Astăzi 23 Iulie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 14:18
Abonamente

Social 1 August 2016, ora 11:00    Din editia print

Roadă mai mică la aceleași prețuri

Marime Font

 În fiecare an, producătorii autohtoni de fructe și legume investesc timp și efort pentru ca fructele și legumele să fie competitive atât pe piața internă, cât și cea externă, în timp ce cumpărătorii așteaptă prețuri bune pentru a le procura. Despre cum se descurcă agricultorii mici și mari în mijlocul sezonului de recoltare din acest an, dar și care sunt prețurile la fructele de sezon autohtone vom afla în materialul următor.

Producția agricolă din Republica Moldova este dirijată de producătorii mari care lucrează pentru piețele externe și producătorii mici și mijlocii care muncesc pentru consumatorii interni.

Roadă mai mică cu 30 la sută

Unii producători mici și mijlocii care își cresc produsele pentru piața internă spun că, din cauza condițiilor climaterice instabile din acest an, producția este mai mică cu 30 la sută. Mihail Paciu din satul Brăviceni, Orhei, a spus că roada sa din acest an a scăzut în comparație cu ultimii ani. „Condițiile climaterice au influențat direct asupra producției și prețurilor. Primăvara am avut temperaturi joase, iar vara ploile abundente au lăsat în urma lor boli la plante. În așa condiții nu ne rămâne decât să ridicăm prețurile cam cu 30 la sută, fiindcă costul la chimicale și la îngrășămintele minerale este foarte scump”, spune producătorul de ardei din Orhei. Bărbatul are circa trei hectare de teren protejat, pe care crește de aproape zece ani legume împreună cu familia.
În nordul țării, abia acum începe sezonul de recoltare. Agricultorul Veaceslav Orlovschi din satul Hincăuți, Edineț spune că este încă devreme de spus cum va fi roada în acest an, dar este mulțumit de cum evoluează lucrurile în cadrul proprietății sale. „Abia am început să culegem castraveți, iar roșiile sunt încă verzi. Sperăm că prețurile care se formează pe piață vor fi bune atât pentru noi, cât și pentru consumatori. Depunem efort ca legumele noastre să fie consumate tot de către oamenii din țară”, a spus bărbatul. Pe terenul său agricol, producătorul crește pătrunjel, mărar, țelină, castraveți, roșii și vinete care în mare parte sunt vândute la fabrica de conserve din Cupcini, însă vinde cantități mici și la piețele din nordul țării.

„Au fost condiții foarte grele, dar încercăm să facem față”

Parascovia Sava, președinta asociației „Bacifera” din Chișinău, povestește că în acest an cultura căpșunelor a fost satisfăcătoare, cu excepția regiunii din nordul țării, unde aceasta a înghețat primăvara. „Anul acesta, condițiile au fost foarte grele, dar încercăm să facem față lucrurilor. În prezent, se mai cultivă căpșună în regiunile Râșcani, Călărași și Ialoveni”, a afirmat producătoarea. Femeia a mai spus că pentru anul viitor se va orienta spre exportul căpșunilor. „Cred că ne vom orienta spre piața din România. Anul acesta unii membri ai asociației care au avut cantități mari, au exportat cu succes căpșuni și mure în Rusia, la anul ne pregătim să exportăm peste Prut”. În cadrul asociației „Bacifera” sunt întruniți 17 producători din toată țara, iar în prezent asociația pregătește ambalajul, etichetele care vor duce căpșunile autohtone în Europa.
În sud-estul țării, producătorii agricoli spun că fructele de sezon din acest an sunt mai puține. Iurie Tulei din satul Olănești, Ștefan-Vodă crește piersici, mere, cireșe și prune pentru piața autohtonă. „Eu sunt de părere că fiecare trebuie să se ocupe de ce se pricepe mai bine, de toate să te ocupi nu reușești. Noi nu avem cantități atât de mari pentru export și creștem pentru ai noștri. Chiar dacă avem un frigider în localitate, îl folosim tot pentru consumul curent”, a afirmat producătorul.

„Avem un an deosebit”

Iurie Fala, directorul executiv al asociaţiei „Moldova Fruct”, este de părere că anul acesta este unul deosebit. „Anul agricol curent este în strânsă legătură cu anul precedent. Ne amintim seceta din 2015 care a influențat plantațiile pomicole, care de fapt este un factor de stres pentru pomi. În primăvara aceasta în raioanele de nord au avut loc înghețuri la sfârșit de aprilie și au fost afectate principalele raioane producătoare de fructe. O să avem recoltă mai mică de mere și prune în aceste regiuni”, a declarat directorul asociației pentru ziarul TIMPUL. Potrivit acestuia, conform datelor deținute de asociație, se estimează o pierdere de cel puțin 25 la sută din producția anuală a fructelor.

