Astăzi 18 Iunie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 23:09
Abonamente

Actualitate 3 Mai 2016, ora 09:39

Rezolvarea dilemei de securitate a Ucrainei

Marime Font

Berlinul, Bruxellesul și Washingtonul ar trebui să vadă Intermarium nu ca pe un competitor sau ca pe o bătaie suplimentară de cap, ci ca pe o șansă pentru Europa de Est și regiunea Mării Negre de a se integra într-o structură de securitate, chiar dacă doar temporară, suficient de cuprinzătoare. 

O cauză principală a recentei escaladări a ten­siunilor din Europa de Est este absența unei struc­turi de securitate eficientă, care să cu­prindă țări fragile din punct de vedere militar, precum Moldova, Georgia sau Ucraina. În timp ce opinia pu­blică din Ucraina a făcut re­cent o întoarcere de 180 de grade, de la respingerea ideii de NATO la acceptarea aces­teia, Alianța nu va fi pregătită să se extindă prea curând spre Est. Chiar dacă o viitoare ex­tindere a Alianței ar fi po­si­bi­lă, confruntarea dintre Ucrai­na și Rusia, precum și poziția antioccidentală a Moscovei ar trebui să se reducă semnificativ pentru ca acest lucru să se întâmple. În ultimul timp, a fost vizibil efectul opus: cu cât Kremlinul s-a arătat mai agresiv, cu atât NATO s-a arătat mai reticentă în a-și deschide ușile către noi membri aflați în conflict cu Moscova.

În aceste condiții, cel mai bun pariu pentru Ucrai­na (și Georgia și Republica Moldova) ar putea fi acela de a conlucra pentru rea­du­cerea la viață a unui vechi plan polonez de­numit „Intermarium“ – o alianță a țărilor lo­calizate între Marea Baltică și Marea Neagră. După primul război mondial, Polonia și alte sta­te care abia își câștigaseră independența s-au găsit într-o situație delicată, aflate fiind între Imperiul Rus/Sovietic și Germania. Aceas­tă situație a condus la ideea unei coaliții între teritoriile pe care Germania le numea Zwis­chen­europa. Planul nu a fost implementat în se­colul al XX-lea, în prezent însă un Inter­ma­rium ar putea ajuta la integrarea unor țări pre­cum Ucraina într-o structură inter­na­țio­nală de securitate. O idee de acest fel nu este populară doar în Ucraina, ci și în Polonia, un­de președintele Andrzej Duda a adus-o în dis­cuție recent.


Fără îndoială, conceptul originar de Inte­r­marium nu mai este, în prezent, nici aplicabil, nici necesar. El descria odată o federație a sta­telor din Europa Central-Estică și de Sud-Est, care să aibă atribuții într-o varietate de do­menii, incluzând comerțul, infrastructura, eco­nomia și știința. Dar extinderea UE, acor­durile acesteia de stabilitate în Balcanii de Vest și acor­du­rile de asociere pentru par­te­nerii din Est se ocupă de cele mai multe dintre aceste ches­tiuni. Deși nu conțin pro­mi­siunea aderării, aceste tratate implică un proces gradual de incluziune, pentru Ucraina, Moldova și Georgia, în sferele economice, politice, nor­ma­ti­ve și legale ale Uniunii Euro­pene. Aceste acorduri de asociere, precum și Parteneriatul Estic și alte programe speciale deja leagă sau vor lega în curând Chișinăul, Kievul și Tbilisi, într-o varietate de feluri, de ță­rile membre ale UE.

Totuși, aceste programe ale UE și ale altor ins­tituții internaționale nu au în vedere pro­vo­cările fundamentale de securitate ale Geor­giei, Moldovei sau Ucrainei. Așadar, aceste sta­te ar trebui să fie racordate la un Inter­ma­rium gândit ca organizație regională pentru apărare reciprocă împotriva Moscovei. O co­o­perare de acest fel deja există, la nivel bi­la­te­ral și câteodată multilateral între, de exem­plu, Ucraina, Polonia și Lituania. În general, există multe puncte comune între republicile post-sovietice din Caucazul de Sud, cele din Europa de Est și statele baltice, iar acestea con­duc deja la o cooperare semnificativă în pre­zent. Potențiale țări membre ale unui Inter­marium ar putea fi: Azerbaidjan, Bulgaria, Es­to­nia, Georgia, Letonia, Lituania, Republica Mol­dova, Polonia, România și Ucraina. În Slo­va­­cia, Cehia și Ungaria o viitoare schimbare a politicii interne ar putea să creeze sprijinul ne­ce­sar pentru participarea acestor state într-un Intermarium. Mai mult decât atât, un ase­me­nea pact ar beneficia de o simpatie con­si­derabilă peste tot în Scandinavia și în Balcanii de Vest.

