cu o populație săracă și deziluzionată”, potrivit Rezoluției.

Ca urmare, societatea moldovenească este profund dezamăgită. Din ce în ce mai mulți cetățeni, continuând să-și iubească patria, o lasă pentru totdeauna. Ei pleacă pentru că nu pot face față problemelor.Totuși, manifestanții consideră că Republica Moldova are viitor. „Refuzăm categoric să recunoaștem Republica Moldova ca un "proiect eșuat", după cum ne îndeamnă unii politicieni iresponsabili, și suntem profund convinși că tradiția seculară a statalității țării noastre trebuie continuată. Știm că doar Moldova poate fi casa noastră comună și doar în Moldova, noi, precum și copiii, nepoții și strănepoții noștri, ne vom putea realiza toate speranțele și visele de o viață liniștită, pașnică, previzibilă și prosper”, se arată în document.

Participanții consideră că a venit timpul să schimbe starea de lucruri din țară. „Noi, reprezentanții poporului multinațional din Republica Moldova, credem că astăzi este un moment crucial pentru a opri acest proces distructiv, momentul în care putem întoarce această pagină neagră a istoriei, care ar trebui să fie pentru noi o lecție amară pe viitor”.

Semnatarii se declară convinși că singura forță care poate face acest lucru este poporul moldovenesc și a venit timpul ca acesta să se unească. „Suntem convinși că este timpul să ne unim! Să unim eforturile tuturor patrioților adevărați ai Republicii Moldova, ale cetățenilor, indiferent de etnie și naționalitate, clasă socială, profesie”.

Manifestanții s-au declarat pregătiți să înceapă refăurirea Moldovei imediat. „Și astăzi, aici, pe pământul istoric al Orheiului, declarăm începutul creării unui nou stat, o nouă Moldovă”.

Noua Moldovă ar trebui să devină un stat social, cu standarde sociale ridicate, în care nu va exista sărăcie, cu educație și un sistem de sănătate de calitate și gratuite, cu infrastructură dezvoltată și fără corupție, deoarece toți funcționarii se vor afla sub control popular.

„Suntem uniți prin convingerea că adevăratul patriotism nu constă în sloganuri și promisiuni, ci în fapte zilnice reale, în ajutor și grija față de cetățean. Chemăm toate regiunile Moldovei, de la Nord până la Autonomia Găgăuză, de la Prut până în Transnistria, toți cetățenii care trăiesc astăzi în afara țării, să se unească, să-și arate iubirea sinceră față de țară. Fie ca toate raioanele Moldovei, toate orașele și satele, să iasă în rândurile ordonate de patrioți, care stau la straja țării pregătiți pentru renașterea țării! Și această etapă începe astăzi, în Orhei”, se arată la finalul rezoluției adoptate în unanimitate de participanți.

După adoptarea Reoluției, la inițiativa lui Ilan Șor, oamenii i-au aplaudat pe veteranii Războiului de pe Nistru, prezenți la eveniment, care, de asemenea, au votat documentul.

Sursa: http://partidulsor.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md