Astăzi 22 Februarie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 16:57
Abonamente

Afaceri 19 Ianuarie 2015, ora 08:11

Riscuri în agricultură (II): Fermierii duc lipsă de specialiști

Marime Font

În ultimii ani, presa din R. Moldova a prezentat sute de afaceri de succes în agricultură, dar mai puțin s-a vorbit despre problemele pe care le implică acestea.

După ce săptămâna trecută am scris despre riscurile pe care le implică lansarea afacerilor cu păsări, în ediția de astăzi vom prezenta problemele cu care se confruntă fermierii care cresc animale.

Pentru ca să nu plece peste hotare, unii moldoveni aleg să deschidă afaceri la ei acasă. Oamenii din mediul rural optează pentru afaceri în agricultură. În timp ce unii cresc șinșile sau nutrii, Ion Negură și Dumitru Baciu nu s-au temut să pună pe picioare câte o fermă de bovine și porcine. Cei doi agricultori au acceptat să ne vorbească despre riscurile pe care le implică aceste afaceri și au venit cu sfaturi pentru tinerii antreprenori care vor să activeze în acest domeniu.

„Dintr-o parte la toți li se pare că e ușor să crești porci”

Ion Negură este un agricultor din satul Echimăuți, raionul Rezina și deja de aproape 15 ani crește porci și aduce pe piață carne pur ecologică. Afacerea a început de la patru scroafe, iar acum fermierul vinde anual câte 300 de capete, fără a pune în calcul godacii vânduți la câteva săptămâni după fătare.

Loading...


Bărbatul spune că la început a întâmpinat o groază de dificultăți, iar primii ani nici nu calcula care sunt investițiile și profitul. „Am avut noroc că aveam deja câteva zeci de hectare de pământ și nu trebuia să cumpăr mâncare pentru animale, în caz contrar mi-ar fi fost foarte dificil să fac față. La toți însă li se pare că este ușor să crești porci”, spune agricultorul de 43 de ani. Potrivit lui, costurile pentru hrana animalelor se ridică anual până la câteva sute de mii de lei pentru aproximativ 300 de capete. El zice că mulți fermieri începători nu sunt pregătiți să facă față la asemenea cheltuieli.

O altă problemă este comercializarea cărnii. Negură produce doar atâta producție, cât poate vinde în raionul Rezina. „Fie că este iarnă, fie că vară, eu oricum am unde duce carnea. Sunt unul dintre puținii crescători de porci din zonă și aproape mereu există cerere față de ceea ce produc”, susține fermierul. El comercializează carnea la o piață din Rezina și în magazine. „Mai greu este cu sacrificarea porcilor”, spune bărbatul. Reprezentanții abatoarelor din zonă își doresc să colaboreze cu cei care sacrifică zeci de capete la o anumită perioadă de timp, dar cei cu un număr mic de animale nu fac parte din această categorie. Prin urmare, Ion Negură și-a amenajat propriul abator, care l-a costat destul de mulți bani.

Fermele de porcine necesită investiții destul de mari

Periodic, agricultorul din Echimăuți are probleme cu angajarea specialiștilor. În această perioadă ferma sa nu are un veterinar care să monitorizeze animalele permanent. „Sunt proceduri care se fac o dată sau de două ori pe an, dar altele sunt necesare lunar. Eu fiind profesor, trebuie să fac și această muncă, însă ca totul să decurgă fără probleme este nevoie de un specialist”, punctează fermierul. Altă dificultate este faptul că decât să lucreze, moldovenii preferă să consume alcool și producătorii nu au pe cine angaja.

În final, bărbatul a ținut să menționeze că, în general, creșterea porcilor necesită investiții destul de mari, modernizare permanentă și tehnologizare. Prin urmare, el este sigur că cei care vor să-și lanseze un business în această sferă trebuie să dea dovadă de seriozitate și totodată să primească plăcere de la ceea ce face, în caz contrar îi va fi greu să facă față.

