Astăzi 19 Iulie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 20:39
Abonamente

Actualitate 10 Mai 2018, ora 12:33

Rezumatul zilei de 9 mai: De la „Marșul Victoriei” al socialiștilor, până la concertul democraților

Marime Font

Conducerea de vârf a ţării a participat miercuri, 9 mai, la ceremonia dedicată Zilei Victoriei împotriva fascismului, care s-a desfăşurat la Complexul Memorial „Eternitate”, comemorându-i astfel pe eroii căzuţi pe câmpul de luptă în cel de-al doilea război mondial. În cadrul evenimentului au avut loc depuneri de flori la Focul Veşnic, monumentul Eroilor necunoscuți, Maica îndurerată, Stela Eroilor Moldoveni şi la plitele de marmură cu numele eroilor căzuţi în război. 

La eveniment au răsunat bătăi ale metronomului şi trei salve de foc efectuate de garda de onoare. Totodată, cei prezenţi au ținut un minut de reculegere în memoria celor căzuți pe câmpul de luptă, scrie IPN.

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că ziua de 9 mai este pentru a cinsti eroismul de care au dat dovadă cetăţenii în al doilea război mondial, pentru închinare în faţa bărbăţiei veteranilor care au luptat şi pentru păstrarea memoria celor care au murit pe câmpul de luptă. „9 mai este sărbătoarea curajului și a dârzeniei în fața uneia dintre cele mai mari provocări ale istoriei. Este necesar în condițiile actuale să păstrăm pacea și armonia pe teritoriul statului nostru”, se spune în mesajul şefului statului transmis cu ocazia Zilei Victoriei asupra fascismului.


Premierul Pavel Filip a spus că ziua de 9 mai este specială și prin faptul că sunt marcate concomitent Ziua Victoriei asupra fascismului și Ziua Europei. Premierul a mai spus că în sprijinul veteranilor este realizat planul de acțiuni „Memorie. Onoare. Respect”. „Oamenii, dincolo de sentimente, așteaptă și acțiuni concrete. Am aprobat un plan de acțiuni și am reușit să rezolvăm mai multe probleme cu care se confruntau veteranii. Pentru noi, toți veteranii au parte de același respect, pentru că nu așa au vrut ei, dar pentru că așa a fost conjunctura, fie că au luptat pe o parte a barierei sau pe alta, ei și-au făcut datoria față de țară”, a spus Pavel Fişip.

La rândul său, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că în această zi este comemorată în amintirea tuturor celor care au luptat atât împotriva fascismului, cât și pentru viitor, libertate și independență. Referindu-se la faptul că în această zi este marcată şi Ziua Europei, Andrian Candu a spus că aceste două sărbători consolidează pacea pe continent. „Ne dorim pace, ne dorim ca nicio mamă să nu verse lacrimi. Pentru aceasta lucrăm, creștem bunăstarea oamenilor și depunem eforturi pentru reintegrarea țării”, a spus Andrian Candu.

Partidul Comuniștilor și Consiliul Republican al Veteranilor au organizat, pentru al optulea an concecutiv, concertul de muzică militară și patriotică la monumentul Luptătorilor pentru puterea sovietică, de lângă Cinematograful Gaudeamus. După concert, cei prezenți la manifestare au depus flori la mormintele eroilor căzuți în cel de-al doilea război mondial de la Complexul Memorial „Eternitate”. La manifestare a participat şi liderul PCRM, Vladimir Voronin, alături de colegii de partid şi simpatizanţi ai formaţiunii. „Trebuie să transmitem tuturor generaţiilor să ţină minte despre această victorie şi să nu uite niciodată oamenii care, cu preţul vieţii, au adus această mare victorie”, a spus liderul PCRM, Vladimir Voronin.

