Astăzi 5 Iulie 2020, Duminică - Ultima actualizare la 1 Ianuarie 1970
Abonamente

Social 1 August 2016, ora 11:00    Din editia print

Roadă mai mică la aceleași prețuri

Marime Font

 În fiecare an, producătorii autohtoni de fructe și legume investesc timp și efort pentru ca fructele și legumele să fie competitive atât pe piața internă, cât și cea externă, în timp ce cumpărătorii așteaptă prețuri bune pentru a le procura. Despre cum se descurcă agricultorii mici și mari în mijlocul sezonului de recoltare din acest an, dar și care sunt prețurile la fructele de sezon autohtone vom afla în materialul următor.

Producția agricolă din Republica Moldova este dirijată de producătorii mari care lucrează pentru piețele externe și producătorii mici și mijlocii care muncesc pentru consumatorii interni.

Roadă mai mică cu 30 la sută

Unii producători mici și mijlocii care își cresc produsele pentru piața internă spun că, din cauza condițiilor climaterice instabile din acest an, producția este mai mică cu 30 la sută. Mihail Paciu din satul Brăviceni, Orhei, a spus că roada sa din acest an a scăzut în comparație cu ultimii ani. „Condițiile climaterice au influențat direct asupra producției și prețurilor. Primăvara am avut temperaturi joase, iar vara ploile abundente au lăsat în urma lor boli la plante. În așa condiții nu ne rămâne decât să ridicăm prețurile cam cu 30 la sută, fiindcă costul la chimicale și la îngrășămintele minerale este foarte scump”, spune producătorul de ardei din Orhei. Bărbatul are circa trei hectare de teren protejat, pe care crește de aproape zece ani legume împreună cu familia.
În nordul țării, abia acum începe sezonul de recoltare. Agricultorul Veaceslav Orlovschi din satul Hincăuți, Edineț spune că este încă devreme de spus cum va fi roada în acest an, dar este mulțumit de cum evoluează lucrurile în cadrul proprietății sale. „Abia am început să culegem castraveți, iar roșiile sunt încă verzi. Sperăm că prețurile care se formează pe piață vor fi bune atât pentru noi, cât și pentru consumatori. Depunem efort ca legumele noastre să fie consumate tot de către oamenii din țară”, a spus bărbatul. Pe terenul său agricol, producătorul crește pătrunjel, mărar, țelină, castraveți, roșii și vinete care în mare parte sunt vândute la fabrica de conserve din Cupcini, însă vinde cantități mici și la piețele din nordul țării.

„Au fost condiții foarte grele, dar încercăm să facem față”

Parascovia Sava, președinta asociației „Bacifera” din Chișinău, povestește că în acest an cultura căpșunelor a fost satisfăcătoare, cu excepția regiunii din nordul țării, unde aceasta a înghețat primăvara. „Anul acesta, condițiile au fost foarte grele, dar încercăm să facem față lucrurilor. În prezent, se mai cultivă căpșună în regiunile Râșcani, Călărași și Ialoveni”, a afirmat producătoarea. Femeia a mai spus că pentru anul viitor se va orienta spre exportul căpșunilor. „Cred că ne vom orienta spre piața din România. Anul acesta unii membri ai asociației care au avut cantități mari, au exportat cu succes căpșuni și mure în Rusia, la anul ne pregătim să exportăm peste Prut”. În cadrul asociației „Bacifera” sunt întruniți 17 producători din toată țara, iar în prezent asociația pregătește ambalajul, etichetele care vor duce căpșunile autohtone în Europa.
În sud-estul țării, producătorii agricoli spun că fructele de sezon din acest an sunt mai puține. Iurie Tulei din satul Olănești, Ștefan-Vodă crește piersici, mere, cireșe și prune pentru piața autohtonă. „Eu sunt de părere că fiecare trebuie să se ocupe de ce se pricepe mai bine, de toate să te ocupi nu reușești. Noi nu avem cantități atât de mari pentru export și creștem pentru ai noștri. Chiar dacă avem un frigider în localitate, îl folosim tot pentru consumul curent”, a afirmat producătorul.

„Avem un an deosebit”

Iurie Fala, directorul executiv al asociaţiei „Moldova Fruct”, este de părere că anul acesta este unul deosebit. „Anul agricol curent este în strânsă legătură cu anul precedent. Ne amintim seceta din 2015 care a influențat plantațiile pomicole, care de fapt este un factor de stres pentru pomi. În primăvara aceasta în raioanele de nord au avut loc înghețuri la sfârșit de aprilie și au fost afectate principalele raioane producătoare de fructe. O să avem recoltă mai mică de mere și prune în aceste regiuni”, a declarat directorul asociației pentru ziarul TIMPUL. Potrivit acestuia, conform datelor deținute de asociație, se estimează o pierdere de cel puțin 25 la sută din producția anuală a fructelor.

