Astăzi 16 Septembrie 2019, Luni - Ultima actualizare la 15 Septembrie 2019
Abonamente

Actualitate 3 Mai 2016, ora 09:39

Rezolvarea dilemei de securitate a Ucrainei

Marime Font

Berlinul, Bruxellesul și Washingtonul ar trebui să vadă Intermarium nu ca pe un competitor sau ca pe o bătaie suplimentară de cap, ci ca pe o șansă pentru Europa de Est și regiunea Mării Negre de a se integra într-o structură de securitate, chiar dacă doar temporară, suficient de cuprinzătoare. 

O cauză principală a recentei escaladări a ten­siunilor din Europa de Est este absența unei struc­turi de securitate eficientă, care să cu­prindă țări fragile din punct de vedere militar, precum Moldova, Georgia sau Ucraina. În timp ce opinia pu­blică din Ucraina a făcut re­cent o întoarcere de 180 de grade, de la respingerea ideii de NATO la acceptarea aces­teia, Alianța nu va fi pregătită să se extindă prea curând spre Est. Chiar dacă o viitoare ex­tindere a Alianței ar fi po­si­bi­lă, confruntarea dintre Ucrai­na și Rusia, precum și poziția antioccidentală a Moscovei ar trebui să se reducă semnificativ pentru ca acest lucru să se întâmple. În ultimul timp, a fost vizibil efectul opus: cu cât Kremlinul s-a arătat mai agresiv, cu atât NATO s-a arătat mai reticentă în a-și deschide ușile către noi membri aflați în conflict cu Moscova.

În aceste condiții, cel mai bun pariu pentru Ucrai­na (și Georgia și Republica Moldova) ar putea fi acela de a conlucra pentru rea­du­cerea la viață a unui vechi plan polonez de­numit „Intermarium“ – o alianță a țărilor lo­calizate între Marea Baltică și Marea Neagră. După primul război mondial, Polonia și alte sta­te care abia își câștigaseră independența s-au găsit într-o situație delicată, aflate fiind între Imperiul Rus/Sovietic și Germania. Aceas­tă situație a condus la ideea unei coaliții între teritoriile pe care Germania le numea Zwis­chen­europa. Planul nu a fost implementat în se­colul al XX-lea, în prezent însă un Inter­ma­rium ar putea ajuta la integrarea unor țări pre­cum Ucraina într-o structură inter­na­țio­nală de securitate. O idee de acest fel nu este populară doar în Ucraina, ci și în Polonia, un­de președintele Andrzej Duda a adus-o în dis­cuție recent.


Fără îndoială, conceptul originar de Inte­r­marium nu mai este, în prezent, nici aplicabil, nici necesar. El descria odată o federație a sta­telor din Europa Central-Estică și de Sud-Est, care să aibă atribuții într-o varietate de do­menii, incluzând comerțul, infrastructura, eco­nomia și știința. Dar extinderea UE, acor­durile acesteia de stabilitate în Balcanii de Vest și acor­du­rile de asociere pentru par­te­nerii din Est se ocupă de cele mai multe dintre aceste ches­tiuni. Deși nu conțin pro­mi­siunea aderării, aceste tratate implică un proces gradual de incluziune, pentru Ucraina, Moldova și Georgia, în sferele economice, politice, nor­ma­ti­ve și legale ale Uniunii Euro­pene. Aceste acorduri de asociere, precum și Parteneriatul Estic și alte programe speciale deja leagă sau vor lega în curând Chișinăul, Kievul și Tbilisi, într-o varietate de feluri, de ță­rile membre ale UE.

Totuși, aceste programe ale UE și ale altor ins­tituții internaționale nu au în vedere pro­vo­cările fundamentale de securitate ale Geor­giei, Moldovei sau Ucrainei. Așadar, aceste sta­te ar trebui să fie racordate la un Inter­ma­rium gândit ca organizație regională pentru apărare reciprocă împotriva Moscovei. O co­o­perare de acest fel deja există, la nivel bi­la­te­ral și câteodată multilateral între, de exem­plu, Ucraina, Polonia și Lituania. În general, există multe puncte comune între republicile post-sovietice din Caucazul de Sud, cele din Europa de Est și statele baltice, iar acestea con­duc deja la o cooperare semnificativă în pre­zent. Potențiale țări membre ale unui Inter­marium ar putea fi: Azerbaidjan, Bulgaria, Es­to­nia, Georgia, Letonia, Lituania, Republica Mol­dova, Polonia, România și Ucraina. În Slo­va­­cia, Cehia și Ungaria o viitoare schimbare a politicii interne ar putea să creeze sprijinul ne­ce­sar pentru participarea acestor state într-un Intermarium. Mai mult decât atât, un ase­me­nea pact ar beneficia de o simpatie con­si­derabilă peste tot în Scandinavia și în Balcanii de Vest.