Atacul Moscovei asupra Ucrainei a intensificat doar sentimentele deja existente de solidaritate reciprocă între aceste națiuni - fie că sunt sau nu în NATO. Anexarea Crimeei de către Rusia, în martie 2014, a adus și Tur­cia în joc, din moment ce tătarii din Crimeea sunt strâns înrudiți cu turcii și s-au opus pu­ternic includerii lor în Rusia. Soarta populației turcice din Crimeea atinge un punct sensibil din istoria relațiilor ruso-turce. În ultimii 25 de ani, tătarii din Crimeea au devenit supor­teri înfocați ai Ucrainei ca stat suveran și cămin ospitalier pentru minorități etnice. De la sfârșitul lui 2015, intervenția Kremlinului în Siria, sancțiunile economice și retorica beli­coasă împotriva Turciei au afectat puternic relațiile dintre Moscova și Ankara. Turcia este deja legată de Azerbaidjan, una dintre țările po­tențial membre ale Intermarium, prin Acor­dul de Parteneriat Strategic și Sprijin Reci­proc, și și-a îmbunătățit recent cooperarea cu Ucraina. Așadar, Ankara ar putea, de ase­menea, să fie convinsă să se alăture.

Berlinul, Bruxellesul și Washingtonul ar trebui să vadă Intermarium nu ca pe un competitor sau ca pe o bătaie suplimentară de cap, ci ca pe o șansă pentru Europa de Est și regiunea Mării Negre de a se integra într-o structură de securitate, chiar dacă doar temporară, su­ficient de cuprinzătoare. Pe parcursul anilor următori, NATO și UE nu vor putea și nu vor dori să ofere asigurări de securitate credibile națiunilor din Zwischeneuropa și din Caucazul de Sud. În aceste condiții, un pact de ajutor re­ciproc între aceste state și prietenele lor membre NATO este cea de-a doua cea mai bună opțiune pentru Ucraina de a se integra, în­tr-o anumită măsură, pe plan internațional. Prin promovarea creării unui Intermarium, Occi­dentul va externaliza răspunsurile la anu­mite întrebări spinoase în legătură cu dublul rol al acestuia de promotor înflăcărat al demo­crației în lume și, pe de altă parte, furnizor ezitant de securitate pentru Europa.

Articol publicat prima dată de Atlantic Council’s Ukraine Alert.
Traducerea din limba engleză: Maria Măgurean.

Andreas Umland este cercetător principal al Institutului pentru Cooperare Euro-Atlantică din Kiev și editor general al seriei de cărți Politică și societate sovietică și post-sovietică, distribuită în afara Europei de către Columbia University Press.

Sursa: Revista22.ro 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 23:09

 După o săptămâna dificilă în Republica Moldova în care am avut două guverne, doi premieri şi o serie de decizii alambicate, care au demonstrat încă odată fragilitatea statului frate dintre Prut şi Nistru, oligarhul Vladimir Plahotniuc şi PDM au făcut un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 16:55

Indemnizaţia pentru copii a câte 200 de lei pe lună se amână. Deputaţii ACUM-PSRM nu au inclus proiectul pe ordinea de zi a Parlamentului. Fracţiunea PDM a propus, astăzi, în cadrul şedinţei Legislativului ca pe ordinea de zi să fie incluse mai multe proiecte de legi,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 15:52

Parlamentul a stabilit, în ședința de marţi, 18 iunie, data alegerilor locale generale. Scrutinul va avea loc la 20 octombrie 2019, comunică MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 15:51

Interimatul funcţiei de director al Centrului Național Anticorupție va fi asigurat de vicedirectorul instituţiei, Lidia Cherioglu. O decizie în acest sens a fost adoptată marţi, 18 iunie, de parlament, comunică MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 14:43

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a sosit marţi la Berlin, a pledat pentru aderarea Ucrainei la UE şi NATO în declaraţii făcute presei germane înaintea întâlnirii sale cu cancelarul Angela Merkel, potrivit dpa, informează Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 13:47