Prețurile sunt la nivelul de anul trecut

Directorul asociației a afirmat că țara noastră produce de patru ori mai mult decât consumăm, de aceea cea mai mare parte de produse este exportată. „Cu toate că la fructe prețul este determinat de ritmul de exporturi, în acest an avem prețuri la nivelul anului trecut. Piețele noastre tradiționale unde exportăm fructele sunt țările CSI, care în prezent sunt profund afectate de crize”, susține Iurie Fala.
În cadrul asociației „Moldova Fruct” sunt întruniți agricultori care produc fructe doar pentru export. Potrivit responsabilului, în anul 2016, deja au fost exportate cireșe, caise, piersici și curând vor începe să fie exportate merele timpurii pe piața din CSI. „În Uniunea Europeană probabil vom exporta mai târziu, fiindcă acum au și ei sezonul în plină desfășurare. În UE tradițional exportăm prune, la care încă nu s-a început sezonul de recoltare, și cantități mai mici de struguri de masă și mere”, susține Iurie Fala. „Producătorii rezistă cu greu și sunt nemulțumiți de faptul că foarte mult durează aprobarea regulamentului de subvenționare. Ne bucurăm că într-un final acesta a fost admis chiar zilele trecute. Sunt datorii la subvenții pentru 2015 și oamenii le așteaptă cu nerăbdare”, a conchis bărbatul.

Peste 2000 de tone de fructe exportate în două luni

Iurie Bivol din satul Bardar, Ialoveni a împărtășit din experiența sa de anul acesta în care a exportat deja peste 2000 de tone de producție agricolă în ultimele două luni. Producătorul a afirmat că roada din acest an este foarte bună la caise, vișine și cireșe. „Cât despre cireșe, pot să afirm că am avut roadă bună, dar multe au crăpat pe copac din cauza ploilor. Piersicii la fel au roadă bună, dar vânzările sunt slabe. Piersicii nu prea sunt solicitați pe piața externă, fiindcă nu se păstrează mult. Mai mult se solicită produsele care merg la conserve, ca vișine, caise, tomate și prune”, a spus producătorul. Piețele de desfacere pentru fructele din centrul țării pe care le exportă agricultorul sunt țările din CSI, dar și România. Potrivit bărbatului, în luna iunie au fost exportate circa 1140 de tone, iar în primele 20 de zile din iulie au fost exportate peste 1200 de tone. „Este un rezultat bun pentru noi în comparație cu anii trecuți și ne bucurăm că facem față solicitărilor. Cu cât înaintăm spre toamnă, cu atât cresc și volumele de produse”, a conchis agricultorul.

Prețul legumelor și a fructelor din Piața Centrală în ziua de 21 iulie 2016
1 kg de roșii – 20 de lei
1 kg de castraveți -15 lei
1 kg de zmeură - 30 de lei
1 kg de ardei – 12 lei
1 kg de varză timpurie - 3 lei
1 kg de pepene galben – 10 lei
1 kg de pepene roșu – 6 lei
1 kg de piersici - 8 lei
1 kg de caise – 11 lei
 

Un articol de: Lia Ciutac Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:48

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

 Cazul deputatului Ștefan Gațcan, sechestrat, amenințat și forțat să depună mandatul de deputat creează deja precedente periculoase. Secretarul general al Partidului Democrat, deputatul Alexandru Jizdan, fost ministru de Interne le-a cerut joi, în plenul Parlamentului și altor...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 2 Iulie 2020, ora: 14:13

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

 O clădire de trei etaje s-a prăbuşit miercuri pe neaşteptate într-o zonă rezidenţială din cartierul Brooklyn (New York) din SUA, provocând un zgomot asurzitor şi un munte de moloz, fără ca autorităţile să fi raportat deocamdată victime, relatează EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 2 Iulie 2020, ora: 14:09

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

 Se știe că Jupiter este stăpânul norocului, în vreme ce Pluto este paznicul bogățiilor subpământene, asociat cu bunăstarea financiară. Scăpați din izolare, oamenii vor avea tendința să cheltuiască mai mult și să se bucure de vacanțe scumpe, iar astrele...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 14:09

exclusiv SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

Încă sub ministeriul lui Miliutin s-au luat nişte dispoziţiuni privitoare la poporaţiunile semi-civile, semi-militare ale imperiului, adică la aşa-numiţii cazaci. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 14:07

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

 Căldurile ridicate specifice verii sunt o adevărată provocare pentru organismul nostru. Este foarte important să ne hidratăm corespunzător și să consumăm cât mai multe legume și mai ales fructe.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:01

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

Într-un amplu interviu acordat în exclusivitate pentru Podul.ro, deputatul Iurie Reniță (fost ambasador al Basarabiei la București) avertizează că rusofilul, socialistul și românofobul Igor Dodon se pregătește să pună în aplicare o serie de scenarii hibride...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 12:34

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

Remediu pentru infecția provocată de mușcătura de căpușă. Încă din luna mai, vaccinul împotriva encefalitei de căpușă a fost adus la noi în țară. Vorbim de o boală infecțioasă care poate fi transmisă la oameni imediat, după o singură înțepătură. Boala...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 12:30