La începutul acestui an un kg de carne de porc se vinde angro la un preț de 35-40 de lei, iar la piață costul ajunge chiar și până la 90 de lei kilogramul.

„Uneori îți vine să lași totul baltă”

Un alt fermier care crește animale din anul 2000 este Dumitru Baciu din satul Mereni, raionul Anenii Noi. Bărbatul are o fermă de 240 de capete, unde lucrează 12 angajați. Pentru hrana animalelor agricultorul deține și închiriază în total circa 300 de hectare de pământ, iar de la cele 48 de vite mulgătoare adună zilnic în jur de 400 litri de lapte. În prezent, Baciu comercializează doar caș dulce, însă în următorii ani ar dori să vândă atât lapte, cât și smântână. De când are ferma, agricultorul s-a confruntat cu diferite probleme și a acceptat să ne mărturisească ce bătăi de cap implică o afacere cu vaci.


Fermă de vite

Potrivit lui, problema majoră este faptul că ferma trebuie construită la câțiva kilometri de cea mai apropiată localitate și este nevoie de transport ca să ajungi acolo. „În Olanda sunt ferme de vaci chiar în centrul orașelor mari, dar la noi pe oameni îi deranjează mirosul. Uneori vin cei de la ecologie și ne spun să ducem băligarul imediat, dar noi habar nu avem unde să-l depozităm ca să nu deranjeze pe nimeni”, povestește indignat Dumitru. El mai zice că atunci când trebuie să obțină ceva de la instituțiile de stat acestea se comportă de parcă n-ar avea niciun interes ca în țara asta să se face ceva. „Uneori îți vine să lași totul baltă, când vezi atâta nedreptate”, recunoaște Baciu.

În Olanda deținătorii fermelor de vite pot apela la serviciile contabililor și ale veterinarilor din firme specializate, în R. Moldova însă, fermierul spune că este nevoit să-i angajeze oficial și acest lucru implică cheltuieli destul de mari. Asta în condițiile în care acum este dificil să găsești specialiști buni, doarece în localitățile rurale mulți s-au alcoolizat și nu doresc să muncească.

Producția de calitate necesită și o îngrijire corespunzătoare a vitelor

Alt risc al afacerii cu vite îl constituie faptul că producția se vinde mai greu în perioada caldă. Dumitru subliniază că, dacă din septembrie până în mai cașul este comercializat îndată după ce este făcut, atunci în lunile de vară acesta trebuie păstrat o perioadă în frigidere, iar producătorii care nu dispun de ele întâmpină dificultăți. „Acum am cumpărat utilaj nou pentru răcirea laptelui și sperăm din 2015 să începem și comercializarea acestuia”, subliniază fermierul.

Specialiștii spun că pentru a obține o producție calitativă și în cantități mai mari, vitele trebuie să fie hrănite și îngrijite corespunzător. „În România, în Mureș, prin halele unde stau vitele este destul de rece. Europenii spun că pe timp de iarnă în ferme trebuie să fie frig. La noi în fermă însă este cald, iar animalele se simt destul de bine. Românii mi-au spus că schimbă vitele odată la 4-5 ani, dar la noi sunt unele care au și peste 10 ani”, povestește bărbatul, menționând că nu obligatoriu tot ce recomandă europenii este se aplică și în R. Moldova.

Celor care intenționează să pună pe picioare o afacere cu vite, Dumitru Baciu le recomandă să-și planifice foarte bine activitatea pentru că sunt multe lucruri mărunte, care dacă nu sunt luate în calcul, dau mari bătăi de cap.
În prezent, în R. Moldova sunt înregistrate circa 180 de ferme de vaci.

Anul trecut, fondul de subvenţionare a agriculturii a fost de 500 milioane de lei, cu 100 de milioane mai mare faţă de 2013, iar prioritate în repartizarea banilor au avut-o tinerii care și-au iniţiat afaceri în acest domeniu. Fermierii care au ales să se ocupe de creșterea animalelor au primit subvenții de circa 50 la sută. 