Achitări la "un click" distanță. Taxele vamale vor putea fi plătite și online

Achitări la "un click" distanță. Taxele vamale vor putea fi plătite și online

În curând, toate taxele vamale vor putea fi achitate și online sau la terminalele cash-in. Serviciul Vamal introduce, în premieră, opțiunea de achitare a drepturilor de import-export inclusiv prin intermediul Serviciului Guvernamental de Plăți Electronice MPay.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 13:34

Prognoza ONU: În 59 de ani, populația Rusiei va SCĂDEA sub 100 de milioane de locuitori

Prognoza ONU: În 59 de ani, populația Rusiei va SCĂDEA sub 100 de milioane de locuitori

Peste 59 de ani, numărul locuitorilor din Rusia va ajunge sub 100 de milioane de persoane, potrivit raportului demografic al ONU, calculat pana in 2100. Astfel, varianta pesimistă a previziunilor experților arata ca în loc de cele 145 de milioane de persoane cate exista in prezent,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 13:20

Usatîi se declară DERANJAT de declarațiile Maiei Sandu privind eliberarea sa

Usatîi se declară DERANJAT de declarațiile Maiei Sandu privind eliberarea sa

Politicianul spune că s-a arătat nedumerit de declarațiile Maiei Sandu, precum că anularea mandatului de arest pe numele său este o decizie îndoielnică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 13:16

Dodon și Ambasadorul SUA au discutat în limba rusă la Președinție / VIDEO

Dodon și Ambasadorul SUA au discutat în limba rusă la Președinție / VIDEO

Președintele Igor Dodon a avut o întrevedere de lucru cu Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în R. Moldova, Dereck J. Hogan, iar discuția pe care au avut-o, a fost purtată în limba rusă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 12:03

Reacție la scrisoarea lui Filat: erați ocupat de îngrășarea conturilor din bănci străine, nu de condițiile din pușcării

Reacție la scrisoarea lui Filat: erați ocupat de îngrășarea conturilor din bănci străine, nu de condițiile din pușcării

Condamnatul Vlad Filat, tot el milionar în dolari americani, a trimis o scrisoare poporului în care s-a plâns că, vezi Doamne, e nemulțumit de condițiile din pușcărie. Că nopțile în care plânge cu lacrimi cât bobul de mazăre nimeni nu-l vede și nu-l...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 11:42

ULTIMA ORĂ /// Michel Platini a fost ARESTAT în legătură cu desfășurarea Campionatului Mondial de fotbal în Qatar în 2022

ULTIMA ORĂ /// Michel Platini a fost ARESTAT în legătură cu desfășurarea Campionatului Mondial de fotbal în Qatar în 2022

Fostul internaţional francez şi preşedinte al UEFA, Michel Platini, a fost reţinut, marţi, pentru audieri în cadrul anchetei care vizează atribuirea organizării Cupei Mondiale de fotbal din 2022 Qatarului, relatează cotidianul francez LeMonde pe site-ul său.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 11:36

Un grup de procurori de la PA îi iau apărarea lui Viorel Morari

Un grup de procurori de la PA îi iau apărarea lui Viorel Morari

Un grup de procurori din cadrul Procuraturii Anticorupție au trimis o scrisoare în adresa lui Eduard Harunjen, procurorul general al R. Moldova, dar și în adresa Angelei Motuzoc, președinta Consiliului Superior al Procurorilor prin care reclamă „administrarea defectuoasă a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 11:29

Deputații ACUM sunt împotriva investigării finanțării ilegale a PSRM din Federația Rusă, așa cum a recunoscut chiar Igor Dodon

Deputații ACUM sunt împotriva investigării finanțării ilegale a PSRM din Federația Rusă, așa cum a recunoscut chiar Igor Dodon

Deputații blocului ACUM s-au pronunțat astăzi împotriva investigării finanțării ilegale a PSRM din Federația Rusă. Aceștia au votat împotriva unei inițiative a fracțiunii PDM, care a cerut o anchetă publică în acest sens.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 11:13

SIS trece în subordinea lui Dodon. Deputații PAS și PPDA au ridicat mâna ca securitatea Moldovei să fie la cheremul Rusiei

SIS trece în subordinea lui Dodon. Deputații PAS și PPDA au ridicat mâna ca securitatea Moldovei să fie la cheremul Rusiei

Deputații blocului ACUM au votat astăzi pentru trecerea Servicului de Informații și Securitate în subordinea președintelui Igor Dodon, care reprezintă deschis interesele Federației Ruse în Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 10:52