Atacul Moscovei asupra Ucrainei a intensificat doar sentimentele deja existente de solidaritate reciprocă între aceste națiuni - fie că sunt sau nu în NATO. Anexarea Crimeei de către Rusia, în martie 2014, a adus și Tur­cia în joc, din moment ce tătarii din Crimeea sunt strâns înrudiți cu turcii și s-au opus pu­ternic includerii lor în Rusia. Soarta populației turcice din Crimeea atinge un punct sensibil din istoria relațiilor ruso-turce. În ultimii 25 de ani, tătarii din Crimeea au devenit supor­teri înfocați ai Ucrainei ca stat suveran și cămin ospitalier pentru minorități etnice. De la sfârșitul lui 2015, intervenția Kremlinului în Siria, sancțiunile economice și retorica beli­coasă împotriva Turciei au afectat puternic relațiile dintre Moscova și Ankara. Turcia este deja legată de Azerbaidjan, una dintre țările po­tențial membre ale Intermarium, prin Acor­dul de Parteneriat Strategic și Sprijin Reci­proc, și și-a îmbunătățit recent cooperarea cu Ucraina. Așadar, Ankara ar putea, de ase­menea, să fie convinsă să se alăture.

Berlinul, Bruxellesul și Washingtonul ar trebui să vadă Intermarium nu ca pe un competitor sau ca pe o bătaie suplimentară de cap, ci ca pe o șansă pentru Europa de Est și regiunea Mării Negre de a se integra într-o structură de securitate, chiar dacă doar temporară, su­ficient de cuprinzătoare. Pe parcursul anilor următori, NATO și UE nu vor putea și nu vor dori să ofere asigurări de securitate credibile națiunilor din Zwischeneuropa și din Caucazul de Sud. În aceste condiții, un pact de ajutor re­ciproc între aceste state și prietenele lor membre NATO este cea de-a doua cea mai bună opțiune pentru Ucraina de a se integra, în­tr-o anumită măsură, pe plan internațional. Prin promovarea creării unui Intermarium, Occi­dentul va externaliza răspunsurile la anu­mite întrebări spinoase în legătură cu dublul rol al acestuia de promotor înflăcărat al demo­crației în lume și, pe de altă parte, furnizor ezitant de securitate pentru Europa.

Articol publicat prima dată de Atlantic Council’s Ukraine Alert.
Traducerea din limba engleză: Maria Măgurean.

Andreas Umland este cercetător principal al Institutului pentru Cooperare Euro-Atlantică din Kiev și editor general al seriei de cărți Politică și societate sovietică și post-sovietică, distribuită în afara Europei de către Columbia University Press.

Sursa: Revista22.ro 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 15 Septembrie 2019, ora: 09:01

Preşedintele Asociaţiei obşteşti CETESTA, Andrei Negruța, susține că, statisticile organizaţiilor internaţionale sunt îngrijorătoare – zilnic din Republica Moldova pleacă pentru totdeauna 106 oameni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Septembrie 2019, ora: 08:50

Reprezentanții formațiunii au fost surprinși împărțind materiale electorale la Bălți care nu conțin date despre tiraj și tipografia la care au fost tipărite.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 15 Septembrie 2019, ora: 08:46

Horoscopul zilei de 15 septembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 15 septembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 15...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Septembrie 2019, ora: 13:23

Judecătorii cer convocarea Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor pentru ridicarea mandatelor membrilor permanenți și a membrilor supleanți ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). O cerere în acest sens, semnată de 87 de judecători a fost înregistrată la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Septembrie 2019, ora: 10:53