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 16:57

Va denunța Moldova Convenția Europeană a Drepturilor Omului?

Va denunța Moldova Convenția Europeană a Drepturilor Omului?

 Decizia CEDO în cauza Ojog si Alții (nr. 1988/06) a readus in discuție problema recuperării prejudiciilor cauzate de către judecători prin adoptarea hotărârilor ilegale, care mai apoi au generat condamnarea Guvernului la CEDO.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 22 Februarie 2020, ora: 10:18

Postul Paștelui 2020. În calendarul bisericesc, în Postul Paștelui se intră în două etape, primul pas fiind făcut chiar mâine, pe 23 februarie, în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți. Lăsată Secului pentru Postul Paștelui 2020 are două etape care conduc treptat către Postul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 09:40

Începe forajul în Marea Neagră. Producţia estimată va fi de 1 mld. metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul României

Începe forajul în Marea Neagră. Producţia estimată va fi de 1 mld. metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul României

Ministerul Economiei a emis, vineri, autorizaţia pentru executarea lucrărilor de foraje geotehnice offshore pe segmentul submarin al viitoarei conducte de alimentare din amonte Ana - STG, în apropierea ţărmului, în zona Vadu din judeţul Constanţa, a anunțat instituţia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 08:50

Bufonul regelui Consilierul lui Ion Chicu îl numește pe deputatul ACUM, Sergiu Litvinenco: „Leneș și mincinos”

Consilierul lui Ion Chicu îl numește pe deputatul ACUM, Sergiu Litvinenco: „Leneș și mincinos” Din editia print

Consilierul Premierului tehnocrat Chicu este cunoscut ca o persoana ciudată ce distribuie postări bizare pe pagina sa de facebook. Anterior Vitalie Drăgancea a dedicat mai multe postări dedicate liderilor opoziției parlamentare. Mai jos vă prezentăm câteva „idei” din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 08:04

5 alimente care agravează simptomele răcelii

5 alimente care agravează simptomele răcelii

Îți vâjâie capul, îți curge nasul și strănuți în continuu? Sunt semnele clare că suferi de răceală. Dar aceste simptome le au și cei care suferă de infecții virale ale căilor respiratorii superioare (IACRS). Există mai mult de 200 de viruși care pot...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:57

Încă un suicid în centrul țării. Un bărbat de 62 de ani, găsit strangulat în propria gospodărie

Încă un suicid în centrul țării. Un bărbat de 62 de ani, găsit strangulat în propria gospodărie

Un nou caz de suicid a zguduit centrul țării. Un bărbat de 62 de ani a fost găsit strangulat în propria casă, de către fiul acestuia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:49

Trei primari PDM, care au plecat la „Pro Moldova”, au revenit peste o zi înapoi la Filip

Trei primari PDM, care au plecat la „Pro Moldova”, au revenit peste o zi înapoi la Filip

Cei trei primari PDM din raionul Dondușeni, care au anunțat, joi, că pleacă din partid, au revenit peste o zi. Anunțul a fost făcut de președintele democraților, Pavel Filip.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:32

Numărul cazurilor de CORONAVIRUS în China este în scădere

Numărul cazurilor de CORONAVIRUS în China este în scădere

 Numărul zilnic de noi cazuri de contaminare cu coronavirus în China este scădere, cu 397 de cazuri anunţate sâmbătă de comisia naţională de sănătate faţă de aproape 900 vineri, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:12

ROMÂNOFOBIE CURATĂ în Parlamentul de la Chișinău / Extremiștii lui Dodon atacă cu jigniri șovine și xenofobe

ROMÂNOFOBIE CURATĂ în Parlamentul de la Chișinău / Extremiștii lui Dodon atacă cu jigniri șovine și xenofobe