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații, partenerii de coaliție ai socialiștilor, îl acuză pe președintele Igor Dodon, liderul informal al PSRM că s-ar face vinovat de criza politică care s-a acutizat în ultimele zile. Întrebată la emisiunea „Politica” de la TV8 cine trebuie să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 11:58 de George Mărzencu

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici Din editia print / Foto: Nadejda Isofie

Femeile din Rezistența armată antisovietică

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 11:03

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Inițiativa de creare a Partidului Aducem Europa Acasă (PACE), condus de Gheorghe Cavcaliuc, care a fost lansată la mijlocul lunii iunie 2020, se bucură de tot mai mare succes în rândul cetățenilor R. Moldova. Zi de zi, numărul membrilor crește cu oameni de calitate,...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 2 Iulie 2020, ora: 10:53

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Cetăţenii ruşi au aprobat cu largă majoritate reforma constituţională supusă referendumului, permiţându-i astfel preşedintelui Vladimir Putin să candideze pentru încă două mandate şi să rămână şef al statului până în 2036, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 2 Iulie 2020, ora: 10:51

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

Numărul de trucuri pe care oamenii s-au gândit să le folosească în bucătărie de-a lungul anilor este uluitor. Dacă știți doar câteva secrete, nu numai că învăți să gătești ca un maestru, dar, de asemenea, împiedici produsele alimentare să se strice...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 2 Iulie 2020, ora: 09:00

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

 Ministerul ucrainean de Externe cere Franţei să reacţioneze în mod oficial faţă de sosirea marţi în Crimeea anexată de Moscova a cinci eurodeputaţi francezi din cadrul Partidului Rassemblement National (RN, fostul FN, extremă dreapta), invitaţi de Rusia în...

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 2 Iulie 2020, ora: 08:56

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Germania îşi începe miercuri preşedinţia foarte aşteptată a Uniunii Europene (UE) printr-un avertisment al cancelarului Angela Merkel cu privire la Brexit şi la riscul real al unui ”no deal”, care ar fragiliza şi mai mult o economie europeană deja afectată de...

( ) Citeşte tot articolul

Social 2 Iulie 2020, ora: 08:47

Lipsa educaţiei ecologice

Lipsa educaţiei ecologice

Societatea modernă, prin modul în care și-a asigurat, în ultimii ani, rezervele de hrană, apă potabilă, petrol, lemn, a provocat o reală secătuire a resurselor, dar și degradarea mediului înconjurător. Terra suferă şi suferim și noi, oamenii, sau vom suferi implicit....

( ) Citeşte tot articolul

Criza 2 Iulie 2020, ora: 08:44

Moartea misterioasă a peste 350 de elefanți în doar două luni. „E un dezastru al conservării speciei”

Moartea misterioasă a peste 350 de elefanți în doar două luni. „E un dezastru al conservării speciei”

Peste 350 de elefanți au murit în ultimele două luni în Botswana, în ceea ce experții au numit „un dezastru al conservării speciilor”, relatază The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 2 Iulie 2020, ora: 08:36

METEO, 2 iulie. Urmează zile de foc în Moldova. Cod Galben de caniculă și temperaturi ridicate

METEO, 2 iulie. Urmează zile de foc în Moldova. Cod Galben de caniculă și temperaturi ridicate

 Meteorologii au instituit un nou Cod Galben de caniculă pentru 2-6 iulie. Pe arii extinse se prevăd temperaturi maxime ale aerului cuprinse între +33 și +35 de grade Celsius.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 08:22

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

 Multi oameni sunt preocupati de modul in care ar putea scapa de pungile de sub ochi. Femeile, in special, cheltuie bani si timp pentru a putea ascunde aceste „imperfectiuni”, fara sa se intrebe cum de le-au capatat. Pentru ca exista intotdeauna o cauza a pungilor de sub ochi si,...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 2 Iulie 2020, ora: 08:11

Horoscopul zilei de azi, JOI 2 IULIE 2020. Gata de aventură?

Horoscopul zilei de azi, JOI 2 IULIE 2020. Gata de aventură?

Saturn s-a intors in Capricorn, oameni buni! Mai castigam putin timp. Perioada 22 martie – 1 iulie te-a pus in fata unei noi lumi, una pe care inca o construim. In aceasta perioada Saturn a intrat putin in Varsator, cat sa-ti atraga atentia. Acum, mesajul este clar. A venit acasa, in...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 1 Iulie 2020, ora: 13:08

Guvernarea critică „transfugii” dar a practicat și ea la greu „prostituția politică”

Guvernarea critică „transfugii” dar a practicat și ea la greu „prostituția politică”

Traseismul politic, despre care este în vogă să se vorbească acum, fiind prezentat ca un fenomen prezent doar în ultimii ani exclusiv în politica moldovenească este, de fapt prezent începând cu primele parlamente de după independență. În plus, nu este...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)