Prețurile sunt la nivelul de anul trecut

Directorul asociației a afirmat că țara noastră produce de patru ori mai mult decât consumăm, de aceea cea mai mare parte de produse este exportată. „Cu toate că la fructe prețul este determinat de ritmul de exporturi, în acest an avem prețuri la nivelul anului trecut. Piețele noastre tradiționale unde exportăm fructele sunt țările CSI, care în prezent sunt profund afectate de crize”, susține Iurie Fala.
În cadrul asociației „Moldova Fruct” sunt întruniți agricultori care produc fructe doar pentru export. Potrivit responsabilului, în anul 2016, deja au fost exportate cireșe, caise, piersici și curând vor începe să fie exportate merele timpurii pe piața din CSI. „În Uniunea Europeană probabil vom exporta mai târziu, fiindcă acum au și ei sezonul în plină desfășurare. În UE tradițional exportăm prune, la care încă nu s-a început sezonul de recoltare, și cantități mai mici de struguri de masă și mere”, susține Iurie Fala. „Producătorii rezistă cu greu și sunt nemulțumiți de faptul că foarte mult durează aprobarea regulamentului de subvenționare. Ne bucurăm că într-un final acesta a fost admis chiar zilele trecute. Sunt datorii la subvenții pentru 2015 și oamenii le așteaptă cu nerăbdare”, a conchis bărbatul.

Peste 2000 de tone de fructe exportate în două luni

Iurie Bivol din satul Bardar, Ialoveni a împărtășit din experiența sa de anul acesta în care a exportat deja peste 2000 de tone de producție agricolă în ultimele două luni. Producătorul a afirmat că roada din acest an este foarte bună la caise, vișine și cireșe. „Cât despre cireșe, pot să afirm că am avut roadă bună, dar multe au crăpat pe copac din cauza ploilor. Piersicii la fel au roadă bună, dar vânzările sunt slabe. Piersicii nu prea sunt solicitați pe piața externă, fiindcă nu se păstrează mult. Mai mult se solicită produsele care merg la conserve, ca vișine, caise, tomate și prune”, a spus producătorul. Piețele de desfacere pentru fructele din centrul țării pe care le exportă agricultorul sunt țările din CSI, dar și România. Potrivit bărbatului, în luna iunie au fost exportate circa 1140 de tone, iar în primele 20 de zile din iulie au fost exportate peste 1200 de tone. „Este un rezultat bun pentru noi în comparație cu anii trecuți și ne bucurăm că facem față solicitărilor. Cu cât înaintăm spre toamnă, cu atât cresc și volumele de produse”, a conchis agricultorul.

Prețul legumelor și a fructelor din Piața Centrală în ziua de 21 iulie 2016
1 kg de roșii – 20 de lei
1 kg de castraveți -15 lei
1 kg de zmeură - 30 de lei
1 kg de ardei – 12 lei
1 kg de varză timpurie - 3 lei
1 kg de pepene galben – 10 lei
1 kg de pepene roșu – 6 lei
1 kg de piersici - 8 lei
1 kg de caise – 11 lei
 

Un articol de: Lia Ciutac Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 14:18

 Deşi vara 2019 este considerată, din punct de vedere astrologic, o perioadă favorabilă, acest lucru nu este valabil pentru toţi nativii. Există o zodie cărora vara îi va aduce ghinioane şi suferinţă. Este important ca nativii loviţi de suferinţă să devină responsabili...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 14:18

Boris Johnson e noul lider al Partidului Conservator și va deveni noul premier al Marii Britanii, potrivit unui anunț oficial al conducerii partidului. Johnson, fost primar al Londrei și fost ministru de Externe, a fost ales de majoritatea covârșitoare a membrilor partidului de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 14:11

Recent, Microsoft a introdus noi reguli pentru utilizatorii serviciilor sale. Din cauza uneia dintre modificări te poți trezi cu contul șters. Compania reduce acum perioada de timp pentru care un cont poate fi inactiv înainte să îl închidă. Astfel, Microsoft și-a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 14:04

 O formă de malarie rezistentă la medicamente se răspândește rapid în Asia Tulpini de malarie rezistente la două medicamente cheie împotriva acestei boli se răspândesc în Vietnam, Laos şi nordul Thailandei, după ce numeroase cazuri au fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 13:55

Un microbuz care transporta mai mulți copii într-o excursie a fost implicat, marți, într-un accident produs pe DN1D, la Albești Paleologu. Microbuzul circula regulamentar și a fost lovit de o mașină care depășea un autoturism rămas în pană pe marginea drumului, scrie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 13:50

ULTIMA ORĂ / O cunoscută activistă LGBT din Rusia a fost ucisă în Sankt Petersburg. Ar fi fost înjunghiată de mai multe ori

ULTIMA ORĂ / O cunoscută activistă LGBT din Rusia a fost ucisă în Sankt Petersburg. Ar fi fost înjunghiată de mai multe ori

Elena Grigorieva, una dintre cele mai proeminente activiste ale comunității LGBT din Rusia, a fost găsită moartă în Sankt Petersburg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 13:42

Incident tragic pe terasa unui hotel din județul Iași: cadavrul unui bărbat, care era sumar îmbrăcat, a fost descoperit marți dimineață. La scurt timp de la descoperire, autoritățile au fost alertate prin numărul 112.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 23 Iulie 2019, ora: 13:20