Ieri, deputatul Octavian Țîcu a anunțat că o cărţulie „profund antiromânească şi antiunionistă” , în care se aduc jigniri statului şi cetăţenilor români, este distribuită în Parlament de „angajaţii fracţiunii PSRM”. Din aceste...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:12

Planurile lui Dodon dacă câștigă alegerile: Federalizarea R. Moldova și... „ieșirea din bortă”

Planurile lui Dodon dacă câștigă alegerile: Federalizarea R. Moldova și... „ieșirea din bortă”

Declarații bizare ale lui Igor Dodon despre „planurile sale” în următorii ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:00

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 FEBRUARIE 2020. RACII POT AFLA UN SECRET

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 FEBRUARIE 2020. RACII POT AFLA UN SECRET

Horoscopul zilei de 22 februarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 februarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 03:20

„MITĂ ȘI ÎNAINTE”? 40% din posesorii de autovehicule nu achită TAXA rutieră și respectiv NU EFECTUEAZĂ revizia tehnică a unității de transport

„MITĂ ȘI ÎNAINTE”? 40% din posesorii de autovehicule nu achită TAXA rutieră și respectiv NU EFECTUEAZĂ revizia tehnică a unității de transport

Ratările Bugetelor locale de la evaziunea fiscală a posesorilor de automobile în anul 2020 vor fi de circa 500 milioane lei. Astfel, Primăriile și autoritățile raionale vor aloca pentru întreținerea și reparația drumurilor locale 750 milioane lei în loc de 1,2 miliarde...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 00:50

VIDEO / Opt moldoveni au deschis mai multe fabrici de țigări, în ITALIA. Poliția a confiscat de la ei țigarete de 12 milioane de euro

VIDEO / Opt moldoveni au deschis mai multe fabrici de țigări, în ITALIA. Poliția a confiscat de la ei țigarete de 12 milioane de euro

Opt cetăţeni ai Republicii Moldova au fost arestaţi în sudul Italiei, pentru fabricarea ţigărilor contrafăcute. Reținerea a avut loc în data de 20 februarie, în câteva locații din orașul Napoli, acolo unde suspecții îți desfășurau activitatea ilegală.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 22 Februarie 2020, ora: 00:46

Bulgaria ar putea să amâne până la vară planurile privind aderarea la ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb - n. r.), o perioadă obligatorie de doi ani, înainte de adoptarea monedei euro, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 00:18

Chicu este supărat că oamenii prin teritoriu îi SPUN în față că MOLDOVA NU ARE VIITOR

Chicu este supărat că oamenii prin teritoriu îi SPUN în față că MOLDOVA NU ARE VIITOR

„E paradoxal, dar străinii, investitorii și partenerii noștri externi au mai multă încredere viitorul țării noastre decât noi. Mă doare să aud în teritoriu, de la pedagogi, că poporul ăsta nu mai are viitor, nu mai avem cu cine ne mândri. De parcă marele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 20:19

Secretarul de stat de la Ministerul de Externe de la Chișinău ignoră „politică echilibrată” a lui Dodon: Politica externă este îndreptată spre atingerea obiectivului de integrare europeană

Secretarul de stat de la Ministerul de Externe de la Chișinău ignoră „politică echilibrată” a lui Dodon: Politica externă este îndreptată spre atingerea obiectivului de integrare europeană

Tatiana Molcean: „Din ceea ce este în programul de care ne conducem, mă refer la programul de activitate al guvernului, din ceea ce este fixat în planul de activitate al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, nu aș spune că calendarul s-a schimbat la nivel...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 18:00

Daniel Ioniță: „În momentul de față nu suntem convinși că autoritățile de la Chișinău chiar sunt serioase în ceea ce privește parcursul european”

Daniel Ioniță: „În momentul de față nu suntem convinși că autoritățile de la Chișinău chiar sunt serioase în ceea ce privește parcursul european”