Partidul Democrat a desfăşurat o seriei de acțiuni dedicate Zilei Europei și Zilei Victoriei împotriva fascismului, în scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”. Programul a inclus expoziţie de fotografii, terci ostășesc, muzică de fanfară, antrenamente ale câinilor salvatori, desene pe asfalt, tradiții și cântece populare, Hora prieteniei și a păcii, precum și surprize de la maestrul Eugen Doga. La deschiderea evenimentului a participat şi liderul PDM, Vlad Plahotniuc. „Începem prin a-i onora pe cei a căror luptă a făcut posibilă crearea Europei libere, puternice și democratice de azi. Să continuăm prin a sărbători, mereu împreună, atât Ziua Europei, cât și Ziua Victoriei, ca un simbol al prieteniei și păcii între popoare”, a spus Vlad Plahotniuc.

De la ora 19.00, în Piața Marii Adunări Naționale, PDM a organizat un concert susținut de către Irina Rimes, formația „Blue”, Delia, Thomas Anders, solistul trupei Modern Talking. Surpriza serii a fost interpretul rus Nikolai Baskov şi un grandios foc de artificii.

Partidul Socialiştilor a desfăşurat Marşul Victoriei cu genericul: „Regimentul Nemuritor”, de la Arcul de Triumf până la Complexul Memorial „Eternitate”. La acţiune a participat preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, împreună cu familia şi candidatul PSRM la funcţia de primar general al municipiului Chişinău, Ion Ceban. Participanţii la marş, veterani alături de nepoţi şi strănepoţi, simpatizanţi ai formaţiunii şi membri de partid, au purtat panglici ale Sfîntului Gheorghe şi portrete ale soldaţilor care au luptat în război. „Noi suntem urmaşii Marii Victorii. Noi suntem urmaşii eroilor-învingători. Nimeni niciodată nu ne va răpi această sărbătoare”, a spus şeful statului.

Potrivit datelor statistice, în Republica Moldova actualmente locuiesc 871 de veterani și participanți la cel de-al Doilea Război Mondial.

Sursa: ipn.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 12:47

BREAKING NEWS / Fratele lui Dodon este partener cu Igor Chaika, fiul Procurorului General al Rusiei, într-un proiect imobiliar

BREAKING NEWS / Fratele lui Dodon este partener cu Igor Chaika, fiul Procurorului General al Rusiei, într-un proiect imobiliar Foto: Dodon și Chaika

Alexandru Dodon, fratele președintelui Igor Dodon, a devenit proprietarul a 15% din acțiunile companiei Archpley Development. El va supraveghea divizia de construcție a grupului de dezvoltare ce aparține Igor Chaika.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 12:10

Dorin Chirtoacă: Domnule Socor, nu vreți să va uitați în oglindă, poate Dvs. aduceți a fantomă care bântuie Moldova de vreo ultimii 20 de ani?

Ati uitat cum l-ati ridicat in slavi pe Voronin, de ne apuca greata, si va inchinati lui ca la sfintele moaste, in timp ce noi luptam cu el si cu regimul lui?

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 11:53

Conceptul se “narațiune/narațiuni” vine de multe ori în contextul eforturilor de dezinformare pro-Kremlin.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 11:39

Parlamentul a votat astăzi în două lecturi proiectul de modificare a Legii cu privire la asigurări, care permite brokerilor de asigurare și agenților de asigurări să revină în circuitul distribuirii produselor obligatorii RCA și Cartea Verde, după ce au fost excluși din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 11:28

Un băiețel de 11 ani a fost mușcat zilele trecute de un maidanez, în Stăuceni. Copilul a fost internat în spital, cu halucinații și febră, însă nu a supraviețuit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 11:22

Poliamoria este practica, starea sau capacitatea de a avea, în același timp, mai multe relații de iubire sexuale în care toți partenerii sunt în cunoștință de cauză și își exprimă acceptul. Iar fiica de 18 ani a actorilor Will Smith și Jada Pinket-Smith nu este...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 10:59

I s-a umflat fata in ultimul hal si arata ca un monstru! Barbatul de 56 de ani al carui cap este la un pas sa explodeze la propriu / FOTO

I s-a umflat fata in ultimul hal si arata ca un monstru! Barbatul de 56 de ani al carui cap este la un pas sa explodeze la propriu / FOTO

Totul la inceput parea sa fie o banala sinuzita, insa acum s-a transformat intr-un calvar de nedescris.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 10:43