Alexandru Tănase: Reforma procuraturii și formula politizării perfecte

Alexandru Tănase: Reforma procuraturii și formula politizării perfecte

Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru modificarea Legii Procuraturii. În cadrul ședinței de Guvern, Premierul Maia Sandu a declarat: „Guvernul a votat cel mai important proiect de lege pe Reforma Procuraturii. Este o decizie curajoasă, asumată de colegii mei din Guvern, care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Septembrie 2019, ora: 08:57

Un avion al companiei Wizz Air care se plecase din Londra spre Bucureşti a fost redirecţionat către aeroportul din Frankfurt. Decizia a fost luată din cauza a doi pasageri români, care potrivit celorlalţi călători, s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Septembrie 2019, ora: 08:39

Horoscop 14 septembrie 2019. O mărturisire copleșitoare

Horoscop 14 septembrie 2019. O mărturisire copleșitoare

Berbec Ideea despre dragoste a Berbecilor nu pare a se potrivi deloc cu realitatea. Iar asta pentru că persoana pe o așteaptă nativii din această zodie, perfectă și strălucitoare, nu o să apară prea curând. De obicei, poveștile de iubire se nasc în cele mai neașteptate...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Septembrie 2019, ora: 18:23

Popescu promite că la iarnă vom vorbi fără ROAMING cu România

Popescu promite că la iarnă vom vorbi fără ROAMING cu România

În câteva luni tarifele la roaming cu România vor putea dispărea spune ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu. Pe lângă eliminarea acestor taxe cu partea română se discută şi posibilitatea de a ne concecta şi la spaţiul UE, la fel fără taxe.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Septembrie 2019, ora: 12:00

12 milioane lei prejudiciu cauzat de o companie cu activitate în jocurile de noroc: procurorii au trimis cauza penală în judecată

Vineri, 13 septembrie 2019, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță expedierea în instanța de judecată a unei cauze penale privind evaziunea fiscală, comisă de către o persoană juridică specializată în domeniul jocurilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Septembrie 2019, ora: 10:30

Proces penal pe cazul presupusei intoxicații alimentare la liceul Orizont din Ciocana, Chișinău

Proces penal pe cazul presupusei intoxicații alimentare la liceul Orizont din Ciocana, Chișinău

Începând din data de 12 septembrie 2019, în baza autosesizării, procurorii documentează, de comun cu ofițerii de poliție, cazul presupusei intoxicații alimentare produse zilele trecute la liceul teoretic Orizont, filiala Ciocana din capitală, dată fiind rezonanța cazului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Septembrie 2019, ora: 09:40

RAPORTUL UNIUNII EUROPENE - Republica Moldova a avansat cu reforme cheie

RAPORTUL UNIUNII EUROPENE -  Republica Moldova a avansat cu reforme cheie

În urma schimbării guvernului din iunie 2019, Republica Moldova a luat pași hotărâți în implementarea unor reforme cheie pentru a răspunde deteriorării standardelor democratice și a statului de drept, permițând cetățenilor să beneficieze pe deplin de Acordul de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Septembrie 2019, ora: 09:38

13 septembrie, ora 12:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi / VIDEO

13 septembrie, ora 12:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi / VIDEO

Prim-ministrul Maia Sandu va prezida astăzi, 13 septembrie, începând cu ora 12.00, şedinţa Cabinetului de miniştri. Proiectul ordinii de zi poate fi accesat pe site-ul Guvernului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Septembrie 2019, ora: 09:25

IMAGINI IMPRESIONANTE de pe șantierul gazoductului Ungheni - Chișinău

IMAGINI IMPRESIONANTE de pe șantierul gazoductului Ungheni - Chișinău

Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță a publicat mai multe imagini de pe șantierul gazoductului Ungheni-Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Septembrie 2019, ora: 09:18

Andrei Năstase, despre faptul că un consilier de-a lui Dodon a ajuns șef la CNA: „Nu văd o problemă”

Andrei Năstase, despre faptul că un consilier de-a lui Dodon a ajuns șef la CNA: „Nu văd o problemă” Din editia print