Viorica Dăncilă a fost aleasă candidatul PSD pentru alegerile prezidențiale, marți, în Birou Politic Național. Urmează ca propunerea să fie validată în CEx. Au fost doar două voturi împotrivă, toți ceilalți lideri PSD votând pentru premier.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 13:13

Prim-ministrul, Maia Sandu, și speakerul, Zinaida Greceanii, pleacă astăzi într-o vizită oficială la Bruxelles. Acolo, vor avea mai multe întrevederi, printre care cu Traian Băsescu dar și liderul grupului „Renew” Dacian Cioloș.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 13:08

Oamenii au votat dintotdeauna. Pentru că este dificil să adopți decizii care influențează viața unei comunități fără a putea cuantifica cu exactitate preferințele membrilor acestor comunități. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 13:01

Propunerea unui om de afaceri pentru alegerile primarului din Chișinău

Propunerea unui om de afaceri pentru alegerile primarului din Chișinău

Omul de afaceri și activistul Dmitri Voloșin a lucrat o zi alături de muncitorii care repară străzile din Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 12:48

Bulgaria renunță la votul electronic / Opoziția și avocatul poporului văd în decizie un semn că se pregătește fraudarea alegerilor locale

Bulgaria renunță la votul electronic / Opoziția și avocatul poporului văd în decizie un semn că se pregătește fraudarea alegerilor locale

 La propunerea guvernului Borisov, majoritatea parlamentară compusă din partidul centrist GHERB și naționaliștii din „Patrioții uniți” a decis renunțarea la votul cu mașină electronică în alegerile locale și cele parlamentare, dar menținerea votului pentru cele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 11:16

Alegerile locale NU POT FI ORGANIZATE în aceeași zi cu alegerile pentru circumscripțiile unde deputații și-au dat demisia

Alegerile locale NU POT FI ORGANIZATE în aceeași zi cu alegerile pentru circumscripțiile unde deputații și-au dat demisia

„Recomandarea e de a face aceste alegeri împreună cu alegeri locale noi, măcar pentru un pic de economie de bani, dar trebuie să facă", a menționat Valeriu Pașa, expert Watchdog.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 11:14

Vlad Melnic este noul pretor al sectorului Râșcani al capitalei. O dispoziție în acest sens a fost semnată de primarul general interimar al capitalei, Adrian Talmaci, informează MOLDPRES. 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 23 Iulie 2019, ora: 11:04

Președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Tudor Deliu, a avut o întrunire cu viitorii candidați PLDM pentru alegerile locale generale din 20 octombrie 2019. Evenimentul a avut loc la Căușeni, cu participarea președintelui liberal-democrat al raionului Căușeni, Ion...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 11:01

Cartea unui autor de bestseller din Israel, a fost tradusa in Rusia omițându-se fragementul despre ”Putin minicinosul” și distorsionându-se capitolul despre invazia din Crimeea.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 10:50

Rareș Bogdan, vedeta Realitatea TV, face o propunere șoc. El cere arestarea unor politicieni de prim rang, printre care Traian Băsescu, Ludovic Orban și Anca Boagiu, sub acuzația de subminare a economiei naționale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 10:44

Două femei îmbrăcate în haine monahale au îngrozit mai mulți locuitori ai orașului Vaslui. Cele două femei aveau un comportament haotic și se adresau cu „maică”. Incidentele au avut loc duminică, 21 iulie și luni, 22 iulie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 10:10

După o primăvară și început de vară cu prețuri înalte pentru cartofi, producătorii din țară sunt nevoiți să vândă tuberculii cu un preț caracteristic soiurilor de toamnă, mai mic decât cel așteptat. Potrivit acestora, pentru un kilogram de cartofi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 10:03

Guvernul britanic își ia angajamentul de a combate total fenomenul fumatului până în anul 2030, o parte a unui ansamblu de măsuri luate cu scopul de a elimina cauzele afecțiunilor de sănătate care pot fi prevenite, scrie BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 09:29

Maia Sandu nu vrea să spună CINE va fi candidatul comun al blocului ACUM pentru Chișinău

Premierul Maia Sandu, președinte al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), dar și co-președinte al Blocului ACUM, a anunțat, repetat, că la alegerile locale generale vor avea un candidat comun pentru Primăria Chișinău, împreună cu Platforma Demnitate și Adevăr.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 23 Iulie 2019, ora: 08:23

VESTE BUNĂ pentru partidele mici din R. Moldova - Pragul electoral ar putea fi coborât la 4%

VESTE BUNĂ pentru partidele mici din R. Moldova - Pragul electoral ar putea fi coborât la 4%

Un prag electoral de 4% pentru partidele politice, de 6% pentru blocurile electorale și de 1% pentru candidații independenți. Este concluzia participanților la audierile publice asupra proiectului privind anularea sistemului electoral mixt și revenirea la cel pe liste de partid, organizate...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)