FLASH / Un nou partid politic își anunță lansarea

FLASH / Un nou partid politic își anunță lansarea

 Partidul Politic "APEL" invită reprezentanții mass-media la conferința de presă cu tema: „Lansarea Partidului Politic APEL”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 10:39

Descinderi la „Poşta Moldovei” şi Serviciul Vamal

Descinderi la „Poşta Moldovei” şi Serviciul Vamal

Descinderi ale grupului de urmărire penală în cadrul unei cauze penale, iniţiate pe faptul schemelor de contrabandă cu diferite produse şi mărfuri. Operațiunea se desfășoară la „Poşta Moldovei” şi Serviciul Vamal

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 10:35

Fracțiunile PDM și ACUM Platforma DA au noi lideri

Fracțiunile PDM și ACUM Platforma DA au noi lideri

Fracțiunea Partidului Democrat din Moldova (PDM) și fracțiunea „ACUM Platformei Demnitate și Adevăr” în Parlament și-au ales conducători noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 09:45

APEL DISPERAT /// MOLDOVA MAI AȘTEAPTĂ! Autostrada A8 MAI AȘTEAPTĂ! Anul 2019 e ratat! Că și anul 2018!

APEL DISPERAT /// MOLDOVA MAI AȘTEAPTĂ!  Autostrada A8 MAI AȘTEAPTĂ!  Anul 2019 e ratat! Că și anul 2018!

Conform unui document OFICIAL al MT (prezentat la CM POIM în iulie 2019) din lista proiectelor majore ce vor fi transmise la CE în 2019 fac parte: 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 09:32

După ce a elogiat monstruoasa coaliție Roșca-Voronin, Vladimir Socor îl laudă pe Dodon și-l îndeamnă să meargă la Bruxelles, Berlin și Washington

După ce a elogiat monstruoasa coaliție Roșca-Voronin, Vladimir Socor îl laudă pe Dodon și-l îndeamnă să meargă la Bruxelles, Berlin și Washington

„Analistul internațional” îi consideră pe Usatîi și Chirtoacă politicieni ratați dar îl laudă pe Igor Dodon. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 07:27

Ungaria este obligată să cumpere gaz doar de la Rusia și depinde de SUA şi de aliaţii lor europeni sa facă posibil ca Ungaria să importe gaz provenit dintr-o zonă gazieră offshore a României, a spus ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, relatează MTI, citată de Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 07:23

Maia Sandu anunță că vor CREȘTE impozitele pentru cei cu „venituri mari” / Cât plătește un angajator pentru un salariu de 10 000 de lei

Maia Sandu anunță că vor CREȘTE impozitele pentru cei cu „venituri mari” / Cât plătește un angajator pentru un salariu de 10 000 de lei

Maia Sandu: „Noi protejăm oamenii cu venituri mici. Chiar dacă vor fi majorări acestea vor viza oamenii cu venituri foarte mari. Cei care au venituri mari să plătească impozite mai mari. Cei care au venituri mici să plătească impozite mai mici”. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 06:25

Laura Codruța Kovesi, angajată în lupta anticorupție, dar sancționată de puterea din țara sa, va conduce Parchetul European. Justiția a avut câștig de cauză, iar statul de drept creat de democrațiile occidentale a prevalat – aceasta este semnificația viitoarei...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 19 Iulie 2019, ora: 06:06 de Constantin Tănase

Agresiunea Rusiei asupra Ucrainei a declanșat un val de critici și proteste în mediul puținilor și adevăraților intelectuali ruși care mai au curajul să spună adevărul despre patria lor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 01:15

Consumul de sucuri îndulcite poate crește semnificativ riscul de cancer, potrivit unui studiu amplu care a găsit o legătură între consumul obișnuit al tuturor tipurilor de băuturi cu zahăr adăugat și prababilitatea apariției bolii. O echipă de cercetători din Franţa...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 01:09

Un studiu recent a constatat că femeile au mai multe vise erotice. Dar care este semnificația adevărată a acestor vise? Cercetătorii consideră că feminismul a reușit să convingă femeile să nu mai fie reticente în a vorbi sincer despre visele lor erotice. Mult timp s-a crezut...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)