România nu este convinsă că autoritățile de la Chișinău sunt serioase în ceea ce privește parcursul european, declară ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță. În cadrul emisiunii „Alternativa europeană” de la Radio Chișinău, diplomatul...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 21 Februarie 2020, ora: 16:33

Jizdan îi acuză pe cei din „Pro Moldova” că și-au schimbat comportamentul după ce Candu a vizitat Israelul

Jizdan îi acuză pe cei din „Pro Moldova” că și-au schimbat comportamentul după ce Candu a vizitat Israelul

Fostul ministru de Interne Alexandru Jizdan nu exclude că cei șase deputați au părăsit PDM în urma unei întrevederi cu Ilan Șor în Israel.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 15:25

Dezmembrarea PDM ia amploare! Mai mulți primari din raionul Rezina au părăsit partidul și susțin grupul „Pro Moldova”

Dezmembrarea PDM ia amploare! Mai mulți primari din raionul Rezina au părăsit partidul și susțin grupul „Pro Moldova”

Au părăsit PD pentru că nu-i mai reprezintă! Șase primari ai unor localități din raionul Rezina și vicepreședinta raionului, Aurelia Grigoriță, au anunțat că părăsesc rândurile Partidului Democrat din Moldova și susțin grupul parlamentar „Pro Moldova”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:40

Stoianoglo PROMITE că 29 de oameni ar urma să fi audiați în dosarul finanțării PSRM din Bahamas / Nicio persoană nu este încă BĂNUITĂ

Stoianoglo PROMITE că 29 de oameni ar urma să fi audiați în dosarul finanțării PSRM din Bahamas / Nicio persoană nu este încă BĂNUITĂ

29 de persoane fizice urmează a fi audiate de procurori în dosarul finanțării PSRM din Bahamas.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:31

Dodon e nervos că „subalternii” săi și ai lui Chicu vând PĂDURILE MOLDOVEI

Dodon e nervos că „subalternii” săi și ai lui Chicu vând PĂDURILE MOLDOVEI

Tăierea ilicită a pădurilor este o problemă gravă în opinia șefului statului, Igor Dodon. Acesta le promite pădurarilor că „vor intra la închisoare”, dacă continuă să vândă ilegal lemn, iar ministrului Agriculturii, Ion Perju, îi promite că riscă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:28

Eșanu: Andronachi și Dodon au bătut palma la „Metalferos”. Acum de acolo se finanțează și PD și PSRM

Eșanu: Andronachi și Dodon au bătut palma la „Metalferos”. Acum de acolo se finanțează și PD și PSRM

Eșanu a declarat, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, că după ce în vară Andronachi dispăruse o perioadă din Republica Moldova, ulterior președintele Igor Dodon „i-a dat asigurări că nu-l atinge”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:22

Sute de mii de pangolini au fost vânduţi ilegal în întreaga lume în ultimele două decenii

Sute de mii de pangolini au fost vânduţi ilegal în întreaga lume în ultimele două decenii

 Aproape 900.000 de pangolini, o specie aflată pe cale de dispariţie, au fost vânduţi ilegal în întreaga lume în ultimele două decenii, a informat joi un ONG care monitorizează circuitul traficului de animale, citat de AFP. "Nu trece o zi fără a vedea o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:00

VIDEO / SCANDAL ÎN PARLAMENTUL R. MOLDOVA. Deputații din opoziție au BLOCAT tribuna Legislativului și nu i-au permis lui Chicu să citească raportul de 100 de zile

VIDEO / SCANDAL ÎN PARLAMENTUL R. MOLDOVA. Deputații din opoziție au BLOCAT tribuna Legislativului și nu i-au permis lui Chicu să citească raportul de 100 de zile

Ședință cu SCANDAL la Parlament: Deputații din opoziție au BLOCAT tribuna Legislativului, în ziua în care premierul Chicu a venit neanunțat în Parlament să-și citească raportul la 100 de zile de activitate

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)