Parlamentul din RM îi face „cadou” lui Dodon Serviciul de Protecție și Pază de Stat

Parlamentul din RM îi face „cadou” lui Dodon Serviciul de Protecție și Pază de Stat

Parlamentul a reexaminat proiectul de lege care prevede trecerea Serviciului de Protecție și Pază de Stat din subordinea prim-ministrului în cea a președintelui.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 10:30

Un tânăr cu BMW a lovit mortal o femeie în fața Policlinicii Oncologice / FOTO

Un tânăr cu BMW a lovit mortal o femeie în fața Policlinicii Oncologice / FOTO

O femeie a murit, după ce a fost lovită de un automobil de marca BMW în timp ce traversa strada. Accidentul a avut loc în această dimineață, în jurul orei 08:11, în proximitatea Policlinicii Oncologice, de pe strada Grenoble, din cartierul Telecentru al capitalei

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 09:45

Circa 15 mii de candidați la Bac susțin proba la disciplina la alegere

Circa 15 mii de candidați la Bac susțin proba la disciplina la alegere

Circa 15 mii de candidați la bacalaureat susțin astăzi proba la disciplina la solicitare. Examenele au loc în 92 de centre create în liceele teoretice din țară, transmite MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 09:25

Parlamentul ar putea stabili, astăzi, data ALEGERILOR LOCALE generale

Parlamentul ar putea stabili, astăzi, data ALEGERILOR LOCALE generale

Parlamentul va examina, în ședința plenară din 18 iunie curent, un proiect de hotărâre privind stabilirea datei alegerilor locale generale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 08:50

Ministrul apărării din Guvernul Maiei Sandu nu a DECIS dacă va cere retragerea armatei rusești de pe teritoriul R. Moldova

Ministrul apărării din Guvernul Maiei Sandu nu a DECIS dacă va cere retragerea armatei rusești de pe teritoriul R. Moldova

Noul ministru al apărării, socialistul Pavel Voicu, nu a decis încă dacă va cere retragerea trupelor rusești de pe teritoriul țării noastre. Potrivit șefului pe apărare, pentru început trebuie să examineze cu atenție toate informațiile.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 08:48

Dodon n-are de gând să-l amnistieze pe Vlad Filat

Dodon n-are de gând să-l amnistieze pe Vlad Filat

 Igor Dodon a declarat că nu va amnistia politicieni și că „judecătoriile trebuie să își facă treaba”. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Iunie 2019, ora: 08:45

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 IUNIE 2019. VĂRSĂTORII POT AVEA PROBLEME DE SĂNĂTATE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 IUNIE 2019. VĂRSĂTORII POT AVEA PROBLEME DE SĂNĂTATE

Horoscopul zilei de 18 iunie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 18 iunie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 18 iunie 2019...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 07:57

Cristian Pârvulescu despre Guvernul Maiei Sandu: Nimeni nu crede că acest guvern va avea o viaţă lungă

Cristian Pârvulescu despre Guvernul Maiei Sandu: Nimeni nu crede că acest guvern va avea o viaţă lungă

Este evident că nimeni nu crede că acest Guvern va avea o viaţă foarte lungă. Nici cei care îl populează, nici cei care înţeleg cât de cât viaţa politică modovenească. Este opinia politologului român Cristian Pârvulescu despre Guvernul Maiei Sandu,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 07:38

Petru BOGATU // Cum și pentru cine l-a învins Putin pe Plahotniuc

Petru BOGATU // Cum și pentru cine l-a învins Putin pe Plahotniuc

După demisia Guvernului Filip, un funcționar ar fi fost surprins cum scoate din sediul Executivului un scaun sub pretextul că ar fi proprietatea sa. Acest episod arată cum nu se poate mai bine perplexitatea reprezentanților vechii puteri surprinși de năruirea bruscă a guvernării PDM.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Iunie 2019, ora: 00:57

(ARHIVE) Dezvăluiri ZGUDUITOARE: cum UCIDEAU călăii lui Stalin

(ARHIVE) Dezvăluiri ZGUDUITOARE: cum UCIDEAU călăii lui Stalin

La mai bine de șapte decenii de la primul val al deportărilor, comemorăm zecile de mii de victime care au căzut pradă teroarei comuniste, făcând publice numele câtorva din cei care au răpit, pe nedrept, viețile condamnaților și s-au scăldat în sângele lor...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)