Andrei Nastase spune ca nu vede o problema faptul ca consilierul lui Igor Dodon a ajuns sef la CNA. "Cel care a fost numit acolo face fata lucrurilor”, spune Ministrul Afacerilor Interne in cadrul emisiunii InPROfunzime.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 13 Septembrie 2019, ora: 09:12

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 13 SEPTEMBRIE 2019. GEMENII SUNT STRESAȚI LA MUNCĂ

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 13 SEPTEMBRIE 2019. GEMENII SUNT STRESAȚI LA MUNCĂ

Horoscopul zilei de 13 septembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 13 septembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 13...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Septembrie 2019, ora: 08:45

Liderul Partidului Liberal (PL), ex-primarul capitalei Dorin Chirtoacă, consideră că „sunt periculoase” declarațiile vicepremierului Andrei Năstase, care „nu vede o problemă” că unul dintre consilierii lui Igor Dodon, Ruslan Flocea, a fost numit director al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Septembrie 2019, ora: 07:00

”Și dacă mâine limba mea pieri-va, sunt gata chiar de azi să mă omor”: Un savant din Udmurtia și-a dat foc pe scările parlamentului local

”Și dacă mâine limba mea pieri-va, sunt gata chiar de azi să mă omor”: Un savant din Udmurtia și-a dat foc pe scările parlamentului local

Un cunoscut om de știință din Ijevsk, directorul Institutului Omului al Universității de Stat din Udmurtia, Albert Razin, s-a auto-incendiat pe treptele Consiliului de Stat al Republicii, protestând împotriva desființării învățământului secundar obligatoriu...

( ) Citeşte tot articolul

Economie 13 Septembrie 2019, ora: 06:43

Rata anuală a inflației a urcat la 5,5% în luna august a acestui an - cea mai mare valoare din ianuarie 2018

Rata anuală a inflației a urcat la 5,5% în luna august a acestui an - cea mai mare valoare din ianuarie 2018

La creșterea ratei inflației a contribuit cel mai mult majorarea prețurilor pentru produsele alimentare cu 8,3% în luna august curent față de septembrie 2018.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Septembrie 2019, ora: 00:45

Valeriu Lazăr dezminte informațiile vehiculate de Comisia de anchetă parlamentară în cazul Aeroportului Chișinău

Valeriu Lazăr dezminte informațiile vehiculate de Comisia de anchetă parlamentară în cazul Aeroportului Chișinău

Fostul ministru al Economiei, Valeriu Lazăr, a calificat drept populistă și neprofesionistă abordarea guvernanților actuali în cazul așa-numitului dosar al concesionării Aeroportului Internațional Chișinău (AIC).

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 13 Septembrie 2019, ora: 00:35

Cum vorbim, cum scriem /// Careva poate fi cineva

Cum vorbim, cum scriem /// Careva poate fi cineva Din editia print

Careva este un pronume nehotărât, sinonim cu cineva, vreunul, oricare. De regulă, se foloseşte în raport cu o persoană necunoscută, pe care vorbitorul nu o identifică numind-o concret, de ex.: Ştie careva (= cineva, vreunul) la ce oră vine şeful? În comunicare apar mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Septembrie 2019, ora: 14:09

De ce a fost demis Directorul AIR Moldova, Iulian Scorpan?

De ce a fost demis Directorul AIR Moldova, Iulian Scorpan?

Directorul companiei „Air Moldova”, Iulian Scorpan, a fost demis acum câteva zile din funcție. Proprietarii companiei, privatizată în toamna anului trecut, nu și-au motivat decizia de a schimba administratorul.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Septembrie 2019, ora: 12:57

Maia Sandu a DISCUTAT cu șeful Misiunii OSCE în R.Moldova despre neutralizarea munițiilor de la Cobasna

Premierul Maia Sandu a avut o întrevedere cu șeful Misiunii OSCE în R.Moldova, Claus Neukirch.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Septembrie 2019, ora: 12:54

Panică în Cipru! Val de explozii într-o importantă zonă turistică

Panică în Cipru! Val de explozii într-o importantă zonă turistică

O serie de explozii urmate de un incendiu au avut loc joi în zori la un depozit de muniţii al armatei Turciei în nordul Ciprului, fără ca incidentul să se soldeze cu victime, au indicat responsabili ciprioţi-turci, informează Agenția „France Presse”, preluată de...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)